Madzik77 Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 Jak to gdzie? W schronisku -malusi boks robi swoje!! Quote
Madzik77 Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 oj posty skacza... Nie mało ruch a jego brak :p i pełna micha Quote
Murka Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 Dziś rano znaleźliśmy na szyi Marcela ogromnego opitego kleszcza... Mam nadzieję, że nie wykrakałam choroby, bo teraz szaleje babeszjoza :shake: Quote
__Lara Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 Murka napisał(a):Dziś rano znaleźliśmy na szyi Marcela ogromnego opitego kleszcza... Mam nadzieję, że nie wykrakałam choroby, bo teraz szaleje babeszjoza :shake: Ojejku :crazyeye: oby to nie było to najgorsze... a badanie kiedy będzie miał Marcelek? Co do trymowania... sama nie wiem, może macie rację? ;) Quote
modliszka84 Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 co do trymowania do trzeba tu malawaszke sprowadzić :evil_lol: ona ma wprawę to się wypowie :eviltong: Quote
Ra_dunia Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Na szczęście nie wszystkie kleszcze są zakażone... Mam nadzieję, że ten nie był ;) Quote
Bambino Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Mi kiedyś weterynarz na moje przerażenie, jak znalazłam kleszcza u Bambino powiedział, że najgorsze w sensie przenoszenia choroby są czarne kleszcze ( beżowe i szare teoretycznie nie powinny być groźne ). U nas w Wielkopolsce czarnych na szczęście podobno jest " jak na lekarstwo". A ten marcelkowy jaki był? Quote
Murka Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Marcel się nieco ożywił, biega i nawet szczeka! Ale je niewiele. Dla pewności zrobimy test na obecność babeszji we krwi (mieliśmy już dwa przypadki babeszji, jedna sunia do nas przyjechała chora, drugi pies złapał u nas w hoteliku, więc wolę dmuchać na zimne). Quote
Murka Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Możemy nie robić testu, możemy obserwować. U nas jest epidemia babeszjozy i dlatego chciałam się upewnić, że z Marcelem wsio ok. Nie widać po nim choroby (nie kaszle, nie jest osowiały), więc możemy się wstrzymać. Quote
Madzik77 Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 O jej jak bym miala robić badanie moim psom po kazdym kleszczu to bym poszla z torbami. Czasami po jednym spacerku to wyciaglam po 6 szt z 1 malego psa! Te specyfiki troche pomagaja ale na krotko i nie eliminują na zero wgryzania sie kleszczy Quote
Ra_dunia Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Ja jestem przeczulona na punkcie kleszczy. Za dużo przypadków zachorowań. Zabezpieczam psa podwójnie, bo w życiu bym sobie nie darowała jakby mu się coś stało... I jeszcze ten przypadek u Zoji - z nową odmianą choroby :shake: Trudno - może obróżka i dodatkowe zakrapianie to przesada, ale w tym wypadku stanowczo wolę przesadzać. Mam nadzieję, że jeśli Marcel nie jest osowiały to wszystko ok. Quote
madcat1981 Posted May 26, 2009 Author Posted May 26, 2009 Murko, a czy te badanie to kosztowne? Ja bym wolała najpierw go przebadać, a fryzjer chyba może na razie poczekać:confused: Tylko, że ja tu sama nie jestem;) EDIT: W ogóle, to już się zbliża koniec miesiąca. Trzeba będzie się rozliczyć:cool3::cool3::cool3: Jak to tam wygląda z transportem, bo w pewnym momencie rzecz się działa na innym wątku i straciłam rachubę? Murko, a jak my się rozliczamy? Quote
Murka Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Jeśli chodzi o rozliczenia, to ja zawsze robię co 30 dni pobytu psiaka w hoteliku (chyba, że wcześniej znajdzie dom). Koszt transportu to 23 zł, 1/3 kosztów (Krzemień - Kazimierz Dolny = ok. 100 km = 70 zł). Marcel biega i zaczyna się bawić, szaleć, szczekać! Może jutro uda mi się uwiecznić jego szaleństwa :cool3: Wet go dziś oglądał i wygląda na to, że Marcel jest zdrowy. Zaszczepił go na wściekliznę + wirusówki (koszt 35 zł). Co do trymowania, to ja się postaram wywiedzieć o koszty takiego zabiegu w Stalowej Woli (w przyszłym tygodniu jest wyjazd dwóch psów na kastrację, więc Marcel mógłby się załapać). Tam jest fachowiec. U nas w Janowie jest co prawda osoba, która zajmuje się strzyżeniem psów, ale nawet jeśli podjęłaby się trymowania to obawiam się o skutki :roll: Nam dwa psy strzygła, bo były zdredziałe, były wystrzyżone owszem, ale fryzura to nie była... Tyle, że niedrogo. Quote
agata51 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 modliszka84 napisał(a):co do trymowania do trzeba tu malawaszke sprowadzić :evil_lol: ona ma wprawę to się wypowie :eviltong: Byle Brązowa się do niego nie dorwała! :angryy: Kleszczy zatrzęsienie! Na każdym spacerze ściągam na bieżąco po 2/3 z siebie i z psów. I jeszcze kilka po spacerze. Marcelku, szalej, baw się, szczekaj - przecież terierkiem jesteś! Quote
rita60 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Mysle,ze nie ma potrzeby trymowania szorstkiego:roll:wystarczy,ze zostanie ładnie ostrzyzony. Quote
madcat1981 Posted May 27, 2009 Author Posted May 27, 2009 Wpłaciłam sama sobie 10 zł na Marcela :stupid::evil_lol: Zachęcam innych:> Murko, czy za szczepienia i transport mamy zapłacić już teraz czy przy podsumowaniu tych pierwszych 30 dni? Mnie jest to obojętne, myślę że osobom, które już wpłaciły również. Będę tylko potrzebowała nr konta. Quote
madcat1981 Posted May 27, 2009 Author Posted May 27, 2009 Przez takie pomysły można schiza dostać ;) Quote
agat21 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 madcat1981 napisał(a):Wpłaciłam sama sobie 10 zł na Marcela :stupid::evil_lol: Zachęcam innych:> grunt, że jest ruch w kasie :lol: Quote
madcat1981 Posted May 27, 2009 Author Posted May 27, 2009 A jakie mamy obroty:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Madzik77 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Tez o tym nie pomyśłałam! W LUKASIE jak masz miesieczne obroty powyzej jakiejs tam kwoty to nie płacisz za prowadzenie rachunku. Chyba zaraz powiem mezowi by zrobil ruch na koncie :evil_lol: Quote
madcat1981 Posted May 27, 2009 Author Posted May 27, 2009 Ruch to zdrowie :D (w sensie, że jak kasa jest to na lekarza można wydać;) Quote
Murka Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 madcat1981 napisał(a): Murko, czy za szczepienia i transport mamy zapłacić już teraz czy przy podsumowaniu tych pierwszych 30 dni? Mnie jest to obojętne, myślę że osobom, które już wpłaciły również. Będę tylko potrzebowała nr konta. Dobrze by było, żeby coś już wpadło na konto Marcela, bo na razie puściutko i Marcel jest na minusie. Quote
agat21 Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Ode mnie kasa pójdzie w przyszłym tygodniu - po wypłacie :mad: Czy konto wciąż to samo, czy jakieś inne? Quote
Recommended Posts