Aysel Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 MakeBelieve - ale ja zawiozę tej kobiecie pół zamrażarki mięsa, nie mam sumienia wieźć jej jeszcze papek i męczyć ją ich skarmianiem (odkąd ma cieczkę to olewa papki zupełnie, ja ją nimi z ręki karmię - nie chcę tego oczekiwać od Bogu ducha winnej hodowczyni ;) ). Nie wiem czy są żołądki w Kameleonie. Ja kupiłam ostatnio ostatnie już. Ale poczekaj parę dni, bo z tego co wiem to na dniach mają mieć dostawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 a ja bylam dziś na "łowach" na jarmarku. Upolowałam dość tanie świńskie kopyta (nózki) po 1.30 za kg, do tego kości "pokrzepowe" (co za koszmarna nazwa) za 2.40 za kg i coś co wygląda dość dziwnie - szyje z kurczaków z fragmentem korpusu, ale maluśkim po 1.50 za kg i korpusy indycze za 1.80. Niestety korpusy były tylko 2.... ale najważniejsze że były. Może za tydzień czy dwa znów coś znajdę ciekawego. Mialy być też kości (te wielkie), ale musiała bym poczekać a nie miałam jak potem wrócić do siebie, więc kupię następnym razem (a poza tym wielbłądem nie jestem) . Te wielkie kości traktuje jako naturalne kongi - jak wychodzę na dłużej to daję to sierściuchom żeby miały zajęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anorektyczna.nerka Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 U nas pokrzepowe kości to chleb powszedni, ja je kupuję w cenie 1zł-4zł, w zależności od miejsca, ale zazwyczaj po 2.50zł takie, gdzie jest sporo mięska. Jak zacznę podpinać psa do opony, to mogę dawać dodatkowo kawałek słoniny? Chodzi mi o to, żeby posiłek był kaloryczniejszy, ale, żeby objętościowo był minimalny, bo Książę mógłby nie zjeść wszystkiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 Co to jest kość pokrzepowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anorektyczna.nerka Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 Coś takiego: [url]http://i945.photobucket.com/albums/ad292/HelloKally/benal10.jpg[/url] Z ym, że za jest tą najtanszą wersją, zazwyczaj kupuję bardziej umięśnione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 [quote name='HelloKally']Coś takiego: [url]http://i945.photobucket.com/albums/ad292/HelloKally/benal10.jpg[/url] Z ym, że za jest tą najtanszą wersją, zazwyczaj kupuję bardziej umięśnione.[/QUOTE] Na fotce wygląda jak coś, co u mnie w sklepie nazywa się kośćmi karkowymi (wieprzowe). To jest to, czy coś innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anorektyczna.nerka Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 Ja prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sklepie kości karkowych, ale te są wieprzowe, wydaje mi się to to samo, bo inna barfowicza kupuje u siebie w tej samej cenie kości i są bardzo podobne, prawdopodobnie to to samo, tylko inna nazwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 No właśnie ja mam kłopot z anatomiczną identyfikacją tych kości karkowych - bo niby nazywają się karkowe, a te wypustki mają takie, jakby to był piersiowy fragment kręgosłupa. W każdym razie w naszym sklepie są kości schabowe i karkowe - te karkowe są drobniejsze. Z nazwą "pokrzepowe" jeszcze się nie spotkalam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agaga21 Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 dałam dziś szczeniorce na spróbowanie 2 kurze żołądeczki i 5 maleńkich serc. wcinała jakby tydzień nie jadła! na jutro też mam odłożoną porcję, już większą. mam nadzieję, że sensacji żołądkowych nie będzie. od jakich kości najlepiej zacząć? od kurzych skrzydełek? ciotki, które macie yorki i inne nieduże pieski, napiszcie co podajecie z kości waszym psiakom. z czym maluchy sobie radzą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
betty_labrador Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 mozna zaczac od mielonych z koscmi porcji w kostkach :) np od Sangomy porcje dla szczeniąt :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wigor Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 A mi sie dzis nad ranem troche Wigor pochorowal... chyba z przejedzenia :( Normalnie jak mu daje kosc udowa z indyka, to tam przy niej tylko troszke miesa i skora zwisa, bo reszta zjadamy my. Wczoraj dalam mu ta noge cala, a on przeciez niewielki. Zjadl ja na 2 razy (ok. 2-3 godzin przerwy sobie zrobil). A potem jeszcze wysepil ciutke czeresni (w sumie moze 1.5-2, bo dawalam mu po kawaleczku bez skorki obrane wlasnozebnie). Ale, zyglnal delikatnie. Teraz juz mu ok, bawi sie, biega skacze, wiec wszystko w porzadku :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='agaga21']od jakich kości najlepiej zacząć? od kurzych skrzydełek? ciotki, które macie yorki i inne nieduże pieski, napiszcie co podajecie z kości waszym psiakom. z czym maluchy sobie radzą?[/QUOTE] Ze szczeniakiem zaczynałam od kurzych łapek. Dla małych piesków z większych zwierząt dobrze wchodzą świńskie ogonki; z drobiu niemal wszystko, tylko z szyją albo skrzydłem z indyka może być ciężko na początku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hecia13 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 A ja znalazłam coś takiego [url]http://www.sklep.miesodlapsow.pl/[/url] Znacie ten sklep? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='filodendron']Na fotce wygląda jak coś, co u mnie w sklepie nazywa się kośćmi karkowymi (wieprzowe). To jest to, czy coś innego?[/QUOTE] no cos takiego. Takie kości szkieletu. Moja teściowa to ręce załamuje, ze ja dla psów kupuje takie pychotki, bo toż to do zupy dobre :eviltong:. (ja nie gotuję zup na kościach, pomojajac rosół, reszta jest typowo wegeterianska, nie lubię smaku gotowanego gnata). Ta nazwa "pokrzepowe" to chyba jakiś lokalny wynalazek, bo za moich lubelskich czasó czegoś takiego nie spotkałam. Jak będę w Lbl na targu to sprawdzę jak się to "po ludzku" nazywa. W każdym razie cena dość dobra, mięsa na tym też sporo, gnat do zjedzenia przez psa. Poszperam kiedyś też w Makro co tam ciekawego, ale jak znajdę kogoś z samochodem, bo nie wyobrażam sobie targać wór kości w rękach.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hecia13 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='panbazyl']no cos takiego. Takie kości szkieletu. Moja teściowa to ręce załamuje, ze ja dla psów kupuje takie pychotki, bo toż to do zupy dobre :eviltong:. (ja nie gotuję zup na kościach, pomojajac rosół, reszta jest typowo wegeterianska, nie lubię smaku gotowanego gnata). Ta nazwa "pokrzepowe" to chyba jakiś lokalny wynalazek, bo za moich lubelskich czasó czegoś takiego nie spotkałam. Jak będę w Lbl na targu to sprawdzę jak się to "po ludzku" nazywa. W każdym razie cena dość dobra, mięsa na tym też sporo, gnat do zjedzenia przez psa. Poszperam kiedyś też w Makro co tam ciekawego, ale jak znajdę kogoś z samochodem, bo nie wyobrażam sobie targać wór kości w rękach....[/QUOTE] U mnie to występuje jako kości karkowe, po 2,80/kg - sporo na tym mięsa, kupuję po 4-5 kg na raz, porcjuję i zamrażam - moje psy to kochają :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agaga21 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='hecia13']A ja znalazłam coś takiego [url]http://www.sklep.miesodlapsow.pl/[/url] Znacie ten sklep?[/QUOTE] tamto mięso ma termin przydatności 1 rok!!!!!!!! jak to możliwe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='hecia13']U mnie to występuje jako kości karkowe, po 2,80/kg - sporo na tym mięsa, kupuję po 4-5 kg na raz, porcjuję i zamrażam - moje psy to kochają :)[/QUOTE] no to już rozumiem - karkowe. Ja też kupuje więcej i mrożę. Jedna wielka zamrażara jest tylko dla psów.... A takie male cos pod lodowką dla nas... I mam ochotę kupić jeszcze jedną zamrażarkę. :) ale na razie na ochocie się zaczyna i kończy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='agaga21']tamto mięso ma termin przydatności 1 rok!!!!!!!! jak to możliwe?[/QUOTE] dokładnie rok przydatności do spożycia ma też i mięso Primexu. Prawdopodobnie jest mrożone w tak nieziemsko niskich temperaturach że jest to możliwe. Ja mam aktualnie paczki Primexu z datą produkcji z początku kwietnia tego roku i są jak najbardziej ok, żadnych niespodzianek. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agaga21 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='panbazyl']dokładnie rok przydatności do spożycia ma też i mięso Primexu. Prawdopodobnie jest mrożone w tak nieziemsko niskich temperaturach że jest to możliwe. Ja mam aktualnie paczki Primexu z datą produkcji z początku kwietnia tego roku i są jak najbardziej ok, żadnych niespodzianek. :)[/QUOTE]ale jak się zamawia to chyba nie ma możliwości by to się nie rozmroziło po drodze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hecia13 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Pewnie transportują chłodnią... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anorektyczna.nerka Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Ojciec mnie oświecił z tymi kośćmi. Kości karkowe i pokrzepowe to ten sam "gatunek" dlatego cena jets zbliżona, te karkowe się znajdują niedaleko pokrzepowych, które są ze schabu, u nas sprzedają w pakiecie i pod tą samą nazwą oba rodzaje, mój pies je uwielbia. A tak w ogóle to kura zabita, tata na chama powydzierał kępki piór (nie bawił się w dokładne skubanie) i zastanawiam się jak to podzielić, chyba wyjmę pierś i ususzę na smaki, a resztę dam na surowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='agaga21']ale jak się zamawia to chyba nie ma możliwości by to się nie rozmroziło po drodze?[/QUOTE] ja miałam możliwość testowania tylko tych Primexowskich. Przywieźli do mnie własnym transportem, porządnie zmrożone. jechało zapewne klika a może i kilkanaście godzin i przyjechało takie jak trzeba. A dzień był wtedy ciepły. Nie znam innych firm i ich sposobu dostarczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*Monia* Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 [quote name='hecia13']A ja znalazłam coś takiego [URL]http://www.sklep.miesodlapsow.pl/[/URL] Znacie ten sklep?[/QUOTE] Zamawiałam i w sumie mimo zastrzeżeń co do świeżości niektórych paczek jestem zadowolona. [URL="http://www.dogomania.pl/threads/10232-SAMOPOMOC-forumowicz%C3%B3w-w-kupowaniu-mi%C4%99sa-dla-ps%C3%B3w?p=17496331&viewfull=1#post17496331"]Tu[/URL] moje wrażenia ;) [quote name='agaga21']ale jak się zamawia to chyba nie ma możliwości by to się nie rozmroziło po drodze?[/QUOTE] Nam się nie rozmroziło, było ładnie zapakowane i większość paczek było z datą zapakowania kilka dni wcześniej czyli teoretycznie świeże (praktycznie do koniny miałam duże zastrzeżenia bo po prostu śmierdziała nieświeżym mięsem po rozmrożeniu). Dzisiaj w końcu papkę wytworzyłam, o dziwo michy wylizane bo psy się rzuciły jak by z tydzień nie jadły, czyli jednak warzyw potrzebowały. Nektarynka na wierzchu (dodana w ostatniej chwili) wcale ich nie zraziła :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonsai Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 A ja dziś dałam psu wątrobę jagnięcą. Myślałam, że pogardzi, a ten wciągnął jednym tchem! Nigdy wątroba mu nie pasowała, ale z drugiej strony, jagnięcą kupiłam po raz pierwszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hallie Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 W jakich proporcjach dajecie psom drób do wołowiny/cielęciny? Te kości karkowe o których piszecie to wołowe są? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.