Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A dla mnie każde obcinanie psu zdrowej części ciała to okaleczanie. Czy jest to ucho, czy ogon, czy macica.
Tylko o ile dla obcinania uszu/ogonów nie widzę żadnego mądrego usprawiedliwienia, tak kastracja/sterylizacja jest potrzebna z przyczyn społecznych. Ale to nie zmienia faktu, że jest to okaleczenie i wypada mieć tego świadomość, a nie pisać, że kopiowanie to barbarzyńskie okaleczenie, a sterylka jakiś kosmetyczny prozdrowotny banalny zabieg, który jeszcze niektórzy pomysłowi "miłośnicy" nakazaliby najchętniej odgórnie wszystkim właścicielom psów.

Posted

[quote name='Aysel']Kastracja dobra na wszystko!
Kastrujmy i siebie!
Nie będzie raka, zapaleń pochwy, macicy, torbieli na jajnikach, nieregularnych okresów.
Nie będziemy wredne i okropne z powodu PMS (toż to przecież też wkurzające! Ba, samą cierpiącą też to denerwuje!).[/QUOTE]
Różnica jest zasadnicza-i człowiek mają popęd seksualny-człowiek jak chce to uprawia seks tym samym zaspokajając tę potrzebę.Pies się męczy bo nie może tego zrobić.I to jest ok-zakazywać psom robienia tego co w ich naturze,pozostawianie ich potrzeb jako nie ważne,bo to tylko pies?Mój psiur się ewidentnie męczy jak suczki mają cieczki-wącha,liże,wstaje o 5.00.Nie wiem czy 30 minutowy zabieg nie byłby dla niego mniejszym złem.

Posted

Nie każdy człowiek uprawia seks jak chce :evil_lol: nie każdy ma z kim, nie każdego stać na prostytutkę.
Psowate na wolności też nie parzą się jak popadnie; u wilków to przywilej pary alfa. I jakoś reszta stada jest w stanie psychicznie to udźwignąć :razz: więc nie przesadzałabym. Zresztą są psy reproduktory, kryjące - one nie kryją 2-3 razy w tygodniu, ile fabryka da... A popęd mają nieźle rozkręcony, na pewno jak czują np. sukę w cieczce w sąsiedztwie to im się "chce". I jest to jak widać do opanowania - a nie do opanowania jest popęd domowego pieska, który nigdy nie krył i nawet nie wie do końca o co chodzi...?
Są skrajne przypadki, kiedy pies dostaje hopla na punkcie i czasem faktycznie kastracja jest konieczna, ale to nie znaczy, że każdego samca trzeba kastrować, "bo tak lepiej". Mam w tej chwili drugiego niekastrowanego samca - żaden z nich nie ganiał za sukami, nie uciekał, nie głodził się, nie wył... Jak suka sąsiadów miała cieczkę, to obwąchiwał ich wycieraczkę.

Posted

Niejednokrotnie pies który został wykastrowany próbuje kryć suki.
A moja kastrowana suka kryje drugą sukę gdy ta ma cieczkę.
Więc nie mów mi tu o popędzie płciowym i zaspokajaniu potrzeb, których u psów rzekomo nie ma ;)
U nich te potrzeby też są, ale nie służą przyjemności (mam na myśli kopulacje, bądź symulowanie jej) ale np. pokazaniu pozycji w stadzie, często też robią to w zabawie - i nie jest to bynajmniej instynkt przetrwania.
Sporo jest psów które kryją 'w cieczce i bez cieczki' :)
Naprawdę.

Posted

Ale ja znam psa (chihuahua) który jest wykastrowany a zabiera się za krycie suczek w cieczce.
Jak myślisz, co on wtedy czuje? :D
Kiedy chce się a nie można fizycznie?

Posted

[quote name='Balbina12']ale czy to jest dla psa jakaś przyjemność?Czuć suczkę a nie mogąc jej pokryć?Wydaje mi się ,że nie ale może tylko mi się wydaje...[/QUOTE]

Wiesz, pies się codziennie męczy.
Jak widzi Twój smakowity obiad, a Ty nie chcesz mu dać kawałka swojego kotleta.
Jak chce pogonić za kotem, a jest na smyczy i nie może.
Jak chce żebyś się z nim bawiła, a Ty akurat nie masz czasu czy musisz wyjść.
Jak nie chce się kąpać, a Ty wsadzasz go do wanny.
Jak nie chce iść do weta a Ty go tam ciągasz i dostaje zastrzyki.
Nie rozumiem, dlaczego odmawianie psu żarcia przy stole, skakania na gości, zżerania śmieci na spacerach, ganiania za kotami, dominowania innych psów na spacerze, zmuszanie do kąpieli, czesania, wizyt u weta jest powszechnie uznawane za normalne, bo przecież psu nie można pozwalać na wszystko i coś tam musi - za to odmawianie mu krycia suki kiedy tylko mu się zachce, urasta do rangi jakiegoś znęcania się, męczenia psa?
Mój pies wygląda na dużo bardziej nieszczęśliwego i sfrustrowanego jak nie dam mu trochę mięsa przy porcjowaniu (a często nie mogę, bo na niektóre jest uczulony), niż kiedy odwołuję go od wąchania suczych kałuż - mam się czuć jak sadystka?

Posted

[quote name='Aysel']Ale ja znam psa (chihuahua) który jest wykastrowany a zabiera się za krycie suczek w cieczce.
[B]Jak myślisz, co on wtedy czuje?[/B] :D
Kiedy chce się a nie można fizycznie?[/QUOTE]
Co za durne pytanie! Na pewno odczuwa tę dolegliwość mniej niż gdyby nie był wykastrowany.
Myślisz że czułby się lepiej, gdyby suka w sąsiedztwie miała ruję, a on by nie mógł się do niej dostać, bo chodzi na smyczy?

Przepraszam, że przerywam Wam tę miłą pogawędkę o psich amorach, ale...
[SIZE=4][B]Co to ma wspólnego z nielegalnością zabiegu kopiowania?[/B][/SIZE]

Posted

[quote name='kahoona']Mam do Was prośbę.

Nasz "zwierzęcy" poseł, autor nowelizacji, Paweł Suski bierze udział w plebiscycie "Głosu Koszalińskiego" na najaktywniejszego posła. W mojej ocenie fajnie by było, gdyby środowisko prozwierzęce mu pomogło, szczególnie, że wyprzedza go [B]poseł Suchowiejko[/B], który jako jedyny z PO, wstrzymał się od głosu.

To oczywiście kampania wyborcza, ale myślę, że poseł Suski zasługuje na nasze poparcie i dobrze by było, gdyby znalazł się w przyszłym Sejmie.

Zaznaczam, że to wyłącznie moja prywatna inicjatywa, możecie się zgodzić z moim zdaniem lub nie.

To plebiscyt sms-owy. [B]Numer 72466, treść: kos.7.tak[/B] koszt SMS-a 2,46

Tutaj podgląd wyników: [URL="http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20110819%2FWYBORYPARLAMENTARNE01%2F177628034"]http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20110819%2FWYBORYPARLAMENTARNE01%2F177628034[/URL]

Można również podziękować posłowi Suchowiejce głosując na NIE.

z góry dziękuję.[/QUOTE]

Agitacja polityczna,ten dobry a tamten nie.Nowelizacja jeszcze nie weszla w zycie.czas zweryfikuje na jakim etapie bedzie ona funkcjonalna,moze wtedy uderzymy w brawa.Dla mnie to troche jak kupczenie ,zarowno w kwestii finansowej jaki i politycznej?

Posted

[quote name='Saeta']
[SIZE=4][B]Co to ma wspólnego z nielegalnością zabiegu kopiowania?[/B][/SIZE][/QUOTE]

Pewnie to,ze w dalszym ciagu my ludzie dla swoich wlasnych potrzeb decydujemy co ma psa bardziej bolec .Ja sie jeszcze zapytam ,co z piatym pazurem,mozemy ciac czy nie? Jak to podpiac do nowelizacji?

• 5 weeks later...
Posted

[quote name='kamila_vu']Agitacja polityczna,ten dobry a tamten nie.Nowelizacja jeszcze nie weszla w zycie.czas zweryfikuje na jakim etapie bedzie ona funkcjonalna,moze wtedy uderzymy w brawa.Dla mnie to troche jak kupczenie ,zarowno w kwestii finansowej jaki i politycznej?[/QUOTE]
Chcesz zobaczyć prawdziwą polit-agitkę?

[URL="http://www.youtube.com/watch?v=ICxjZfijtUg&feature=player_embedded"][video=youtube;ICxjZfijtUg]http://www.youtube.com/watch?v=ICxjZfijtUg&feature=player_embedded[/video]
[/URL]

• 3 weeks later...
Posted

[B]Przecież od dawna nie wolno kopiować!!!
[/B]Wszyscy to wiedzą, nawet ci, co kopiują. To jest podziemie hodowlano-wystawiennicze.
Tylko zacofańce kynologiczne obcinają jeszcze psom uszy i ogony. W Europie pokazać się z ciętym dogiem to obciach!
Jestem zaszokowany, że taki tytuł wątku się znalazł tutaj.
Zmieńcie to. [B]Nie wprowadzajcie ludzi w błąd!!![/B]

Posted

[quote name='pixel'][B]... W Europie pokazać się z ciętym dogiem to obciach!
...[/B][/QUOTE]
Na Światówce 2011 w Paryżu wiele kopiowanych psów wychodziło tytuł Zwycięzca Świata;-):multi:

Posted

[quote name='Doginka']Na Światówce 2011 w Paryżu wiele kopiowanych psów wychodziło tytuł Zwycięzca Świata;-):multi:[/QUOTE]
To tylko świadczy o zacofaniu i nieznajomości prawa... Nie wiem, czy jest się z czego cieszyć... :niewiem:

Posted

[quote name='Doginka']Na Światówce 2011 w Paryżu wiele kopiowanych psów wychodziło tytuł Zwycięzca Świata;-):multi:[/QUOTE]

No i super bo to czy pies ma coś kopiowanego, czy nie wcale nie powinno przesądzać o wygranej. Budowa i ruch się liczy.

Posted

Ale chyba nie z Polski???

Z tego co wiem, na kopiowane trzeba było mieć zaświadczenie, że w kraju ojczystym dozwolone.
Więc z Polski kopiowanych być nie powinno!

Posted

[quote name='pixel']Ale chyba nie z Polski???

Z tego co wiem, na kopiowane trzeba było mieć zaświadczenie, że w kraju ojczystym dozwolone.
Więc z Polski kopiowanych być nie powinno![/QUOTE]
No i widzisz, ja takie zaświadczenie dostałam z ZK:razz:

Posted

[quote name='Doginka']No i widzisz, ja takie zaświadczenie dostałam z ZK:razz:[/QUOTE]
Żartujesz? Musisz mieć jakieś układy, że Ci takie coś dali.

Posted

Zaraz układy. Zapewne pies był kopiowany zgodnie z prawem bo to jest przecież możliwe.
Nie zawsze psy kopiuje się z powodów estetycznych, a co jak obcięto coś ze wskazań medycznych? i ma się na tę okoliczność zaświadczenie od weta?:evil_lol:

Posted

[quote name='pixel']Żartujesz? Musisz mieć jakieś układy, że Ci takie coś dali.[/QUOTE]
Aj tam, zaraz układy:angryy:
Ale mam V-ce ZW. Świata - Weteran:p

[quote name='Dorota Maria']Zaraz układy. Zapewne pies był kopiowany zgodnie z prawem bo to jest przecież możliwe.
Nie zawsze psy kopiuje się z powodów estetycznych, a co jak obcięto coś ze wskazań medycznych? i ma się na tę okoliczność zaświadczenie od weta?:evil_lol:[/QUOTE]
Być tak może, ale nie z tego powodu dostałam zaświadczenie;-)
Nawet wkleiłam je gdzieś tutaj - wcześniej;-)
Dodam, że na Światówce było mnóstwo kopiowanych młodzików;-) Łącznie z moim:lol:

Posted

[quote name='Doginka']Aj tam, zaraz układy:angryy:
Ale mam V-ce ZW. Świata - Weteran:p
[quote name='Dorota Maria']Zaraz układy. Zapewne pies był kopiowany zgodnie z prawem bo to jest przecież możliwe.
Nie zawsze psy kopiuje się z powodów estetycznych, a co jak obcięto coś ze wskazań medycznych? i ma się na tę okoliczność zaświadczenie od weta?:evil_lol:[/quote]

Być tak może, ale [B]nie z tego powodu dostałam zaświadczenie[/B];-)
Nawet wkleiłam je gdzieś tutaj - wcześniej;-)
Dodam, że na Światówce było mnóstwo kopiowanych młodzików;-) Łącznie z moim:lol:[/QUOTE]
Jeśli nie z tego, to z jakiego?