Anula Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Właśnie ją zamówiłam. Zobaczymy, dam znać. Rano znowu się z niej wylało....nie zdążyłyśmy wyjść na dworek bida moja :(. Może weź próbkę od weta suchej karmy Royal Canin Hepatic HF16.Moja tymczasia miała takie same problemy.Po tej karmie jak ręką odjął,jest super. Quote
Nutusia Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Częstym błędem jest odstawienie Nifuroksazydu po ustąpieniu objawów zatrucia (biegunki lub wymiotów). On działa trochę tak, jak antybiotyk - trzeba wziąć pełną kurację, żeby nie zepsuć tego, co się poprawiło. Ale myślę, że w przypadku problemów z przewodem pokarmowym nie z powodu zatrucia najlepszy i najmniej farmakologicznie inwazyjny jest węgiel. Quote
Bogusik Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Czyli najlepszy jest węgiel :) Węgiel jest starym sprawdzonym lekiem,ale też nie zawsze pomaga.W przypadku mojej suni,sprawdził się Nifuroksazyd,który podawałam przez 3 dni /zgodnie z zaleceniem producenta/ i do tego ugotowany ryż z marchewką i chudym mięsem z kurczaka.Dopiero,jakoś się wszystko uregulowało,bo było koszmarnie!Po animondzie,to dopiero były sensacje... :lmaa: ewu dziękuję! :calus: Quote
edek Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Ja totalnie nie wiem co jej jest... Mam wrażenie, że uczula się na karmy po ok 2 tyg od podawania :(. Czekam na reakcję węgla ;). Na 15 kg podałam 2 tab, podać jej więcej ? Jak węgiel nie pomoże to spróbuję z Nifuroksazyd Hasco, ile jej tego leku podać ? Quote
Nutusia Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Ja totalnie nie wiem co jej jest... Mam wrażenie, że uczula się na karmy po ok 2 tyg od podawania :(. Czekam na reakcję węgla ;). Na 15 kg podałam 2 tab, podać jej więcej ? Jak węgiel nie pomoże to spróbuję z Nifuroksazyd Hasco, ile jej tego leku podać ? A co mówi wet?... Quote
edek Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 A co mówi wet?... Robale są wykluczone, krew ok. Obstawia karmę, ale ja już nie wiem co jej podać... Royal sensitivite i gastro już nie pomaga. Wykluczyłam kurczaka dostawała strusia z ziemniakami i kaczkę z ziemniakami odpada... A tak na prawdę to wszystko zaczęło się po sterylce. Wcześniej takich sensacji nie miała. Jak bada ją wet to ma tkliwość brzuszka i gazy. Dostaje zastrzyki rozkurczowe i przeciwzapalne. Po zastrzykach się to normuje. Quote
elik Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 ...Czekam na reakcję węgla ;). Na 15 kg podałam 2 tab, podać jej więcej ?... Dodałabym jeszcze jedną tabletkę węgla. 15 kg to sporo masy. EDIT Napisałam to przed Twoim postem powyżej. Jeśli wiążesz ten stan ze sterylizacją, to może to jakiś poważny problem :( Chociaż nie wiem czy sterylizacja mogłaby wpłynąć na problemy gastryczne. Quote
Nutusia Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 A jak reaguje na gotowane jedzenie?... Może to rodzaj alergii? Robaki odpadają wszystkie (z lambliami, dżardżią, włosogłówką i tasiemcem włącznie)? Quote
edek Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 A jak reaguje na gotowane jedzenie?... Może to rodzaj alergii? Robaki odpadają wszystkie (z lambliami, dżardżią, włosogłówką i tasiemcem włącznie)? Tak miała robione szczegółowe badanie. Wcześniej jadła ryż z kurczakiem i marchewką, przez pewien czas było ok potem już nie mogła tego jeść. Teraz je ryż, wołowe i brokuła. Quote
edek Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Wieczorem jadę z nią na usg. Zobaczymy. Przepraszam ewu, że wątek zajęła Crianca ...Ja już na prawdę nie wiem co robić i każda rada jest dla mnie ważna. Quote
Gusiaczek Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Ovolinka przyjechała do nas z krwotocznym zapaleniem jelit. Była długo i intensywnie leczona - ja przez całe życie tylu antybiotyków nie wzięłam :lookarou: niestety układ pokarmowy do idealnego stanu nie wrócił. Miałam szczęście, że podpowiedź Ellig była strzałem w dziesiątkę i z dnia na dzień zmieniłam karmę, nie mieszałam, od razu nowa micha. Każdy organizm reaguje inaczej, ale mam nadzieję, że Rocco się sprawdzi Trzymam kciuki za zdrówko Dziewczynek :) Quote
elik Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Tosia już dzisiaj dostanie rocco i zdam relację jak przyjęła. Dzięki za radę :) Quote
konfirm31 Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 W jakim wieku jest sunia? kiedy była ta sterylizacja (jak dawno?). Po sterylizacji, zdarza się niedoczynność tarczycy - jednym z objawów, może być biegunka, ale są i inne objawy niedoczynności (ospałość, bradykardia, sucha skóra, wypadanie sierści=wyłysienia, tycie, nietolerancja na zimno i inne). Nawracające biegunki, mogą być spowodowane zaburzeniami funkcji wątroby i trzustki - wtedy karma Trovet Hepatil HLD http://www.najlepszekarmy.pl/karma-trovet-dla-psa/trovet-hepatic-12kg.html. Taką karmę, jadła nasza poprzednia suka z problemami wątrobowymi i dla niej, to była jedyna tolerowana karma. Nifuroksazyd, to chemioterapeutyk, który działa na patogeny jelitowe, należące do Enterobacteriaceae - Salmonella, Shigella, Yersinia, E. coli enteropatogenne - zakażenie u psa możliwe, ale nie nawracające, a pisałaś, że to stały problem. Natomiast, każda biegunka, bez względu na jej przyczynę, powoduje nadmierne namnożenie się w jelitach beztlenowców - Bacteroides, Fusobacterium, Clostridia, które zaostrzają biegunkę. Robi się błędne koło :(. W takich przypadkach, warto podać (skonsultuj z wetem) metronidazol(recepta) przez 5-7 dni w dawce 10-25mg/kg m.c/doba - w dwóch podzielonych dawkach. A po zakończeniu leczenia - probiotyk - ludzki lub psi, byle nie za dużo naraz. Ewentualnie obecne w jelitach pierwotniaki(nie zawsze wykrywane w badaniu kału) - lamblia, trichomonas, balantidium - też padną. I przez cały czas, karma jelitowa. Oczywiście, przez cały ten czas, żadnych smaczków. Jak widać, w temacie biegunek, jestem obcykana ;) Życzę psu zdrowia, a Tobie - spokoju :) Quote
edek Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Właśnie wróciłyśmy od weterynarza. Sunia została przebadana przez 3 panie dr. Usg jest w porządku nie widać żadnych zmian. Pasożyty są wykluczone. Według nich wątroba,trzustka i tarczyca odpada. Sunia ma lekką nadwagę sierść gęstą i świecącą. Dostała zastrzyk i karmę hyppoallergenic i mam zrobić badanie krwi na alergeny. Bo to już za długo twa od maja. No i zobaczymy. Dziękuję za pomoc i wsparcie i za wszystkie wasze rady. Pozdrawiam Was cieplutko :). Quote
elik Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Nie do wiary, jak czasem może być trudno postawić diagnozę w wydawałoby się nie trudnej sprawie. Ja Cię także pozdrawiam :calus: Quote
gluchypies Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Czuwam nad nią, ogłoszenia bardzo by się nowe przydały. Kto zrobi? Mogę spróbować zrobić jej na tablicy z wyróżnieniem. Podeślij mi na emaila tekst i fotki ( bo nie umiem ich ściągnąć z dogo na pulpit :( ). I ja chętnie zrobię ogłoszenia dla Cziki, mogę na Kraków?? ewu lub edek - podeślijcie mi na maila tekst i fotki i dane do ogłoszeń (mail gluchypies małpa gmail.com) Quote
ewu Posted December 21, 2014 Author Posted December 21, 2014 I ja chętnie zrobię ogłoszenia dla Cziki, mogę na Kraków?? ewu lub edek - podeślijcie mi na maila tekst i fotki i dane do ogłoszeń (mail gluchypies małpa gmail.com) Byłoby wspaniale:) Wieczorem wyślę tekst, teraz muszę gnać na zakupy. Quote
ewu Posted December 21, 2014 Author Posted December 21, 2014 Edek nie przepraszaj to forum dla wszystkich psiaków, tych naszych, domowych też:):) Quote
ewu Posted December 21, 2014 Author Posted December 21, 2014 W jakim wieku jest sunia? kiedy była ta sterylizacja (jak dawno?). Po sterylizacji, zdarza się niedoczynność tarczycy - jednym z objawów, może być biegunka, ale są i inne objawy niedoczynności (ospałość, bradykardia, sucha skóra, wypadanie sierści=wyłysienia, tycie, nietolerancja na zimno i inne). Nawracające biegunki, mogą być spowodowane zaburzeniami funkcji wątroby i trzustki - wtedy karma Trovet Hepatil HLD http://www.najlepszekarmy.pl/karma-trovet-dla-psa/trovet-hepatic-12kg.html. Taką karmę, jadła nasza poprzednia suka z problemami wątrobowymi i dla niej, to była jedyna tolerowana karma. Nifuroksazyd, to chemioterapeutyk, który działa na patogeny jelitowe, należące do Enterobacteriaceae - Salmonella, Shigella, Yersinia, E. coli enteropatogenne - zakażenie u psa możliwe, ale nie nawracające, a pisałaś, że to stały problem. Natomiast, każda biegunka, bez względu na jej przyczynę, powoduje nadmierne namnożenie się w jelitach beztlenowców - Bacteroides, Fusobacterium, Clostridia, które zaostrzają biegunkę. Robi się błędne koło :(. W takich przypadkach, warto podać (skonsultuj z wetem) metronidazol(recepta) przez 5-7 dni w dawce 10-25mg/kg m.c/doba - w dwóch podzielonych dawkach. A po zakończeniu leczenia - probiotyk - ludzki lub psi, byle nie za dużo naraz. Ewentualnie obecne w jelitach pierwotniaki(nie zawsze wykrywane w badaniu kału) - lamblia, trichomonas, balantidium - też padną. I przez cały czas, karma jelitowa. Oczywiście, przez cały ten czas, żadnych smaczków. Jak widać, w temacie biegunek, jestem obcykana ;) Życzę psu zdrowia, a Tobie - spokoju :) Elwis miał lamblie- krwawe biegunki. Dostawał Panacur- kupa po terapii czysta, biegunki ustąpiły. Cudownie działają czarne, polskie jagody- kupiłam suszone daję mu gotowane , zmiksowane. Wadą jest cena:( Quote
edek Posted December 21, 2014 Posted December 21, 2014 I ja chętnie zrobię ogłoszenia dla Cziki, mogę na Kraków?? ewu lub edek - podeślijcie mi na maila tekst i fotki i dane do ogłoszeń (mail gluchypies małpa gmail.com) Czy mogłabyś zrobić wyróżnienie na olx ?, oddam pieniążki ;). Quote
elik Posted December 21, 2014 Posted December 21, 2014 W jakim wieku jest sunia? kiedy była ta sterylizacja (jak dawno?). Po sterylizacji, zdarza się niedoczynność tarczycy - jednym z objawów, może być biegunka, ale są i inne objawy niedoczynności (ospałość, bradykardia, sucha skóra, wypadanie sierści=wyłysienia, tycie, nietolerancja na zimno i inne). ... Życzę psu zdrowia, a Tobie - spokoju :) Tosia ma około 2 lata, a sterylizowana była 17 listopada 2014 r. Czy biegunki mogłyby się pojawić po takim czasie ? Dziękuję za życzenia :) Tobie także spokoju i zdrowia życzę :) Quote
konfirm31 Posted December 21, 2014 Posted December 21, 2014 W tym przypadku, niedoczynność tarczycy mało prawdopodobna :) Takim powikłaniem, zagrożone są głównie suki sterylizowane bardzo wcześnie(przed osiągnięciem pełnej dojrzałości), a objawy kliniczne, pojawiają się po kilku latach od operacji. Quote
elik Posted December 21, 2014 Posted December 21, 2014 W tym przypadku, niedoczynność tarczycy mało prawdopodobna :) Takim powikłaniem, zagrożone są głównie suki sterylizowane bardzo wcześnie(przed osiągnięciem pełnej dojrzałości), a objawy kliniczne, pojawiają się po kilku latach od operacji. To chociaż tyle dobrze,. że to nie tarczyca :) Quote
ewu Posted December 22, 2014 Author Posted December 22, 2014 Kcd przysłała 120 zł dla szczylka i malamutki Dziękuję :):) :):) cancer43 wpłaciła 200 zł z bazarku dla mojej Megi:) :):), przekazuję te pieniądze na szczeniaki u Makili Do zapłaty za szczylki jest:jedzenie i podkłady- 1 zł dziennie za 1 maluszka-5 szczeniąt do tej pory -310zł szczepienia-40 zł za jednego Olafek- ostatni szczeniaczek pobyt od18.11.-140 zł Razem 310 + 40 + 140 = 490 490 zł- 200 zł= 290zł- wpłacone Makili Wysłałam elik 61,60 zł tytułam zwrotu za karmę Quote
Recommended Posts