Jump to content
Dogomania

Ligota-KONIEC PSIEGO DRAMATU!!! A jednak jest jeszcze coś do zrobienia!!! :(

Recommended Posts

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Proxima napisał(a):
jak i niezgodność na linii oddane - przyjęte (gminy deklarują przekazanie ponad 350 psów w 2005r. a schronisko oficjalnie przyjęło 63??? - kto kłamie?)

Raczej,zawsze, klamie ten co kase bierze' od sztuki' zobacz sobie raport i opis 'mechanizmow dzialania" z mojej gminy-mazowieckie-korabiewice-grodzisk mazowiecki.
Ludzką niemozliwoscia jest aby z mojej gminy(w odniesieniu chociazby do ilosci mieszkancow) az TYLE zwierzat bylo bezdomnych.

Poprostu, to wszystko jest chore!! Wykorzystuja to 'schroniska' a przede wszystkim hyclowie- brak jakiejkolwiek kontroli odlawianych zwierzat ze strony urzedow miast jak i brak totalny zainteresowania, a wrecz nie chec, urzedniow co do losu zwierzat, oddanych do tych 'schronisk'.
Czy widzialas jakąs umowe,schronisko-um- obligujca te schroniska chociazby do sprawozdan miesiecznych ze stanow ich zwierzat? Wyrywkowe kontrole takiego schroniska, adopcji,slyszalas aby ktos z nich to robi?

No a kwoty "za opieke", sugeruja same, jaki los moze spotkac te zwierzeta-albo wegetacja i powolna, w meczarniach, smierc albo usmiercenie. Inaczej byc nie moze!:angryy: :-(

I tak sobie mysle, ze gdyby babsko z ligoty przykladnie ukarac, z ustawy o ochronie zwierzat, to ona musialby sama pokryc koszt leczenia tych wszystkich poszkodowanych zwierzat. Pusci ja z torbami, dla przykladu!

Daczego milosnicy zwierzat mają cierpiec i placic?

Posted

to wszystko jest przerażające ,a najgorsze jest to iż to walka z wiatrakami:shake: nawet gdyby udało sie zabrac wszystkie pieski z tego schroniska to takich miejsc jest dużo wiecej ,i jesli w końcu nie zmieni sie nasze prawo to będzie to walka bbardzo nierównych szans .mam ogromny podziw do dziewczyn które wchodzą na teren tego schronu i muszą obcować z ludzmi tam pracującymi i jeszcze się nie narażać ,kobiety macie stalowe nerwy :loveu:.może jest jakiś sposób aby zjednoczyc wszystkich przyjaciół zwierząt i moze wtedy uda sie zmienić prawo bynajmniej egzekwowac to co jest już .może by pójść dalej i założyć partie jak nie można inaczej?????moze ktos ma jakis pomysł jak zmienić mętalność ludzi by nie było takich sytułacji .:placz:

Posted

Schroniska to naprawdę jakaś "czarna dziura"
Schroniska prywatne sa zakładane na podstawie tzw. działalności gospodarczej. Każdy, kto prowadzi działalność podlega inspekcjom a to Sanepidu, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji pracy itd. w zalezności od charakteru tej działalności.
Z tego co widać w Ligocie i innych tego typu miejscach nie ma żadnej kontroli.
Przede wszystkiem nie powinny być takie miejsca dopuszczone do działalności już na początku, dopóki nie spełnią okreslonych kryteriow bytowania zwierzat, karmienia, obsługi, opieki medycznej itd.
Ktoś w urzędzie (? )zezwolenia na działalnosć wydaje bez sprawdzenia w/w rzeczy.
Od początku wszystko jest chore.
A przecież to nie jest takie skomplikowane ani trudne do wyegzekwowania, tylko trzeba chcieć.
No a potem :wymog pełnej dokumentacji przyjętych i wydanych-komu wydano-zwierząt, wymog sterylizacji, wymóg czipowania i szczepienia.
I zaraz by się okazało,że nie jest to tak dochodowy interes jak obecnie i kanalie żerujace na cierpieniu zwierząt zajęłyby się czymś innym np sprzedażą warzyw.

Posted

agnieszka30 napisał(a):
ponawiam pytanie, co dzieje się z drugim psem w podobnym stanie jak Malinka???

Agnieszko, dziewczyny dzisiaj są w Ligocie chyba i raczej nie śledzą wątku. Czy jest zdjęcie psa , o którego pytasz? Jeśli tak to wklej mi go a ja wieczorkiem podpytam o niego. Masz jakiś pomysł na pomoc dla niego?

Posted

ARKA napisał(a):
Czy widzialas jakąs umowe,schronisko-um- obligujca te schroniska chociazby do sprawozdan miesiecznych ze stanow ich zwierzat? Wyrywkowe kontrole takiego schroniska, adopcji,slyszalas aby ktos z nich to robi?

Mam małe rozeznanie w tych sprawach - wydawało mi się, że jest to w jakiś sposób sformalizowane, że ktoś (wojewódzki lekarz weterynarii?) prowadzi jakiś rejestr, robi bilans, sprawdza i rozlicza. Ale chyba nic z tego? Gminy, zgodnie z przepisami, powinny mieć "rozwiązaną" sprawę bezdomnych zwierząt. No i mają - a jakże! -umowy ze schroniskami, że mogą tam oddać odłowione zwierzęta - a co dalej to nie ich problem. Od kilkunastu dni śledzę ten i inne wątki, czuję żal, złość i bezsilność. Czuję, jak wiele innych osób na tym forum, że oprócz doraźnej pomocy trzeba czegoś więcej. Nie chcę "wymyślać prochu", pewnie wiele tematów, pomysłów, które kłębią mi się po głowie zostało już przepracowanych. Stąd też moja prośba do osób bardziej zaznajomionych z tematem - czy możecie wskazać stronę, fora, gdzie można zapoznać się i zaangażować w walkę z "systemem"?

Posted

Beata J. napisał(a):
Agnieszko, dziewczyny dzisiaj są w Ligocie chyba i raczej nie śledzą wątku. Czy jest zdjęcie psa , o którego pytasz? Jeśli tak to wklej mi go a ja wieczorkiem podpytam o niego. Masz jakiś pomysł na pomoc dla niego?

nie wkleję bo nie umiem:oops: jest koło naszej Malinki( skulony,leży w boksie)szczerze? jeszcze nie mam pomysłu, ale jak tam zostanie-nie przeżyje.
A skoro ws malinki jest szeroko zakrojona akcja-pomyślałam,że niejako przy okazji można zainteresować losem tego psa...
Znajdz go Beatko i wklej to zdjęcie, bardzo proszę...

Posted

[quote name='agnieszka30']nie wkleję bo nie umiem:oops: jest koło naszej Malinki( skulony,leży w boksie)szczerze? jeszcze nie mam pomysłu, ale jak tam zostanie-nie przeżyje.
A skoro ws malinki jest szeroko zakrojona akcja-pomyślałam,że niejako przy okazji można zainteresować losem tego psa...
Znajdz go Beatko i wklej to zdjęcie, bardzo proszę...

chodzi o tego, tak? zdjecia najprosciej skopiowac klikajac na nim prawym przyciskiem myszy, wybierasz "kopiuj" a potem w odpowiedzi to samo tylko "wklej". Moze sie przyda na przyszlosc;)

Posted

Proxima napisał(a):
Mam małe rozeznanie w tych sprawach - wydawało mi się, że jest to w jakiś sposób sformalizowane, że ktoś (wojewódzki lekarz weterynarii?) prowadzi jakiś rejestr, robi bilans, sprawdza i rozlicza. Ale chyba nic z tego? Gminy, zgodnie z przepisami, powinny mieć "rozwiązaną" sprawę bezdomnych zwierząt. No i mają - a jakże! -umowy ze schroniskami, że mogą tam oddać odłowione zwierzęta - a co dalej to nie ich problem. Od kilkunastu dni śledzę ten i inne wątki, czuję żal, złość i bezsilność. Czuję, jak wiele innych osób na tym forum, że oprócz doraźnej pomocy trzeba czegoś więcej. Nie chcę "wymyślać prochu", pewnie wiele tematów, pomysłów, które kłębią mi się po głowie zostało już przepracowanych. Stąd też moja prośba do osób bardziej zaznajomionych z tematem - czy możecie wskazać stronę, fora, gdzie można zapoznać się i zaangażować w walkę z "systemem"?

to może naświetlę ci dolnośląskiego koszmaru ciąg dalszy.W DZierżoniowie-też miło na pierwszy rzut oka, a jakże, trawka i klombik( nawiasem mówiąc, im wiekszy obóz śmierci tym więcej klombików)
JAk zajechałam w piątek po południu, widziałam skrajnie wygłodzonego psa, kilka w depresji pod ścianą, psy z sukami, suki szczenne i z małymi-poranione, z łap jednego ciurkiem krew się lała.Nie mogłam się zdradzić,ale o wszystkim pisałam na dogo.
Opisałąm całą sytuację, w sobotę wybrałam sie po Szkielecika.. i już go nie było. Tych konających pod ścianą też nie widziałam.Posprzątane.
I czułam dokładnie to co ty.
I bardzo szybko poczułam jak boli obity o ścianę łeb.
Jestem na etapie zbierania informacji, konsultuję sie z osobami kompetentnymi, zbieram, zbieram... i czekam.
I już nie wiem na co...Schronisko nadal hula,wóda sie leje( posprzedawana karma)...
Jako jednostki nie zdziałamy nic.
Nikt poważnie nie potraktuje Agi,Ani itd.,
Jestem zaangażowana,jednakże brakuje mi wiedzy, znajomości prawa, itd.,
A zwierzęta wegetują, konają... Czy dożyjemy czasów ,że coś się zmieni???

Posted

[quote name='masienka']chodzi o tego, tak? zdjecia najprosciej skopiowac klikajac na nim prawym przyciskiem myszy, wybierasz "kopiuj" a potem w odpowiedzi to samo tylko "wklej". Moze sie przyda na przyszlosc;)

Tak!!! O tego własnie!! Wiesz coś Beatko na jego temat??
A zdjęcie własnie tak kopiowałam i nie wyszło...:oops:

Posted

[quote name='ARKA']:roll:hm, to Ty nie wiesz? tzw. 'czwarta władza' ,najszybsza i najskuteczniejsza.
Iza, nie przejmuj sie-rob to co Ci serce dyktuje-a robisz kawał dobrej roboty.

Co z tego, ze sie wyciagnie dwa psy, kiedy na ich miejsce dojedzie nowych trzy, do koszmaru, obozu koncentracyjnego:angryy:

Zgadzam sie całkowicie i z Izą i z ARKA;
wyciąganie " po cichu" po kilka psów nie jest ŻADNYM załatwieniem problemu; wyciągacie, aby zrobic miejsca dla innych, które ta baba zakatuje i zagłodzi?!
A POZOSTAŁE, których nie wyciągniecie i zginą tam?!
Wasze działanie przypomina wybieranie wody z ocenau łyżeczką; daje wrażenie działania - a skutek?
Tylko maxymalne naglosnienie całej sprawy i ciągłe zaintersowanie mediów i organów kontrolnych ogólnopolskich, zawiadomienie organów ścigania o przestępstwie może, przy Waszej konsekwencji cos zmienic i zmusić władze terenowe do skutecznego działania.
Co nie znaczy aby jednocześnie nie wyciągać tylu psów ile tylko sie da.
Odwrotnie zaniechanie tego spowoduje, że ona będzei dalej bezkarna a psy będą ginęły w straszny sposób. Czy o to wam chodzi?
EMIR
p.s. ileś postów wczesnie proponowałam takie własnie kompleksowe działanie ma drodze prawnej , ale zostalo ono zignorowane.
EMIR

Posted

[quote name='GoWa']Przede wszystkiem nie powinny być takie miejsca dopuszczone do działalności już na początku, dopóki nie spełnią okreslonych kryteriow bytowania zwierzat, karmienia, obsługi, opieki medycznej itd.
Ktoś w urzędzie (? )zezwolenia na działalnosć wydaje bez sprawdzenia w/w rzeczy.

przeciez pierwsza rejestracja musi odbyc sie w inspektoracie weterynaryjnym a pozniej w um.
Jest rozporzadzenie-do ustawy o ochronie zwierzat -jakie kryteria powinno spelniac schronisko i co? Nic. Wiec, jak widac, chyba daje to juz od samego poczatku sporo do myslenia...'ryba psuje sie od głowy'

A kto z kim ma umowe podpisana, z iloma gminami, to to, jest bez zadnej kontroli-czy schronisko ma miejsce aby przyjac kolejne zwierzeta, podpisac kolejna umowe!? Równiez zadna gmina nie zaciaga opinii od powiatowego weta, na ktorego terenie znajduje sie schronisko, za nim podpisze umowe. Nie jest to w ich interesie, bo jak powiatowy oceni,ze nie maj miejsca to gmina ma problem-z kim podpisac umowe...po co maja sie wiec wychylac?

Jedynie kto moze miec wplyw-kontrolujac- to znow- sluzby weterynaryjne..
Jakby nie patrzec to oni sa winni za taki stan rzeczy w tych schronach, pierwsi!

UM oglaszaja przetargi i owszem podejmuja stosowna uchwale. I w rozporzadzeniu do ustawy-o wylapywaniu-zasiegaja opinii lek. powiatowego,ze SWOJEGO ternu, co nie ma ŻADNEGO odniesienia do samego schroniska gdy to podlega innemu powiatowmu lek. wet! A tak jest w WIEKSZOSCI gmin.

Ale, znowu, gdyby powiatowi nakazli schroniskom skladac do siebie miesieczne sprawozdania, to z samych liczb duzo juz mogli by sie zorientowac.

Dlaczego ilosci zwierzat przybywajacych zwiekszaja sie az tak bardzo-co sugeruje nowe umowy. Dlaczego ilosc zwierzat padajacych wzrasta..itd. nie wspomne o czestych kontrolach tych 'schronisk'. Mogliby, generalnie, na biezaco, poprostu reagowac.

Ale lepiej rżnac glupa i mowic ze winnych nie ma..

Posted

Ja też bardzo chcę pomóc!!!!!!!! Załamałam się, oczy mi się otwierają coraz szerzej (poczytałam parę schroniskowych wątków) i czuję się taka bezradna!!!!!!!!! Emir to porównianie z łyżeczką jest idealne i tragiczne!

Posted

[quote name='emir']...ileś postów wczesnie proponowałam takie własnie kompleksowe działanie ma drodze prawnej , ale zostalo ono zignorowane.
EMIR

Działania prawne w naszej rzeczywistości prawnej, także dają niewielkie rezultaty.

Jeśli kreatura, która latami głodziła, biła i gwałciła sunię została skazana przez sąd tylko na 500 zł grzywny za nieobyczajne zachowanie :angryy::angryy::angryy::angryy::angryy:

Bicie, głodzenie i gwałcenie psinki, to wg naszego wysokiego sądu tylko nieobyczajne zachowanie.
[SIZE=1][SIZE=2]
To przerażające i żenujące.

Posted

agnieszka30 napisał(a):
ARKA, emir to jest trudne...wnoski w prokuraturach są często umarzane, z wiadomych względów.
O obolałym łbie wspomniałam...
CO ROBIĆ???
Ja im Hipka nie daruję...:angryy:

Wiemy ze ciagna sie sprawy latami, wiemy ze sa umarzane ale dlatego tak jak pisze Emir, nalezy medialnie naglosnic, psuc krew powiatowemu, wojewodzkiemu, głownemu, burmistrzom z tych gmin! Co jak co, ale media wiele moga zdzialac, my mozemy wyciagac i wyciagac jak Emir napisala, sami utopimy sie w tym oceanie, z ta łyżką.:-(

Posted

Mam takie samo zdanie jak Emir.Dobrze wiemy,że wielu ludziom w beznadziejnych sprawach pomogła tylko interwencja mediów.W tym przypadku jest tak samo.Wolantariusze nie tylko z Ligoty walczą o poprawienie bytu w znanych im schroniskach.U nas jest tak samo.Kierownictwo zawsze ma gdzies plecy i jest bezkarne. Należy sobie powiedziec,ze z wolontariatem nikt sie nie liczy. Dlatego uwazam ,ze tu trzeba sprawę nagłośnic na maksimum.Może też należy powiadomić TOZ ,ale nie ten na miejscu,ktory i tak nic nie zrobi,ale Warszawski. Chociaż,kiedyś rozmawiałam z panem z tego Tozu i po tej rozmowie dowiedziałam sie o róznych układach układzikach. To są pieniądze a nie żadna miłość do zwierząt ! Bardzo żałuje ,że tak się stało z p. Izą Sz.

Posted

uwazam ,ze takich Iz.Sz jest za malo! i ta jedna sie zaprzepascila:-( W niektorych przypadkach tylka szybka ,radykalna reakcja ,skutkuje.
Znam schronisko male,gdzie byly donosy ,ze psy sa wychudzone,zyja w upokarzajacych warunkach.przyjechala telewizja,red.gazet,wet danego regionu.Zabrali zwierzeta,porozdzeilali po schroniskach,schronisko zamkneli,psy ukazywaly sie w telewizji w programach do adopcji.Wlascicieli za znecanie sie nad zwierzetami ukarali grzywna,i jeszcze jest sprawa w sadzie.No tak ale to nie u nas!

Posted

agnieszka30 napisał(a):
ARKA, emir to jest trudne...wnoski w prokuraturach są często umarzane, z wiadomych względów.
O obolałym łbie wspomniałam...
CO ROBIĆ???
Ja im Hipka nie daruję...:angryy:

NIE DAROWAĆ!!! i nagłaśniac gdzie się da; żeby temat 'nie upadł"
EMIR

Posted

[quote name='elik']Działania prawne w naszej rzeczywistości prawnej, także dają niewielkie rezultaty.

Jeśli kreatura, która latami głodziła, biła i gwałciła sunię została skazana przez sąd tylko na 500 zł grzywny za nieobyczajne zachowanie :angryy::angryy::angryy::angryy::angryy:

Bicie, głodzenie i gwałcenie psinki, to wg naszego wysokiego sądu tylko nieobyczajne zachowanie.
[SIZE=1]
[SIZE=3]To przerażające i żenujące.

przepraszam, ale jesteś niedoinformowana; 500 zl grzywny zapłacil za nieobyczajne zachowanie. Za traktowanie psa ze szczególnym udręczeniem prokuratura skierowała w grudniu sprawę do sądu i wyrok jeszcze nie zapadł
Emir

Posted

EMIR deklaruje pomoc; w sobotę chcę wysłac transport ale czekam na odpowiedź na zadane monikicie pytania; czy jużak to suka? a beżowy labek? i co z ta dlugowłosa sunią; ew. czekam na info o innych - z wątku nie moge sie połapać;muszę wiedzieć więcej zanim zdecyduję się na zabranie i leczanie
EMIR

Posted

Jużak to pies
Labek staruszek - pies
Labkowaty czarny wychudzony ma maxa - pies
Która długowłosa sunia - ta onka?

emir - ale te psy jeszcze nie są w tragicznym stanie - potrzebna pomoc dla dobermanów, które mają już początki choroby skóry, dla większości nierasowych psów, które mają już objawy chorób - np. ten pies zwinięty w kłębek, inne, których nie wkleiłam jeszcze ja lub dziewczyny

Posted

Przez caly dzien bylismy w Ligocie. Postaram sie odpowiedziec na wszystkie pytania.

Przede wszystkim: nasze dzialania nie ograniczaja sie do wyciagania pojedynczych psow!!!! Ja podjelam sie samych adopcji, kto inny zajmuje sie formalna strona sprawy. Nie chce nic naklamac - na dzien dzisiejszy:
- na policji prowadzone jest dochodzenie przeciwko wlascicielce
- po wyslaniu pism do urzedu miasta i gminy Olesnica, wojewodzkiego i powiatowego lekarza weterynarii, sanepidu -- zostala przeprowadzona wspolna inspekcja przez ww jednostki (nie bylo nikogo z urzedu miasta, nie bylo wojewodzkiego lekarza weterynarii). Dostalismy "pozwolenie" od wujta na przygotowanie planu zagospodarowania tego miejsca, zostanie nam udostepniony weterynarz, pierwszym krokiem bedzie przeprowadzenie dokladnej ewidencji wszystkich zwierzat.
- zbieramy dowody aby zglosic sprawe w prokuraturze (nie tylko przeciw wlascicielce) i juz teraz zaczynamy sprawe naglasniac. Dlaczego dopiero teraz? Gdyby to sie stalo wczesniej, o polowie tych psow nawet bysmy nie uslyszeli. Nie bylismy wpuszczani do srodka. Nastepnie moglismy zagladac tylko do jednego pomieszczenia. "Likwidacja" psow w najgorszym stanie to bylby moment. Tu nie chodzi o przekrety przy ewidencji - tu panuje totalny chaos, syf i brud. Wiemy, gdzie "podzialy sie" psy, ktore tego nie przezyly (slowo utylizacja jak mozna sie domyslic tutaj nie padnie)
- osoby zajmujace sie "prawna" strona sprawy rozmawialy z przedstawicielem Psiego Aniola

To miejsce jako schronisko nie ma prawa bytu, w interesie wujta jest niedopuszczenie do podpisania jakiejkolwiek nowej umowy. Z tym sie wszyscy zgadzaja. Obecnie priorytetem (po ewidencji) jest posprzatanie terenu, dezynfekcja pomieszczen i sukcesywne wywozenie stamtad psow. I teraz zalezy nam na rozglosie z powodow, jakie wczesniej wszyscy wymieniali - dopiero teraz, kiedy my wiemy, gdzie i jakie psy sa poupychane, kiedy jest szansa, ze te psy nie znikna.

Dopiero dzisiaj udalo nam sie zobaczyc wszystkie (oby) pomieszczenia w domu. Syf i gnoj! Wlascicielka trafila do szpitala, ona w tym wszystkim zyla. Razem z tymi psami pozamykanymi w obsr...ych pokojach.

Szacujemy, ze psow jest ok 150. Pracownicy, jacy tam obecnie dochodza, robia to (podobno) z wlasnej woli -- bedziemy tam jezdzic jak najczesciej, bedziemy sie starac karmic te psy (nie wiemy, jak szybko sie pracownikom znudzi), musimy wymyslic kogos, kto by nad tym czuwal... i w tym momencie podejmujemy decyzje o naglosnieniu sprawy.

I podkreslam - nie dopuscimy do masowych eutanazji obecnych tam zwierzat