Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 330
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted

Zakończylo się żmudne postepowanie z sprawie znęcania sie nad Nurią.
Jej byly wlaściciel ma zasądzony wyrok 1,5 roku pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 2 lata. Grzywnę 400zl i koszty procesu.
Kara nie jest wysoka, bo po zapoznaniu się z moimi zeznaniami, dokumentacja zdjęciową i opinią lekarsko-weterynaryjną oskarżony dobrowolnie poddal się karze.

Ale dla mnie to bardzo dużo. Bo w większości takie sprawy są umarzane.
Toczy się jeszcze drugie postępowanie w sprawie krowy, którą katowal przed Nurią. Niestety nikt nie zareagowal w porę i krowa nie przeżyla.
Nie wiem czy tamta dokumentacja jest na tyle solidna, zeby zostal skazany. Jesli tak to istnieje możliwość odwieszenia wyroku.
Ponad to oprawca jest ciągle kontrolowany. Pilnowane są inne zwierzęta, jeżeli będą zaniedbane czy pobite, będę go oskarżać do skutku.

Mleczarnia , dla której pracowal wraz z Nurią a potem kolejnym koniem zrezygnowala z jego uslug.

Wójt gminy, przez 7 miesięcy jeszcze nie przekazal pieniędzy, które obiecal - czyli 1500 zl wydane na wykupienie klaczy. Ale dalej uparcie twierdzi, ze ma i da...

Nuria natomiast przez siedem miesięcy zrobila ogromny postep. Nie kopie, nie gryzie nie demoluje stajni.
Pasie się z wszystkimi końmi. Czasami tylko zakaszle.
Bardzo lubi jak ja czyszczę, nastawia się z każdej strony. podaje wszystkie nogi.

A to wszysko dzięki Wam, za co bardzo dziękuję. Za wszelką pomoc i wsparcie, przedmioty na allegro, datki , paczki i witaminy.
Dzięki Wam miala najlepszą opiekę, leki, bez których by nie wyzdrowiala, witaminy, maści i odżywki...zostal tylko stary kantar ;) ale specjalnie, bo juz ludzie mi zarzucają , że podmienilam konia.

Proszę też pamiętajcie o niej. Caly czas ma leczone stawy i kopyta. Niestety kopyta sa dalej w fatalnym stanie. Ale gdzieś organizm musial skumulować te wszystkie choroby. Myślę, że za rok gdy caly nowy róg narosnie będzie juz o wiele lepiej.

A ponizej Nuria dziś i zdjęcie jak ją odkupilam w listopadzie. Oba zrobione z tej samej strony.

Posted

Niewiarygodna zmiana! To nie ta sama Nuria!

Boże, żeby tak sądy zaczęły każdego zwyrodnialca skazywać... może by się następni zastanowili...

Posted

gratulacje,cudownie :multi::multi::multi:,dobrze,że go skazali:angryy:,brawo dla sądu,wreszcie jakiś ludzki,a własciwie zwierzęcy sąd .

Posted

Biafra, to może ja się oddam w Twoje i też zrobisz ze mnie taką Miss czegokolwiek:evil_lol:
Piękna ta koniczka, wielkie dzięki, Biafra :loveu:

Posted

Jestem w szoku ............:)

Biafra .......brak słów ........ Jesteś wielka !!!!!!!!!!!:buzi: :iloveyou: :iloveyou: :iloveyou: :iloveyou: :iloveyou: :iloveyou: :iloveyou:

niesamowita metamorfoza ..........:)

Posted

Wiedzialam , ze sie Wam spodoba. Bo to piękny koń :loveu:
Tylko na początku nikt tego nie dostrzegl.
Mam jeszcze dwa zdjęcia do porównania, leb z lewej i prawej strony.
Dopiero w zestawieniu widać jak bardzo miala opuchnięty leb z kazdej strony.
Wszyscy mówili , ze jest wielki bo to taka uroda. Teraz widać jaka ona jest piękna i jaki ma ksztalt.
Tylko zalamane ucho zostalo. Do braku lewego oczka juz się przyzwyczaila. Jest bardzo ostrozna i opanowana.

i prawa strona

Posted

Dawno tu nie zaglądałam
Jestem w szoku ale jakże pozytywnym...Nuria oko cieszy i serce raduje...cudna jest...Biafra jesteś naprawdę wielka...

Pozdrawiam serdecznie...

Posted

[quote name='karina1002']Biafra, czy zgłaszałyście na stronie krakvetu fundację, zeby otrzymac pomoc:

http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4582

W czerwcu wygrało schronisko w Białymstoku (dzięki dogomanii) - dostanie ponad 2,5 tys.

W zeszlym roku jak przejelam z okleśnej 34 koty, ktoś z forum miau zglosil do krakvetu i otrzymalam żwirek dla kotów i karmę.
Widzialam, że niektóre fundacje otrzymywaly pomoc dwukrotnie...
Nie wiem jak często można brać udzial w glosowaniu

Psów i kotów wciąż przybywa :roll: , jakby sie tak znowu udalo to bylaby ogromna pomoc.

Posted

Gdyby nie to ze sobie ufamy i wierzymy w nasza wzajemna pomoc tez bym cie posadzila o zamiane konia, przeciez to naprawde nie ten ktorego odebralas. Cieszy nas to ze sa ludzie o takim sercu jak twoje. Walcz dalej o dobro sprawy a my jestesmy z toba.
Powodzenia.:multi:

• 2 weeks later...
  • 8 months later...
  • 8 months later...
Posted

Wpadłam tu całkiem przypadkiem ale po prostu zwaliło mnie z nóg... ona jest piękna, nie wiem jak można było takie cudo skatować!
Na prawdę, jeden z piękniejszych koni jakie kiedykolwiek spotkałam...
Dużo czasu już minęło, co tam u niej? Jak kopyta, stawy?