Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I znowu Biafra w akcji i znowu będzie drastycznie: Dzisiaj chcialabym Was bardzo, bardzo prosic o pomoc w imieniu troche wiekszego kota . Konia, a w zasadzie to co z niego zostalo...
W jej imieniu ogromnie prosze o pomoc.

Skatowany koń blaga o pomoc !!!
Chcemy ocalić Nurię, konia skatowanego przez swojego wlaściciela.
Nuria ma 12 lat, jest koniem lekkiej budowy, byla zmuszana biciem do bardzo cięzkiej pracy w polu.
Od dwóch lat dodatkowo wozila mleko z okolicznych wsi do mleczarni.

Zdjęcie Nurii :

Zostaliśmy zawiadomieni przez mieszkańców wsi, że wlaściciel znęca się nad koniem i na oczach przechodniów bije ją bez powodu gdy stoi pod mleczarnią .
Bije ja prętem , metalową rurą lub czymkolwiek co wpadnie mu w ręce.
Z rozwalonym lbem i ranami na calym ciele codziennie przejeżdża przez okoliczne wsie zbierając mleko.

Ludzie boją się tego czlowieka. Jest niebezpieczny, grozi innym, nie reaguje na prośby, ostrzeżenia.
W ubieglym tygodniu, Nuria zostala tak pobita, ze już nie przyjechala z mlekiem. Ma zdeformowany opuchniety leb, wyplynęlo jej oko...
Pewien Pan nie wytrzymal i zawiadomil telewizję. Na ich prośbę pojechaliśmy wspólnie zbadac sytuację.

Koń jest w stanie makabrycznym. Jest bardzo wychudzony, kuleje, ma rozbity leb , krwawi z pyska, ma masę starych blizn i urazów, byla notorycznie bita, ma uszkodzone ucho, w wielu miejscach opuchnieta skóra odstaje od mięśni.Koń reaguje histerycznie na glos czlowieka, bardzo trudno jest się do niej zbliżyć. Ma duży, nienaturalny brzuch wskazujacy na silne zarobaczenie i potwornie kaszle ropną wydzieliną.

Zostal zawiadomiony Powiatowy lekarz weterynarii, Gmina, Policja.
Prowadzone jest dochodzenie w sprawie znecania sie nad zwierzętami, Gmina prowadzi postepowanie administracyjne z urzędu, Powiatowy lekarz nakazal odstawienie konia od pracy i leczenie.
Rozmawialysmy z Wójtem na temat pomocy dla tego konia, powiedzial , że z calą stanowczością podejmie wszelkie kroki aby napiętnować ten incydent.
To ewenement, bo gminy przeważnie nie chca zajmowac stanowiska w takich sprawach. Gmina nawet zaoferowala pomoc finansową gdybysmy przyjęli konia do schroniska.

Niestety zanim wszystkie zaangazowane organy poinformują się na piśmie o podjetych decyzjach uplynie troche czasu.
Niestety Nuria nie ma juz czasu, może nie wytrzymać. Stoi w kącie obory docisnieta do sciany przez krowę. Jej wlasciciel uważa , ze wystarczajacym lekarstwem jest czas. Nie dostaje żadnych leków.
To bardzo dla niego wygodne, bo jak padnie, to już nie będzie czego oglądać.

Zdecydowaliśmy sie Nurię odkupić, aby na koniec postępowania w swojej sprawie czekala w miejscu bezpiecznym, gdzie będzie miala zapewnioną opiekę weterynarza. To jedyna szansa by przeżyla.
Prosimy Państwa o pomoc.O wsparcie finansowe dla niej , na wykup i leczenie.
Jej wlaściciel wycenil ją na 1500 zl, tyle warta jest wedlug ceny rzeźnej. To cena za resztę mięsa, która nie jest porozbijana.

Leczenie i rehabilitacja kilkakrotnie przekroczą tą kwotę , ale wiele razy ratowaliśmy konie z opresji i wierzymy , ze i tym razem się uda.
Przypominamy, że darowizny na cele charytatywne można odliczyć od podstawy opodatkowania. Osoby fizyczne 6%, osoby prawne 10 %.
Fundacja jest zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem 0000169668

Numer konta Fundacji "Zwierzę nie jest rzeczą"
58 1240 1170 1111 0000 2420 9674 z dopiskiem "Nuria"

Prosimy także o przeslanie tego apelu do Państwa znajomych

• Replies 330
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie rozumiem, dlaczego koń nadal jest u właściciela- nie został odebrany? Wydawało mie się , ze w szczególnie drastycznych przypadkach następuje przyjecie zwierzęcia przez powiatowego lek. wet. i policję i zapewnienie innego miejsca przetrzymania, niż właściciel.
Jaka gwarancja, ze koń nie dostanie w nocy czymś w łepetynę i "po prostu zdechnie" ?

Posted

tutaj jest wątek na miau http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=52287&highlight=
dla leniwych wyjasnienie od Biafry:"Straż dla Zwierząt odmówila wyjazdu , bo uzasadnili, że takie sprawy są delikatne i na sile raczej zaszkodzić można...

Pojechalam ja i Pani Magda z Telewizji Kraków.
Bez zadnej asysty z sercem w gardle weszlyśmy na posesje, żeby zgodzil sie nam tego konia wogóle pokazać i przy okazji, żeby nas nie zatlukl.

Konia można odebrać jeżeli wlaściciel się znęca. A to mozna wyjasnic w toku postepowania. Policja nie wejdzie komus zabrać konia, dlatego , że ja tak powiedzialam. Powiatowy przyznal , że koń ma obrażenia ale nie może powiedziec skąd bo przy tym nie byl.

Wlasciciel ze stoickim spokojem mówi, ze kon wpadl na drzewo
Dlatego wine trzeba udowodnic w toku postępowania. Który trwa.
Bo zgodnie z prawem nawet morderca jest niewinny dopóki mu sie winy nie udowodni."

Posted

Ja jestem w ogóle bez pieniędzy ale tu nie ma siły, jakieś 50 złotych muszę jutro wpłacić, pożyczę od sąsiada i oddam po 20 listopada. Wpłacamy na AFN?
Czy ona przeżyje? Jak myślicie?

Posted

:angryy: :angryy: :angryy: o matko! Nie rozumiem, skoro jest tylu świadków, to nalezy zabrać choćby do wyjasnieia sprawy konia, a nie bydlakowi płacić za to :angryy: :angryy: :angryy:

Gdzie wpłacać?

:angryy: :angryy: :angryy: I przez dwanaście lat patrzyli jak się drań nad tym biednym czworonogiem znęca :angryy: :angryy: :angryy:

Posted

Tweety , czy ten konik stoi w okolicach Krakowa?
Cały czas myślę o tej klaczce , czy on aby jej nie bije cały czas :-( A krowa , w jakim była stanie?
Tak myślałam , zeby założyć pieniądze już jutro a potem dopiero zbierać ale nie wiem , raz tak ktos zrobił i potem były same problemy.

Posted

Ja moge założyć , nie mogę dać całej kwoty , niestety ale załozyć mogę. Strasznie się martwię o nią , nie ufam temu właścicielowi , on może chcieć się jej pozbyć , żeby nie było dowodów.

Posted

karusiap napisał(a):
skad tyle kasy??czy wplacamy na fundacje podana wyzej??z jakim dopiskiem??
nastepny...."czlowiek"..ehh niegbym go dorwala

Numer konta Fundacji "Zwierzę nie jest rzeczą"
58 1240 1170 1111 0000 2420 9674 z dopiskiem "Nuria"