Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

100 kg ;) jamniczka teścia jest obecnie na RC Obesity (poleciłam mu ;) ) i wygląda już coraz lepiej. Zważywszy na to, że wcześniej jej dieta składała się głównie z ogonów wieprzowych to zmiana pożywienia jest szokująca :lol:

Czytając składy RC, oprócz składników zupki chińskiej, mam wrażenie, że nawet ta zupka jest przemyślana... naprawdę, sądzę, że nad tymi karmami naprawdę ktoś myśli, a nie działa na zasadzie - dla szczeniąt to damy dodatki na stawy, a to dla grubasów to zwiększymy włókno o 1%. RC Obesity ma włókna... 19,8%! Dla porównania aż se przeczytałam składy innych "lajtów" i Eukanuba czy Hill's w swoich dietach mają włókna po 3, 4% :p 19,8% włókna to mega miotła, wymiata jelita aż miło, nic dziwnego, że pieski chudną ;). To samo już pisałam o Gastro RC jako jedyne, ma Gastro podzielone, o eureka, na 3 stopnie zależne od % tłuszczu. Przecież wiadomo, że pies z chorą trzustką lepiej przyjmie Low Fata 7% niż zwykłe gastro 20%. My przeszliśmy wszystkie 3 fazy i pies o dziwo ozdrowiał, myślę, że on miał cały czas stan zapalny jelit i gdybym przywaliła mu na dzień dobry gastro 20% tłuszczu to nadal by go miał... A inne marki mają 16% tłuszczu i weź to przetraw... Tak se dumam, nie wiem czy słusznie, nie jestem żadnym pracownikiem RC :lol: po prostu czytam składy i widzę, że są nieco inne niż w innych karmach przeznaczonych niby do tego samego...

Posted

Ja uważam , że diety RC są świetne , przynajmniej dla moich psów.
Trovet jest do bani .... Hill's też ...
Obesity jest rewela , jeszcze bardzo fajne jest Reddy do odchudzania. Ja stosuje zamiennie ;)

Nie może to być zupka chińska , powiem Ci np dlaczego. Bo mój Franca jest obrzydliwie uczulony węchowo na chemię i belejakość. Diety RC uwielbia i wcina aż miło i zamawiam mu , mimo iż zdrowy .. ale musi coś jeść :)
RC 4800 zamawiam z KH , szczerze jest lepsiejszy niż ze sklepów ... nawet inaczej pachnie, o cenie nie wspomnę ;) jeśli mogę polecić , to zamawianie w Zooplus jest zgodne z RC tradycją ;) niektóre sklepy - wstyd , ale mają podróbki ...
Zupki chińskiej nie chce , makaronu z niej też nie , żadne pedigri czapi czy takie coś , do ryja nie weźmie ...

Posted

Widziałam to Reddy, szczególnie cena mi się spodobała ;) ale RC tak ładnie działa na razie, że chce pociągnąć go na niej jak najdłużej...

Co to jest KH? ;) Ja karmę biorę z tego sklepu http://www.kar-ma.pl/ a raczej ze sklepu stacjonarnego, który prowadzą http://www.kar-ma.pl/modlinska-c_44.html ceny netowe, a nie muszę się bujać z kurierami - podjeżdżam, biorę i mam po drodze do domu. Mam nadzieję, że to nie podróbka. A nawet jeśli to nawet ona całkiem nieźle działa :evil_lol:

Co do zupki chińskiej, to piszę o tych wszystkich zbożach, pulpach, kurczakach, które (w innych karmach :diabloti:) zazwyczaj powodują problemy. Akurat Jari chwała Bogu nigdy nie miał problemów alergicznych objawiających się drapaniem, ale czemu Wolfsblut za 255 zł z pstrągiem i ziemniakami i inne super premium karmy spowodowały spustoszenie, a kukurydza, kurak i olej sojowy w RC zadziałały jak balsam? ;) Oczywiście jak ktoś ma zdrowego psa, jak np. ja mam jamnice i jak jest akurat promocja w kar-mie to biorę im taką karmę jaka jest w promocji, podaje, a kupa jest zawsze wzorowa :evil_lol: to może sobie przebierać i kręcić nosem na kukurydzę, ale ja wybrzydzać nie mogę, po prostu... 33, a 40,6 kg mówi samo za siebie :p

Posted

klub hodowców ;)

pulpa buraczana , to akurat działa chyba jako konserwant ... generalnie nie jest to takie złe , jak o tym się pisze.

Ja mam uraz do tych holistycznych karm , u mnie na tym psy źle wyglądały ... do tego chudły
Ja na te % białka , to mam eksperta o imieniu Emilka :) ona pazerna na każdą karmę ... tylko papier sobie , a Emila sobie.

Jak działa i jest w trakcie odchudzania , to nie zmieniaj ;)
Ja zamieniałam przy kolejnej kuracji :) Reddy świetnie też się sprawdził. Będę zamawiać dla Rekina ...
Latem pięknie mi się wyfitowała na tym :diabloti:

Posted

Pulpa buraczana to wypełniacz, to sucha masa po ekstrakcji cukru z buraków cukrowych. Ponoć działa na nerki i wątrobę, obciążając je - coś chyba niezbyt bo suka wątrobę ma okej i nerki również, a żre karmę z pulpą od wielu lat.

Moja suka jest na RC hypo moderate calories, po kuracji sterydowej i przewlekłym zapaleniu jelit tylko tą karmę może jeść i nie wygląda jak wyleniały szczur. Także coś w tych karmach musi być, że taka zupka chińska działa i to jeszcze jak. Inne karmy weterynaryjne: trovet, hill's, specific, purina nie działały. A wypróbowałam ich dziesiątki (zresztą Amber wie, gadałyśmy kiedyś o tym).

Moja suka też wrażliwa na tłuszcz, uczulona na wszystko co możliwe, sra dalej niż widzi w zależności od fazy księżyca a na RC hypo nie chudnie nawet po atrakcjach żołądkowych. Przyswajalność tej karmy musi być spora, dawkowanie też nie jest astronomiczne, tyle że ostro trzepie po kieszeni.

Posted

Super Jari teraz wygląda, w końcu jak prawdziwy dobek! :multi:

Nuka też je RC i sobie chwalę, Nuce smakuje, tylko, że muszę kupować, albo ten dla juniorów, albo dla małych psów bo mają mniejsze granulki bo dużych nie chce jeść, pluje nimi :lol: a te wcina aż miło :eviltong:

Posted

[quote name='Vectra']klub hodowców ;)

pulpa buraczana , to akurat działa chyba jako konserwant ... generalnie nie jest to takie złe , jak o tym się pisze.

Ja mam uraz do tych holistycznych karm , u mnie na tym psy źle wyglądały ... do tego chudły
Ja na te % białka , to mam eksperta o imieniu Emilka :) ona pazerna na każdą karmę ... tylko papier sobie , a Emila sobie.

Jak działa i jest w trakcie odchudzania , to nie zmieniaj ;)
Ja zamieniałam przy kolejnej kuracji :) Reddy świetnie też się sprawdził. Będę zamawiać dla Rekina ...
Latem pięknie mi się wyfitowała na tym :diabloti:
U nas bylo tak, ze te bezzbozowki w ogole dzialaja bardziej na miesnie niz na tluszczyk, ale zeby tak bylo pies je najpierw musi w ogole przyswajac, a jako, ze Jari sral na rzadko to nic mu sie w efekcie nie odkładało i wygladal jak wygladal...

[quote name='Migori']Pulpa buraczana to wypełniacz, to sucha masa po ekstrakcji cukru z buraków cukrowych. Ponoć działa na nerki i wątrobę, obciążając je - coś chyba niezbyt bo suka wątrobę ma okej i nerki również, a żre karmę z pulpą od wielu lat.

Moja suka jest na RC hypo moderate calories, po kuracji sterydowej i przewlekłym zapaleniu jelit tylko tą karmę może jeść i nie wygląda jak wyleniały szczur. Także coś w tych karmach musi być, że taka zupka chińska działa i to jeszcze jak. Inne karmy weterynaryjne: trovet, hill's, specific, purina nie działały. A wypróbowałam ich dziesiątki (zresztą Amber wie, gadałyśmy kiedyś o tym).

Moja suka też wrażliwa na tłuszcz, uczulona na wszystko co możliwe, sra dalej niż widzi w zależności od fazy księżyca a na RC hypo nie chudnie nawet po atrakcjach żołądkowych. Przyswajalność tej karmy musi być spora, dawkowanie też nie jest astronomiczne, tyle że ostro trzepie po kieszeni.
Trzepie po kieszeni konkretnie :evil_lol: Ale wszystkie karmy RC sa dosc drogie. Oczywiscie niektorzy twierdza, ze RC niczym sie nie rozni od Brita wiec po co przeplacac? W sumie gdybym miala tylko jamnice pewnie dalej bym tak twierdzila ;) Olsnienie nastepuje gdy piesek po Bricie sra dalej niz widzi, a po RC jakos nie :diabloti:

[quote name='FredziaFredzia']Ja odchudziłam Erisa na obesity, byłam mega zadowolona. No Jari w końcu waży jak dobek! Może się pokażecie jednak gdzieś na wystawie? ;)
Jak dojdziemy jeszcze do porzadku z futrem i naucze go nie drzec ryja na ringu to moze ;) A na serio no bardzo bym chciala pojawic sie w Lodzi na Doberman Star tak jak w zeszlym roku :)

[quote name='chrupcia']zmiane Jariego faktycznie widać znaczną :multi: super że chłopak w końcu przybrał na wadze :) teraz tylko trzymać kciuki żeby tak zostało :kciuki:

[quote name='vege*']Super Jari teraz wygląda, w końcu jak prawdziwy dobek! :multi:

Nuka też je RC i sobie chwalę, Nuce smakuje, tylko, że muszę kupować, albo ten dla juniorów, albo dla małych psów bo mają mniejsze granulki bo dużych nie chce jeść, pluje nimi :lol: a te wcina aż miło :eviltong:

[quote name='gops']faktycznie między Jarim teraz a wcześniejszym widać wielką różnicę!
super wygląda teraz!
Teraz musze pilnowac zeby wiecej nie tyl ;) Mi sie caly czas wydaje, ze on jest taki biedny i chudziutki i jak nie zje sniadania to bedzie katastrofa ;) A kilogramy temu przecza :lol:

Posted

[quote name='Amber']
Jak dojdziemy jeszcze do porzadku z futrem i naucze go nie drzec ryja na ringu to moze ;) A na serio no bardzo bym chciala pojawic sie w Lodzi na Doberman Star tak jak w zeszlym roku :)[/QUOTE]

Na Dobermann Star postarajcie się przyjechać! ;) i na grilla zostać :D w tamtym roku było super, a podczas wystawy nie mieliśmy nawet czasu pogadać więc trzeba to naprawić :)

No i zdjęcia oczywiście ekstra ;) muszę się zmobilizować o ile przestanie padać...

Posted

Ja mam to samo z Frankiem - że on taki chudy (wcięcie w talii ma jak osa) a jak ktoś go widzi to pulpetem nazywa. A co tam, szczeniaczek, wolno mu. :diabloti:
Z drugiej strony Eris też czasem wydaje mi się grubaśny, ale brzuch ma wciągnięty ładnie w górę. Pozostało mi po tym jego odchudzaniu.

http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%202/DSC_7749.jpg o, w tle widzę jamnika. Jak zwykle u jamników bywa, z nosem w jakiejś norze. :lol:

Posted

[quote name='Tyna21']Na Dobermann Star postarajcie się przyjechać! ;) i na grilla zostać :D w tamtym roku było super, a podczas wystawy nie mieliśmy nawet czasu pogadać więc trzeba to naprawić :)

No i zdjęcia oczywiście ekstra ;) muszę się zmobilizować o ile przestanie padać...[/QUOTE]
Taaak. Też byłam na moment ale kurcze na sam koniec ;)

Posted

Hej :)

http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%202/DSC_7640.jpg uwielbiam Jarisia wiesz Amber ? :razz:

http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%202/DSC_7550.jpg jaka cudowna obróżka :loveu::loveu: ślicznie sunia się w niej prezentuje :loveu:

http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%202/DSC_7578.jpg jaka mina bombowa ! :lol: jamniki nie należą do moich ulubionych ras, ale ta mina jest zabójcza, zakochałam się w Cortinie ! :loveu: i te uszyska wielkie ! :loveu::loveu:

Pozdrawiamy serdecznie ! :lol: