togaa Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Biafra !posyłamy dobre mysli i trzymamy kciuki. Mam nadzieje że masz kogos do pomocy ? Quote
feliksik Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 kurcze najpierw się poplakałam, że odnaleziona - no prawie, teraz nie mogę się doczekać wpisu Biafry. MOże ktoś jeszcze mółby jej pomóc w łapaniu - dziewczyny, czy któraś mieszka blisko - więcej osób to można byłoby ją otoczyć i złapać, ale potzreba ludzi. Dumko wróc wreszcie Quote
savahna Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Najważniejsze,że Dumka zlokalizowana. Skoro się trzyma blisko jednego miejsca to i żarełko dostanie. Trzymam mooooocno kciuki. Quote
martka1982 Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 myślę,że na dogo jest bardzo dużo osób z okolic, już nie mówiąc o samym Krakowie ale po prostu mało do pomocy.... Quote
Biafra Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Chetnych do pomocy niewiele... Wczoraj przyjechała z Krakowa DoPi :buzi:, rozwieszałyśmy dodatkowe plakaty i jeździłyśmy wzdłuż i wszerz po okolicy, w której była wczoraj rano Dumka. Niestety nie pokazała się wieczorem ani nikt jej nie widział. Każda osoba, która wcześniej ją widziała twierdzi, że Dumka poszła w las w moim kierunku. Z nowych plakatów dzisiaj zadzwoniła rano kobieta, że widziała Dumkę ale też wczoraj rano, tylko wsześniej nie trafiła na żaden plakat. Ślad urywa się jakieś 4 km ode mnie w gęstym lesie. Dumka może błądzić tam i spowrotem i nikt jej teraz nie będzie widział. Ze smyczy zostało juz tylko 15 cm - musiała się gdzieś zaczepić i odgryzła. Najgorsze jest to, że z daleka wygląda jak zdziczały pies a u nas polują na dziki i boję się żeby jej nie odstrzelili w lesie. Porozwieszałam plakaty na drzewach nawet w lesie , ale myśliwi chodzą swoimi drogami :shake: Ze smyczą miała większe szanse, bo zwracała na siebie uwagę. Teraz wygląda jak ubłocony wiejski pies. Poza tym było na co nadpnąć albo zagonić ją w krzaki żeby się zaczepiła. Teraz bedzie bardzo ciężko ją złapać :shake: Sama raczej drogi nie znajdzie, bo po deszczu wszędzie jest błoto i zapachy wymyło Quote
Olga7 Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 martka1982 napisał(a):myślę,że na dogo jest bardzo dużo osób z okolic, już nie mówiąc o samym Krakowie ale po prostu mało do pomocy.... A może by wojtuś jakos też pomogl w lapaniu Dumki ? Pisalam już do niego 2 dwi wczesniej ,ale chyba nie zauwazył /zauważyla mego pw albo nie może ? Od Krakowa to spory kawalek chyba jednak i ludzie pracują ,nie każdy ma czas po pracy...Zeby tylko ktoś z mysliwych albo klusowników też nie strzelal do Dumki ,bo to duże niebezpieczenstwo i zagrożenie dla niej.Może jakoś Biafra dalo by radę skontaktować się z Kołami Lowieckimi tel. i jakos przekazac im ,że szukacie takiego psa -Dumki .biegajacego blisko lasu i po polach ?? Quote
martka1982 Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 nikogo do niczego się nie zmusi.ubolewam,ze Biafra jest z tym wszystkim sama, choć jak widać jedna duszyczka dopomogła - DoPi dogo widziało już akcje solidarności. po prostu Quote
annavera Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 ech :( też co dzień czekam na wieści od Baifry no ale te nie są zbyt optymistyczne :( Może uda Wam się na sobotą czy niedzielę skrzynknąć ludzi z okolic na wspólne poszukiwania. Tak zrobiliśmy u siebie (niestety nie udało nam się odnaleźć pieska) :( No ale wysnaczyć miejsc i godzinę. Czasem ludzie nie odzywają się na dogo, ale czytają, śledzą sytuację i przyjdą pomóc. Proponuję zadzwonić do tych kół łowieckich - może będą mieli wtedy choć na uwadze, że ten pies jest poszukiwany i nie odszczelą. Wiecie ... co tu dużo gadać. Taki myśliwy, jak łazi po lesie i tropi zwierzynę to dla sportu potrafi sobie odszczelić psa, bo mu się nudzi a za to nic nie grozi. Zawsze może powiedziec, że myślał, że to zając :( Proponuję naprawdę zadzwonić i poprosić ich o pomoc jakby ktoś widział, podać telefon - zawsze jak nie pomogą to może choć nie odszczelą . Quote
Poker Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Do myśliwych i leśników przydałoby się telefony wykonać. Quote
Drzagodha Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Poinformowanie myśliwych to dobry pomysł. A ona wraca na noc pod tą jedną posesję ciągle? Może by wystawić jej jedzenie z sedalinem i przypilnować, gdzie się położy i zaśnie? Byłoby ją łatwiej złapać. Tylko ktoś musiałby tam siedzieć i patrzeć gdzie ona po posiłku pójdzie, żeby nie zasnęła gdzieś na środku drogi... Quote
Olga7 Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 olga7 napisał(a):A może by wojtuś jakos też pomogl w lapaniu Dumki ? Pisalam już do niego 2 dwi wczesniej ,ale chyba nie zauwazył /zauważyla mego pw albo nie może ? Od Krakowa to spory kawalek chyba jednak i ludzie pracują ,nie każdy ma czas po pracy...Zeby tylko ktoś z mysliwych albo klusowników też nie strzelal do Dumki ,bo to duże niebezpieczenstwo i zagrożenie dla niej.Może jakoś Biafra dalo by radę skontaktować się z Kołami Lowieckimi tel. i jakos przekazac im ,że szukacie takiego psa -Dumki .biegajacego blisko lasu i po polach ?? Już o tym dziś pisalam własnie . I to jest ważne ,bo wiele psow domowych nawet biegajacych luzem po polach czy kolo wsi jest zabijanych przez tych mysliwych .Nieraz nawet blisko zabudowań czy domu psa. Trzeba ich uczulić ,by nie strzelali do Dumki / a do innych psow takze /. Tym bardziej,że ona biega spanikowana pewnie często i wyglada wtedy tym bardziej na dzikiego albo bezpańskiego psa . Quote
martka1982 Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 Drzagodha napisał(a):Poinformowanie myśliwych to dobry pomysł. A ona wraca na noc pod tą jedną posesję ciągle? Może by wystawić jej jedzenie z sedalinem i przypilnować, gdzie się położy i zaśnie? Byłoby ją łatwiej złapać. Tylko ktoś musiałby tam siedzieć i patrzeć gdzie ona po posiłku pójdzie, żeby nie zasnęła gdzieś na środku drogi... Biafra pisała,że dzisiejszej nocy juz jej tam nikt nie widział, ze weszła w las, wiec na te chwile nic nie wiadomo.... Quote
feliksik Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 spróbujmy zorganizować coś na sobotę - Biafra powiedz na którą godzinę, gdzie zbiórka - może to coś da i porozsyłamy info. ja mogę tylko dzisiaj pomóc bo w domu internetu przez weekend nie mam, ale do 15.00 jestem do dyspozycji z działaniem Quote
Olga7 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Asior napisał(a):piszcie do Biafry, ona jest z okolic Izdebnika zdaje się Biafra a nie pytalaś Asior by poradzila choć gdzie zwrocic się o pomoc ?? Może do TOZ Krakow by się zwrócic -choć doradzą ,jesli sami nie pomogą w czymś ?? Nawet inf. i namiary sa b.potrzebne !!! Izdebnik nie jest blisko Krakowa ale może kogos z Krakowa polecą czy z innych miejscowosci ?? Może jakaś fundacja krakowska coś pomoze i doradzi ?? No,kurcze tyle ludzi nieraz czyta albo wie o problemie ale Biafra zostala prawie sama z tym szukaniem i łapaniem Dumki .....:shake: Może feliksik dolączy w sobotę choć i już będzie was tam wiecej ...Odlowienie Palmerem to duży koszt -ok.700 zl chyba ,bo to wet musi byc chyba proszony .No i Dumka przemieszcza się ciagle ,nie jest na zamkniętym terenie ,by jakos ją zlokalizowac i namierzyć ... Quote
3 x Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 rozmawialam przez chwile z Biafrą na temat Dumki niestety nie było nowych telefonów czyli Dumka siedzi w lesie Quote
feliksik Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 dzwoniłam do Biafry - dzięki Javena za tel. - Biafrze odpowiada niedziela 10.00 rano na stacji benzynowej ORLEN w Biertowicach. Kto może przyjechać, to niech da znać, weźcie smycze, jakieś smakołyki, może faktycznie Maczkę wziąć ze sobą. co wy na to? Quote
Javena Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 feliksik napisał(a):dzwoniłam do Biafry - dzięki Javena za tel. - Biafrze odpowiada niedziela 10.00 rano na stacji benzynowej ORLEN w Biertwicach. Kto może przyjechać, to niech da znać, weźcie smycze, jakieś smakołyki, może faktycznie Maczkę wziąć ze sobą. co wy na to? Mysle ,że byłoby dobrze ,bo ta zapach znajomy. Kolezanka. Quote
feliksik Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 martka, może zmieniłabyś tytuł np. na: Dumka zaginłęła w lesie - akcja szukania 25.09 prosimy o pomoc czy coś w tym stylu. Biafra narazie z tym wszystkim sama - ja niestety za daleko mieszkam, ale zobowiązałam się do pomocy tu na dogo w organizacji. może damy radę współnie Quote
Olga7 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 A co będzie jak i Maczka zerwie się i jak Dumka ucieknie spanikowana ? Swoją drogą może jakimś cudem Dumka by odważyla się wtedy podejsc nieco albo ujawnić się ,ale i tak ciezko będzie golymi rękami ją osaczyć i zlapać ....Tylko cud chyba tu pomoże albo desperacja Dumki glodnej już chyba ?? Ja tu nie przydam się do biegania po lesie ,niestety.Bo i daleko dosc mam ,ale stawy nóg juz na biegi,czy dlugie km do przebycia po lesie nie bardzo juz sprawne. Quote
feliksik Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 macie linka do krakowskiego wątku - bo może tam wstawić info o akcji Quote
feliksik Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 olga7 napisał(a):A co będzie jak i Maczka zerwie się i jak Dumka ucieknie spanikowana ? Swoją drogą może jakimś cudem Dumka by odważyla się wtedy podejsc nieco albo ujawnić się ,ale i tak ciezko będzie golymi rękami ją osaczyć i zlapać ....Tylko cud chyba tu pomoże albo desperacja Dumki glodnej już chyba ?? Maczka musiałby być w szelkach - wzmocnionych jakimś dodatkowym zapięciem Quote
Olga7 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 feliksik napisał(a):martka, może zmieniłabyś tytuł np. na: Dumka zaginłęła w lesie - akcja szukania 25.09 prosimy o pomoc czy coś w tym stylu. Biafra narazie z tym wszystkim sama - ja niestety za daleko mieszkam, ale zobowiązałam się do pomocy tu na dogo w organizacji. może damy radę współnie A może zalozyć zaraz osobny wątek alarmujący z prosbą o pomoc -jak to zrobila Ellig ,gdy uciekl Amik w drodze od auta do bloku w W-wie ? http://www.dogomania.pl/threads/214426-Alarm-odwo%C5%82any!-Ami-z%C5%82apany! Taki osobny watek i duże litery czerrwone -ludzie predzej wypatrzą na dogo i zajrzą !! I to juz teraz zrobić -bo moze na sobotę by ktos dolaczyl do lapania ? Albo chociaz faktycznie wpisac w tytule -ze pomoc na sobotę i niedziele pilnie potrzebna . Podać trzeba chyba koniecznie w tym tekscie nr tel. do kogos kto by zbieral inf. oraz chętne osoby do pomocy -by nie tracil ktos czasu na czytanie i szukanie na wątku !! Np. do ciebie feliksik i do martki1982 przede wszystkim ,bo będzie na miejscu !! No i do Biafry -wiadomo . Quote
feliksik Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 feliksik napisał(a):macie linka do krakowskiego wątku - bo może tam wstawić info o akcji ok już znalazłam - wstawiłam apel: http://www.dogomania.pl/threads/120874-KRAKÓW-wątek-zbiorczy-psiaków-pod-opieką-karusiap-i-Jagienki?p=17682979#post17682979 Potrzebujemy pomocy łapaniu Dumki, która uciekła z DT, wiemy mniej więcej na jakim obszarze się znajduje, ale to prawie dziki pies i jedna osoba sobie nie poradzi. Potrzebujemy rąk do pomocy. Akcja szykowana jest na niedzielę 25.09 na 10.00 rano. Zbiórka na stacji ORLEN w Biertowicach. Kto może przyjechać, to niech da znać, weźcie smycze, jakieś smakołyki. wątek Dumki, na którym proszę się wpisywać (mam nadzieję, że ktoś się zlituje): http://www.dogomania.pl/threads/203567-Dumka-zaginęła-w-lesie!!-IZDEBNIK-K.KRAKOWA.POMOC-W-POSZUKIWANIACH-POTRZEBNA!?p=17682942&posted=1#post17682942 Quote
feliksik Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 olga7 napisał(a):A może zalozyć zaraz osobny wątek alarmujący z prosbą o pomoc -jak to zrobila Ellig ,gdy uciekl Amik w drodze od auta do bloku w W-wie ? http://www.dogomania.pl/threads/214426-Alarm-odwo%C5%82any!-Ami-z%C5%82apany! Taki osobny watek i duże litery czerrwone -ludzie predzej wypatrzą na dogo i zajrzą !! I to juz teraz zrobić -bo moze na sobotę by ktos dolaczyl do lapania ? Albo chociaz faktycznie wpisac w tytule -ze pomoc na sobotę i niedziele pilnie potrzebna . tylko, że niestety przez weekend nie będę mieć internetu i nadzorować reszty. MOże ktoś jeszcze będzie mógł na bieżąco obserwować i informować i wtedy lepiej, żeby założyła ta osoba wątek???? Quote
Recommended Posts