Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='oktawia6']ja się nie przejmuję-rozglądam się-widzę w każdym wątku jak -i jeszcze przyznam nie widziałam by ktoś biorąc psa ze schroniska zaczynał od wykonania kompleksowych badań-tak jak to było u Viktorii-od morfologii z rozmazem, biochemia, uszy, zęby, badanie ogólne, potem sterylka-mogłam czekać-potem dać ją do jakiegoś domu-niech tam umiera za jakiś czas w agonii-bo jestem święcie przekonana kto bawiłby się w dociekliwość-a tak...jest to co jest...Viktoria została bo ma nowotwór, potem kolejne badania: USG, RTG, kolejne badania krwii, chcę jeszcze przed mastektomią zrobić jej EKG serca-to poważny zabieg-lekarz tego nie musi mi mówić-trzeba sprawdzić kondycję jej serca.

wszędzie-podkreślam-wszędzie-gdzie pies trafia nawet na tymczas nie spotkałam się z badaniami dla psa:niewiem: :shake:
chyba, że wyrażnie kwalifikuje się do pomocy medycznej-ale to wyraźnie-podkreślę-
tak poza tym nigdzie-czy ktoś ten "drobny" fakt zauważył ?
ARKA zauważyłaś-czy nie widzisz tego? bo nieraz błędy są tak karygodne, że aż w "dołku" sciska i mało tego... jest pełen aplauz i poklask !

Tak Oktawia, widze to, malo przy akceptacji forumowych,tu, wetow i nie raz przez to zwierzeta, ktore mialy byc uratowane traca zycie lub niepotrzebnie cierpia dalej:shake: :shake: :shake:
Takze nie zlosc sie na mnie, bo robisz to profesjonalnie, z calego serca;) BUŹKA!!;)

zrob jeszcze badanie moczu, naprawde.

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Odnośnie tych kompleksowych badań - faktycznie, nie zawsze/nigdy się o tym nie myśli. Człowiekowi wydaje się, że najważniejszy jest ten DOM, pełna miseczka i pieszczoty, żeby pies poczuł się kochany i bezpieczny. Ponadto, badania wiążą się z nakładami finansowymi i nie zawsze na nie stać. Poza tym...na początku nie myśli się o tym - ja nie pomyślałam w przypadku Frotki. Lekarz ją obejrzał, owszem - zalecił to i owo. Wszelkie badania typu krew itp zaplanowałyśmy przy okazji usunięcia zębów, a na to trzeba było czekać, aż sunia nabierze ciała. Niestety...nie doczekała.

Posted

ja zauwazylam ze wiele osob bedacych na dogomanii traktuje odwiedzanie watkow i wyrazanie swoich opinii jako swojego rodzaju kolejne reality show. brakuje jeszcze wysylania smsow na 0-700... z decyzja co z pieskiem zrobic....

dlatego Oktawia absolutnie nie przejmuj sie wirtualnymi "dobrymi" radami, bo czesto glos zabieraja osoby, ktore po 5 minutach zapominaja o tym co napisaly na forum, a ty masz problem 24 h/ dobe.

podziwiam cie ze opiekujesz sie tym psem, zapewnilas mu profesjonalna opieke, jakiej moze pozazdroscic niejeden domowy pies!!
pozdrawiamy cie z Figa i trzymam kciuki za ciebie i psy i TZ :)

Posted

nie złoszczę-mimo, że tak to może wyglądać-nie uważam się za profesjonalistkę-tylko jak za coś się zabierać to robić porządnie i do końca i już.
i nie mam za złe=zgadza się-ludzie są ciekawi co się dzieję u psa-nieraz nie ze złośliwości tylko z dobroci serca chcą doradzić-to też wiem i rozumiem-nie obrażam się-wypowiadam tylko swoją opinię na to i owo.
Co do diagnostyki to moje zdanie jest jedno:najniebezpieczniejszy wróg to ten którego nie widać-Viktoria takiego miała-nowotwór-dlatego badać jeszcze raz badać-a wiele jest psów-które pozornie wyglądają o.k. a są chore-i nie tylko nowotwór-pies może też mieć wadę serca, chorą tarczycę czy inne choroby-których nie widać-chyba, że w zaawasnowanej postaci-to wtedy już nic nie da się zrobić.

Dzisiaj do Viktorii przyjechała karma na telefon: Royal Canin-weterynaryjna Moblility Support: 7 kg
CENA: 135 zł-mam rachunek
MOBILITY SUPPORT - MS 25 SPRAWNOŚĆ RUCHOWA WSKAZANIA: - Pomaga zachować prawidłową ruchomość stawów u dorosłych psów. PRZECIWSKAZANIA: - Okres wzrostu. ZALETY PRODUKTU: - Wyciąg ze sproszkowanego małża Perna Canaliculus (Green Lipped Mussel - GLM) pomaga zapewnić prawidłową ruchomość stawów. - Kwasy eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy, czyli długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, regulują natężenie reakcji zapalnych. - Kompleks współdziałających przeciwutleniaczy ogranicza degradację DNA i jednocześnie wzmacnia układ immunologiczny oraz chroni przed niekorzystnymi skutkami procesu starzenia. - Psy starsze oraz z tendencją do tycia są szczególnie narażone na schorzenia stawów. Zmodyfikowany poziom energii zapobiega nadwadze. CZAS TRWANIA TERAPII Maksymalne korzyści można zaobserwować już po 6 - 8 tygodniach stosowania diety. Terapia dietetyczna może być utrzymana do końca życia zwierzęcia. INFORMACJE DODATKOWE Wyciąg z małża z gatunku Perna Canaliculus (Green Lipped Mussel) uzyskiwany jest na drodze opatentowanego procesu suszenia w niskiej temperaturze, co pozwala zachować pełną aktywność substancji czynnych zawartych w małżu. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne w obrębie struktur stawowych. Chondroityna, która jest naturalnym składnikiem tego wyciągu, zapobiega degeneracji chrząstki stawowej. SKŁADNIKI Ryż, suszone mięso drobiowe, mączka kukurydziana, kukurydza, gluten kukurydziany, tłuszcz zwierzęcy, pulpa buraczana, wątróbka drobiowa, tran, olej roślinny, proszek jajeczny, sole mineralne, pierwiastki śladowe (w tym chelatowane pierwiastki śladowe), sproszkowane małże Perna Canaliculus (GLM), tauryna, wyciąg z zielonej herbaty oraz winogron (bogaty w polifenole), wyciąg z aksamitki (bogaty w luteinę), witaminy.
----------------------------------------------------------------------
wczoraj kupiłam też 0.5 kg ligniny w aptece-5 zł-też mam rachunek:evil_lol:
oraz Pronto 11 zł-do wycierania podłogi po zaszczaniu-mam rachunek

jedno jest pewne-Viktoria strasznie się do mnie przywiązała-gdy przhcodzę do domu-to skacze - kto by pomyślał, że może tak wysoko:crazyeye: , z rana aż gawoży jak mnie zobaczy, ile wlezie jest pieszczona i przytulana-TZ mniej-by potem nie cierpiał jak już jej nie będzie-ja to ja-popieścić muszę-mimo wszystko
Viktoria w zabawie nauczyła się obejmować moją nogę:razz: i zębami zdejmować mi kapcia:cool3: bardzo jej się to podoba:evil_lol: i potem znowu:multi:na przemian z tarzaniem się na plecach po podłodze:evil_lol:

pozdrawiamy Was;)

P.S.Z tamtej karmy zostało mi około 5 kg lub więcej jeśli ktoś jest zainteresowany dla jakiegoś biednego pieska to chętnie oddam.

Posted

[quote name='sava']Oktawio, jesteś niesamowita :-)
Ja, tak niby przypadkiem, wypuściłam do naszego świata wirtualnego fotki Wikuni. Oczywicie te PRZED. Wiem, że to jest szantaż ale cóż, nad Wiktorią też się nikt nie użalał.
Co uzbieram, zaraz wysyłam.
vanda

Vanda super :klacz: wielkie dzięki w imieniu Viki!!!

Oktawia trzymajcie się! Cały czas trzymam :kciuki: za Viktorię i za Was!

Zmartwiło mnie to:

Cewka moczowa nieposzerzona, ok. 2 cm od poczatku cewki, nap oczatku cewki widoczna deformacja ok.1,6 x 0.8 cm o regularnej echogennosci. Brak odczynu zapalnego, wokol zmiana przerostowa+poczatek nowotworzenia. Okoliczne wezlz chlonne bez zmian. Widoczne odcinki jelit o nieznacznym zgazowaniu, w prostnicy zalega kal. Brak plznu w jamie otrzewnej

może przez to ona nie mogła zrobić siku? co wet o tym mówił?

Posted

na wtorek 17 października Viktoria ma zamówione EKG serca godzina 20:40

prośba: czy ktoś może nas zawieźć do kliniki i z powrotem?
i na drugi dzień Viktoria ma MAstektomię na godzinę 10:00 musimy być w klinice-oszczędzam jej pieniądze by taxówką nie wozić-musi starczyć na operację i EKG-samo badanie 65 zł-więc na taryfy chcę jej zaoszczędzić=tak jak od samego początku.

oto dzisiejsza fotka-ona najlepiej czuje się w łóżku jednak-mało tego, że się gramoli-to jeszcze domaga się wpuszczenia pod kołdrę-domaga się! :motz: i to już! no i jak widać:cool3:

Posted

Oktawio ja mam trzy sznaucerki miniatury i one też uwielbiają się gramolić pod kołderkę. Właczyliśmy ogrzewanie, bo wielokrotne pobudki w nocy (drapanie po głowie:diabloti: ) dały nam w kość (wszystkie trzy śpią w łożeczku).

Trzymam kciuki za Wiktorię.
Nie mogę pomóc z transportem bo jestem ze Szczecina:-(

Posted

ja dzis pierwszy raz od 8 mcy, od kiedy sie wyprowadzilam od rodziciw, bede spala z moim jamnikiem :cool3: wzielam go na weekend bo strasznie tesknie, a i kto to widzial zeby jamnik nie spal tak dlugo w lozku :angryy: Vikusia slodko wyglada w tych pieleszach :loveu: jak bylam mala dziewczynka zawsze mowilam ze "senek leczy" oby tak bylo w jej przypadku ;)

Posted

[quote name='sava']
Oktawio, ty wiesz,że Viki raczej nie powinna wchodzić do łóżka.
Widocznie ona jest innego zdania :-)

Mam dotychczas 200 zł ale jeszcze ich trochę przytrzymam pod gardłem.

vanda,CZ

wiem:oops: :oops: :oops: właśnie:roll: ...i w dodatku ona robi to bardzo zdecydowanie-jak maluszek Dandi sobie drzemie-to Viki ma to w powarzaniu-i Dandi musi czym prędzej się ewakuować:scared: -bo idzie jak taran-to za dnia-w nocy nie wpuszczamy jej-ewentualnie nad ranem jak TZ wychodzi-bo wówczas to już taki lament, że wytrzymać się nie da-a co się dzieje jak otwieram drzwi-płacz-płacze z radości-coś jakby skomlenie-ale radosne-i od razu do mnie się przylepia-oczywiście pod kołdrą. W dodatku-Viktoria szczeka i to najgłośniej:crazyeye: gdy idę po schodach-wchodzę-w zasadzie skradam się na paluszkach-ale i tak mało to daje-słychać ją na całej klatce-tak z radości szczeka-na początku oczywiście, że takich reakcji nie było-ona była praktycznie zdziczałym psem, teraz jest kanapowcem:razz:

Pani Vando-dziękuję...:Rose: :Rose:

ponawiam pytanie-na wtorek-ktoś z samochodem będzie wolny?
mój tel.:0602-178-666

Posted

Oktawio, dlaczego ja jestem PANI a inni nie?
Ja mam obecnie 6 zwierząt a w łóżku śpi tylko kot Fjodor. I całe szczęście, bo spanie z psem ważącym 70kg to samobójstwo. :-)

Posted

sava napisał(a):

Oktawio, dlaczego ja jestem PANI a inni nie?
Ja mam obecnie 6 zwierząt a w łóżku śpi tylko kot Fjodor. I całe szczęście, bo spanie z psem ważącym 70kg to samobójstwo. :-)

:oops: bo jakoś mi głupio napisać-"hej Wanda:eviltong: " tak moja mama ma na imię:razz:
spanie z psem o wadze 70 kg:crazyeye: czysta przyjemność:multi: tylko łoże musi być wielkie-piech nie rozpychać się:evil_lol: a jeszcz z boku gdzieś TZ musi się zmieścić:cool3: cóż reszta psów-już na nie miejsca brak-chyba że są malutkie:lol: -bo albo 5 malutkich albo jeden kolos w łózku:p

Posted

termin mastektomii oraz EKG został przełożony-pakuję się do przeprowadzki.

EKG 24 października-wtorek godz. 20:00 65 zł
mastektomia 25 października-środa godz. 9:00 530 zł
na obydwa będzie wystawiona f-ra przez klinikę-zabieg mastektomii w narkozie wziewnej-chirurg operujący dr Giziński.

Posted

oktawia6 napisał(a):
na wtorek 17 października Viktoria ma zamówione EKG serca godzina 20:40

prośba: czy ktoś może nas zawieźć do kliniki i z powrotem?
i na drugi dzień Viktoria ma MAstektomię na godzinę 10:00 musimy być w klinice-

A to :razz: