Jump to content
Dogomania

>>>KRZYCZKI-obóz śmierci dla psów-WIELKI SUKCES- zapadł precedensowy wyrok !!!<<<

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Olga132 napisał(a):
osoby zainteresowane rozklejaniem plakacików - nie tylko ale w sczególnosci gminy warszawskie i podwarszawskie - oraz reszta woj maz i pozostałe województwa
prosze o przysyłanie mi swoich maili na pw - plakacik bede przesyłała drogą mailowa.
PILNE!!!
mysle że czas aby nie tylko miłosnicy psów dowiedzieli sie jak wygladaja Polskie schroniska.

Ja poproszę. Co dam radę zrobię.

Posted

Aganiok napisał(a):
z tego co wiem kontrolować nie mają obowiązku.
Kontrolować powinien powiatowy lek wet a ten z tego co pamiętam tez jest umoczony

Ponieważ gmina ma obowiązek zapewnić psom opiekę i płaci za to osobom trzecim, ma obowiązek kontrolować czy publiczne pieniądze są wydawane zgodnie z przeznaczeniem.

Posted

ale nigdzie to nie jest zapisane, w żadnych przepisach i zapewniam Cię, że gmina tego robić nie będzie. W mojej gminie mają w głębokim poważaniu gdzie trafiają bezdomne psy, pozbywają się kłopotu - koszt ma być jak najniższy - po to jest roboiony przetarg. A co się dalej dzieje z psem nikogo nie interesuje.

Posted

enia napisał(a):
maggiejan zadzwon do jakiejś gminy związanej z K. umową i spytaj czy wiedzą co sie dzieje z psami odłowionymi, ile siedzi w schronie, ile poszlo do adopcji, ile umarło z chorób itp.
oni to mają w d.......
ja też kiedyś myslalam podobnie, ustawa , przepisy itp.
a tu d. blada, psy masowo giną.........

Jeśli mają to w d*** to łamią przepisy i trzeba ich skarżyć. Nie mogą wydawać dowolnie publicznych pieniędzy. I nie mogą mieć w d** losu zwierząt ze swojego terenu. trzeba walczyć - to coś się zacznie zmieniać!

Posted

Aganiok napisał(a):
ale nigdzie to nie jest zapisane, w żadnych przepisach i zapewniam Cię, że gmina tego robić nie będzie. W mojej gminie mają w głębokim poważaniu gdzie trafiają bezdomne psy, pozbywają się kłopotu - koszt ma być jak najniższy - po to jest roboiony przetarg. A co się dalej dzieje z psem nikogo nie interesuje.

Posłuchaj: z tego co wiem ustawa nakłada na gminy obowiazek zapewnienia opieki bezdomnym zwierzętom z jej terenu. Opieka nie polega na pozbyciu się psa, ale na wybraniu firmy, która wyda właściwie publiczne pieniądze zapewniając psu opiekę. Taką umowę musi podpisać gmina z prowadzącym schronisko. Jeśli tego nie zrobi łamie prawo, ponieważ pieniądze publiczne muszą być wydawane w określony sposób.

Posted

Jeżeli prowadzący schronisko nie zapewnia psu właściwej opieki, łamie warunki umowy i taka umowa powinna zostać rozwiązana. Jeśli gmina nie rozwiązuje takiej umowy - to sama łamie prawo ponieważ godzi się na niewłaściwe wydawanie publicznych pieniędzy i nie zapewnia psu opieki, do czego zobowiązuje ją ustawa. Dobry prawnik zrobiłby z nimi porządek.

Posted

U mnie w gminie przewodniczacy rady Gminy, wydawałoby sie człowiek na poziomie, nauczyciel myślał, ze bezpańskie psy należy zastrzelić. Prosi sie myśliwego i on zabija za flaszkę. Naprawdę zdziwił sie, gdy rozmawialiśmy o schroniskach.

Posted

Ja myślę, że Najwyższa Izba Kontroli mógałby w tym pogrzebać, sprawdzić jak są wykorzystywane NASZE pieniądze w gminach, które mają podpisane umowy z takimi miejscami. W jaki sposób na przykład Gmina kontroluje, czy pies nie jest wypuszczany i wylapywany po raz drugi?? W tym kierunku trzeba iść.

Posted

Aganiok napisał(a):
Ja myślę, że Najwyższa Izba Kontroli mógałby w tym pogrzebać, sprawdzić jak są wykorzystywane NASZE pieniądze w gminach, które mają podpisane umowy z takimi miejscami. W jaki sposób na przykład Gmina kontroluje, czy pies nie jest wypuszczany i wylapywany po raz drugi?? W tym kierunku trzeba iść.

Właśnie! Prokuratura, Minister Ochrony Środowiska, Izba Skarbowa, Najwyższa Izba Kontroli...Wszystkiego trzeba spróbować!

Posted

Nie można stać z boku i załamywać rąk! I pozwalać, żeby ci zwyrodnialcy śmiali się z porządnych ludzi i cieszyli swoją podłością! Przecież tam jest normalnie obóz koncentracyjny! Cud, że mydła jeszcze z tych psów nie robią!

Posted

Maggiejan wg mnie ma rację!
Jesli mamy dowody /a mamy!/ łamania praw zwierząt w K, to poprzez brak kontroli gminy wydającej na to pieniądze-Gmina jest współwinna łamania Ustawy!
Te z nas,które autentycznie chcą jednak "zabrać się do roboty" nie czekając na organizacje zwierzęce-proszę piszmy do siebie na priv w celu dalszych ustaleń!

Posted

Ewidencja musi się zgadzać: ilość psów odłowionych (gmina płaci za to) musi sie zgadzać z ilością psów w schronie+wydanych do adopcji+uśpionych (a nie można usypiać bez powodu!). Jak sie nie zgadza = sprzeniewierzenie!

Posted

Schron w K.nalezy do Fundacji- tak?
Czy któraś z Was wie,czy można /tak jak partię polityczną/ takową fundację zlikwidować "z urzędu" tzn.sądownie za działania niezgodne ze swym statutem?

Posted

zapytaj ile psów zniknęło w Chrcynnem....
prokuratura umorzyła śledztwo.
Wiem, że to wydaje się proste do zrobienia, ale nie jest. Miejscowe układy towarzysko-biznesowe też mają tu znaczenie.
Ja nie mówię, żeby załamywać ręce i nic nie robić. Emir w tej sprawie działa bardzo dzielnie. Mam nadzieję, że sprawa w Pułtusku zostanie rozstrzygnięta na korzyść oskarżycieli.

Posted

Al-Ka! Kochana,to jest news dnia!! Dziewczyny! To jest to!
A a propos skarbówek nawet zwykłych,to oni działają właśnie na zasadzie donosów!!
Wiem to napewno!!
I nie trzeba żadnych dowodów-oni tak skontroluja daną firmę,aż znajdą!!

Posted

maggiejan napisał(a):
..... Cud, że mydła jeszcze z tych psów nie robią!

Ale mogą zrobić smalec, jak tu:

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=68361

Rozprawa apelacyjna w sprawie zabijania w schronisku w Białce psów i wytapianiu z nich smalcu
odbędzie się:
w dniu 22 lutego 2008 r. godz. 12.10, sala VIII
w Sądzie Okręgowym w Radomiu, ul. Piłsudskiego 10

Miejmy nadzieje, że sąd podwyższy karę z 8 m-cy p.w. w zawieszeniu na 3 lata, bo cóz może byc gorszego niż mordowanie psów ich azylu, jakim ma być schronisko.

Posted

Polis napisał(a):
Ale mogą zrobić smalec, jak tu:

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=68361

Rozprawa apelacyjna w sprawie zabijania w schronisku w Białce psów i wytapianiu z nich smalcu
odbędzie się:
w dniu 22 lutego 2008 r. godz. 12.10, sala VIII
w Sądzie Okręgowym w Radomiu, ul. Piłsudskiego 10

Miejmy nadzieje, że sąd podwyższy karę z 7 m-cy p.w. w zawieszeniu, bo cóz może byc gorszego niż mordowanie psów ich azylu, jakim ma być schronisko.

Właśnie, sędziowie wydają takie wyroki jakby nie rozumieli ustawy. Żeby nie rozumieć, że robienie smalcu z psa w schronisku jest szczególnym okrucieństwem to chyba trzeba być dewiantem...

Posted

epe napisał(a):
Al-Ka! Kochana,to jest news dnia!! Dziewczyny! To jest to!
A a propos skarbówek nawet zwykłych,to oni działają właśnie na zasadzie donosów!!
Wiem to napewno!!
I nie trzeba żadnych dowodów-oni tak skontroluja daną firmę,aż znajdą!!

Też mi się tak wydaje. NIK takoż.

Posted

Aganiok napisał(a):
zapytaj ile psów zniknęło w Chrcynnem....
prokuratura umorzyła śledztwo.
Wiem, że to wydaje się proste do zrobienia, ale nie jest. Miejscowe układy towarzysko-biznesowe też mają tu znaczenie.
Ja nie mówię, żeby załamywać ręce i nic nie robić. Emir w tej sprawie działa bardzo dzielnie. Mam nadzieję, że sprawa w Pułtusku zostanie rozstrzygnięta na korzyść oskarżycieli.

Można złożyc zażalenie na prokuratora jeśli bezzasadnie umorzył śledztwo. Dobry prawnik zna procedury i doradziłby, od której strony dobrać się do nich.

Posted

Niestety NIK nie może wg prawa pewnych instytucji sprawdzać! Np.spółdzielni mieszkaniowych. Nie wiem jak jest z fundacjami i stowarzyszeniami! Trzeba to sprawdzić!
Uwazam,że na szybko skarbówka lepsza,bo kontrolerzy mają premie od znalezienia czegoś:evil_lol:.
Tylko okres gorący,bo rozliczenia roczne teraz! Więc najlepszy adres: Urząd Kontroli Skarbowej. Jest w każdym dużym miescie!
Ma bardzo szerokie uprawnienia,włącznie z uzywaniem broni!