evita. Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Wątek ten służy tylko i wyłącznie do wymiany informacji na temat pomocy psom z Krzyczek Zakładam ten wątek na prośbę. Niech będzie on miejscem wymiany wszelkich informacji dotyczących pomocy psom z Krzyczek. Wpisujmy tutaj jaką możemy zaoferować pomoc. W tej chwili szczególnie ważne są: 1. domy tymczasowe 2. miejsca w hotelach dla zwierząt 3. transport 4. ręce do pracy itd. Listę potrzeb uzupełni wkrótce Emir lub osoby bezpośrednio z nią współpracujące. Kontakt: tel. 601 300 726, 046 857 88 27 [email protected] [email protected] Jeśłi ktoś może pomóc w jakikolwiek inny sposób niech też się tu wpisuje lub bezpośrednio skontaktuje się z Emir. Quote
enia Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Przyjdzie wkrótce taki moment że psy trzeba bedzie porozwozić w nowe miejsca (schroniska , hotele, domy tymczasowe) musimy pomóc Emir i ustalić co ,kto, kiedy i wogóle....... Quote
Kar0la Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Myślę, że przydały by się zdjęcia chociaż części psów i jakieś podstawowe informacje o nich, to zawsze ułatwia szukanie domu, nawet tymczasowego... Quote
AlmaMater Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Ja myślę, żę trzeba już teraz zakładać wątki dla psów Emira i na gwałt szukać im domów. Nie tym z Krzyczek, na nie przyjdzie czas później, kiedy już będzie wiadome, że Emir je zabiera, tylko tym, które już są u Emira w schronisku. Trzeba tam robić miejsce dla psów z Krzyczek. Tym bardziej że psy z Krzyczek, zanim pójdą do adopcji, mogą wymagać leczenia. Może osoby, które bliżej mieszkają, w porozumieniu z Emirem pojadą do Emirowego schroniska, porobią zdjęcia i szczegółowe opisy. do zamieszczenia na dogomanii, na Allegro i innych stronach ogłoszeniowych. Quote
Izabella Hossa Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 KarOla- nie ma czegoś takiego jak podstawowe informacje o psie-to nie schronisko tylko ubojnia. Jedyne co będzie można stwierdzic to , to czy pies jest duży, czy mały ,czy jest samcem ,czy samicą i czy jeszcze żyje. Najważniejszą sprawą jest to ,czy chcemy je ratować nie zależnie od ich wyglądu, czy też będziemy wybierać ładniejsze , a całą reszte dobijemy młotkiem . Wiem przesadziłam , ale tak bardzo martwie się o ich los. Niestety to nie takie proste, choć już tak wiele jest przygotowane na ich ratunek. Bardzo ważna jeśli nie najważniejsza jest współpraca-nasza wspólna praca dla nich. Pozdrawiam. Quote
Izabella Hossa Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Aha ! Ja mogę dać- swój czas, transport, dom tymczasowy dla szczeniaków,bo z dorosłymi będzie u mnie awanturka, dodatkowo staram się zebrać fundusze na ratowanie zwierząt i mam nadzieję, że będzie dobrze. Kochani piszcie co możecie od siebie dać- choćby czas i chęci..... Quote
Ulka18 Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Schronisko w Mielcu deklarowalo przyjecie 10 psow. Pisalam o tym w imieniu mieleckiego Kierownika na starym watku. Quote
boksiedwa Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 A może jakis plakacik zrobic i porozwieszać na mieście? Nie mam możliwości pomóc w inny sposób :( Jeśli coś sie wyjaśni to dajcie znać na priv i jakies foty by sie przydały. Quote
Dabrowka Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 aldonda napisał(a):Jedyne co będzie można stwierdzic to , to czy pies jest duży, czy mały ,czy jest samcem ,czy samicą i czy jeszcze żyje. Najważniejszą sprawą jest to ,czy chcemy je ratować nie zależnie od ich wyglądu, czy też będziemy wybierać ładniejsze , a całą reszte dobijemy młotkiem. Coś mi się wydaje, że na dogomanii nikt nawet najbrzydszego (istnieje coś takiego jak brzydki pies??) psa nie będzie chciał "dobijać młotkiem". Ale nawet tak niewielkie informacje mogą być kluczowe - ktoś, kto ma w domu sukę, będzie wiedział, że może wziąć psa itd., wielkość też ma znaczenie... Dlatego myślę, że możnaby spróbować zrobić spis: małe suki - tyle i tyle, małe psy... itd. Quote
kahoona Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Cześć, w imieniu Emira witam wszystkich zaangazowanych w Krzyczki Bardzo dziekujemy za chęć pomocy, sprawy posuwają sie do przodu, ale młyny sprawiedliwości mielą powoli, niestety Co do psów z Krzyczek, AlmaMater ma duzo racji; nie możemy zrobić psiakom z Krzyczek zdjęć, bo jak? Nie wiemy też jaki jest ich stan zdrowia, ani wygląd. Na 100% przeważają wielorasowce szlachetne czyli kundle. Gdyby mozna było oddać do adopcji troche psów z Emira, zaszczepionych, znanych i zdrowych, zrobilibyśmy miejsce dla tych z Krzyczek. Poza tym mamy ich zdjęcia. Potrzeba dosłownie wszystkiego, a najbardziej miejsc dla zwierząt. Jeśli to tylko stanie się możliwe, postaramy się zrobić zdjęcia, ale musicie sie uzbroić w cierpliwość, bo sprawa jest skomplikowana i to musi trochę potrwać. Albo więc spróbujemy robić adopcje w ciemno, albo poczekajmy. pozdrawiam K. Quote
AlmaMater Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 W ciemno adopcje nie wyjdą. Tu są zdjęcia takich wspaniałych psiaków, że tylko brać, i miesiącami nie ma chętnych :shake: Quote
anula1959 Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Deklaruję chęć wystawiania piesków na allegro jak zajdzie potrzeba. Quote
kahoona Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 AlmaMater napisał(a):W ciemno adopcje nie wyjdą. Tu są zdjęcia takich wspaniałych psiaków, że tylko brać, i miesiącami nie ma chętnych :shake: właśnie, więc czekamy i robimy miejsce w Emirze Quote
Dabrowka Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 1. potrzebny jest wątek psów, które teraz są w Emirze, ze zdjęciami i opisami, żeby można było szukać im domów. 2. zamiast spisu psów w Krzyczkach (małe, duże, psy, suki, szczeniaki) może lepiej niech ci, którzy mogą zadeklarować dom tymczasowy piszą, ile i jakie psy mogą przyjąć. Tak? Quote
kahoona Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Dabrowka napisał(a):1. potrzebny jest wątek psów, które teraz są w Emirze, ze zdjęciami i opisami, żeby można było szukać im domów. 2. zamiast spisu psów w Krzyczkach (małe, duże, psy, suki, szczeniaki) może lepiej niech ci, którzy mogą zadeklarować dom tymczasowy niech piszą, ile i jakie psy mogą przyjąć. Tak? super pomysł!!!! Quote
Kar0la Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 aldonda napisał(a):KarOla- nie ma czegoś takiego jak podstawowe informacje o psie-to nie schronisko tylko ubojnia. Jedyne co będzie można stwierdzic to , to czy pies jest duży, czy mały ,czy jest samcem ,czy samicą i czy jeszcze żyje. Najważniejszą sprawą jest to ,czy chcemy je ratować nie zależnie od ich wyglądu, czy też będziemy wybierać ładniejsze , a całą reszte dobijemy młotkiem . Wiem przesadziłam , ale tak bardzo martwie się o ich los. Niestety to nie takie proste, choć już tak wiele jest przygotowane na ich ratunek. Bardzo ważna jeśli nie najważniejsza jest współpraca-nasza wspólna praca dla nich. Pozdrawiam. Aldonda wiem orientacyjnie jak wygląda sytuacja w Krzyczkach, bo już wcześniej intertesowałam się wątkiem "schroniska" min. Uszatym, którego do tej pory nie mogę zapomnieć...może to jego resztki zwisały z tej kopary... Mówiąc podstawowe informacje chodziło mi właśnie o ogólne dane: pies czy suka, mały, średni czy duży, agresywny czy łagodny to ma znaczenie przy braniu psa na tymczas. Wiem, że ze zdjęciami może być problem, ale myślałam, że skoro psy mają być z tamtąd zabrane to ktoś ma możliwość wejścia na teren schroniska...i nie chodzi o wybieranie najładniejszych psów a żeby resztę dobic młotkiem, ale sama wiesz, że ze zdjęciem jest prościej... Quote
kahoona Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 za kilka dni będą jakies informacje, na razie nic nie wiemy Quote
irma Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 oferuję pomoc w aukcjach na allegro no i ewentualnie pomoc finansową o ile będzie sprecyzowany cel - tzn konkretny pies i konkretna potrzeba chyba, że macie inną potrzebę finansową to proszę o informacje na pw Quote
ARKA Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 kahoona napisał(a): Gdyby mozna było oddać do adopcji troche psów z Emira, zaszczepionych, znanych i zdrowych, zrobilibyśmy miejsce dla tych z Krzyczek. kahoona ale musi byc jasnosc co do warunku adpocji a jednym z nich, jak dla mnie i pewnie wielu ludzi jest zaskoczeniem oplata adopcyjna w Emirze. No chyba,ze cos sie zmienilo. Oplata to 100zl za szczepienia i datek na inne psy, minimum 100zl, co daje w sumie kwote minimum 200zl. Mowimy o adopcjach? Adopcja to przekaznie psa pod opieke na okreslonych warunkach i ewentulanie prosi sie o DOWOLNY datek, tak ja uwazam. Ja rozumiem niby z jednej strony,ze pieniadze niby maja byc jakims gwarantem,ze tego czlowieka poprostu bedzie w przyszlosci stac na utrzymanie i opieke nad pse ale nie jest tez do konca to pewne i jasne. Zycie jest zycioem a czlowiek jest albo Czlowiekiem albo nie. Zadne 200zl nie powstrzyma go jesli bedzie mial taki 'kaprys', zamiar, przed porzuceniem psa...:shake: Za 200-300zl ludzie pojda na bazar i kupia -"rasowy' bez rodowodu. Poza tym nie wydanie psa bo ktos nie zaplaci tyle, skazuje psa na dluzsze czekanie, na te 200zl, a koszty sie jednak ponosi,czyli co miesiac jest mniej z tych 200zl a pies czeka na czlowieka. kahonna, napisz czy tak jest z oplatami czy cos sie zmienilo? Nalezy tez brac jedno pod uwage, ze czesto ludzie sa gotowi przejechac setki km aby adoptowac psa, wiec koszt juz ponosza, transport.... Quote
Maupa4 Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Deklarowałyśmy pomoc w transporcie tylko że teraz w niedzielę wyjeżdzamy na 10 dni ... namiary podawałyśmy na pw do emira ... jeżeli będziemy potrzebne po tym terminie to wszystko nadal aktualne ... a może zdjęcia będzie można porobić jak ruszy most i wtedy założyć wątki - może nie dla każdego osobno, ale takie mniejsze np.kudłate, łaciate, itp tak sobie kombinuję i proszę dzwonić Quote
lewkonia Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Może ARKA i Emir - bo w końcu mają osobowość prawną:lol: , mogłyby zorganizować aukcję psów z Krzyczek. Czy to w ogóle możliwe? Może "Polityka" pomogłaby rozpropagować taką akcję? Quote
kahoona Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 ARKA napisał(a):kahoona ale musi byc jasnosc co do warunku adpocji a jednym z nich, jak dla mnie i pewnie wielu ludzi jest zaskoczeniem oplata adopcyjna w Emirze. No chyba,ze cos sie zmienilo. Oplata to 100zl za szczepienia i datek na inne psy, minimum 100zl, co daje w sumie kwote minimum 200zl. Za 200-300zl ludzie pojda na bazar i kupia -"rasowy' bez rodowodu. Poza tym nie wydanie psa bo ktos nie zaplaci tyle, skazuje psa na dluzsze czekanie, na te 200zl, a koszty sie jednak ponosi,czyli co miesiac jest mniej z tych 200zl a pies czeka na czlowieka. kahonna, napisz czy tak jest z oplatami czy cos sie zmienilo? Nalezy tez brac jedno pod uwage, ze czesto ludzie sa gotowi przejechac setki km aby adoptowac psa, wiec koszt juz ponosza, transport.... Znam K. od kilku lat, sama mam psa z Emira, kilku moich znajomych też, nic nas takiego nie spotkało Nie wiem skad takie wiadomości. Byłam świadkiem jak K. żądała dużo pieniędzy w przypadku człowieka, który chciał psa do walk, a ona nie chciała go oddać, więc próbowała go zniechęcic i to było skuteczne. Byłam też świadkiem jak psa adoptowała biedna kobieta i przyjechała po niego z daleka. Pies śpi w łóżku, a ona nie płąciła za szczepienia, zostawiłą 30 zł dobrowolnego datku. Natomiast zawsze jest prośba o datek na ratowanie innych psów, szczególnie że K. zbiera po świecie wszystko na co sie natknie. Nie przyjmuje to jednak formy żądania a na pewno nie pada kwota. Wiem, że ludzie pomagają, PIENIADZE SĄ ZAWSZE KWITOWANE I WYSTAWIANY JEST AKT ADOPCYJNY. Może prawda jest gdzies pośrodku, jak to zwykle bywa. Jesli chcecie to zapytam, bo w tym jednym przypadku nie mogę sie wypowiadać w imieniu Emira - po prostu nie mam wiedzy, tylko przypuszczam, ze ta informacja jest przesadzona. Pytać? Quote
kahoona Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 lewkonia napisał(a):Może ARKA i Emir - bo w końcu mają osobowość prawną:lol: , mogłyby zorganizować aukcję psów z Krzyczek. Czy to w ogóle możliwe? Może "Polityka" pomogłaby rozpropagować taką akcję? musimy jeszcze pamiętać żeby nie przeprowadzać adopcji do ludzi którzy pokieruja sie tylko chwilową emocją trzeba wymyślic jakiś sposób, żeby kontrolować co się dzieje z psami po adopcji każdy pomysł jest cenny Quote
Tigraa Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 ja mam taki pomysl-na 4lapy sa ogloszenia ze ludzie przygarną psa,trzeba im zaproponowac psiaka z Krzyczek-moge sie tym zając. Quote
Recommended Posts