Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jeszcze co do adopcji SZCZYLKA ..... po małe psiaki ludzie dzwonią częściej i chętniej .... przykład - sunia wyciągnięta ze schroniska w Kielcach - mała jamnikopodobna, taka szara myszka - była w DT równo tydzień ..... z kolei DIEGO - bernardyn - znaleziony w gnieździe ze śniegu przemarznięty na kość - cudny, przepiękny ( prawie jak szczyl ;p ) czekał na dom pół roku .... niestety takie są uroki adopcji dużych psiaków ... każdy woli małe do wzięcia na kolanka ( a benki bardzo chętnie na kolanka siadają ... zuzlikowa może potwierdzić ;p ) , każdy myśli ze duży pies w mieszkaniu się męczy ... ale tak nie jest ... naprawdę lepiej wyadoptować benka do mieszkania pod lasem z terenami zielonymi naokoło, gdzie będzie mógł się wyszaleć na spacerach niż do kojca i budy gdzie z kojca będzie tylko wypuszczany na ogród...

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tak :D Diego znaleziony w największe mrozy dom znalazł w największe upały :lol: teraz ma tymczasową towarzyszkę Sabę ;) również bernardynkę :D

Posted

Wszystkie duże psy na kolanka chętnie siadają:) Też mogę potwierdzić,Ammar jak siedzę na schodach to podchodzi do mnie i potem tyłem-wsteczny i wpycha się na kolanka nic,że przednimi łapami musi się podpierać i że reszta się nie mieści. Mało tego jak jeździliśmy autem to dopóki się mieścił to inaczej nie jeździł niż u mnie na kolankach, i tak się walił ,że twarz miałam w jego podgardle( bo siedział tak,żeby wszystko widzieć)i podduszał mnie kłakami.Teraz to już sam zajmuje cały tył i powoli mu się robi ciasno(myślimy o zmianie auta). Z tym kojcem masz całkowitą rację. Co do mieszkanka pod lasem to zależy-jak często się wychodzi z psem na spacery i jak długo się zostawia psa w domu samego. Co do Szczylka to naprawdę sprawdzałam pod kątem moskiewskiego i umaszczenie ma takie jak mastif p. zgadza się,ale też jak moskiewski. Bo w gruncie rzeczy one są podobne do siebie. I poprostu mimo tego,że On jest naprawdę cudny, to jednak boję się,że nie podołam...To jest ogromna odpowiedzialność i tu nie można kierować się tylko sercem....
Mam znajomych co mają gospodarstwo na wsi pod Wągrowcem i 5 psów, psy z reguły są na dworze,ale też mają wstęp do domu. Babeczka ma hopla na punkcie psów, szczególnie benków,więc pogadam z nią nakreśle jej sytuacje, tam by miał raj konie, kozy,owce, dziki, do tego kumpel do rozrabiania, zwariowana pani do miziania....
A swoją drogą coś mi tu brzydko pachnie- zauważyłyście,że nagle znajduje się w jednym województwie znajduje się nagle tyle psów w typie moskiewski, mastif pirenejski..... mniej więcej w tym samym wieku, o prawie identycznym umaszczeniu....czy ktoś sobie nie miksuje w pseudohodowli psiaków i to co nie sprzedane i nie rokuje na zysk nie wyrzuca.....
P.S.Zapytajcie jeszcze Ewusek- ona ma Hodowle bulw- Hacjende, ale też brała z tego miotu co ja mastifa. Z tego co wiem, to ona ma w domu zwierzyniec i jest doświadczona, wiem,że ma też wielu znajomych psiarzy z dużymi psami, może ona pomogłaby znaleźć ds. Wiem,że się w takie akcje angażuje i wogóle bardzo fajna z niej babeczka. Wypowiada się często na forum, molosy właśnie w bulwach i mastifach. Jest z okolic Warszawy.

Posted

LidkaWejman napisał(a):
Jeszcze jedno. Ile brakuje deklaracji stałych?

70 zł brakuje :roll: Lidko zastanów się jak był u mnie to taki dzieciak pragnący straszliwie człowieka.
Musiał w domu mieszkać i był nauczony czystości, gdyz jak jechaliśmy samochodem z nim i chciał wymiotować, dawał sygnały, że chce wysiąść drapał w drzwi i w siedzenie.... ja nie nie odebrałam sygnału i chlusnęło mu się :oops:

Posted

deklaracji stałych brakuje 70 zł

najgorzej z benkami jest w okolicach kielc i na śląsku ... tam to zagłębie jest niestety .. aktualnie wiemy o prawie 100 bernardynach/moskiewskich/pirenejczykach - bo to mix tego wszystkiego przeważnie - wszystkie szukają domów ...

Posted

u Szczyla na koncie 180 zł ;))

wujek i ciocia - 20 zł - 29-09-2010
Kapsel - 100 zł - 29-09-2010
andegawenka - 60 zł - 30-09-2010

wieczorkiem wrzucę do pierwszego postu ;)
:loveu: dziękuję :loveu:

Posted

_Goldenek2 napisał(a):
Jestem Kapselku..... Trzeba szukać dalej domku i tyle.

Dziękuję Beatko :multi::multi::multi: że przyszłaś.
Nie będziemy już Szczylka kwalifikować do żadnej rasy.
Jest to Szczylek sam w sobie Szczylowaty kundelek, który poszukuje domku i swojego ludzia i już! i mozna dodać jeszcze że Sierot, o!!! ;)

Posted

Szczyl to jeszcze szczenię, więc charakter niczym biała karta, ale: kocha ludzi, dzieci, bardzo dobrze zgadza się z innymi psami, chociaż jest paskudnie zazdrosny przynajmniej na początku i może to okazywać podgryzaniem konkurencji. Szybko jednak docierają do niego zakazy i komendy. Potrafi zaatakować i dlatego wymaga ułożenia, bo nie ułożony Kapsel może wymknąć się spod kontroli. Widać w nim pewną hardość, nie jest to pies uległy i wycofujący się. Porażki bierze na klatę, dumnie przyjmuje klapsa i brak w nim pokory, ale jednocześnie nie jest samowolny. Trzyma się człowieka i chce być w centrum uwagi. Ogólnie jest to idealny materiał na wiernego przyjaciela. Pieszczoch, słodziak, kochaś i stróż - szczeka i oznajmia, że coś się dzieje tuż przy bramie, bo jeśli gdzieś dalej, to nie fatyguje się nawet paszczy otwierać.

Posted

Bardzo dziękujemy Czarodziejko za opis charakterku Sierota ;););)

Mam jeszcze pytanie, czy Szczylek to nie potrzebuje jakiś witamin? czy czegokolwiek innego? Nic Czarodziejko Kochana nie pisałaś o tym .... a ja taka domyślna jestem :oops:

Posted

Dzięki za namiary na konto, w poniedziałek wyślę 35 zł, postaram się dorzucić jeszcze coś, jak ściągnę z pewnej agencji reklamowej należną mi kasę(minus wolnych zawodów). Przepraszam,że tylko tyle,ale mam jeszcze na ,,utrzymaniu" Wioski Dziecięce i fundacje ,,Maciuś".... I muszę jakoś fundusze rozdzielić co miesiąc:)

Posted

LidkaWejman napisał(a):
Dzięki za namiary na konto, w poniedziałek wyślę 35 zł, postaram się dorzucić jeszcze coś, jak ściągnę z pewnej agencji reklamowej należną mi kasę(minus wolnych zawodów). Przepraszam,że tylko tyle,ale mam jeszcze na ,,utrzymaniu" Wioski Dziecięce i fundacje ,,Maciuś".... I muszę jakoś fundusze rozdzielić co miesiąc:)

Lidko, bardzo dziękujemy :sweetCyb::Rose: A to buziak od Szczylka :grins:

Posted

Lidko, dziękujemy :)
Kapselku - mam tu arsenalik preparatów witaminowych wysępionych bez skrupułów, wyżebranych prosto z serca i wyłudzonych na piękne oczy, ale dla psów starych i wyniszczonych ;) Sporadycznie skapnie mu w pysk tableta Nutradylu pachnąca rybą, ale nie stasuję żadnych suplementów. Dobrze go karmię i rośnie wtopiony w naturę.

Posted

ageralion napisał(a):
A do mnie dzisiaj napisala pani w sprawie Stefka, a ze ten juz dawno w domku, to podeslalam jej Szczylka... moze zadzwoni.. Malwi telefon wlaczony i naladowany? ;)

Dziękuję Martuś, :calus:bardzo dziękuję!!!!

Posted

tatankas napisał(a):
Już przelew poszedł,dzisiaj psiaczki powinny dostać na kosteczki i brakujące 10zł.Pozdrawiam i smacznego dla psiaków.

Dzięki Tatankas :)
Montuś się cieszy, że inny piesio potrzebujący dostał na kosteczki ;)

A Kapselkowy Szczylek jest przepiękny i na pewno domek znajdzie:loveu:

Posted

ageralion napisał(a):
A do mnie dzisiaj napisala pani w sprawie Stefka, a ze ten juz dawno w domku, to podeslalam jej Szczylka... moze zadzwoni.. Malwi telefon wlaczony i naladowany? ;)

cały czas :D