mala_czarna Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Miętusku, puchatku kochany. Proś o pieniążki. Już dużo nie zostało :) Quote
kas999 Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Dogo wreszcie działa może ktoś wypatrzy jeszcze Miętusa. Quote
Magdalena Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 powtórzę: jak kosztowne będzie utrzymanie psiaka? tzn ile mniej więcej miesięcznie wynosić będą jego leki i specjalistyczna karma (jeśli wymagana) dla potencjalnego domu stałego? Quote
togaa Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Być może ktos odpowie na powyższe pytanie, ale najwiecej bedzie na ten temat wiedziała Renatka po np. miesięcznym pobycie malucha u Niej.... A z oczkiem, czy bez..... takie cudo to na zapisy powinno być a nie poniewierac sie w schronie...!!!! Quote
Lionees Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 [quote name='togaa']Być może ktos odpowie na powyższe pytanie, ale najwiecej bedzie na ten temat wiedziała Renatka po np. miesięcznym pobycie malucha u Niej.... A z oczkiem, czy bez..... takie cudo to na zapisy powinno być a nie poniewierac sie w schronie...!!!! Toguś Kochanie,mam stare i chore psiaki u siebie,także nie muszę czekać miesiąc z oszacowaniem kosztów leczenia i karmienia psiaka.Pryszczyk/Niuniuś-bierze vetmedin(a tak swoją drogą dawno nie odwiedzałaś Prysia na wątku:mad::loveu:),Niunia bierze furosemid,Myszka je karmę dla wątrobowców...także mniej więcej wiem co ile kosztuje Quote
Lionees Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 [quote name='Magdalena']powtórzę: jak kosztowne będzie utrzymanie psiaka? tzn ile mniej więcej miesięcznie wynosić będą jego leki i specjalistyczna karma (jeśli wymagana) dla potencjalnego domu stałego? Na to pytanie musi odpowiedzieć wet.Ale jeżeli Miętusek będzie musiał jeść karmę dla nerkowców,to jest to koszt w granicach +/-100złna miesiąc i jeżeli bierze tylko furosemid,to koszt około 20zł/m-c.Jeżeli doszedłby do tego vetmedin na serduszko,to koszt leczenia około 100zł/m-c.To tak ogólnie rzecz biorąc przedstawiałby się koszt utrzymania Miętuska.Ds musiałby sie liczyc tez z tym,że biorąc furosemid psiak częściej sika,także spacerki będą częstsze niż u zdrowego psa,a także trzeba się liczyć ze spacerkami nocnymi,przynajmniej raz w nocy. Ale jak powiedziałam o leczeniu musi zadecydować weterynarz i wtedy można obliczać mniej więcej koszty utrzymania Miętuska Mam nadzieję,że moja wersja oszacowania kosztów jest nieco na wyrost,może nie trzeba będzie podawać vetmedinu,a karma weterynaryjna będzie podawana do unormowania wyników badań.Ale póki co mniej więcej koszt utrzymania Miętuska będzie sie pewnie wahał w tych granicach.Jeżeli nie trzeba będzie podawać vetmedinu,to 100zł miesięcznie odejdzie.Jednak znając życie psiak,który ma problemy z serduszkiem wcześniej czy później dostaje vetmedin dożywotnio. Jeżeli Miętusek będzie musiał być na karmie dla nerkowców,to odliczę sobie to od kosztów pobytu u mnie,no chyba,że znajdziecie bezpłatny lub tańszy dt...może taki gdzieś jest:roll: O matko jedyna,zgroza była z tym dogo Quote
Awit Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Starszy, maleńki, schorowany psiaczek nie powinien być w schronisku Powinien całe dnie spędzać w ciepłym łóżeczku...... Quote
mala_czarna Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Awit napisał(a):Starszy, maleńki, schorowany psiaczek nie powinien być w schronisku Powinien całe dnie spędzać w ciepłym łóżeczku...... Zwłaszcza, że jeszcze bidulek oczka nie ma :sad: Dobrze byłoby, żeby swoje ostatnie lata spędził w domu. Quote
martka1982 Posted March 16, 2010 Author Posted March 16, 2010 w koncu dobilam sie na dogo...................... mocznik u Miętusa wynosił 15,1. zdaje się,że norma jest trochę powyżej 7 tak? w schronie jest normalne jedzenie (wiadomo - kasa) ale jak najbardziej jest dla niego wskazane przejście na karmę dla nerkowców. dostaje furosemid i chyba nie było mowy,że coś jeszcze musi brać na serce a czy furosemid nie dziala rownież na serce? czy tylko na nerki? wybaczcie jesli moje pytania wydaja sie wam infantylne ale nie mam doswiadczenia:( Quote
mala_czarna Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Furosemid na nerki - tylko nie przesadzałabym z nim. Weci walą ten furosemid bez zastanowienia. Im więcej tym lepiej. Martka, a powiedz, czy gdyby on dostał tę specjalistyczną karmę to jest szansa żeby ona była tylko dla Miętuska? Miałby kto mu ją podać? Koniecznie trzeba zbierać na dt u Renatki. Quote
Plicha Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Jak dobrze że to tylko cysta było. Bardzo ładnie mu się ranka wygoiła. Kto jeszcze dorzuci grosik dla Miętuska żeby mógł sie w domku leczyć? Quote
Lionees Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 [quote name='martka1982']w koncu dobilam sie na dogo...................... mocznik u Miętusa wynosił 15,1. zdaje się,że norma jest trochę powyżej 7 tak? U psów wartość mocznika powinna być od 3,32 do 7,42. Czyli Miętusek ma znacznie podwyższony poziom.A czy wiadomo jaki ma poziom kretyniny? Karma dla nerkowców jest dla Miętuska jak najbardziej pożądana [quote name='mala_czarna']Furosemid na nerki - tylko nie przesadzałabym z nim. Weci walą ten furosemid bez zastanowienia. Im więcej tym lepiej. Na nerki też,ale furosemid poprzez działanie moczopędne odciąża również serduszko.Furosemid stosuje się w leczeniu obrzęku płuc a także zaostrzeniach przewlekłej niewydolności serca.Psiak częściej sika,organizm pozbywa sie wody,reguluje się ciśnienie krwi. Jednak z mojego doświadczenia wiem że psiak,który ma problemy z serduszkiem będzie brał tak czy siak vetmedin i musimy się z tym liczyć.Ewentualny ds,tez musi brać to pod uwagę. Quote
mala_czarna Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Jesli nie będzie choć podskórnych kroplówek to ciężko ten mocznik wypłukać. Sam furosemid i karma dla nerkowców raczej nic nie da. No i tak jak pisze Renatka. Poziom kreatyniny bardzo ważny. Quote
AniaGucio Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Ahh... serce aż boli. Dorzucę 10zł na stałe - zostanie już tylko 90zł do uzbierania :) Poproszę dane na PW. Quote
martka1982 Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 mala_czarna napisał(a):Furosemid na nerki - tylko nie przesadzałabym z nim. Weci walą ten furosemid bez zastanowienia. Im więcej tym lepiej. Martka, a powiedz, czy gdyby on dostał tę specjalistyczną karmę to jest szansa żeby ona była tylko dla Miętuska? Miałby kto mu ją podać? Koniecznie trzeba zbierać na dt u Renatki. tak, wtedy ona byłaby tylko dla niego, tzn jadłby ją ale również miałby w ciągu dnia dostęp do normalnego jedzenia, bo jest w pomieszczeniu z innymi psiakami, a tam jedzenie np chrupki są cały czas wyłożone. Quote
martka1982 Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 nie wiem czy miał badany poziom kreatyniny ale się dowiem Quote
mala_czarna Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Martka!! Zmień tytuł wątku, np. na "Tylko 90 zł dzieli go od szczęścia" :) Quote
kami_23 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Dziewczyny widać światełko w tunelu:) Jeszcze kilka dni temu na koncie Miętuska było 0zł a teraz coraz bliżej cieplarnianych warunków! Quote
martka1982 Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 mala_czarna napisał(a):Martka!! Zmień tytuł wątku, np. na "Tylko 90 zł dzieli go od szczęścia" :) zrobione:) ale czy koszt jego pobytu nie zmieni się biorąc pod uwagę leki i karmę? Quote
mala_czarna Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 martka1982 napisał(a):zrobione:) ale czy koszt jego pobytu nie zmieni się biorąc pod uwagę leki i karmę? Zmieni. To normalne. Trzeba się jednak zdecydować czy zostawić Miętuska tam gdzie jest, czy płacić na DT i żebrać o pieniądze. Takie życie. Quote
AniaGucio Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 AniaGucio napisał(a):Ahh... serce aż boli. Dorzucę 10zł na stałe - zostanie już tylko 90zł do uzbierania :) Poproszę dane na PW. Nie dostałam nic na PW :( Quote
dorota1 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 AniaGucio napisał(a):Nie dostałam nic na PW :( AniuGuciu, nikt jeszcze nie dostał numeru konta. Na razie zbierane są deklaracje. Quote
Lionees Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 martka1982 napisał(a):zrobione:) ale czy koszt jego pobytu nie zmieni się biorąc pod uwagę leki i karmę? Martusiu,ja odliczę za karmę jeżeli nie będzie na moim wikcie.Za opierunek wezmę 240zł.Czyli zostaje jeszcze dozbierać na karmę i leki.Jeżeli trzeba by kupić karmę,to popytajcie weta,jaka firma byłaby lepsza.Czy Eukanuba,czy Royal,a może Hill's,a może jeszcze inna.No i jaki worek kupić.Czy 15kg,bo najtaniej wychodzi i na długo starczy,czy może taki 5 kilogramowy. Quote
Recommended Posts