Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki Dziewczyny! Z Semikiem dużo lepiej. Jest znowu uśmiechnięty i ogonek lata cały czas:-) Dostał kroplówkę bez furosemidu i to chyba właśnie było to! Sika umiarkowanie, a jednocześnie pije i zjadł troszkę na śniadanie:-) Czekamy na wyniki, ale jestem dobrej myśli:-) Znacie to uczucie, kiedy wiecie, że pies jest w dobrych rękach? Ja mam je w tej chwili...

Przesunęłyśmy spotkanie z AlinąS w sprawie odbioru karmy dla Idolka na później, bo tak dla odmiany...... jej psiak złapał babeszjoze i nie ruszała się nigdzie z domu, tylko ratowała psa. Koszmar z tymi kleszczami:-(

Posted

Cieszę się, że z Semikiem już lepiej :)
Z kleszczami faktycznie tragedia :( U mnie na osiedlu w ubiegłym roku kilka psów walczyło z babeczjozą i niestety nie wszystkie wygrały :( Osiedle mamy usytuowane blisko lasu i łąki, no i co roku mamy straszny wysyp kleszczy :( My psy i koty mamy zakropione. Niby się w nie nic nie wpija, ale do domu i tak w sierści te kleszcze przynoszą :/ Pełzają te cholery potem po podłodze i zakradają się do nas :/ Powinni wymyślić jakieś kropelki na kark jeszcze dla ludzi :) Rekordowo znaleźliśmy w domu po jednym spacerze 4 kleszcze z czego jeden wspinał się już po nodze męża.
fuj! Na samo wspomnienie wszystko mnie swędzi :P

Posted

[quote name='Kociabanda2']Powinni wymyślić jakieś kropelki na kark jeszcze dla ludzi :) Rekordowo znaleźliśmy w domu po jednym spacerze 4 kleszcze z czego jeden wspinał się już po nodze męża.
fuj! Na samo wspomnienie wszystko mnie swędzi :P[/QUOTE]

Ludzie mogą się zaszczepić... Czytałam nawet, że niebawem (niestety nie pamiętam daty), w Wwie będą bezpłatne szczepienia przeciwko kleszczom.

Posted

[quote name='gusia0106']Ewunia, a mogliście złapać gdzie indziej niż na skarpie?

Wielka ulga, że z Semikiem już lepiej. To mój faworyt jest :)[/QUOTE]

Raczej na skarpie. Na górce żaden psiak nie złapał, a ze skarpy schodziliśmy z Jackiem oboje z kleszczami na rękach. Jeden wbił mi się w kark. Z Barsy też zdjęłam dwa chodzące po łapce, Semika przeglądałam, ale nie zauważyłam ślepak jeden:-( Narazie na skarpę mamy szlaban...
Nawet nie wiesz ile ten biedny pies musi się teraz nasłuchać ode mnie:-) Non stop mówie mu, że go kocham, że jest najwspanialszy, najpiękniejszy, najdzielniejszy i mój:-) W domu już mnie słuchać nie mogą.

Posted

[quote name='Ewa Marta']Nawet nie wiesz ile ten biedny pies musi się teraz nasłuchać ode mnie:-) Non stop mówie mu, że go kocham, że jest najwspanialszy, najpiękniejszy, najdzielniejszy i mój:-) W domu już mnie słuchać nie mogą.[/QUOTE]

niech nie słuchają ! nie do nich mówisz ;)

Posted

[quote name='Nutusia']Ludzie mogą się zaszczepić... Czytałam nawet, że niebawem (niestety nie pamiętam daty), w Wwie będą bezpłatne szczepienia przeciwko kleszczom.[/QUOTE]
Można się zaszczepić przeciw chorobom odkleszczowym, ale nie można się zaszczepić przeciw wpijaniu się tych choler w ciałko :( a szkoda! Chętnie bym się zakropiła jak piesek :)

Posted

Wydaje mi się, że można się zaszczepić przeciw odkleszczowemu zapaleniu mózgu, a nie przeciw boreliozie...

Bezpłatne szczenienie na KZM (Kleszczowe zapalenie mózgu) odbędzie się pod adresem:

Pałac Prymasowski
ul. Senatorska 13/15
11 kwietnia w niedzielę od 10:00 do 18:00

Tu macie plan trasy kleszczobusu:
http://www.kleszczeinfo.pl/

Posted

[quote name='Ewa Marta']Wydaje mi się, że można się zaszczepić przeciw odkleszczowemu zapaleniu mózgu, a nie przeciw boreliozie...

Bezpłatne szczenienie na KZM (Kleszczowe zapalenie mózgu) odbędzie się pod adresem:

Pałac Prymasowski
ul. Senatorska 13/15
11 kwietnia w niedzielę od 10:00 do 18:00

Tu macie plan trasy kleszczobusu:
http://www.kleszczeinfo.pl/

A widzisz, masz rację! Jak mi moja kotka kleszcza pod kołderkę przyniosła i wbił mi się pod kolano, w LuxMedzie dali mi antybiotyk na 21 dni, bo takie mają zalecenia!

Posted

niestety , przeciw boreliozie nie ma szczepionki , ale mozna ją wyleczyć a czasem tylko zaleczyć antybiotykami
natomiast na odkleszczowe zapalenie mózgu tylko szczepionka , bardzo polecam , bo to okropna choroba...

Posted

od dziś Ewa Marta opiekuje się wątkiem Idolka :) będzie wszystko sprawniej, bo ja byłam marnym opiekunem ostatnio i nie mogłabym obiecać poprawy niestety... :(

Posted

Kochani, rzeczywiście od wczoraj, a właściwie od dzisiaj prowadzę wątek Idola. Mam w związku z tym do Was ogromną prośbę. To mój debiut, więc potrzebuję Waszej pomocy. Zerknijcie, bardzo proszę na 1 post i napiszcie, czy rozliczenie, które poprawiłam "po swojemu" i podsumowanie wszystkiego jest czytelne? Czasami zbytnia gorliwość wcale nie jest dobra, więc proszę o uwagi, jeśłi coś jest nieczytelne. Z całą pewością zgadzają mi się finanse:-) Przeliczałam je i ustalałam też z Mru, więc o to bądźcie spokojni.
Zamierzam również zabrać się za umieszczennie kwitków na wydane pieniądze, ale pozwólcie mi najpierw wyleczyć do końca mojedo Semika, który 3 razy dziennie dostaje kroplówki, więc dzień upływa nam na trzymaniu go na posłaniu albo na wychodzeniu na siku.
Dziękuję Mru za zaufanie i przekazanie mi prowadzenia wątku. Postaram się nie zawieść:-)

Zapomniałam o najważniejszym... Idolek wrócil do formy, kupki piękne, więc byla to raczej chwilowa niestrawnośc spowodowana spałaszowaniem czegoś na spacerze. Musimy go bardziej pilnować... Kupka jest złapana do badania, ale zadzwonimy z Panią Eulalią i dopytamy weta, czy badać, jeśli wszystko wróciło do normy. Wczoraj wieczorem byłam u doktora Czajki z moim Semikiem na zakładaniu wenflonu do kroplówek i mowił, że kal można zbadać w tej chwili pod kątem pasożytów i raczej obserwować stolce i nie zamartwiać się na zapas. Idolek byl jednak odrobaczany, więc jeśli wszystko jest ok. to może darujemy sobie narazie to badania... Jak sądzicie? Ja jestem tak zmęczona po pilnowaniu Semika i wychodzeniu z nim co 2 godziny, że może nie do końca sprawnie myślę...

Posted

Nutusiu, chętnie skasuję tego starutkiego, ale pomóż kobiecie chwilowo bez sprawnego mózgu i podpowiedz co mam napisac w tytule;-)

Eluś, ja go niedługo uduszę od tego ściskania, tulenia i całowania, ale co mi tam, raz uściskam od Ciebie:-) Semik musi mnie chyba lubić, że wytrzymuje to wszystko... Dzisiaj jest weselszy, wpałaszowal całe śniadanie, pobiegał na rannym spacerze. Nienawidzi tylko chwili, w której wołamy go na posłanie i znowu jest podłączany do kroplówki. Niestety dzisiaj i jutro będzie musiał 3 razy dziennie przeleżeć po 2 godziny. Te dożylne strasznie długo lecą. Ma być kropla na sekundę, więc to trwa wieki.

Posted

[quote name='Ewa Marta']Nutusiu, chętnie skasuję tego starutkiego, ale pomóż kobiecie chwilowo bez sprawnego mózgu i podpowiedz co mam napisac w tytule;-)[/QUOTE]

Jak to co?! Zamień starutki na dziarski! :)

A co do Semika, to nieźle go ci "świąteczni" lekarze załatwili... :( Żeby tyle dni chorował pies, u którego w porę została wychwycona babeszja?!!? Nacierpi się bidulek, a Ty z nim... Trzymajcie się dzielnie!

Posted

Bardzo miło mi poinformować, że w dniu dzisiejszym konto Idolka powiększyło się o kolejną wpłatę 30 zł od Pani Ewy i Guru z górki:-) Bardzo serdecznie dziękujemy!!!!!

Posted

Ewa Masz chyba masz pełną skrzynkę , nie mogę wysłać pw
napiszę tu
mój Tz będzie jechał przez Ursynów , to zostawi leki dla Idolka w lecznicy , jak poprzednio
cieszę się , bo już miałam wyrzuty sumienia
nie będzie problemu abyś odebrała od nich ?
mam nadzieję ,że z Semikiem już lepiej

Posted

[quote name='figa33']Ewa Masz chyba masz pełną skrzynkę , nie mogę wysłać pw
napiszę tu
mój Tz będzie jechał przez Ursynów , to zostawi leki dla Idolka w lecznicy , jak poprzednio
cieszę się , bo już miałam wyrzuty sumienia
nie będzie problemu abyś odebrała od nich ?
mam nadzieję ,że z Semikiem już lepiej[/QUOTE]

Figa, skrzynkę wyczyściłam. Oczywiście podjadę po leki.
(dla niewtajemniczonych - to rozliczenie między Figą, a mną dotyczące leków Idolka, które pożyczyłam jakiś czas temu za jej zgodą innemu psiakowi, a potem oddałam gotówką w imieniu Figi na konto Idolka (zostala wpisana wtedy wpłata 100 zł od Figi33. No i terez Figa "oddaje" 2 opakowania Essentialu)
Zaraz wychodzę z pracy, musiałam wziąć urlop, bo niestety Idolek ma znowu rzadką kupkę i wolę go pokazać wetowi. Myślę, że przy okazji zostaną mu zrobione badania, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku. Na pewno zdam relację po powrocie.
Narazie biegam między moim Semikiem, leżącym synem z mocną kontuzją nogi i teraz Idolkiem i zaczyna mi brakować doby... Na szczęście Twój wet Figa jest blisko mnie i to w sumie 20 minut. Daj znać kiedy mogę odebrać leki... i bardzo dziękuję, że pamiętasz:-)

Posted

Jestem już po wizycie... Idolek ma jakąś niestrawność Trudno powiedzieć, czy to z powodu dorwania się do kupy kociej w ogródku, czy do ziemi na górce. Faktem jest, że ma obolały brzuszek, wzmożoną perystaltykę jelit, choć wygląda nieźle. Poza biegunką, nic mu nie dolega.
Dostał od dr Czajki 4 zastrzyki - Introvit, combivit, antybiotyk i lek rozkurczający na brzuszek. Jutro i pojutrze również dostanie antybiotyk, a potem zobaczymy co dalej. Narazie ma dużo pić, ale robimy mu do jutra głodówkę. Potem stopniowo zaczniemy od puszek weterynaryjnych.
Za wizytę zapłaciłam 43 złote. Poza tym Idolek dostal dzisiaj duże prezenty:-)
Przede wszystkim Figa, która miała oddać tylko 2 opakowania Essentiale, przekazała Idolkowi kolejne 3 opakowania:-) Bardzo za to dziękujemy, w rozliczeniu wpisałam, że Idolek dostał od Figi 3 opakowania Essentiale, co stanowi równowartośc 81 złotych. Bardzo pięknie dziękujemy Ci Figa, to ogromna pomoc!!!
Żeby tego było mało, moja przyjaciółka Ania, słysząc, że Idolek ma przejść na kilkudniową dietę, zarządziła, że mam kupić od niej dla Idolka 5 puszek karmy, za 50 złotych. Anie nie czyta forum, ale już jej dziękowałam przez telefon;-), a ten wydatek wpisdałam, jako zakup 5 puszek karmy przez Anię J.
Kochani, uciekam, bo muszę zająć się kolejną kroplówką Semika. Jeszcze jutro 3 butle, a potem badanie i mam nadzieję że to już koniec jego męczenia. Wybaczcie zwięzłość i brak dłuższego opisu, ale padam na twarz od tego nocnego swtawania na spacery. W przyszłym tygodniu będzie lepiej... mam nadzieję...