Awit Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Champ miał gastroskopię? Boże on jest taki biedny:-( Quote
czerda Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 kiedy będzie wynik histopatologii? czy wchodzi w grę operacja==plastyka przełyku? Quote
GoniaP Posted January 11, 2010 Author Posted January 11, 2010 [quote name='majqa']Champ się wybudził ale zaczął odpływać w drodze powrotnej :-( i zasuwali, za telefoniczną radą prowadzącego go weta do innego, najbliższego im weta. Niebezpieczeństwo zostało zażegnane. 1. Nie ma ciała obcego. 2. Jest martwica w części żołądka. 3. Został pobrany wycinek do histopatologii. 4. Jest stan zapalny, prawdopodobnie pochodna tego tego, co "zdziałały" złogi kostne. 5. Zdaniem prowadzącego go weta Champ miał jednak pierwotną, od szczenięcia achalazję, a skutkiem rodzaju jedzenia/ sposobu karmienia powstał przełyk olbrzymi. 6. Zostaną Biedactwu zaordynowane kolejne leki (w tym m.in. osłonowe na żołądek i przywracające florę bakteryjną) i trzeba się modlić o to, by organizm Champa na nie zaczął reagować. Champ był b.biedny w lecznicy, wymiotował, w tej chwili przypomina wraczek psiaka. :-( Musi dojść do siebie. Jakby nie było zabieg bardzo go wyeksploatował. To ja na początek przepiszę notatkę lekarską: "W znieczuleniu ogólnym wykonano badania gastroskopowe. Po wprowadzeniu sondy do żołądka, wykonano płukanie światła żołądka oraz przełyku. Błona śluzowa jamy gardła prawidłowa; światło przełyku w odcinku szyjnym zamknięte, błona śluzowa bladoróżowa, reakcja mięsniówki przy wprowadzeniu endoskopu prawidłowa;m w dalszym odcinku przełyku światło 2-3cm, przed sercem mała ilość zalegającej wody po płukaniu żołądka, brak reaktywności mięśniówki tego odcinka przełyku po drażnieniu endoskopem, zwieracz wpustu do żołądka lekko zaciśnięty; błona śluzowa w okolicy dna żołądka zmieniona - krwotoczne zapalenie z ogniskami martwicy, naderwana część śluzówki (mogło to zajść podczas sondowania). Pobrano dwie próbki biopsji do badań histopatologicznych, pozostała częsć żołądka makroskopowo niezmieniona. Dg. :Megaoesophagus, Gastritis hemorrhagica Zabieg badań endoskopowych oraz wybudzenie przebiegało bez komplikacji. Dalsze leczenie w kierunku ostrego zapalenia błony śluzowej żołądka i objawowe. Waga: 22 kg Podpisano: Grzegorz Wąsiatycz [quote name='majqa']Ja ze swojej strony proszę Was o choć kilka ciepłych słów dla Goni i Domiś. Dziewczyny są padnięte, a że są i kłębkami nerwów nie muszę chyba dodawać. :-( Dzięki za wszystkie miłe i ciepłe słowa. Najwięcej z nich bezsprzecznie należy się Domisi (Helga&Ares) oraz Alicji. Domi sprawia, że Champ chce żyć, Ala i jej TZ są szoferami i nie odstępują Champa i nas na krok od samego początku. Wielkie podziękowania i brawa dla Nich - wrażliwych dusz i aniołów Champiego. Quote
GoniaP Posted January 11, 2010 Author Posted January 11, 2010 W drodze powrotnej do kliniki w Śremie, ale jeszcze na szczęście w Poznaniu, Champ miał zjazd... Stracił na chwilę przytomność. Zamiast do Śremu, pojechał na sygnale do kliniki dr. Dąbrowskiego - naszego zaufanego weta. Ten go osłuchał, zbadał i zaaplikował Vetalgin - lek p. zapalny, p. bólowy, którego "zapomniano" podać w klinice na Mieszka po kosztownej konsultacji ze światowej sławy lekarzem. Jutro do Niego zadzwonię i mu o tym powiem - żeby nie popadli w narcyzm! Jestem wściekła! to powinna byc rutyna po takim badaniu, zwłaszcza, że "naderwano śluzówkę" - to ból porównywalny z pęknięciem wrzodu! Lek zadziałał (podany w wenflon dożylnie) a pies odżył w kilkanaście minut... Quote
czerda Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 u ludzi są dwie przyczyny krwotocznego zapalenia żołądka----STRES!!!!!98procent -----oparzenie pies nie różni się od człowieka zbytnio i myśle że są takie same przyczyny na szczęście leczenie przynosi skutki dziewczyny jak powiecie mi jakie ma brać leki ---wyślę bo ludzkie są takie same i nie tzrzeba będzie płacić Quote
GoniaP Posted January 11, 2010 Author Posted January 11, 2010 czerda napisał(a):u ludzi są dwie przyczyny krwotocznego zapalenia żołądka----STRES!!!!!98procent -----oparzenie pies nie różni się od człowieka zbytnio i myśle że są takie same przyczyny na szczęście leczenie przynosi skutki dziewczyny jak powiecie mi jakie ma brać leki ---wyślę bo ludzkie są takie same i nie tzrzeba będzie płacić Wygląda na to, że znasz temat. Rowiń proszę myśl, wyjaśnij.... My, laicy, gubimy się w domysłach, a to jest najgorsza katorga.... Quote
feluska997 Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Pasmo nieszczęść... Wiedzcie, że też jestem z Wami. Od samego początku. Trzymam kciuki, modlę się. Więcej nie umiem napisać. Kocham tego Psa, kocham Was za to, co robicie. Quote
Helga&Ares Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Słuchajcie, to niesłychane, ile ten psiak potrafi znieść... Nie drgnął podczas żadnego badania, nie pisnął nawet.. A tylko chodził merdał ogonkiem i łasił się do każdego.. Obserwuję go i wiem, że był dzisiaj nader zestresowany, ale zniósł wszelki zabiegi bardzo, bardzo dzielnie. To wyjątkowy Psiak, On musi żyć, On zasługuje na szczęśliwe życie... Quote
ivette3 Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Trudno powstrzymać łzy:-(....co ten psiak i Wy z nim przeżywacie...:shake: ...ale po chwilach smutku musi nadejść radość :-( musi !!!! trzymam za to kciuki - Champuś trzymaj się ! Quote
Greven Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 GoniaP napisał(a):Waga: 22 kg Tak mi się wydawało, że mimo wychudzenia, jest dużym psem... 22 kg u skrajnie wychudzonego TTB - wyobraźcie sobie, jak wielkim i imponującym psem musiał być Champ, gdy jeszcze dobrze funkcjonował... lub jaki będzie, gdy uda się go doprowadzić do porządku ;) Uda się, musi się udać. Czytam epikryzę i ja już nie wiem, on ma tę ahalazję, czy jej nie ma? Na jak długi czasowo określił lekarz proces chorobowy/wyniszczeniowy organizmu? Tygodnie, miesiące? Quote
czerda Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 proszę jak weterynarz zleci leki zapytajcie jaka w nich jest substancja czynna przy takim zapaleniu muszą to być leki nie tylko zobojętniające ale też hamujące wydzielanie kwasu żołąkowego Quote
Helga&Ares Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Greven, to nie jest TTB, to mix.. Jest na prawdę wysoki, na zdjęciach tego nie widać Ma achalazję, ale w dalszej części przełyku. Proces chorobowo/wyniszczeniowy mógł zacząć się... W momencie urodzeni psiaka. Możliwe, że był wyjątkowo felernym okazem. Achalazja mogła z biegiem lat postępować i siać spustoszenie w organizmie. Mamy efekt.. Quote
czerda Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 być może yta wada przełyku przy nieodpowiedniej diecie spowodowała to zapalenie z takim przełykiem można życ normalnie , tylko trzeba go będzie w odpowiedni sposób karmić ale to już wiecie no i będzie musiał brac leki myślę że bardzo teraz go boli Quote
Helga&Ares Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Dostał leki przeciwbólowe, nie powinno go boleć Quote
Greven Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Helga&Ares napisał(a):Greven, to nie jest TTB, to mix.. Jest na prawdę wysoki, na zdjęciach tego nie widać Ma achalazję, ale w dalszej części przełyku. Proces chorobowo/wyniszczeniowy mógł zacząć się... W momencie urodzeni psiaka. Możliwe, że był wyjątkowo felernym okazem. Achalazja mogła z biegiem lat postępować i siać spustoszenie w organizmie. Mamy efekt.. Ma wyraźne cechy TTB, więc dla mnie roboczo to jest TTB ;) Pewnie zdrowy i w kondycji ważyłby ponad 40 kg. Kawał psa! Dobrze, że przy tym taki spokojny i łagodny. Bardzo cierpi, a mimo to jest cierpliwy, nie przejawia agresji. Choremu psu można wiele wybaczyć - warczenie, kłapanie, odgryzanie się - bo nie dość, że go boli, to jeszcze jest słaby i przez to czuje się niepewnie. Ale z Waszych relacji wynika, że Champowi nieczego wybaczać nie trzeba. Nie wiem, czy jest inna achalazja, niż uwarunkowana genetycznie, taka z którą szczeniak się rodzi. Jeśli nie ma i Champ taki się urodził, a na dodatek nikt nie pilnował diety, sposobu podawania pokarmu, bujania po posiłkach, to rzeczywiście mamy efekt. Aż dziwne, że dożył wieku kilku lat. Moja suka nie dociągnęłaby pewnie nawet do półtora roku. Na ile Champ w sumie został oceniony? Quote
Helga&Ares Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Ciężko stwierdzić ile ma lat, jego organizm jest tak wyniszczony, że może mieć 4, a równie dobrze i 8... Ponadto, nasz chłopak ma zaćmę... Quote
Asior Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 GoniaP, a co z tym ciałem obcym?? Niby nie ma a przecież tam coś jest, na pewno nie kość, bo regularnie okrąglutki jakiś element... Quote
GoniaP Posted January 11, 2010 Author Posted January 11, 2010 Asior napisał(a):GoniaP, a co z tym ciałem obcym?? Niby nie ma a przecież tam coś jest, na pewno nie kość, bo regularnie okrąglutki jakiś element... W Twoim pytaniu cały ambaras... Szczerze powiedziawszy, to po dzisiejszym badaniu spodziewaliśmy się o wiele więcej... Ciało obce mi9ało być usunięte i sfotografowane dla potomności.... Ciało obce jest widoczne na szeregu zdjęć począwszy od dnia przejęcia psa, czyli pod koniec grudnia. Było uwiecznione na ostatnim zdjęciu... z przed dwóch dni? Na dzisiejszych rtg go nie widać, w obrazie endoskopowym też nie... Ale coś mi podpowiada, że to nie może być... Wcześniej też się schowało... W zasadzie jedyny plus dzisiejszego badania to obraz żołądka ( do przewidzenia w zasadzie) i biopsja, która dopełni diagnozę. Quote
Ajula Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 niesamowity jest ten pies, jesli chodzi o jego zachowanie urodę też, bo choć wyniszczony, to widać, że piękny ale jak patrzę na ten szkielet obciągnięty poranioną skórą, to tylko się zawyć :( jak on przeżył do tej pory? musi mieć niezwykle silną wolę życia Quote
Asior Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Gonia, a czy może być tak, ze on je w końcu wydalił??? Quote
GoniaP Posted January 11, 2010 Author Posted January 11, 2010 Asior napisał(a):Gonia, a czy może być tak, ze on je w końcu wydalił??? Być i tak może, ale kłóci się to z historią choroby... Quote
a.piurek Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Kochane cioteczki bardzo proszę rozsyłajcie link z aukcją cegiełkową dla Championa, zostało jeszcze tylko/aż 54 cegiełki http://www.allegro.pl/item869246408_nie_do_wiary_to_rasowy_pies_zobaczcie_championa.html Quote
majqa Posted January 12, 2010 Posted January 12, 2010 Czekamy na kolejne wieści o samopoczuciu Championka. :-) Quote
yennefer070 Posted January 12, 2010 Posted January 12, 2010 Trzymaj się pieseczku...skoro tyle wytrzymałeś, to i teraz się nie poddasz, prawda?? Trzymam kciuki za ciebie Champusiu:loveu: Quote
GoniaP Posted January 12, 2010 Author Posted January 12, 2010 Champi wczoraj dostał kroplówkę wzmacniającą, a dziś jest już po karmieniu. Obyło się bez wymiotów. Reszta info wieczorem. Quote
Recommended Posts