Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='jotpeg']
[B]akcja zacna, ale ludzie, blagam, zrobcie to maksymalnie dyskretnie!!![/B][/QUOTE]

O TO WŁAŚNIE PROSIMY!!!
Pani nawet nie ma pojęcia, ze chcemy jej pomóc, często ludzie biedni wstydzą się prosić o pomoc....
[quote name='Monday']nessca...wiem że dostać coś od pomocy społecznej to cud....
Ale "państwo" o swoich obywateli też musi zadbać. [/QUOTE]
dokładnie.. Poszłam w tym roku do opieki, zeby dalio mi marne 80 zł na obiady dla syna w szkole, to jak usłyszałam jakie mają wymagania i co trzeba co miesiąc "załatwiać" to mi się odechciało..... :roll: i syn je obiad tylko pół m-ca......
A ci bogaci mają na tyle bezczelności, ze idą do opieki i żebrzą o wszystko cokolwiek się da od nich wyciągnąć...
[quote name='Monday']Ciekawe, czy w tej szkole do której chodzą dzieci jest stołówka i czy dzieci mają darmowe obiady ??? Bo z tego co się orientuję to powinny mieć.[/QUOTE]
nie wiem niestety jaka to szkoła, ale wiem,z ę dzieci dojeżdżają do niej komunikacją miejską bo ponoć gimbusów już nie ma i Pani co miesiąc wydaje na karty miesięczne dla 4-ki dzieci....
[quote name='Monday']Ponawiam pytanie o budy dla psów. Skoro tam błoto wszędzie, to budy mogą być w kiepskim stanie.[/QUOTE]
kurcze, byliśmy tam w zasadzie w nocy, nie widziałam czy są budy czy nie :( na pewno dwa psy biegają luzem, bo mówiła mi dziewczynka, ze znowu biegają po podwórku ...
[quote name='majqa']Dlatego jest to tak pomyślane, że wzięła to na siebie Biafra. Na wątku nie ma danych tych ludzi, adresu, kontaktu, właśnie dla uniknięcia pielgrzymek pod ich dom.[/QUOTE]
o to chodzi właśnie.. DLATEGO PODAJEMY ADRES FUNDACJI, żeby Pani nie musiała czuć się skrępowana.. Najwyżej można zrobić tak, że znajdziemy kogoś z tarnowa i u niego zrobimy punkt zborny darów z okolic tarnowa ;)
[quote name='wedrujaca']Hej.
Wasza pomoc i zaangażowanie na pewno będzie nieocenione. ale to nie oznacza, że nie można skorzystać z dodatkowych opcji. jedną z nich jest [B]Szlachetna Paczka[/B], o idei więcej tu:
[url=http://www.szlachetnapaczka.pl/sec/14.htm]Idea akcji - Stowarzyszenie WIOSNA - organizacja pożytku publicznego, organizator akcji SZLACHETNA PACZKA[/url] [/QUOTE]
ja o tej akcji dowiedziałam się w tym roku, kiedy pani w szkole dała mojemu synowi ankietę do wypełnienia dla mnie właśnie w celu zgłoszenia do szlachetnej paczki.. fajna sprawa, tylko MUSIMY SIĘ NAJPIERW WYWIEDZIEĆ CZY PANI TEJ POMOCY SOBIE ŻYCZY.. jak juz było pisane,., ludzie na wsi są zawistni....
[quote name='cocker']Mieszkam na wsi koło tarnowa tylko nie wiem czy to o tą wieś chodzi. Jak coś to proszę o pw jaka to wieś, to mogę zbiórkę w szkole zorganizować, jeżeli nie ta w której ja mieszkam nic z tego nie będzie bo mamy wybredną dyrektorkę ... najwyzej coś się wyślę[/QUOTE]
cocker, właśnie chodzi o to, ze nie chcemy podawać miejscowości, bo na razie nie wiemy jak Pani na tę pomoc zareaguje :(
Po drugie nie chcemy, żeby wieś "huczała" od plotek....
[quote name='psiara77']a możecie podać konkretnie miejsce gdzie mieszkają ??? jakoś mniej ogólniej ...
jestem z Tarnowa ,tylko nie wiem czy z tego ...
i jak z rozmiarami ??? może ja bym coś miała ;)[/QUOTE]
j.w
[quote name='Laura1108']A do kogo wpłąty ??? Na Fundację czy gdzie ??

Rozumiem , że paczki wysyłamy na adres Fundacji tak ?[/QUOTE]
wpłaty MUSIMY dokonywać na prywatne konto BIAFRY, bo ona zbierając na konto fundacyjne, nie mogła by zakupić węgla czy rzeczy "jedzeniowych" dla rodziny, bo ona nie moze zbierać na ludzi... Dlatego wieczorkiem Biafra wejdzie i poda każdemu zainteresowanemu, tylko piszcie prośby o konto do niej na pw...

a jeśli chodzi o deklaracje i to co pisała Majqa, to może lepiej te deklaracje do mnie na pw wysyłajcie, bo Iza nie zawsze ma czas, teraz ma kolejne egzaminy, co tydzień do końca roku, więc niech ma czas na naukę....

Posted

[quote name='Asior']O TO WŁAŚNIE PROSIMY!!! [...]

cocker, właśnie chodzi o to, ze nie chcemy podawać miejscowości, bo na razie nie wiemy jak Pani na tę pomoc zareaguje :(
Po drugie nie chcemy, żeby wieś "huczała" od plotek....

j.w [...]

..[/QUOTE]

A rozumiem :) No to podaruję tą karmę i te mydła i szampony i wyślę na adrres fundacji po ozdrowieniu :evil_lol: Zaraz przepraszam, bo czegos tu nie rozumiem. Konia jeszzce mają? To znaczy wiem że byla baśka, ale czy jest jeszcze jeden?

Posted

[quote name='sonikowa']

Chetni na św, Mikołaja ;-) czyli prezenty dla dzieci na święta:

sonikowa
DaSilva
Monday[/QUOTE]

Ja też obiecałam paczuszkę i jutro wyślę :) Głównie różne drobiazgi dla dziewczynek: nowa czapka, szalik, kilka apaszek, nowa bielizna,przybory szkolne, kolorowy pamiętnik dla najmłodszej dziewczynki, kilka książek dla młodzieży... jak coś się jeszcze zmieści do paczki, to dołożę :)

Posted

Ja też się przyłączę, mam prawie nowe( syn miał na nogach dwa razy) trzewiki zimowe, pidżamę nie używaną, chłopięcą bluzkę też nową, ale jaki rozmiar nosi ten chłopczyk to ważne? Dołożę w paczce środki czystości i co będę mogła. Czekam na wiadomości na wątku.

Posted

Przepraszam - mam pytanie. A jak mieszkanie u nich? czy jest tam ciepło? a czy w stajni ten koń ma ciepło? czy drewno nie jest popękane? czy dach jest z desek czy z cegówek? to wszystko są ważne pytania, bo zima nie żartuje. Jeżeli dach nie wytrzyma zimy to będzie znowu na co zbierać ...
I jeszcze jedno odnośnie tego konia. Mają polę uprawnę? mają wybieg? koń jest wychudzony? ma świąd? ma opuchlizny lub zdeformowane kopyta? czy pracuje? na te wszystkie pytania proszę o odpowiedzi. Jeżeli nie wiecie to tak na oko . Jeśli mi odpowiecie na większość pytań mogę coś zaproponować ... ale najpierw potrzebuje odpowiedzi

Posted

to ja jeszcze o kupowaniu wegla;
w co drugiej wiosce jest sklad. teraz jest tak, ze wystarczy zadzwonic i dowoza na miejsce (czasem za oplata, zalezy od odleglosci; ja placilam 10 zl za kilka kilometrow).
mysle ze pani, ktorej oferowana jest pomoc, bedzie zorientowana, gdzie jest najlepiej czy najtaniej - miejscowi to wiedza najlepiej; czyli wreczyc jej pieniadze z przeznaczeniem na wegiel.

Posted

[quote name='jotpeg']tmysle ze pani, ktorej oferowana jest pomoc, bedzie zorientowana, gdzie jest najlepiej czy najtaniej - miejscowi to wiedza najlepiej; czyli wreczyc jej pieniadze z przeznaczeniem na wegiel.[/QUOTE]

Można i tak. zobaczymy co powie Biafra po rozmowie z Panią.

Posted

[quote name='cocker']
I jeszcze jedno odnośnie tego konia. Mają polę uprawnę? mają wybieg? koń jest wychudzony? ma świąd? ma opuchlizny lub zdeformowane kopyta? czy pracuje? na te wszystkie pytania proszę o odpowiedzi. Jeżeli nie wiecie to tak na oko . Jeśli mi odpowiecie na większość pytań mogę coś zaproponować ... ale najpierw potrzebuje odpowiedzi[/QUOTE]
cocker, jeśli tamta klaczka mim wieku była w dobrym stanie, to nie sądzisz, że ten drugi koń nie będzie zbyt "zniszczony"???
Z tamtym drugim koniem wszystko w porządku (BTW to też klaczka)
[quote name='Smyku']Majqa , dziękuje za wiadomość .
Proszę doliczyć 100,oo[/QUOTE]
:-o
jesteś wielka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ACHA ja jeszcze chciałam odpowiedzieć, na zadane wcześniej przez kogoś pytanie.. Za utylizację Baśki zapłaciła Biafra!!!! Tak jak i za 4-ro dniowe leczenie klaczy....

Posted

[quote name='Asior']cocker, jeśli tamta klaczka mim wieku była w dobrym stanie, to nie sądzisz, że ten drugi koń nie będzie zbyt "zniszczony"???
Z tamtym drugim koniem wszystko w porządku (BTW to też klaczka)
....[/QUOTE]

Tak sie tylko pytam, chodziło mi tylko i wyłącznie o dowiedzenie się jaki jest stan zdrowia klaczy. Tak z ciekawości. Podziwiam rodzinę.
Biorąc pod uwagę ilość zwierząt gospodarskich i domowych i ilość dzieci, miałam na uwadzę to, w jakim stanie jest koń. Nie miałam na mysli niedożywioną "kobyłkę", niedoczyszczoną która stoi w stajni i umiera, nie miałam. Miałam na myśli to że koń, który jest wychowywany przez biedną rodzinę ewentualnie MOŻE mieć jakiś drobny problem ze zdrowiem (bo większą uwage w pierwszym poście autorka poświęciła śp. Baśce a o zdrowiu drugiej klaczy nie było wzmianek)

Posted

cocker, ta druga klacz była wyprowadzona ze stajni, żeby Baśka miała luźniej więc nie wiem w jakim jest stanie, ale podejrzewam,z e napewno nie jest "wytyrana"

Posted

[quote name='Asior']cocker, ta druga klacz była wyprowadzona ze stajni, żeby Baśka miała luźniej więc nie wiem w jakim jest stanie, ale podejrzewam,z e napewno nie jest "wytyrana"[/QUOTE]

Tak to też podejrzewam. Kiedy zamierzacie zapytać się pani X czy przyjmie podarunki?

Posted

[quote name='cocker']Tak to też podejrzewam. Kiedy zamierzacie zapytać się pani X czy przyjmie podarunki?[/QUOTE]
cocker... proponuje przeczytać ostatnie kilka stron ;)
Iza dzwoni tam od rana... :roll:

Posted

[quote name='Asior']cocker... proponuje przeczytać ostatnie kilka stron ;)
Iza dzwoni tam od rana... :roll:[/QUOTE]

o, przepraszam, rozkojażenie ;) Rozumiem że narazie bez wyników

Posted

To po kolei :lol:

Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie i ogromną mobilizację.
Jesteście wspaniałe :loveu:

Niestety nie dodzwoniłam się do Pani X
Ustaliłam, że telefon jest czynny i niewylogowany z sieci, ale wypadł z zasięgu.
Będę próbować do skutku. Jak złapie sieć dostanę smsa z informacją.
To się nazywa wywiad :diabloti:

Odnośnie informacji na temat miejscowości to tak jak pisała Asior, nie mogę jej podać. Pomijam już kwestie prawne, ale niestety na wsiach jest tak, że jak coś się wydarzy to wiadomość roznosi się po całym powiecie i to z każdym kilometrem coraz bardziej przekłamana :cool1:

Wiele razy przekonałam się , że to forum czytają poza miłośnikami zwierząt handlarze, lekarze, szaleńcy i ludzie którzy nie powinni tu wchodzić

Nie wiem, czy Pani X zyczy sobie, żeby wszyscy dookoła mówili jaka ona jest biedna. To co wypłakała w nerwach, w stajni przy umierającym koniu, być może normalnie nie ujrzałoby światła dziennego :shake:
Dba jak może o swoje gospodarstwo żeby sąsiedzi nie wytykali jej palcami.
Bardzo bym chciała, żeby tak zostało.

Na wsi ludzie są okrutni, bezwzględni zawistni. Nie wszyscy oczywiście.
Nie jest moim celem obrażanie kogokolwiek. Piszę marginalnie.
Ci którym się powodzi mają swoje sprawy i nie wtrącają się w cudze.
Reszta snuje się po wsi i pije wina marki "wino".
Nie chciałabym, żeby ktoś się dowiedział o tej akcji.
Kobieta jest sama
dzieci po ciemku , same wracają przez las z PKS-u
dla głupiego radia, czy komórki menele są w stanie zrobić różne rzeczy
albo z zawiści, że oni coś dostali .
My im przywieziemy trochę ubrań a po wsi pójdzie , że dostali sztabki złota i teraz leżą i nic nie robią
A poza tym dlaczego akurat oni

Mam plan zebrać wszystkie dary w garażu i pieniądze na węgiel.
Jak będziemy gotowe, przepakujemy wszystko z Asior do koniowozu i pojedziemy na miejsce.
W ciągu dnia kupię gdzieś na składzie węgiel, nawet w Tarnowie i każę zawieźć na miejsce. Dopłacę te 20 zł więcej za transport, żeby nie kupować w sąsiedniej wiosce-powód jak wyżej.
W międzyczasie się ściemni, podjadę pod stodołę pod pretekstem przekazania im witamin i szczotek dla konia, powiem, ze mamy jeszcze trochę niepotrzebnych rzeczy :roll:, wyładuję im to do stodoły i odjadę.

To jest plan na dzisiaj, życie go pewnie zweryfikuje.

Jeśli uda mi się do nich dodzwonić nasz plan będzie prostszy, mam nadzieję.

Odnośnie opieki społecznej.
Ja myślę, ze te pieniądze to pani ma właśnie z jakiejś opieki :roll:
Jest rolnikiem, który pracuje na gospodarstwie, nie jest w wieku emerytalnym, płaci Krus więc skąd miałaby dostawać pieniądze ?

Żyje z tego co jej urośnie, problem pojawia się jak trzeba coś kupić, ubrania, bilety miesięczne, zapłacić prąd czy leki.

Jedzenie mają i zwierzęta też nie głodują.
Mają ponad 3 hektary, koniem uprawiają ziemniaki dla siebie i dla zwierząt, zboże dla siebie i dla zwierząt i trawę na siano .
Mają jakąś młodą klacz, bo Baśka już nie pracowała.
Mają dwie krowy, nie wiem czy obie dają mleko czy to krowa i ciele. Po pierwsze nie widziałam, po drugie na krowach to ja się trochę mniej znam :oops:
Pewnie mają kury, skoro uprawiają zboże = mają jajka

I tak sobie wegetują, żeby wyżywić zwierzęta, a zwierzęta ich.
Cały dzień przy tym wszystkim ciężko pracują
Ziemniaki oczywiście sadzą, plewią i zbierają dzieci, żeby było na całą zimę.
Konie też dostają ziemniaki z mąką i plewami :roll:
Trochę oryginalne wyżywienie , ale Baśka całe życie tak jadła i bardzo dobrze się trzymała. Kwestia przyzwyczajenia.
Koń nie ma za dużo siły po ziemniakach i się bardzo poci, ale jak na tą pracę którą tam wykonuje to nie ma się do czego przyczepić.

Psy pewnie też wegetariańską dietę mają ;)
No może z mlekiem dostają

Odnośnie wpłat.
Ja na konto Fundacji mogę zbierać darowizny tylko na rzecz zwierząt, lub ludzi, którzy potrzebują pomocy dla zwierząt.
Jeśli coś kupię muszę mieć rachunek i to na np. karmę lub leki dla zwierząt.
Nie mogę kupić węgla ;)

Wpłaty na węgiel, czy zakupy dla Pani X muszę zbierać na swoje konto.
Dla chętnych prześlę na pw

Paczki natomiast proszę przesyłać na adres Fundacji, łatwiej mi je będzie w jednym miejscu odebrać.
Poproszę na pudle narysować duże X :evil_lol:, będę wiedziała , ze idą do garażu;)

Jak pominęłam czyjeś pytanie , przepraszam :oops:
Zaraz jeszcze raz przeczytam wątek, bo zapamiętałam tylko część

Posted

[B]Biafra[/B] bardzo dziękujemy za tak szczegółowe informacje. Jesteś niesamowitą osobą :loveu: Myślę, że Twój plan z zapakowaniem wszystkiego na koniowóz jest super. Też mieszkam na wsi i podpisuję się pod wszystkim, co napisałaś. Jak już będzie wiadomo, co z "akcją" to poproszę pw z numerem Twojego konta. Pozdrawiam!

Posted

Mam mozliwosc dostarczenia 1 tony wegla jeszcze w tym tygodniu.
Nie wiem tylko jak to zalatwic, zeby sie wies nie dowiedziala.
Zakup i dostawa moglaby sie odbyc z Tarnowa.

Posted

[quote name='Ulka18']Mam mozliwosc dostarczenia 1 tony wegla jeszcze w tym tygodniu.
Nie wiem tylko jak to zalatwic, zeby sie wies nie dowiedziala.
Zakup i dostawa moglaby sie odbyc z Tarnowa.[/QUOTE]

Wspaniale! Na pewno uda sie to załtwić, tylko Biafra musi sie dodzwonić do Pani.
Ulka, wielkie dzięki!

Posted

hej, ja mam bardzo duzo ubrań do oddania, kupię trochę produktów spożywczych i wyślę to wszystko tej biednej rodzinie:( mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś ma możliwość dopytania tych dzieciaków, co chciałyby od Mikołaja pod choinkę może można jakoś pomóc Mikołajowi:)proszę o odpowiedź...

Posted

Tak, plan Biafry jest bardzo dobry. :lol:

Chciałabym dla Rodziny Baśki przekazać zamiast paczki z rzeczami trochę pieniędzy.[B] Biafro[/B] poproszę o nr. konta i dane do przelewu.

Kiedy wysyłamy na węgiel?????

P.S. Tylko czy ja znajdę teraz ten wątek na udoskonalonym Dogo- no i nie mam póki co PW

Posted

A ja mam taki pomysł aby Biafra w imieniu fundacji wystosowała pismo do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej z opisem całej sytuacji i szlachetnej postawie rodziny zawierające prośbę o pomoc dla tych ludzi np węgiel na zimę (w ich sytuacji węgla nigdy dość), itd Przecież GOPSy mają na to pieniądze! Może zamiast pijakom pomogą uczciwej rodzinie! Niech urzędnicy wiedzą, że ktoś też interesuje się tą rodziną oraz pomocą jaką otrzymuje (bądź nie) od GOPSU.
List do księdza też by się przydał, ale taki w którym TYLKO zawrze się prośbę o publiczną (np po mszy) pochwałę postawy wobec zwierząt. To powinno ukrócić szyderstwa ze strony wieśniaków.