Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 883
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niestety, pani szuka długowłosego większego pieska. Zastanawiała się jeszcze nad Jarusiem, ale jest za mały. Ma drugiego duże psa mixa malamuta z owczarkiem i to musi być pies, który wytrzyma z nim zabawy :lol:

Posted

[quote name='evl']Mureczko, a Pani skąd dzwoniła? Bo może coś wynajdziemy :cool3:[/QUOTE]

Nie wiem niestety, bo pani od razu powiedziała jakie warunki (że są dzieci) i że Jaruś jest za mały i już nie pytałam skąd jest (kwestie transportowe). Ale mówiła, że wypatrzyła jeszcze jedną sunię tylko od kogoś innego, bo telefon inny, także na pewno jakas bida znajdzie domek ;)

Posted

W niedzielę minął miesiąc od kiedy Brawurka do nas przyjechała z Olkusza...
Czas na rozliczenie:

Wpłaty:
536 zł pozostałość po Uszatce
50 zł Filipki
50 zł megii1 (bazarek eloise)
50 zł wachura
20 zł eloise
25 zł RIVER (na transport)
50 zł yoko100 (bazarek)
50 zł Ulka18
50 zł Ra_dunia
22 zł ciapuś (bazarek)
50 zł KubaP
40 zł p.Basia z Olkusza
20 zł halcia
50 zł Ra_dunia
25 zł Domi
50 zl eloise (bazarek)
Razem: 1138 zł

Koszty:
240 zł hotelowanie
25 zł transport do Tarnobrzega (zawiezienie klatki 1/2 kosztów)
50 zł transport do Tarnobrzega (odbiór suni)
Razem: 315 zł

1138 zł - 315 zł = 823 zł
Stan konta na 1 listopad wynosi +823 zł.

Posted

W pracy z Brawurką stosujemy od wczoraj sygnały uspokajające (kupiłam se na bazarku :eviltong:) i powiem Wam, że w jej przypadku naprawdę działają!
Brawurka jest spokojniejsza, nie szczeka już tak namiętnie i nie obszczekuje nas. Jest też poprawa jeśli chodzi o głaskanie :cool3:

Posted

[quote name='Murka']W pracy z Brawurką stosujemy od wczoraj sygnały uspokajające (kupiłam se na bazarku :eviltong:) i powiem Wam, że w jej przypadku naprawdę działają!
Brawurka jest spokojniejsza, nie szczeka już tak namiętnie i nie obszczekuje nas. Jest też poprawa jeśli chodzi o głaskanie :cool3:[/QUOTE]

Brawo, czyli po prostu do Brawurki trzeba miec klucz ;).

Posted

Murka napisał(a):
W pracy z Brawurką stosujemy od wczoraj sygnały uspokajające (kupiłam se na bazarku :eviltong:) i powiem Wam, że w jej przypadku naprawdę działają!
Brawurka jest spokojniejsza, nie szczeka już tak namiętnie i nie obszczekuje nas. Jest też poprawa jeśli chodzi o głaskanie :cool3:

Murko, napisz prosze jakie to sygnaly :modla: Moja Casablanka tak sie ostatnio rozszczekala, ze nie idzie wytrzymac. Moze bym tez zastosowala te rady. Dzieki.

Posted

Sygnały uspokajające nie mają na celu oduczenia psa szczekania czy innych złych nawyków. Chyba, że pies szczeka ze stresu, strachu ew. agresji.
Sygnałami uspokajającymi posługują się psy aby zażegnać konflikt, nerwową sytuację, hamować agresję. Także by zakończyć zbyt męczącą zabawę (wówczas stosowany jest jeden z najsilniejszych sygnałów: warowanie)
W przypadku lękliwych lub agresywnych psów człowiek może dzięki sygnałom oznajmić psu w bardzo szybki sposób, że nie ma złych zamiarów i pomóc psu się wyciszyć. Niektóre psy odbierają takie sygnały lepiej, inne gorzej (bo np. do tej pory nikt wysyłanych przez psa sygnałów nie rozumiał i pies był za nie np. karany).

Takie najprostsze to ziewanie, stawanie bokiem lub tyłem do psa, nieruchomienie, odwracanie głowy, oblizywanie się, mruganie oczami. Zauważcie, że psy często stosują te czynności przy spotkaniu z innym psem. Psy często też stosują je wobec nas, ludzi... ale niestety często my tego nie dostrzegamy. Np. dla Jarusia bardzo typowe jest odwracanie głowy. Jaruś podobnie jak Brawurka dość dobrze reaguje na te sygnały. Np. na początku w domu nie chciał w ogóle jeść smakołyków z ręki, dzisiaj położyłam więc smakołyk przed nim, odwróciłam się i znieruchomiałam na kilka minut. Po chwili usłyszałam mlaskanie :cool1: Usiadłam więc bokiem do niego i następny smakołyk podałam mu z ręki i pochłonął jakby nigdy nic. Dla mnie to niesamowite, jak łatwo i szybko można nawiązać z psem kontakt.

Dzięki tym sygnałom rozumiemy o co chodzi psu i możemy im też coś przekazać w ich języku. Z Brawurką pierwszy raz zauważam, że zaczyna na człowieka patrzeć łaskawiej, jakby była zaskoczona, że z nami ludźmi można się porozumieć :lol:

Jeśli chodzi o szczekanie, to można spróbować zadziałać zbiorowym rodzinnym leniwym ziewaniem: możliwe, że to psa trochę uspokoi. Trzeba oczywiście ćwiczyć, najlepiej ze smakołykami. Jak pies przestanie szczekać - smakołyk itd.

Posted

Takie najprostsze to ziewanie, stawanie bokiem lub tyłem do psa, nieruchomienie, odwracanie głowy, oblizywanie się, mruganie oczami.
Te sygnaly znam, myslalam, ze chodzi o jakies inne wymyslone przez czlowieka. A tutaj chodzi o psia mowe ciala. Ziewanie stosujemy z Ulka na Kostaryce, gdy uslyszy wystrzaly, ktorych sie boi, wtedy uwaznie patrzy sie na nas, ze my ziewamy i troche mniej panikuje. Niestety na szczekanie podworkowe Casablanki musimy zastosowac sposob typu odwracanie uwagi i nagradzanie za cisze, bo bysmy sie z Ulka zaziewaly :evil_lol: Odwracanie glowy daje sie zauwazyc u psow podczas spotkan z nowymi kolegami.

Dzieki Murko, ze tak duzo napisalas, przyda sie to pewnie nie tylko mnie :calus:

Posted

My te sygnały stosujemy u Dotts w sytuacjach dla niej stresowych. Masza przez nas wychowana zna każdy nasz gest :cool3:.
Moje suki rozdziamgotały się na wsi. Matko, nawet sobie nie próbuję wyobrazic, co będzie kiedy tam zamieszkamy :roll:. Od płotu to chyba nie odejdą :razz:

Posted

Piękna Brawurka przypomina się wszystkim.
Gdzie jeszcze możemy ją ogłosic???

MP na razie odpuszczamy. Kiepski odzew z ostatnich ogłoszeń, nie tylko tych naszych :roll:. Podpytałam tu i ówdzie.

Posted

[quote name='Murka']Sygnały uspokajające
Weszłam zajrzeć co tu u Brawurki, a tu bardzo ciekawe rzeczy. Ja też bardzo dziękuje Murce za tak istotne wyjaśnienia, może coś mi się przyda do pracy z Kolusią :loveu:.