Ulka18 Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 Moze inna psinke by ta pani adoptowala? Chociaz do dwojki malych dzieci to trudno znalezc psa po przejsciach i ryzyko duze. Quote
Ulka18 Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 No wlasnie, Pepe bardzo lubi dzieci. Mam nadzieje, ze moze pani sie zdecyduje na Pepe. Quote
Murka Posted November 2, 2009 Author Posted November 2, 2009 Niestety, pani szuka długowłosego większego pieska. Zastanawiała się jeszcze nad Jarusiem, ale jest za mały. Ma drugiego duże psa mixa malamuta z owczarkiem i to musi być pies, który wytrzyma z nim zabawy :lol: Quote
evel Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 Mureczko, a Pani skąd dzwoniła? Bo może coś wynajdziemy :cool3: Quote
Murka Posted November 2, 2009 Author Posted November 2, 2009 [quote name='evl']Mureczko, a Pani skąd dzwoniła? Bo może coś wynajdziemy :cool3:[/QUOTE] Nie wiem niestety, bo pani od razu powiedziała jakie warunki (że są dzieci) i że Jaruś jest za mały i już nie pytałam skąd jest (kwestie transportowe). Ale mówiła, że wypatrzyła jeszcze jedną sunię tylko od kogoś innego, bo telefon inny, także na pewno jakas bida znajdzie domek ;) Quote
Murka Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 W niedzielę minął miesiąc od kiedy Brawurka do nas przyjechała z Olkusza... Czas na rozliczenie: Wpłaty: 536 zł pozostałość po Uszatce 50 zł Filipki 50 zł megii1 (bazarek eloise) 50 zł wachura 20 zł eloise 25 zł RIVER (na transport) 50 zł yoko100 (bazarek) 50 zł Ulka18 50 zł Ra_dunia 22 zł ciapuś (bazarek) 50 zł KubaP 40 zł p.Basia z Olkusza 20 zł halcia 50 zł Ra_dunia 25 zł Domi 50 zl eloise (bazarek) Razem: 1138 zł Koszty: 240 zł hotelowanie 25 zł transport do Tarnobrzega (zawiezienie klatki 1/2 kosztów) 50 zł transport do Tarnobrzega (odbiór suni) Razem: 315 zł 1138 zł - 315 zł = 823 zł Stan konta na 1 listopad wynosi +823 zł. Quote
Ulka18 Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Ale ten czas pędzi nieublaganie :roll: Cieszy tylko ten plus na koncie Brawurki :lol: Quote
Ra_dunia Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 Super, że miesiąc na plusie! :multi: Tylko domek by się przydał... Quote
yoko100 Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 zapraszam wszystkie cioteczki na nowy bazarek:loveu: http://www.dogomania.pl/forum/f99/big-bazar-ciuchy-damskie-dzieciece-itp-itd-na-szydlowiec-mielec-do-11-11-09-a-172827/ Quote
Ra_dunia Posted November 5, 2009 Posted November 5, 2009 A może ktoś na dogo wypatrzy Brawurkę... :roll: Taki dogomaniacki domek byłby dla niej najlepszy... Quote
Murka Posted November 5, 2009 Author Posted November 5, 2009 W pracy z Brawurką stosujemy od wczoraj sygnały uspokajające (kupiłam se na bazarku :eviltong:) i powiem Wam, że w jej przypadku naprawdę działają! Brawurka jest spokojniejsza, nie szczeka już tak namiętnie i nie obszczekuje nas. Jest też poprawa jeśli chodzi o głaskanie :cool3: Quote
Reno2001 Posted November 5, 2009 Posted November 5, 2009 [quote name='Murka']W pracy z Brawurką stosujemy od wczoraj sygnały uspokajające (kupiłam se na bazarku :eviltong:) i powiem Wam, że w jej przypadku naprawdę działają! Brawurka jest spokojniejsza, nie szczeka już tak namiętnie i nie obszczekuje nas. Jest też poprawa jeśli chodzi o głaskanie :cool3:[/QUOTE] Brawo, czyli po prostu do Brawurki trzeba miec klucz ;). Quote
Ulka18 Posted November 5, 2009 Posted November 5, 2009 Murka napisał(a):W pracy z Brawurką stosujemy od wczoraj sygnały uspokajające (kupiłam se na bazarku :eviltong:) i powiem Wam, że w jej przypadku naprawdę działają! Brawurka jest spokojniejsza, nie szczeka już tak namiętnie i nie obszczekuje nas. Jest też poprawa jeśli chodzi o głaskanie :cool3: Murko, napisz prosze jakie to sygnaly :modla: Moja Casablanka tak sie ostatnio rozszczekala, ze nie idzie wytrzymac. Moze bym tez zastosowala te rady. Dzieki. Quote
eloise Posted November 5, 2009 Posted November 5, 2009 i ja proszę o opis, chętnie ukrócę szczekanie niektórym Ofikom :mad: Quote
Murka Posted November 5, 2009 Author Posted November 5, 2009 Sygnały uspokajające nie mają na celu oduczenia psa szczekania czy innych złych nawyków. Chyba, że pies szczeka ze stresu, strachu ew. agresji. Sygnałami uspokajającymi posługują się psy aby zażegnać konflikt, nerwową sytuację, hamować agresję. Także by zakończyć zbyt męczącą zabawę (wówczas stosowany jest jeden z najsilniejszych sygnałów: warowanie) W przypadku lękliwych lub agresywnych psów człowiek może dzięki sygnałom oznajmić psu w bardzo szybki sposób, że nie ma złych zamiarów i pomóc psu się wyciszyć. Niektóre psy odbierają takie sygnały lepiej, inne gorzej (bo np. do tej pory nikt wysyłanych przez psa sygnałów nie rozumiał i pies był za nie np. karany). Takie najprostsze to ziewanie, stawanie bokiem lub tyłem do psa, nieruchomienie, odwracanie głowy, oblizywanie się, mruganie oczami. Zauważcie, że psy często stosują te czynności przy spotkaniu z innym psem. Psy często też stosują je wobec nas, ludzi... ale niestety często my tego nie dostrzegamy. Np. dla Jarusia bardzo typowe jest odwracanie głowy. Jaruś podobnie jak Brawurka dość dobrze reaguje na te sygnały. Np. na początku w domu nie chciał w ogóle jeść smakołyków z ręki, dzisiaj położyłam więc smakołyk przed nim, odwróciłam się i znieruchomiałam na kilka minut. Po chwili usłyszałam mlaskanie :cool1: Usiadłam więc bokiem do niego i następny smakołyk podałam mu z ręki i pochłonął jakby nigdy nic. Dla mnie to niesamowite, jak łatwo i szybko można nawiązać z psem kontakt. Dzięki tym sygnałom rozumiemy o co chodzi psu i możemy im też coś przekazać w ich języku. Z Brawurką pierwszy raz zauważam, że zaczyna na człowieka patrzeć łaskawiej, jakby była zaskoczona, że z nami ludźmi można się porozumieć :lol: Jeśli chodzi o szczekanie, to można spróbować zadziałać zbiorowym rodzinnym leniwym ziewaniem: możliwe, że to psa trochę uspokoi. Trzeba oczywiście ćwiczyć, najlepiej ze smakołykami. Jak pies przestanie szczekać - smakołyk itd. Quote
Ulka18 Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Takie najprostsze to ziewanie, stawanie bokiem lub tyłem do psa, nieruchomienie, odwracanie głowy, oblizywanie się, mruganie oczami. Te sygnaly znam, myslalam, ze chodzi o jakies inne wymyslone przez czlowieka. A tutaj chodzi o psia mowe ciala. Ziewanie stosujemy z Ulka na Kostaryce, gdy uslyszy wystrzaly, ktorych sie boi, wtedy uwaznie patrzy sie na nas, ze my ziewamy i troche mniej panikuje. Niestety na szczekanie podworkowe Casablanki musimy zastosowac sposob typu odwracanie uwagi i nagradzanie za cisze, bo bysmy sie z Ulka zaziewaly :evil_lol: Odwracanie glowy daje sie zauwazyc u psow podczas spotkan z nowymi kolegami. Dzieki Murko, ze tak duzo napisalas, przyda sie to pewnie nie tylko mnie :calus: Quote
Reno2001 Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 My te sygnały stosujemy u Dotts w sytuacjach dla niej stresowych. Masza przez nas wychowana zna każdy nasz gest :cool3:. Moje suki rozdziamgotały się na wsi. Matko, nawet sobie nie próbuję wyobrazic, co będzie kiedy tam zamieszkamy :roll:. Od płotu to chyba nie odejdą :razz: Quote
halcia Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Brawurko,pracuj nad soba!Mój Filip za płotem"odprowadza" kazde auto,rower i człowieka...Nuta czasem z łózka schodzi mu pomagac i leń zaraz wraca na łózko. Quote
Reno2001 Posted November 7, 2009 Posted November 7, 2009 Piękna Brawurka przypomina się wszystkim. Gdzie jeszcze możemy ją ogłosic??? MP na razie odpuszczamy. Kiepski odzew z ostatnich ogłoszeń, nie tylko tych naszych :roll:. Podpytałam tu i ówdzie. Quote
Murka Posted November 7, 2009 Author Posted November 7, 2009 Z MP zero odzewu, zgadza się. Podobnie jak z PP. Dziwne to trochę, ale taki fakt :-( Przyszło 50 zł od Reno2001 :loveu: Quote
Ulka18 Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 Murko, a Rudzinka jak znalazla dom? Przez jakis portal ogloszeniowy czy innym sposobem? Przeciez tez sie wysiedziala prawie rok u Was. Quote
MagdaNS Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 [quote name='Murka']Sygnały uspokajające Weszłam zajrzeć co tu u Brawurki, a tu bardzo ciekawe rzeczy. Ja też bardzo dziękuje Murce za tak istotne wyjaśnienia, może coś mi się przyda do pracy z Kolusią :loveu:. Quote
Recommended Posts