Asior Posted May 12, 2009 Author Posted May 12, 2009 ockhama, sorki, ale znowu się zacznie :roll: już kolejny wątek na którym coś Ci się znowu nie podoba.. PISAŁAM< ze POTRZEBA IM TRAMALU BO DOSTAJE GO ON TAK JAK I INNE PSY, mają go mało, bo im się skończyły te z darów, a na przetargu go nie mają... Więc jakie pisanie o braku i potrzebach w schronie :stupid: Napisałaś, tak, jakby oni nic innego nie dawali mu tylko TRAMAL I TRAMAL, przecież to nie są debile i chyba wiedzą, ze dużo mu tego dać nie wolno :roll: Quote
LACRIMA Posted May 12, 2009 Posted May 12, 2009 ockhama napisał(a):Hmm... Tramal - bardzo dużo im schodzi... jest to silny i bardzo uzależniający środek przeciwbólowy, podawanie go, nie znając wyników badań krwi (nerki, wątroba) to "lekkie" ryzyko zdrowia psa. Może powodować nudności i zawroty głowy, wymioty, zaparcia, nadmierne pocenie się, suchość w jamie ustnej, ból głowy, splątanie. Mogą wystąpić także zaburzenia czynności układu krążenia osłabienie mięśni szkieletowych, zmiany łaknienia oraz zaburzenia w oddawaniu moczu... A może dlatego, pies po dość krótkim pobycie w schronie już nie wstaje, moczy się i objawia zerowy kontakt ze światem - a ja myślałam że to apatia - jak naćpany?... to również "nowy narkotyk" bardzo popularny wśród małolatów bo mają stosunkowo tani i coolowy odlot, a placówki odwykowe w naszym kraju, dzieki temu mają pełne ręce roboty - przyjęły w tym roku aż pięciokrotnie więcej pacjentów zatrutych tym środkiem. Pies to ssak tak jak i człowiek - ma te same choroby i te same objawy, tak samo reaguje na podawane leki. Istnieją inne środki przeciwbólowe i przeciwzapalne Metacam (zawiesina doustna), Rimadyl (tabletki) i np. Discus compositum (iniekcje). Ten ostatni to homeopat - bezpieczniejsza i często bardzo skuteczna kuracja homeopatyczna zwalczająca/wspomagająca leczenie określonych przypadłości zdrowotnych. Najbardziej znani producenci leków homeopatycznych: Heel czy Wala. Może raczej na te preparaty warto zbierać kasę. zaznaczam sobie, bo warto Quote
malawaszka Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Dziewczyny od briardów zerknijcie proszę na tą sunię - briard to czy nie? http://www.dogomania.pl/forum/f28/briard-czarny-w-schronisku-czestochowa-sunka-jest-zawsze-z-boku-137675/#post12281879 Quote
Kosmaty Gałganek Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Moim zdaniem śliczna czarna briardka :placz: Quote
Onaa Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Ja nie mogę ile tych briardów jest teraz :placz: do schronisk oddawanych. Bo pewnie właściciele się nie potrafili właściwie zająć psem i teraz pies cierpi. A ta suczka z Częstochowy to briard jest, no wypisz wymaluj jak mój tylko że mój to płowy jest. Quote
Maupa4 Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Moim zdaniem - mimo że nie jestem juz "od briardów" - też jest to briard. Quote
Kosmaty Gałganek Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Dogo07, cudny briardzik :loveu: Dlaczego wszystkie nie mają tyle szczęścia :-( Quote
malagos Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Mam goracą prośbę, pytam na krakowskich watkach - moja tymczasowiczka Linka znalzła dom w Tarnowie. Łączony transport ode mnie ze wsi, nocleg w Warszawie, podróż do Krakowa-już załatwiłam. Został ostatni odcinek KRAKÓW - TARNÓW :oops: Dołożę do paliwa, bo na watku Linki są jeszcze fundusze. Lina waży 7 kg. Proszę :oops: Quote
Dorothy Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 co z wynikami krwi briarda.... i dalsza diagnostyka... Quote
Diuna B. Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 malawaszka napisał(a):Dziewczyny od briardów zerknijcie proszę na tą sunię - briard to czy nie? http://www.dogomania.pl/forum/f28/briard-czarny-w-schronisku-czestochowa-sunka-jest-zawsze-z-boku-137675/#post12281879 Briardzik jak nic,żaden sznaucer.A cóż za wysyp czarnych briardów ostatnio :shake: Quote
Dorothy Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 upierdliwie dopytuje sie co z psem i jego wynikami. Quote
Kosmaty Gałganek Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Na mopomani przeczytałam, że psiakowi kończy się kwarantanna za dwa dni i jeżeli nie znajdzie się dla niego dom to zostanie uśpiony. Quote
Asior Posted May 14, 2009 Author Posted May 14, 2009 nic o tym nie wiem :shake: zaraz spróbuje sie dowiedzieć czegoś :( Quote
Dorothy Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 wyniki krwi mialy byc juz we wtorek, nadal nic nie wiemy, czy zamiast straszyc uspieniem mozecie zdobyc jakies informacje???":angryy: Quote
Kosmaty Gałganek Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 Dzwoniłam do schroniska. Na temat badań nie dowiedziałam się nic, natomiast usłyszałam, że stan psa jest krytyczny i została podjęta decyzja o eutanazji. Quote
Dorothy Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 Jezu ale czy powiezieli w jakim sensie krytyczny, czy chodzi tylko o łapy??? Ania przeciez on na pierwszych zdjeciach stoi na wlasnych nogach, , nie rozumiem jak nagle stan stal sie krytyczny czy ewentualnie mozna go jeszcze zabrac czy juz za pozno? Quote
Kosmaty Gałganek Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 Nic mi nie chciała wetka powiedzieć. Pytałam o badania, diagnozę, nic mi nie chciała powiedzieć, tylko tyle że decyzja została już podjęta i się rozłączyła. Próbowałam dzwonić jeszcze dwa razy ale nikt nie odbiera. Ja tam dzwonię z Katowic może osobiście, na miejscu można dowiedzieć się czegoś więcej Quote
Onaa Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 :placz: :placz: :placz: To straszne. Myślałam że uda się jakoś pomóc temu pieskowi. Gdyby miał swój dom, to może psiakowi chciałoby się walczyć o życie, miałby też kto się nim opiekować i być przy nim. A tak, co można zrobić. Mam tylko nadzieję, że to jest słuszna decyzja tzn. że zrobiono WSZYSTKO żeby psu pomóc i ratować go. Ale jeśli jego stan jest beznadziejny a on cierpi to może nie ma innego wyjścia. Przykre to bardzo. Nie tak miał się kończyć ten wątek. Quote
Dorothy Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 Aniu sprobuj jeszcze raz zadzwonic i zapytac czy wydaliby go gdyby ktos dzis po niego przyjechal. Quote
Kosmaty Gałganek Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 Dorothy napisał(a):Aniu sprobuj jeszcze raz zadzwonic i zapytac czy wydaliby go gdyby ktos dzis po niego przyjechal. Sytuacja wyglada tak. Do dwóch godzin mam zadzwonić do kierownika, czy jest ktoś kto zabierze. jeżeli się ktoś znajdzie to go wydadzą Quote
Onaa Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 Dorothy , ale kto po niego przyjedzie, masz jakiś pomysł ? Psiak chyba nawet ogłoszeń nie miał, ale kto zechce starszego schorowanego psa. Tylko czemu Asior nic nie powiedzieli w schronisku. Ona jest przecież najbliżej. Quote
Recommended Posts