Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

OK juz wszystko wiem :(
Dodzwoniłam się do wetów
Fako został uśpiony..
Decyzja została podjęta z powodu tego, ze Fako trzeba było wczoraj wyciągać z budy, ze tak powiem na żywca, bo nie był w stanie się ruszyć... Kierownik go wyciągał na własnych rękach....
Wyniki były wieczorem we wtorek, pozwalały zrobić Fako znieczulenie, z.eby go prześwietlić, ale wczoraj już nie udało się go doprowadzić na to bo tak jak pisałam wyzej był w tragicznym stanie...
Pani wet powiedziała mi, zę miał objawy jakiegoś buńczyka końskiego....
Miał zaburzenia zwieraczy, robił pod siebie, miał koszmarne odleżyny mimo częstego wycierania go i przekładania z jednej pozycji na drugą... Miał koszmarnie odpażony odbyt bo robił pod siebie... zaczęło wdawać się zakażenie. Kolejnym powodem decyzji było to, ze dostawał od 3 dni jakieś końskie dawki leków, którym podaje się w ciężkim przypadku ludziom w szpitalach i po tych lekach POWINIEN wstać, choć na chwile powinna być poprawa, a nie było....
Dlatego tak postanowiono.. Uwierzcie mi, u nas w schronie nie nadużywa się eutanazji.. wręcz czasem to zwierzaka aż żal, bo nie chcą go usypiać bo chcą dac mu szanse, a wadomo, ze zwierzak nie ma szans na polepszenie stanu, ani na adopcję.... Tak było z psem, który wiele lat był w schronisku, a który miał jakieś schorzenie psychiczne, gryzł sobie ogon a przy tym był bardzo agresywny do ludzi....Całe dnie spędzał z ogonem w pysku....

Dorothy napisał(a):
coz, nie jestem pewna ze mądra akcja, ale...
od trzech dni czekalam na info o wynikach, na cokolwiek :-(
a tu taka historia zamiast odpowiedzi :-(

Niestety wczoraj nie udało mi się dodzwonić do schroniska bo byłam część dnia poza domek, próbowałam kilkakrotnie, ale albo było zajęte albo nikt nie odbierał....
Dziś z rana było to samo....
bardzo przepraszam, ale naprawde starałam się jak mogłam,
Oprócz życia na dogo mam naprawde spore problemy osobiste i też nie zawsze jestem w stanie wszystko ogarnąć....

• Replies 207
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no bo mam taki niesmak w środku :(
Nie wiedziałam we wtorek, ze to tak poważna sprawa.. napisałam co wetka mi powiedziała, i na tamtą chwilę nie było bardzo dramatycznie :( :shake:

Posted

Asior napisał(a):

Niestety wczoraj nie udało mi się dodzwonić do schroniska bo byłam część dnia poza domek, próbowałam kilkakrotnie, ale albo było zajęte albo nikt nie odbierał....
Dziś z rana było to samo....
bardzo przepraszam, ale naprawde starałam się jak mogłam,
Oprócz życia na dogo mam naprawde spore problemy osobiste i też nie zawsze jestem w stanie wszystko ogarnąć....

Ale za co przepraszasz? Ja też mogłam zadzwonić wczoraj, a nie dopiero dzisiaj.

Posted

Asior napisał(a):
no bo mam taki niesmak w środku :(
Nie wiedziałam we wtorek, ze to tak poważna sprawa.. napisałam co wetka mi powiedziała, i na tamtą chwilę nie było bardzo dramatycznie :( :shake:

Doskonale Cię rozumiem. Też się nie spodziewałam, że to taki stan. Myślałam, że spokojnie porobią mu badania.
Mam strasznie wyrzuty sumienia.

Posted

Czytałam, czytałam i już miałam pisać że skoro jest DT to ja go mogę dzisiaj zabrać ze schronu i poczekać aż Dorothy dojedzie ale.... koniec okazał się inny :shake:
Czasem najlepszym co można zrobić dla psa jest pomóc mu odejść :-(
Pozostaje wierzyć że była to najlepsza decyzja jaką można było wtedy podjąć. Fako
[*] biegaj szczęśliwy po tęczowych łąkach.

Posted

to straszne :-( przykro mi Dorothu, ze tak siestało jak juz podjęłaś decyzję... to najgorsze tak się spóźnić - wiem dokładnie bo też niedawno się tak spóźniłam... [']

Ale mam do Was jeszcze jedną prośbę - zerknijcie do tego linka - czy to też jest brairdzinka? Miśka - bardzo zaniedbana, potrzebna pilnie pomoc bo w schronisku w Wielunie źle się dzieje - wyrzucono Fundację i schronisko przejął prywaciarz, który nie kryje się z tym, że chce po prostu zarabiac na psach :angryy:
http://www.schronisko.wielun.pl/gazetka_3.pdf

Posted

Ania! napisał(a):
Ale dlaczego podali mi różne informacje?

ja myśle, ze to dlatego, ze są tylko trzy wetki w schronisku... wczoraj wszystkie były na "naradziue" co zrobić z psem , i pewnie ta z którą rozmawiałaś nie była tą która dokonywała eutanazji :(
Niewiem, ale taka moze być możliwość .....

Posted

strasznie mi przykro, ze sie spoznilam.:-(

generalnie i tak nic z tego nie rozumiem, poniewaz w chwili gdy Ania napisala ze pies uspiony, zadzwonilam do znajomej ktora jest wolonatriuszka w krakowskim schronie od paru lat. Na moja prosbe zadzwonila do kierownika i powiedzial jej ze- sic! - pies ma ostatni dzien kwarantanny i jutro jest do zabrania! Ze PIES ZYJE.
!!!
i ze w sprawie odbioru zadzwonic do kierownika.
ale ie nie dodzwonilam.

wiec ja juz nic nie rozumiem:placz:

potem sie juz do kolezanki nie moglam dodzwonic, poszla na zajecia na uczelni.
kompletnie nie wiem zatem, co sie wydarzylo i o co chodzi.
Bardzo zaluje, ze nie zdazylam, piesku, wybacz mi :-(
moglam wczesniej przyjechac, zabrac...ale nie sadzilam ze jesttak zle i ze tak potoczy sie los.:shake:

weszko a czy Ty mozesz to jakos sprawdzic w schro?

Posted

ale ja nie mowie ze Wam nie wierze!
tylko juz zglupialam zupelnie...:-( moze sa jakies dwa briardy albo co...:shake:
tak czy siak- nic juz nie zrobimy...

a buńczuk koński - jakem hodowca koni z dyplomem Akademii Rolniczej- nie znam takiej choroby.
Zna ktoś?

Posted

Dorothy napisał(a):

a buńczuk koński - jakem hodowca koni z dyplomem Akademii Rolniczej- nie znam takiej choroby.
Zna ktoś?

być moze nie ma to nic wspólnego z końmi.... Szukałam w googlach i też nic nie znalazłam...
Moze przekręciłam literkę :roll:
Nie ma dwóch braiardów w schronisku...

Posted

Co można teraz zrobić? Tylko pomóc innym, które jeszcze czekają, które mają szansę.

Napisała malawaszka:
"Ale mam do Was jeszcze jedną prośbę - zerknijcie do tego linka - czy to też jest brairdzinka? Miśka - bardzo zaniedbana, potrzebna pilnie pomoc bo w schronisku w Wielunie źle się dzieje - wyrzucono Fundację i schronisko przejął prywaciarz, który nie kryje się z tym, że chce po prostu zarabiac na psach :angryy:
http://www.schronisko.wielun.pl/gazetka_3.pdf "

Malawaszko, czy założyłaś już tej suni wątek ?

Posted

Dogo07 napisał(a):
Co można teraz zrobić? Tylko pomóc innym, które jeszcze czekają, które mają szansę.

Napisała malawaszka:
"Ale mam do Was jeszcze jedną prośbę - zerknijcie do tego linka - czy to też jest brairdzinka? Miśka - bardzo zaniedbana, potrzebna pilnie pomoc bo w schronisku w Wielunie źle się dzieje - wyrzucono Fundację i schronisko przejął prywaciarz, który nie kryje się z tym, że chce po prostu zarabiac na psach :angryy:
http://www.schronisko.wielun.pl/gazetka_3.pdf "

Malawaszko, czy założyłaś już tej suni wątek ?

nie założyłam bo nie mam zdjęć innych niż tutaj w tej gazetce i nikt nie napisał czy ona może być briardem czy nie? poprosiłam o zdjęcia MałGośkę z Wielunia

Posted

Dla mnie to ten piesek jest trochę sznaucerowaty a troche z teriera ros. ma w sobie. Jak psiak tak zaniedbany to trudno rozróżnić czy briard czy sznaucer olbrzym czy CTR. Ważne że trzeba pomóc kolejnej biedzie.

Posted

Dorothy napisał(a):

Zna ktoś?

wg mnie to jakieś dziwne określenie na Zespół Końskiego Ogona u psów - to zwyrodnienie prowadzące właśnie do niemożności wstawania i okropnego cierpienia :-(

Posted

malawaszka napisał(a):
wg mnie to jakieś dziwne określenie na Zespół Końskiego Ogona u psów - to zwyrodnienie prowadzące właśnie do niemożności wstawania i okropnego cierpienia :-(

moze to o to chodziło wetce..
I jeszcze mi mówiła, ze nie wie czy on nie miał zwyrodnienia kręgosłupa, bo też dużo na to wskazywało