Jump to content
Dogomania

DOJECHAŁ EKSPRESEM DO SUPER DS U SAMURAJA !! !! Opel z Ukrainy, ciekawe czy szybko dojedzie do DS?

Recommended Posts

Posted

W końcu piesek dotarł do  hoteliku Jaagna. Po drodze było wiele perturbacji, nawet wracał z polskiej granicy na Ukrainę. Czekałam na niego ok. 2 miesięcy.

Chłopak po drodze urósł. Ma dopiero ok. 5 miesięcy , ale został wykastrowany, bo podobno kopulował na innych szczeniakach.

Test wykonany przez Jaaga wykazał , że ma lamblie i dostaje kurację.

Jest bojowy i wystartował do psów z warkotem i zębami. Mam nadzieję, że się ogarnie jak zobaczy, że nie ma zagrożenia.

Tak wyglądał jeszcze w lipcu

215962617_1390245998042014_2812197111713486674_n.jpg

A tak wygląda teraz . Prawda, że cudny, terierkowaty łobuz?

2220763825863356634.jpg

-3527106768032068404.jpg

-8211663232214106474.jpg

Kochana Tola podratowała nas i zafundowała chłopakowi podkłady , test na lamblie i lek przeciw nim.

Natomiast ja zapłaciłam 250 euro za jego transport. Teraz muszę uzbierać 300 zł na pobyt w hoteliku u Jaagna.

• Like 2
Posted

Tysiu, bardzo dziękuję za ogłoszenie Opelka.  Jakbyś mogła przenieść go na inne miasto i zmieniła na inne imię.  Zrobię na Wrocław  z Oplem.

Posted
33 minuty temu, Poker napisał:

Tysiu, bardzo dziękuję za ogłoszenie Opelka.  Jakbyś mogła przenieść go na inne miasto i zmieniła na inne imię.  Zrobię na Wrocław  z Oplem.

Poproszę o propozycję imienia i miasto :)

Posted

Jaaga, czy Opelek ma krótkie łapki?  na zdjęciu wygląda jakby miał normalne. Ile on może ważyć?

Jak on się zachowuje? Jest poprawa?

Posted
Dnia 29.09.2021 o 19:10, Poker napisał:

Imię Kadet, miejscowość Opole.

Jestem i ja u Opla Kadeta ;) Długa podróż i metamorfoza szczeniaka przypomniały mi ulubiony wierszyk rosyjski, którego ostatnie wersy idealnie tu pasują:

" Однако
 Во время пути
Собака
Могла подрастu ! " ;)

• Like 2
  • Upvote 1
Posted

Wysłałam Toli ogrodowe  fotki, ale chyba nie zdązyła wstawić. Opel jest wielkości i budowy jamnika szorstowłosego, ale ma mięciutką sierśc. Początkowo bardzo wszystkich i wszystko oszczekiwał, ale teraz, kiedy mógł na lekach dołączyć do psów, to doskonale odnalazł się w stadzie.

Niestety, ale juz dał popalić. wczoraj zabił nam kurę. Doznała urazu mózgu i niestety nie przeżyła. Nie nadaje się wiec do domu z małymi zwierzakami i chyba raczej małymi dziećmi.  Dziś do podania leku trzymał mi go mąż i Opel chciał go ugryźć. Niby krasnal, ale z charakterem. Za to ma cudowny wpływ na Oreo. Ten przy nim odzył i znormalniał. Teraz jako jeden z pierwszych wchodzi do domu, podchodzi do nas, zjada z miski. po prostu niesamowita odmiana.  

• Like 4
Posted
18 godzin temu, mari23 napisał:

Jestem i ja u Opla Kadeta 😉 Długa podróż i metamorfoza szczeniaka przypomniały mi ulubiony wierszyk rosyjski, którego ostatnie wersy idealnie tu pasują:

" Однако
 Во время пути
Собака
Могла подрастu ! " 😉

A co to za wierszyk?  

• Like 1
Posted

A to łobuz, bardzo żal kurki. Jakie koszty mam zwrócić w związku z jego morderstwem?

Dobrze, że chociaż się rehabilituje dobrym wpływem na Oreo.

mari, wierszyk świetny, w 100 % pasujący do sytuacji. Myślałam , że język rosyjski już umarł u nas, a okazuje się, że nie.

• Like 1
Posted
6 godzin temu, Mruczka napisał:

A co to za wierszyk?  

Piesek "urósł" w czasie podróży pociągiem w wagonie bagażowym :) "Bagaż"-  rosyjski wierszyk, jest polska wersja, ale oryginał jest nie do pobicia :)

3 godziny temu, Poker napisał:

mari, wierszyk świetny, w 100 % pasujący do sytuacji. Myślałam , że język rosyjski już umarł u nas, a okazuje się, że nie.

Lubię bardzo j. rosyjski ;) chodziłam do wrocławskiej "czwórki" o profilu humanistycznym z rozszerzonym j.rosyjskim (5 godzin j.polskiego w tygodniu i 6 rosyjskiego ;) nazywaliśmy to rusyfikacją narodu ;) Niedawno pomagałam w "zadaniach domowych" swojej chórowej dyrygentce, która na Akademii Muzycznej w Opolu miała własnie j.rosyjski,zaliczyła! :) 

Długo szukałam tego wierszyka, podręcznik gdzieś zaginął i wiele lat dźwięczały mi w pamięci jego fragmenty. Dzięki "nowoczesności" odnalazłam go. Wklejam link, są tłumaczenia, nawet nagranie :)

http://po-rosyjsku.pl/wiersz-bagaz-samuela-marszaka/

• Like 1
Posted

Super wierszyk. Nie potrzebuję tłumaczenia :).  Ja nie miałam takich fajnych tylko np. o Puszkinie. Chodziłam do ogólniaka , gdy nie było profili.

Posted
14 minut temu, Poker napisał:

Super wierszyk. Nie potrzebuję tłumaczenia :).  Ja nie miałam takich fajnych tylko np. o Puszkinie. Chodziłam do ogólniaka , gdy nie było profili.

Tłumaczenie to dla Mruczki ;) Ja musiałam lektury po rosyjsku czytać, na maturze na Oniegina trafiłam :) Jedyny przedmiot ma naturze, z którego miałam 5 :) Moja wnusia mając 5-6 lat oglądała często  ulubionego "Wilka i zająca" i nie chciała  polskojęzycznej wersji, podoba się jej rosyjska ;) tylko pierwszy raz pytała o "słówka" :)

A wracając do psa i kury.... siostrzeniec znalazł niedawno w lesie terierkę walijską, przygarnął...przedwczoraj "upolowała" im dwie kury, z wielką radością przyniosła z ogrodu i zaprezentowała przed progiem.... te kosmate pycholki żyłkę myśliwską mają we krwi :(