malagos Posted April 10, 2021 Posted April 10, 2021 W Wielki Piątek pod furtkę podjechała kobieta na rowerze i pyta o Tomka - przybłąkał się do niej taki mały piesek, jest od dwóch dni, ale ona nie może go zatrzymać. I płacze, bo żal jej psinki, i jak my nie weźmiemy, to chyba w lesie zostawi... Z torby wychyla się łepek wielkości małej piąstki, zarośnięty, ale oczka bystre pod opadającą grzywką. Wzięłam na ręce, i się zakochałam od razu.... Obiecałam kobiecie, ze się zajmiemy psinką, i znajdziemy jej dobry dom. P:sinka z dużym brzuszkiem, z kleszczami, skołtunioną sierścią, obciętym przy samej dupinie ogonkiem - ktoś chciał z niej zrobić rasowego yorka?... Czipa brak. Ogłosiłam na stronie gminy i na lokalnym fb o znalezieniu suni, ale ... no, niech się pojawi właściciel, to dam mu popalić. Minął ponad tydzień, nikt suni nie szuka... Wpłaty: Nesiowata 20 zł :) Quote
Tyśka) Posted April 10, 2021 Posted April 10, 2021 Czy już można? Jeżynka jest rozczulająca, nie rozumiem jak można było ją "zgubić". A może komuś się udało, bo zaciążyła? :( 1 Quote
malagos Posted April 10, 2021 Author Posted April 10, 2021 We wtorek po świętach Irenas zawiozła mnie i Jeżynkę do naszej dr Magdy na usg, stwierdzić, czy sterylizacja na już czy może poczekać, bo terminy zajęte. Spotkałyśmy przez przypadek naszą Krysię konfirm z Lerką i czas oczekiwania w poczekalni nam szybko minął. To konfirm stwierdziła, że suczka podobna jest do jeża, te kłaczki, ten spiczasty nosek, te krótkie łapinki :) USG wykazało, ze nie ma co czekać i już następnego dnia, w środę, dr Magda przyszła wcześniej do pracy, a Tomek zawiózł Jeżynkę na 8.00 rano, i po pracy odebrał. Pani dr ostrzygła małą z większych dredów. Suczka waży 6 kg (po operacji trochę mniej), jest mazowieckim yorkiem, ma około 4 lat. Ranka malutka, goi się ślicznie, bez kubraczka. Sunia nie umie chodzić na smyczy, tak ją smycz deprymuje, że na dworze nie zrobi ani kroku. Więc wychodzimy na "golaska" i biega po ogrodzie. Na koty nie reaguje, na moje suczki powarkuje. Pani mnie wołała? :) i ciągle jest przy mnie.... 3 Quote
konfirm31 Posted April 10, 2021 Posted April 10, 2021 No mówiłam, że to york mazowiecki, odmiana krasnosielska - pieprz/ sól. A ze szpiczastego noska- ryjka, oczek jak guziczki i sterczących ostro kudełków - Jeżynka, czyli Jeżka, Jezia :D. Słodkości malutkie :). 1 Quote
Aldrumka Posted April 10, 2021 Posted April 10, 2021 Fajna sunieczka i też nie była dość dobra dla kogoś :( Quote
mari23 Posted April 10, 2021 Posted April 10, 2021 przecudna pomimo zaniedbanej sierści :) sama słodycz! 1 Quote
malagos Posted April 10, 2021 Author Posted April 10, 2021 Szkoda, że ta malizna tak warczy na Diankę i Bazię :( Najbardziej, jak ona jest z nami, a suczki wchodzą do pokoju/kuchni :( Poza tym jest ok, razem wychodzimy do ogrodu, razem wracamy i nie ma scysji. Quote
mari23 Posted April 10, 2021 Posted April 10, 2021 3 minuty temu, malagos napisał: Szkoda, że ta malizna tak warczy na Diankę i Bazię :( Najbardziej, jak ona jest z nami, a suczki wchodzą do pokoju/kuchni :( Poza tym jest ok, razem wychodzimy do ogrodu, razem wracamy i nie ma scysji. jak zobaczy, że nic jej nie grozi, to przestanie, tak myślę. Ona po prostu ze strachu warczy, jeszcze nie wie, że do ziemskiego raju trafiła :) 1 Quote
Poker Posted April 10, 2021 Posted April 10, 2021 Może ma burzę hormonalną i ma poczucie zagrożenia. Przestanie warczeć jak zrozumie, że nic jej nie grozi. 1 Quote
b-b Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 Małe cudo pokazuje ,że jest waleczna jak lew ;) Quote
konfirm31 Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 Oby rację z tym warczeniem miała Poker i Mari :), a nie to, że krew terierów w Jeżynce się odzywa i zaraz wszystkie zwierzaki Malagossów, będzie rozstawiać po kątach ;) 1 Quote
malagos Posted April 11, 2021 Author Posted April 11, 2021 Jeżynka to taki pies "jednego pana" - powinna mieć pańcię na wyłączność i to całą dobę. W nocy władowała się do łóżka, kazała się głaskać, jak zabierałam rękę, to lizała, zaczepiała łapką. Od zawsze te wieczorno-nocne układy są ustalone - ja się kładę, wskakuje Szara Kota, czasem czarna, czasem Diana, a prawie zawsze Bezia. I tu upsss... Jeżynka przy mojej głowie broni terenu, warczy...I tak całą noc... Quote
konfirm31 Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 No, to masz terrorystkę! Broni Pańci... dla siebie. Musisz zadbać o hierarchię, żeby nie wkurzyć Diany.... Quote
Dusia-Duszka Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 Jaki to cudaczek-dziwaczek :))) Ale koniecznie do ustawienia w hierarchii, skoro tak próbuje rządzić. Quote
pyra Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 19 minut temu, malagos napisał: Jeżynka to taki pies "jednego pana" - powinna mieć pańcię na wyłączność i to całą dobę. W nocy władowała się do łóżka, kazała się głaskać, jak zabierałam rękę, to lizała, zaczepiała łapką. Od zawsze te wieczorno-nocne układy są ustalone - ja się kładę, wskakuje Szara Kota, czasem czarna, czasem Diana, a prawie zawsze Bezia. I tu upsss... Jeżynka przy mojej głowie broni terenu, warczy...I tak całą noc... A tam, zaraz warczy.... kołysanki pańci śpiewa :))))) 1 Quote
Moli@ Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 6 godzin temu, pyra napisał: A tam, zaraz warczy.... kołysanki pańci śpiewa :))))) :D dobre, kołysanki śpiewa :) Quote
Moli@ Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 Śliczny maluszek :) Co z tymi ludźmi już nawet takie kruszyny wyrzucają :( Quote
malagos Posted April 11, 2021 Author Posted April 11, 2021 1 godzinę temu, Moli@ napisał: Śliczny maluszek :) Co z tymi ludźmi już nawet takie kruszyny wyrzucają :( na wsi modne były niedawno yorki - teraz to ich potomstwo :( W czwartek musze wziać Kamę do domu po sterylizacji. Zagęsci się w chałupie :( Quote
agat21 Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 Ale masz maleństwo śliczne! :)) A mówiłam uważaj o czym marzysz.. ;)) Wierzę, że stosunki w domu się ułożą i zwierze dojdą do porozumienia. Ona tak została zaopiekowana, jak może nigdy wcześniej w życiu (co tam "może" - na pewno!) i broni teraz tego raju. 1 Quote
Recommended Posts