Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
7 minut temu, Sowa napisał:

Malagos, prześlij pani artykuł Jak pies z kotem. Jest na stronie www.owczarek.pl - nie trzeba się logować - w dziale Wychowanie. Jeśli się zdecydują -  służę telefoniczną pomocą szkoleniową, nieodpłatnie jasne.

O, dziękuję, zaraz prześlę :)

Posted

I jeszcze tak - jak pies i kot przebrną bezkonfliktowo ćwiczenia opisane w tym artykule Górnego, to potem pan czy pani głaszcze kota trzymanego na kolanach, a drugie z nich ma psa na smyczy, wymaga siadu stopniowo zmniejszając odległość dwóch zwierzaków i baaardzo nagradza za spokój. I oczywiście dość długo, jeśli w pokoju są i pies i kot, pies musi być na smyczy pod kontrolą, aby zapobiec próbom pogonienia za przechodzącym kotem.

A poza tym - ci z nas, którzy nie mogą iść do pracy teraz i więcej siedzą w domu, mogliby wykorzystać ten czas na szkolenie psa - najpierw w domu. Możliwość zabaw i pracy w domu z psem jest praktycznie nieograniczona. I chodzenie przy nodze, i oswajanie z dziwolągami, i uczenie zaufania do rąk, i oswajanie z inną  pozycją ciała, i przygotowanie do wizyty u weta, i nauka aportowania i pracy węchowej (byle nie przy użyciu tzw maty węchowej, bo to akurat nic wspólnego z pracą węchową nie ma) i tzw. sztuczki, i uczenie psa roli listonosza - posyłanie do wskazanej osoby z rodziny  najpierw po smakol, potem z aportowanym przedmiotem - do jesieni starczyłoby pomysłów, ale mam nadzieje, że wszelkie ograniczenia skończą się wcześniej. 

Posted

Sprawy przybrały inny obrót - pojawił się inny dom tymczasowy, i to w pobliżu :) Pani z Warszawy zbyt się wahała, mówiła: gdyby pojawił się inny dt, to ja odstąpię Lunę, więc zadecydowałam - zaraz po sterylizacji nie wracamy do domu z Luną, ale wieziemy ją do Mazowszanki! Dziękuje, Małgoś!

• Like 5
  • Upvote 3
Posted
1 godzinę temu, malagos napisał:

Sprawy przybrały inny obrót - pojawił się inny dom tymczasowy, i to w pobliżu :) Pani z Warszawy zbyt się wahała, mówiła: gdyby pojawił się inny dt, to ja odstąpię Lunę, więc zadecydowałam - zaraz po sterylizacji nie wracamy do domu z Luną, ale wieziemy ją do Mazowszanki! Dziękuje, Małgoś!

Najlepszą wiadomość jaką mogłam dzisiaj usłyszeć.Z Bogusik przymierzałyśmy się do zabrania suni do szafirki(hotelik) ale sporym ograniczeniem był transport.Fajnie,że Luna trafi do Małgosi i będziemy mieli informacje z pierwszej ręki o cudnej suni.

• Like 1
Posted
2 godziny temu, malagos napisał:

Bomba, po prostu BOMBA....

• Like 1
Posted

A to wszystko dzięki temu, ze Mazowszanka z rodziną postanowiła wcześniej, niż co roku, przyjechać na wieś i opuścić Warszawę. Tu naprawdę żyje się spokojniej w tych dziwnych ciężkich czasach. I sama Mazowszanka zgłosiła się jako dt :)

• Like 3
  • Upvote 1
Posted

O i mamy bohaterkę  pozytywnego zamieszania.  Nagadaj suniom do nosa , że maja być grzeczne. Przekup je, powiedz , że kochasz tylko je , zrób cokolwiek , by się dały przekonać.

• Like 1
  • Upvote 2
Posted

Nie wiem, jaka jest Mała/ Łezka, tj czy nie jest podobna do Lerki i nie steruje Dużą Luką która może jest jej body guardem, tak jak u nas Bliss? Jeśli tak, to najpierw muszą się zapoznać duże sunie, a jak już będzie między nimi Ok, to można dołączyć małą. Dołączona Lerka, zaraz chciała napuścić Bliss na obcego, ale.... on nie był już dla niej obcy i to nie przeszło. 

U nas ten wariant, zasugerowany przez Panią behawiorystkę, która zna moje psy, sprawdził się bardzo dobrze przy dołączaniu Dropsa. A mnie się wydawało, że należy je  zapoznawać całościowo, a jak osobno, to najpierw z Lerką.... 

Może Sowa coś doradzi? 

Posted

Zawsze się boję o psa  w gminnym kojcu - czy nikt go sobie nie weźmie, czy nie wypuści, czy ma wodę itp. Wiec żeby nie mieć takich zmartwień, pojechaliśmy wczoraj wieczorem po Lunkę. Wskoczyła sama do samochodu, w nogi przed siedzeniem obok kierowcy, ale dobrze, ze ją trzymałam za obrożę, bo chciała wychodzić w trakcie jazdy :) A to raptem 1,5 km drogi:)

Umiejscowiliśmy ją w tym małym awaryjnym kojczyku przy lecznicy. Ale już wczoraj miała porządny spacer po sadzie (ja grabiłam patyczki i inne zielsko, a ona biegała, wąchała, tarzała się) i co chwila podbiegała, pytać o zdrowie:)

Potem została z miską jedzenia na noc, trochę poszczekiwała, ale noc minęła spokojnie.

Rano Tomek poszedł do niej ze śniadaniem i Lunka znów się wyhasała. Po południu powtórzymy spacer. 

• Like 2
  • Upvote 3
Posted

Lunka dostaje 2 razy dziennie jedzonko, żeby choć trochę ją odkarmić przed sterylizacją. Ma ogromny apatyt i pochłania michę w okamgnieniu, ale to dobrze, bo po spacerku wpada do kojca, bo tam czeka jedzonko! Załatwia się poza kojcem! I reaguje na "siad"...Skąd się wzięła i jakie miała życie przedtem?...

• Like 1
Posted

Czyli trafi do Was zaraz po operacji. To chyba dobrze, bo i Wasze będą się od niej dystansować, i ona będzie się czuła niepewnie. Będzie dobrze!. Trzymam kciuki i jestem dla Was pełna uznania i podziwu :*) 

Posted

I voila !

Luna u nas. Cicha, spokojna, trochę wystraszona. I strasznie chuda.

Wydaje mi się, że jak sobie podje, to nie będzie z niej mini wyżełki , bo pysk i nochal ma duże.

Tylko końcówki uszu ma łyse i tak jakby nadgryzione.

Może to z powodu niedożywienia ?

Mój Dyzio zgarnięty z wiejskiej ulicy też takie miał. Same wróciły do normy.

Ale jeszcze spytam malagos co ona na to.

https://images91.fotosik.pl/340/ac0c8c6d54eb4dfdgen.jpg

https://images91.fotosik.pl/340/ac0c8c6d54eb4dfdgen.jpg

• Like 1
  • Upvote 2