Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam na wątku dwóch malunich sunieczek "odebranych" przez znajomą koleżanki za tzw. flaszkę. Nie chcę więcej pisać - mam nadzieję że zrozumiecie. Dziewczyny przywiozłam w ubiegłą sobotę, Byliśmy u weta gdzie zostały odrobaczone, zaszczepione na wściekliznę i wirusówki, terminy sterylek umówione na 26 i 27 czerwiec. Obie załatwiają swoje potrzeby w domu, boją się człowieka, nie wiedzą co to smycz, leżą wtulone w siebie na kanapie - taki był początek. Są mniejsze od Tycinki. Wykąpane, wypryskane przeciwko pchłom i kleszczom, smaruje im pyszczki jakimś mazidłem zakupionym u weta na zbrązowiała sierść. Jedna wycięta na 1 cm (Pixi - Mała) , druga z dłuższą sierścią (Dixi - Duża)

Dziś jest troszkę lepiej - Mała nie ucieka od człowieka, daje się wziąć na ręce. Nawet cieszy się na nasz widok - podskakuje, robi piruety. Wyjada Dużej z miski. Duża nadal wystraszona ale robi postępy, łazi wszędzie za Małą. Mala nie umie wejść na kanapę, uczy się schodzić ze schodów. Duża wskakiwanie i zeskakiwanie z kanapy ma opanowane do perfekcji. One do psiaków i psiaki do nich w jak najlepszym porządku ale oczy mam wszędzie bo pchełki takie że można je przygnieść stopą :)

1. Roboczo DIXI czyli Duża - 5 lat, bardzo wystraszona, boi się dotyku ludzkiej ręki. Wymacany guz wielkości śliwki na podbrzuszu. Waga 3,400 kg.

DSC_1816.thumb.JPG.9831ea4e9d06fbd030613a37cc20c46b.JPG

P1130466.jpg.9e0bee953548574e5865ba2bf50569b4.jpg

2. Roboczo PIXI czyli Mała - 2 lata, mniej wystraszona, bardziej proludzka.  Waga 3,200 kg.

DSC_1811.thumb.JPG.c3564ce35392879ff60774b4cf1f8a41.JPG

DSC_1820.thumb.JPG.8f9495aef8ae69b2c6067266e863184d.JPG

DSC_1808.thumb.JPG.2b88a9755b8102d822592493fec9e358.JPG

Posted

Bardzo proszę Was o jakiekolwiek wsparcie, może bazarek imienny? . Małe już pochłonęły kupę kasy a jeszcze 2xsterylka, czyszczenie ząbków (paskudne brązowe :() i nie wiadomo co z tym guzem u Dużej.

Sama nie podołam raczej.

Rozliczenie:

-  260 - transport do mnie

-  220 - 2 x wet (szczepienia, odrobaczenie, środki na pchły i kleszcze i płyn na sierść)

-  100 - Brit Care Adult Small Breed

+  100 - Poker

+  100 - kijoshi - spadek po Jadwini

+    50 - K. z fb

+    20 - Nesiowata

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-  310 - na dzień 21.06.2017

+  100 - helli

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-  210 - na dzień 26.06.2017

+    50 - Kulfoniasty

+    50 - Smyku

+    20 - elficzkowa

+    50 - Bogusik

-     45 - czyszczenie ząbków Pixi

-     95 - czyszczenie ząbków i operacja przepukliny Dixi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-      180 - na dzień 03.07.2017

+     100 - helli

+       98 - bazarek kiyoshi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+       18 - na dzień 10.07.2017

-        45 - transport do DS

+       40 - bazarek Poker

+     100,50 - bazarek Alaskan

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

+       113,50 - na dzień 20.07.2017

-          22 - Kiunia

-          91,50 -Tycia

0 zł  - na dzień 20.07.2017

Ponieważ Kizie Mizie już w domu i jeśli nikt nie ma nic przeciwko przelałabym 22 zł na moją byłą tymczasowiczkę Kikunię, a pozostałą część na Tycinkę.

Posted
16 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Jak dobrze, że na swojej drodze spotkały Aniołów...

Masz wspaniałe serce, anecik.

13 minut temu, elficzkowa napisał:

Jakie okruszki ! Wyślę coś ale dopiero pod koniec miesiąca. Poproszę o konto. Koleżankom Tycinki się nie odmawia Podobny obraz

Dzięki Dziewczyny za wizytę u suniek. Konto chętnie podeślę :D

Posted
1 minutę temu, Alaskan malamutte napisał:

Melduję się u "śnieżynek".  

Witaj Joasiu :) Środek lata a tu lata coś białego po ogrodzie:D

Posted

smaruje im pyszczki jakimś mazidłem zakupionym u weta na zbrązowiała sierść.

Borasol. Tylko ostrożnie, żeby się do oczu nie dostał.

Posted

Zapisuje się u ślicznych kudłatek. Jakoś finansowo wespre, ale na razie nie deklaruje jak, bo nie wiem co wymyśle;)

Śliczne są i ciesze sie, że bezpieczne wreszcie!

ps. Anetko, Ty chyba masz nowy aparat;) ? takie ładne zdjęcia wychodzą:)

Posted
3 godziny temu, Gabi79 napisał:

Ja też się melduję.

Mniejsze od Tycinki, nieźle.

Cześć Gabrysiu :)

Nie do uwierzenia prawda?  A jak sobie pomyślę że Tyćka ważyła połowę z każdej z nich (1,5 kg ) to.... już nie pamiętam :)

58 minut temu, Poker napisał:

Ale małe cudaczki.  Są ich zdjęcia sprzed podstrzyżyn?

Wpłacę na nie. Nr konta mam.

Takie cudaki były od razu. W sensie "opitolone". Umówiłam fryzjera a właściwie wcisnęla mnie Pani na 20.07. Ale przynajmniej troszkę im ta sierść odrośnie.

24 minuty temu, rozi napisał:

Borasol. Tylko ostrożnie, żeby się do oczu nie dostał.

Dzięki. Preparat sprawdzony? Bo ja mam jakiś inny. A czy można zmieniać czy trzeba jednym smarować? W życiu nawet mixa maltańczyka czy maltańczyka na ręku nie miałam i dopiero czytam o nich w necie. O oczach wiem. A to działa na całą sierść tam gdzie brązowa czy jak? Bo one cale pyszczki i Mala cale łapki mają brązowe.

13 minut temu, kiyoshi napisał:

Zapisuje się u ślicznych kudłatek. Jakoś finansowo wespre, ale na razie nie deklaruje jak, bo nie wiem co wymyśle;)

Śliczne są i ciesze sie, że bezpieczne wreszcie!

ps. Anetko, Ty chyba masz nowy aparat;) ? takie ładne zdjęcia wychodzą:)

Też się cieszę że żyją i są bezpieczne. Mala podobno nie rodziła więc jest niepotrzebna a nie wiedziałam o co chodzi z Dużą - przecież jeszcze mogłaby pozarabiać. Nie wiedziałam dopóki nie wymacałam guza.

9 minut temu, mar.gajko napisał:

Jak ciepłe jagodzianki Ci pójdą te slicznotki, tylko ogłoszenia się pokażą.. Pięknoty. Tylko straszelnie malusie ;)

Aż się boję tych ogłoszeń. Uwierzcie mi. Bo pewnie dużą część odstraszy zapis że są wysterylizowane ale nie wszystkich.

Posted
15 minut temu, anecik napisał:

Preparat sprawdzony? Bo ja mam jakiś inny. A czy można zmieniać czy trzeba jednym smarować? W życiu nawet mixa maltańczyka czy maltańczyka na ręku nie miałam i dopiero czytam o nich w necie. O oczach wiem. A to działa na całą sierść tam gdzie brązowa czy jak? Bo one cale pyszczki i Mala cale łapki mają brązowe.

Moja znajoma hodowczyni maltańców stosuje Borasol na te przebarwienia. Pewnie że można zmieniać, jak się chce, co to szkodzi. Borasol w aptece.

Posted
19 minut temu, rozi napisał:

Moja znajoma hodowczyni maltańców stosuje Borasol na te przebarwienia. Pewnie że można zmieniać, jak się chce, co to szkodzi. Borasol w aptece.

Doczytałam o borasolu - dziękuję.

Posted
10 godzin temu, Poker napisał:

Poleciała stówka  na smarkule.

Z całego serca dziękuję. Już na koncie.

Kizie Mizie dają popalić. I nawet nie chodzi o brudzenie w domu (co taka malizna nasika :D) ale jakie koncerty dają to nawet Tyćka przy nich wysiada..... Ten Tycinkowy głosik + Kiziowo Miziowy i do tego jeszcze jak ze swoim piskliwym szczekaniem dołączy Tropek...................... Zatyczki kupię albo co. Raczej albo co :D

Posted

Bidusie z tych malizn,  jak poczują serce na pewno się uspokoją.

aneciku, to nie pospałaś w nocy ?

Na razie zaciskam pasa to nie poratuję......

A musiałabyś Lolcia na dwie doby wziąć, a jak jeszcze z moim Czikusiem to dopiero koncerty, wszystko wysiada.

Posted
1 minutę temu, ona03 napisał:

Bidusie z tych malizn,  jak poczują serce na pewno się uspokoją.

aneciku, to nie pospałaś w nocy ?

Na razie zaciskam pasa to nie poratuję......

A musiałabyś Lolcia na dwie doby wziąć, a jak jeszcze z moim Czikusiem to dopiero koncerty, wszystko wysiada.

Witaj Iwonko :) Dawno Cię nie "widzialam"

To nie pierwsza nocka koncertowa. Pierwsze noce były spokojne ale teraz panienki się rozbrykały to i spać nie dają.

Lolo o mały włos a dawałby kilkudniowy koncert u mnie :D Ale jakoś Togusia ogarnęła temat.

Posted
20 minut temu, kiyoshi napisał:

Anetko dziewczyny dostaną jeszcze 50 zł od mojej kochanej K. z fb:) DZIĘKUJE :)

Jak miło :) Podziękuj kochanej K. z fb :D

Posted

Anetko, właśnie przelałam w jednym przelewie 150 zł dla maltanek, tylko rozlicz to, proszę,  tak:

- 50 zł od K. z fb <3

- 100 zł spadek po Jadwini ;) proszę potwierdź tez na wątku Twojej ex-podopiecznej:)