Marysia R. Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 Z duuużym opóźnieniem zakładam w końcu wątek mojej tymczasowej podopiecznej, która przyjechała z Radys 16 grudnia. Można powiedzieć, że przyjechała przez przypadek bo w planach miałam zupełnie innego psa. Okazało się jednak, że suczka którą chciałam zabrać została już adoptowana. Patrycja, z którą byłam umówiona na przywiezienie suczki do Warszawy zadzwoniła do mnie ze schroniska czy w takim układzie zabrać dla mnie jakiegoś innego psa, ale dwóch kolejnych wymienionych przeze mnie suczek też okazało się nie być. Ponieważ nie miałam podczas rozmowy dostępu do albumów Psów z Radys, powiedziałam żeby w taki razie zabrała jakąś dowolną, niedużą suczkę. I w ten sposób trafiła do mnie Pigwa - jeszcze wtedy Dzidka ;) Przyjechała okropnie śmierdząca, byłam zmuszona ją od razu wykąpać bo nie dało się z nią wytrzymać ;) Początkowo była mocno zdezorientowana, chyba nie mieszkała wcześniej w domu (albo mogła wchodzić tylko do jednego pomieszczenia) bo przez pierwsze dwa dni właściwie nie opuszczała przedsionka - bała się wejść dalej. Ale jak już się przełamała (bardzo pomógł jej przyjazd mojej wesołej rodzinki :)) to poszło lawinowo, włączyła się w życie rodziny i błyskawicznie wtopiła w otoczenie :) Jest bardzo kontaktowa, nastawiona na relację z człowiekiem i świetnie dogaduje się z dziećmi. Moim zdaniem byłaby rewelacyjnym psem rodzinnym. Trochę gorzej dogaduje się z psami bo ma zapędy przywódcze i lubi rozstawiać towarzystwo po kątach ;) Choć nie tyczy się to wszystkich psów bo z Kropką moich rodziców się bardzo zaprzyjaźniła i nie odstępowała jej na krok, ale trudno przewidzieć który pies przypadnie jej do gustu a który nie ;) No i bardzo nakręca się na widok kota więc zakocony dom raczej odpada. Poza tym jest bezproblemowa, ładnie zostaje w domu, chodzi na smyczy itd. Pewnie się zastanawiacie co taka fajna, ładna suczka jeszcze u mnie robi. Ano problem polega na tym, że panienka przyjechała w pierwszej fazie cieczki (czym narobiła nam niezłego zamieszania, bo pies moich rodziców bardzo intensywnie ją adorował, nie przejmując się specjalnie faktem, że od dobrych kilku lat jest kastratem :D w związku z czym przez pewien czas musieliśmy je izolować) i dlatego nie mogła zostać jeszcze wysterylizowana. Więc jeszcze chwilę musi u mnie zostać ale mam nadzieję, że jak już będzie można ją ogłaszać to szybciutko pójdzie na swoje bo jest naprawdę fajna :) A, zapomniałam napisać, że choć suczka dostała imię Pigwa, po domowemu najczęściej nazywam ją.. Pingwinem ;) Nie pytajcie dlaczego, mój brat tak ją raz nazwał i już tak zostało :D Kilka fot z ostatniego miesiąca: W drodze ze schronu, mocno wystraszona: I już na miejscu, początkowo tylko tu czuła się bezpiecznie: Ale szybko się rozkręciła i już parę dni później pomagała ubierać choinkę :) Quote
Marysia R. Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 Rozliczenie: Wpływy: 260,88zł - "spadek" po Muszce (wątek) 200zł - wpłata od Muszka Muszka :)) 125,20zł - z bazarku (link) Wydatki: 100zł - transport z Radys do Warszawy z pati-c 230zł - sterylizacja + kubraczek (paragon) 40zł - szczepienie na choroby wirusowe (paragon) 216,80zł - "spadek" po Pigwie przekazany Fundacji dla Szczeniąt Judyta (link), z podziękowaniem za zaopiekowanie się odebranymi ze wsi maluszkami (potwierdzenie przelewu) Saldo na 10.07: 0,00zł Quote
Tyśka) Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 Jak wspaniale, że ma już wątek :) Sunia jest cuuudna! :) Quote
malagos Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 O, a to niespodzianka! Nie wiedziałam, ze Marysia ma tymczaskę! Śliczna ta Pigwa :) Imię też fajne (a że jakoś się przykleiło niepodziewanie, to tak jak u mnie Pyza, nie wiedzieć czemu....) Quote
Anecik Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 Pamiętam Dzidkę z albumu psiaków z Radys....to sobie przyszłam na wątek. Quote
Marysia R. Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 39 minut temu, Tyś(ka) napisał: Jak wspaniale, że ma już wątek :) Sunia jest cuuudna! :) 38 minut temu, malagos napisał: O, a to niespodzianka! Nie wiedziałam, ze Marysia ma tymczaskę! Śliczna ta Pigwa :) Imię też fajne (a że jakoś się przykleiło niepodziewanie, to tak jak u mnie Pyza, nie wiedzieć czemu....) Hej, fajnie że jesteście a Pingwinek się podoba :)) Ona taka urodowo niby nie w moim typie ale jest naprawdę bardzo fajna a teraz kiedy futro jej się poprawiło i zaczęła się błyszczeć to już w ogóle elegancko się prezentuje :) Ostatnio trochę mnie życie pokonało (ze szczególnym uwzględnieniem pracy inżynierskiej ;)) dlatego tak długo trwało aż Pigwa doczekała się własnego wątku. Ale już jest i można zaglądać :) Malagosie a mnie imię Pyza się strasznie podoba, serio :) Pigwa przez parę dni była bezimienna bo jakoś żadne nie chciało do niej pasować a jak w końcu została Pigwą to pojawiło się to pingwinkowe przezwisko i się przyjęło lepiej niż imię :D 33 minuty temu, anecik napisał: Pamiętam Dzidkę z albumu psiaków z Radys....to sobie przyszłam na wątek. Anecik bardzo mi miło, że zajrzałaś do kosmatej panienki, zostań z nami :) Quote
kiyoshi Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 Jestem tez u cudnej Pigwuni Jaka pomoc jest potrzebna Marysiu? Quote
Marysia R. Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 18 minut temu, kiyoshi napisał: Jestem tez u cudnej Pigwuni Jaka pomoc jest potrzebna Marysiu? Miło Cię widzieć kiyoshi :) Pomoc nie jest w tej chwili potrzebna, ale dzięki, że pytasz :) Pigwa ma jakąś tam kasę w spadku po mojej poprzedniej tymczasce (uzupełniłam już rozliczenie) i na razie nie generuje specjalnych wydatków :) Jak przyjdzie czas na sterylkę to będziemy się rozglądać za dodatkową kasą ale to jeszcze chwila musi minąć. Quote
konfirm31 Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 Witam się u kudłatego Pingwinka :). Widzę, że "wrobiła Was w cieczkę", jak Lerka nas ;). Śliczna jest :). A życiu, nie daj się pokonywać nawet wówczas, kiedy przybiera męczącą postać pracy inżynierskiej ;). Wierzę w Ciebie i będzie jak zawsze - super :)))) Wątek oczywiście zapisuję Quote
Poker Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 Przesympatyczna sunia. Ma to coś w sobie. Quote
Marysia R. Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 13 minut temu, konfirm31 napisał: Witam się u kudłatego Pingwinka :). Widzę, że "wrobiła Was w cieczkę", jak Lerka nas ;). Śliczna jest :). A życiu, nie daj się pokonywać nawet wówczas, kiedy przybiera męczącą postać pracy inżynierskiej ;). Wierzę w Ciebie i będzie jak zawsze - super :)))) Wątek oczywiście zapisuję Miło, że jesteś konfirmie, dziękuję za słowa wsparcia :) W końcu się z tego wygrzebię tylko zabiera mi to więcej czasu myślałam ;) W cieczkę wrobiła nas równo, nie dość że utknęła na jakiś czas to jeszcze mieliśmy cyrk na kółkach z pilnowaniem jej i Dżeta ;) Ale z drugiej strony, kto wie jak by się dla niej ta cieczka skończyła w Radysach, więc ten przypadek, który sprawił że przyjechała okazał się dla niej naprawdę szczęśliwy :) 5 minut temu, Kejciu napisał: jestem i ja i ja!!! :) 3 minuty temu, Poker napisał: Przesympatyczna sunia. Ma to coś w sobie. Witam, witam! :)) To prawda, jest naprawdę bardzo miłą panienką :) Quote
Marysia R. Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 1 godzinę temu, pitusia napisał: Śliczna Witam na wątku pitusiu, z przyjemnością przekażę Pigwie komplement ;) Quote
Jo37 Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 Śliczna i na dodatek ma szczęście. Wyrwała się Radys. Quote
pitusia Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 10 minut temu, Marysia O. napisał: Witam na wątku pitusiu, z przyjemnością przekażę Pigwie komplement ;) I troszkę mizianek za uszkiem:) Quote
auraa Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 MA W SOBIE TO COŚ. JEJ KREWNYM MUSIAŁ BYĆ OWCZAREK SZTLANDZKI. TYLKO PYSIO TROCHĘ KRÓTSZE..;) Quote
Gabi79 Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 3 godziny temu, anecik napisał: Pamiętam Dzidkę z albumu psiaków z Radys....to sobie przyszłam na wątek. Ja też pamiętam. Bardzo się cieszę Marysiu, że sunia trafiła do Ciebie!!! Jest podobna do mojej pierwszej tymczasowiczki - Dafi Quote
Marysia R. Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 5 godzin temu, Jo37 napisał: Śliczna i na dodatek ma szczęście. Wyrwała się Radys. 4 godziny temu, Gabi79 napisał: Ja też pamiętam. Bardzo się cieszę Marysiu, że sunia trafiła do Ciebie!!! Jest podobna do mojej pierwszej tymczasowiczki - Dafi Fajnie, że zajrzałyście do Pingwinka, zostańcie z nami :) 4 godziny temu, auraa napisał: MA W SOBIE TO COŚ. JEJ KREWNYM MUSIAŁ BYĆ OWCZAREK SZTLANDZKI. TYLKO PYSIO TROCHĘ KRÓTSZE..;) A widzisz, ja tego podobieństwa nie zauważam ale moja Mama twierdzi dokładnie to samo, więc coś w tym musi być :) 5 godzin temu, pitusia napisał: I troszkę mizianek za uszkiem:) Przekażę ;) :) Quote
Marta Pe Posted January 25, 2017 Posted January 25, 2017 14 godzin temu, Marysia O. napisał: Fajnie, że zajrzałyście do Pingwinka, zostańcie z nami :) A widzisz, ja tego podobieństwa nie zauważam ale moja Mama twierdzi dokładnie to samo, więc coś w tym musi być :) Przekażę ;) :) Ja od razu jak ją zobaczyłam, pomyślałam, że to wykapany owczarek australijski, maska identyczna. charakterek w sumie też, taki zadzior :) 1 Quote
Marysia R. Posted January 25, 2017 Author Posted January 25, 2017 7 godzin temu, Marta Pe napisał: Ja od razu jak ją zobaczyłam, pomyślałam, że to wykapany owczarek australijski, maska identyczna. charakterek w sumie też, taki zadzior :) Masz rację, podobieństwo jest naprawdę spore! Jakoś nigdy nie widziałam aussi w tym umaszczeniu, przeważnie widuje się w realu i na zdjęciach raczej te marmurkowe a w tej wersji są faktycznie bardzo podobne do Pingwinka ;) Tylko mi trafiła się jakaś wersja mini bo one to tak koło 20kg mają a moja tylko 13 :D Quote
Tyśka) Posted January 25, 2017 Posted January 25, 2017 4 godziny temu, Marysia O. napisał: Tylko mi trafiła się jakaś wersja mini bo one to tak koło 20kg mają a moja tylko 13 :D Ależ są miniaturowe owczarki australijskie nazywane miniature north american shepherd albo north american shepherd :D Oczywiście te cuda nie są uznane przez FCI :D Quote
Recommended Posts