Alaskan malamutte Posted December 25, 2016 Author Posted December 25, 2016 Zaglądam świątecznie do Lisiaczka!! Quote
elik Posted December 26, 2016 Posted December 26, 2016 Ja też sobie kukam z troską o zdrówko suni :( Quote
mdk8 Posted December 26, 2016 Posted December 26, 2016 kochane cioteczki zajrzyjcie proszę do Aresika może razem coś wymyślimy : Quote
Alaskan malamutte Posted December 26, 2016 Author Posted December 26, 2016 Dnia 24.12.2016 o 00:45, Murka napisał: A musi być koniecznie Laboklin czy może być inne labolatorium wet.? Bo nasz wet wysyła do innego, do Lublina. Chciałabym, aby wysłać krew do Laboklin. Obecny wet z Lublina, który diagnozuje mojego psa twierdzi, że jest to najlepsze laboratorium. Quote
Murka Posted December 27, 2016 Posted December 27, 2016 Trochę u nas w tym roku strzelali, zwłaszcza w Wigilię czuliśmy się jak w Sylwestra:-/ chyba program +500 był sponsorem tegorocznych petard i fajerwerków... W każdym razie Lisia trochę boi sie strzałów. Nie jakoś panicznie, ale jak bardzo strzelali to ją brałam na smycz i wyprowadzałam, zeby się wysiusiała bo nie chciała wyjść sama, bidulka. Poza tym ok. Umówiłam się z Alaskan, że na razie zrobimy Lisi standardową biochemię i morfologię (podjadę z sunią w tym tygodniu). No i coś nam sunia kuleje: wczoraj wieczorem jak wychodziła z domu na ogród to kulała troszkę na tylnią łapkę, ale jakoś nie zwróciłam na to uwagi (no bo może się uderzyła o coś itd.). Teraz wieczorem znów jak wychodziła to to samo... Muszę to poobserwować... Quote
Alaskan malamutte Posted December 27, 2016 Author Posted December 27, 2016 34 minuty temu, Murka napisał: Trochę u nas w tym roku strzelali, zwłaszcza w Wigilię czuliśmy się jak w Sylwestra Przecież jest zakaz!!! Co ci ludzie mają w głowach... 37 minut temu, Murka napisał: No i coś nam sunia kuleje Obserwuj i koniecznie powiedz wetowi przy okazji pobierania krwi. I o zdjęcia pięknie prosimy Quote
elik Posted December 28, 2016 Posted December 28, 2016 Dnia 27.12.2016 o 20:28, Alaskan malamutte napisał: Przecież jest zakaz!!! Co ci ludzie mają w głowach... Obserwuj i koniecznie powiedz wetowi przy okazji pobierania krwi. I o zdjęcia pięknie prosimy Jest zakaz stosowania fajerwerków ? To ja nawet nie słyszałam. Biedna Lisia jeszcze i łapeczka ją boli :( Quote
Alaskan malamutte Posted December 28, 2016 Author Posted December 28, 2016 15 minut temu, elik napisał: Jest zakaz stosowania fajerwerków ? To ja nawet nie słyszałam. art. 51 kodeksu wykroczeń: „Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny” Odpalanie fajerwerków jest legalne jedynie w sylwestra i Nowy Rok. Jeśli ktoś odpala petardy lub race w inny dzień, można o tym powiadomić straż miejską. Za zakłócanie spokoju grozi mandat do 500 zł Quote
Alaskan malamutte Posted December 28, 2016 Author Posted December 28, 2016 Wojewoda lubelski wydal też rozporządzenie porządkowe, w którym jest napisane, że jest zakaz używania artykułów pirotechnicznych w miejscach publicznych na terenie województwa i obowiązywać będzie do 31 stycznia 2016 r. (z wyjątkiem 31 grudnia 2015 r. i 1 stycznia 2016 r. - Nowego Roku). Quote
Murka Posted December 28, 2016 Posted December 28, 2016 Zakaz jest w miejscach publicznych, a na swoich posesjach ludzie sobie mogą strzelać...:( Dzisiaj Lisia była na pobraniu krwi, wyniki wyszły całkowicie ok. Koszt to 70 zł + 4 zł dojazd do lecznicy (prócz Lisi jechały jeszcze dwa psiaki do weta też na pobranie krwi): http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9cee5bf9177ac225 Jak Lisia wysiadła z samochodu to też zaczęła kuleć:( Wet powiedział, że to wygląda zwyrodnieniowo... można zrobić RTG, ale to nic nie zmieni w ew. lekach. Wet powiedział, że w takim wypadku należy suni wprowadzić jakieś preparaty na stawy na stałe i w razie bólu coś przeciwzapalnego/przeciwbólowego. Mam Meloxicam i wet powiedział, żeby podać suni przez trzy dni. Quote
Alaskan malamutte Posted December 28, 2016 Author Posted December 28, 2016 28 minut temu, Murka napisał: w takim wypadku należy suni wprowadzić jakieś preparaty na stawy na stałe Musi być coś z glukozaminą. U mojego psa sprawdza się ArthroMax w syropie. A co wet poleca? Murko, koniecznie kup i zacznij podawać Lisi. Popatrzyłam na wyniki, biochemia całkiem ok, glukoza też. Nie mam pojęcia skąd to pragnienie i wielomocz..... Quote
elik Posted December 28, 2016 Posted December 28, 2016 40 minut temu, Alaskan malamutte napisał: art. 51 kodeksu wykroczeń: „Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny” Odpalanie fajerwerków jest legalne jedynie w sylwestra i Nowy Rok. Jeśli ktoś odpala petardy lub race w inny dzień, można o tym powiadomić straż miejską. Za zakłócanie spokoju grozi mandat do 500 zł No tak :) Tylko zanim straż przyjedzie, to sprawcy się ulotnią. Quote
Havanka Posted December 29, 2016 Posted December 29, 2016 17 godzin temu, Alaskan malamutte napisał: Musi być coś z glukozaminą. U mojego psa sprawdza się ArthroMax w syropie. A co wet poleca? Murko, koniecznie kup i zacznij podawać Lisi. Popatrzyłam na wyniki, biochemia całkiem ok, glukoza też. Nie mam pojęcia skąd to pragnienie i wielomocz..... Podobne objawy są przy moczówce. Tylko, nie daj Boże, zeby to była moczówka... Quote
Alaskan malamutte Posted December 29, 2016 Author Posted December 29, 2016 2 godziny temu, Havanka napisał: Podobne objawy są przy moczówce. Tylko, nie daj Boże, zeby to była moczówka.. Havanko, tylko nie to...z tego co czytałam przy moczówce prostej mocznik i kreatynina są podwyższone a u Lisi w normie..To choroba trudna do zdiagnozowania... Pragnienie i wielomocz jest przy niedoczynności tarczycy, ale nasza Lisia zarasta...Ja mam tylko nadzieję, że to "pozostałość" po sterydzie. Quote
Anecik Posted December 30, 2016 Posted December 30, 2016 A na koncie Lisi wpłaty od: 30 - P. Irena z Katowic 20 - agusiazet za XI 10 - Hvanka za I 50 - helli 10 - jolanta08 za XII 50 - Paweł syn AM Bardzo dziękujemy :) Quote
Gusiaczek Posted December 30, 2016 Posted December 30, 2016 Lisiuniu, Serce, trzymam za ciebie kciuki, zaglądam codziennie <3 Quote
elik Posted January 1, 2017 Posted January 1, 2017 Lisiu, niech w tym Nowym 2017 Roku skończą się twoje choróbska i niech odnajdzie się ten najlepszy, najukochańszy twój domek Quote
Alaskan malamutte Posted January 2, 2017 Author Posted January 2, 2017 Murko, bardzo proszę o śliczne zdjęcia Lisi. Pomyślałam, że powolutku trzeba ją pokazywać światu. Będę też "dobijać się" do Havanki z prośbą o ogłoszenia Quote
Recommended Posts