Jump to content
Dogomania

18.05.2017 Lisia vel Astra odeszła za Tęczowy most.21.01.2017r Lisia vel Astra pojechała do swojego domku!!! Bądź szczęśliwa i nigdy już nie zaznaj bezdomności, cierpienia i bólu!!!!Cierpię w milczeniu.. Czy jest dla mnie nadzieja?

Recommended Posts

Posted
Dnia 24.12.2016 o 00:45, Murka napisał:

A musi być koniecznie Laboklin czy może być inne labolatorium wet.? Bo nasz wet wysyła do innego, do Lublina.

Chciałabym, aby wysłać krew do Laboklin. Obecny wet z Lublina, który diagnozuje mojego psa twierdzi, że jest to najlepsze laboratorium. 

Posted

Trochę u nas w tym roku strzelali, zwłaszcza w Wigilię czuliśmy się jak w Sylwestra:-/ chyba program +500 był sponsorem tegorocznych petard i fajerwerków...

W każdym razie Lisia trochę boi sie strzałów. Nie jakoś panicznie, ale jak bardzo strzelali to ją brałam na smycz i wyprowadzałam, zeby się wysiusiała bo nie chciała wyjść sama, bidulka.

Poza tym ok. Umówiłam się z Alaskan, że na razie zrobimy Lisi standardową biochemię i morfologię (podjadę z sunią w tym tygodniu).

No i coś nam sunia kuleje: wczoraj wieczorem jak wychodziła z domu na ogród to kulała troszkę na tylnią łapkę, ale jakoś nie zwróciłam na to uwagi (no bo może się uderzyła o coś itd.). Teraz wieczorem znów jak wychodziła to to samo... Muszę to poobserwować...

Posted
34 minuty temu, Murka napisał:

Trochę u nas w tym roku strzelali, zwłaszcza w Wigilię czuliśmy się jak w Sylwestra

Przecież jest zakaz!!! Co ci ludzie mają w głowach...

37 minut temu, Murka napisał:

No i coś nam sunia kuleje

Obserwuj i koniecznie powiedz wetowi przy okazji pobierania krwi. 

I o zdjęcia pięknie prosimy  k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig

Posted
Dnia 27.12.2016 o 20:28, Alaskan malamutte napisał:

Przecież jest zakaz!!! Co ci ludzie mają w głowach...

Obserwuj i koniecznie powiedz wetowi przy okazji pobierania krwi. 

I o zdjęcia pięknie prosimy  k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig

Jest zakaz stosowania fajerwerków ?  To ja nawet  nie słyszałam.

Biedna Lisia jeszcze i łapeczka ją boli :(

Posted
15 minut temu, elik napisał:

Jest zakaz stosowania fajerwerków ?  To ja nawet  nie słyszałam.

art. 51 kodeksu wykroczeń: „Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny”

Odpalanie fajerwerków jest legalne jedynie w sylwestra i Nowy Rok. Jeśli ktoś odpala petardy lub race w inny dzień, można o tym powiadomić straż miejską. Za zakłócanie spokoju grozi mandat do 500 zł

Posted

Wojewoda lubelski wydal też rozporządzenie porządkowe, w którym jest napisane, że jest  zakaz używania artykułów pirotechnicznych w miejscach publicznych na terenie województwa i obowiązywać będzie do 31 stycznia 2016 r. (z wyjątkiem 31 grudnia 2015 r. i 1 stycznia 2016 r. - Nowego Roku).

Posted

Zakaz jest w miejscach publicznych, a na swoich posesjach ludzie sobie mogą strzelać...:(

Dzisiaj Lisia była na pobraniu krwi, wyniki wyszły całkowicie ok.

d7369ec599689bc5gen.jpg

0e276e4d411a3982gen.jpg

Koszt to 70 zł + 4 zł dojazd do lecznicy (prócz Lisi jechały jeszcze dwa psiaki do weta też na pobranie krwi):

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9cee5bf9177ac225

Jak Lisia wysiadła z samochodu to też zaczęła kuleć:( Wet powiedział, że to wygląda zwyrodnieniowo... można zrobić RTG, ale to nic nie zmieni w ew. lekach. Wet powiedział, że w takim wypadku należy suni wprowadzić jakieś preparaty na stawy na stałe i w razie bólu coś przeciwzapalnego/przeciwbólowego. Mam Meloxicam i wet powiedział, żeby podać suni przez trzy dni.

Posted
28 minut temu, Murka napisał:

w takim wypadku należy suni wprowadzić jakieś preparaty na stawy na stałe

Musi być coś z glukozaminą. U mojego psa sprawdza się ArthroMax w syropie. A co wet poleca? Murko, koniecznie kup i zacznij podawać Lisi.

Popatrzyłam na wyniki, biochemia całkiem ok, glukoza też. Nie mam pojęcia skąd to pragnienie i wielomocz..... 

Posted
40 minut temu, Alaskan malamutte napisał:

art. 51 kodeksu wykroczeń: „Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny”

Odpalanie fajerwerków jest legalne jedynie w sylwestra i Nowy Rok. Jeśli ktoś odpala petardy lub race w inny dzień, można o tym powiadomić straż miejską. Za zakłócanie spokoju grozi mandat do 500 zł

No tak :) Tylko zanim straż przyjedzie, to sprawcy się ulotnią.

Posted
17 godzin temu, Alaskan malamutte napisał:

Musi być coś z glukozaminą. U mojego psa sprawdza się ArthroMax w syropie. A co wet poleca? Murko, koniecznie kup i zacznij podawać Lisi.

Popatrzyłam na wyniki, biochemia całkiem ok, glukoza też. Nie mam pojęcia skąd to pragnienie i wielomocz..... 

Podobne objawy są przy moczówce. Tylko, nie daj Boże, zeby to była moczówka...

Posted
2 godziny temu, Havanka napisał:

Podobne objawy są przy moczówce. Tylko, nie daj Boże, zeby to była moczówka..

Havanko, tylko nie to...z tego co czytałam przy moczówce prostej mocznik i kreatynina są podwyższone a u Lisi w normie..To choroba trudna do zdiagnozowania...

Pragnienie i wielomocz jest przy niedoczynności tarczycy, ale nasza Lisia zarasta...Ja mam tylko nadzieję, że to "pozostałość" po sterydzie. 

Posted

A na koncie Lisi wpłaty od:

30       - P. Irena z Katowic

20       - agusiazet za XI 

10       - Hvanka za I

50       - helli

10       - jolanta08 za XII

50       - Paweł syn AM

Bardzo dziękujemy :)

Posted

Lisiu, niech w tym Nowym 2017 Roku skończą się twoje choróbska

i niech odnajdzie się ten najlepszy, najukochańszy twój domek