Madziara Posted February 5, 2005 Posted February 5, 2005 Niedługo tłusty czwartek zniosą :P:P:P:P Quote
asher Posted February 6, 2005 Posted February 6, 2005 Madziara napisał(a):Nie słyszałaś o regularnych częstych i mało obfitych posiłkach? oczywiscie, ze slyszalam. nawet wiem dlaczego nalezy jesc czesciej, ale za to mniejsze porcje, zwlaszcza, jak sie ktos odchudza :lol: ale nie mam pojecia dlaczego powinno sie jadac o stalych porach :niewiem: a wiele psow juz chyba jada zdrowiej. jesli oczywiscie wierzyc zapewnieniom producentow suchych karm :evilbat: bo osobiscie nie znam ani jednego czlowieka, ktory przywiazywalby jakakolwiek wage to tego, zeby kazdy jeden jego posilek byl nienagannie zbilansowany 8) Quote
malko Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 asher napisał(a):ale nie mam pojecia dlaczego powinno sie jadac o stalych porach W naturze przeżywały najsilniejsze zwierzęta. Nieregularne posiłki były jedną z przyczyn. Naturalna selekcja. To co w naturze najlepsze, niekoniecznie znaczy najlepsze wogóle. Regularne posiłki umożliwiają lepszą przyswajalnośc i przede wszystkim nie obciążają oranizmu. Najsilniejszym nie zaszkodzi, a słabsze mają szansę na najlepszy rozwój. Quote
SKIROB Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Czesc Jak sie daje jesc o stalych porach to mniej wiecej o stalych porach pies sie zalatwia i mozna to dopasowac do naszych obowiazkow tak zeby psina nie cierpiala albo nie narobila nam w domu co tesz jest stresem dla psa. Pozdrawiam Quote
PALATINA Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Ja daję swoim ponkom jedzonko wieczorem, ale słysdzałam gdzies niedawno, że raczej należy karmić rano. To chyba Sumińska mówiła, ale ja bardzo sceptycznie podchodze do tego, co ona mówi. Usłyszałam juz z jej ust kilka dziwacznych pomysłow, np że nie nalezy psu myć zębów, tylko dawac coś do gryzienia, że mając kota i chcąc miec psa bojowego, trzeba sie wczesniej pozbyc kota itd. Quote
malko Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Skirob o wychodzeniu na spacery i posiłkach było wcześniej, więc nie powtarzałam. Palatina, czym było uzasadniane to ranne karmienie, bo dla mnie to nie ma sensu. Ja karmię 2 razy dziennie, ale rano mało, a wieczorem na 2 godziny przed ostatnim spacerem dużo. Gdyby Dorka dostawała rano dużo, to ciężko by jej było wytrzymać do popołudniowego spaceru. Quote
PALATINA Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Przykro mi, ale nie bardzo pamietam. Jakieś uzasadnienie było, ale niestety nie wzięłam go sobie do serca i mi umknęło. Quote
malko Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Pewnie gdyby było sensowne i logiczne to byś zapamiętała. Dzięki. Quote
Madziara Posted February 14, 2005 Posted February 14, 2005 PALATINA napisał(a):Ja daję swoim ponkom jedzonko wieczorem, ale słysdzałam gdzies niedawno, że raczej należy karmić rano. Ja też karmię psa wieczorem (tzn. cały dzień ma suche jakby chciał sobie skubnąć :lol: z prostego powodu - rano ma jak pancia - nic nie zje :P Quote
heidy1 Posted April 9, 2005 Posted April 9, 2005 ja karmię piesia 3 razy dziennie bo tyle razy chodzę z nim na spacerek. jedzonko dostaje zawsze tak ok 30 minut po spacerku tzn 7:30, 15, 23.jak narazie nie miałam zadnej niespodzianki w domku ale pieska mam dopiero tydzień.dodam tylko że to 2 letni piesek. a i oczywiście w ciągu dnia tez zawsze się na coś załapie jak immi jedzą ale to takie minimalne ilosci. Quote
Nor(a) Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 [quote name='Mek']Czytałem gdzieś, żeby dostosować pore karmienia psa do spacerów. Ma to zwiazek z trawieniem i wypróżnianiem. Czy moze ktoś mi przybliżyć temat? moj pies sobie w zasadzie sam dostosowal :wink: ..w wieku ok. 5 m-cy zdecydowanie odmawiając posiłków przed południem...Choc moje zalozenie bylo karmic rano i wieczorem. A ze nie chcemy karmic raz dziennie przeciążając zołądek, Vega dostaje zarcie w troche moze dziwnych porach ..17.00-18.00..i potem kolo 20.00-21. Trawienie ma wzorowe..o tych godzinach jesc chce wiec nie bede tego zmieniac wg jakis swoich teorii :wink: . Zelazna regula...nie wychodzimy biegac po okolicznych łąkach po posiłkach..(musi minac wiecej niz 2h). Quote
cuciola Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 napiszcie prosze jeszcze o ktorej godzinie dajecie dwa posilki waszym psinkom :) Quote
marmara_19 Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 moje dostaja jak wstajemy.. czylo psttanio ok 9-12... i wieczorem ok 19 albo pozniej.. w zaleznosci jakiego rodzajuruch wieczorem byl.. a zcasami nawet i o 5 rano pierwszy posilek dostaja;p rooznie bywa;) Quote
cuciola Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 czyli wynika z tego ze najlepiej dawac o naszych porach posilkow,oprocz obiadu :) Quote
marmara_19 Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 hmm zalezy... ja czasami wstaje o 5 ide z psami zbey pobiegaly i pozniej je karmie a sama wychdoze z domu.. albo wstaje ok 11 psy maja krotki spacer, pozniej ejdza i ja etz jem albo nie jem... badz wstajemy rano i idziemy na dluugi spacer tak od np 7-9/10 i psy jedza dopiero ok 13;p too zalezuyod wielu zcynnikow;p nie ma stalych por jedzenia;p Quote
Martens Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Ja wieczorem karmię 18-19, rano różnie, ale tak w granicach 9-11. Quote
cuciola Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 ja teraz karmie jakos o 9,14 i 20 3 razy bo mi tak wygodnie :) Quote
Blow Posted December 21, 2007 Posted December 21, 2007 Uważam, że bardzo korzystny dla psa sposob karmienia to dwa razy dziennie: rano-PO spacerze i po południu-najpózniej o 16:cool3: Nie uważam karmienia psa wieczorem za korzystne. W nocy organizm powinien skupic sie na odpoczynku, relaksie, odprezeniu, zuzywac energie na cos innego niz trawienie wlasnie spozytego jedzonka;) Nigdy nie daje psu jeść przed spacerem i bezpośrednio po-niech sie ustabilizuje, uspokoi-w przeciwnym wypadku czasem dochodzi do drobnych ale i powaznych powiklan zwiazanych z ukladem pokarmowym:cool3: Quote
Arlene Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Ostatnio karmię około 10 i 18. Żołądeczki dobrze tolerują te godziny ;) Quote
Szamanka Posted December 25, 2007 Posted December 25, 2007 A mój wilk ostatnio odmawia jednego z posiłków i wychodzi na to, że sam chce się przestawić na raz dziennie..:p W końcu ma 3,5 roku... może już dorósł i wystarczy mu 2 razy dziennie tylko.. Quote
Greven Posted December 27, 2007 Posted December 27, 2007 Jak najbardziej lubię, gdy psy mają pożywienie w miskach cały czas i dozują sobie (a potrafią robić to naprawdę mądrze - nie wszystkie, ale większość), lecz ze względu na to, że jeden ma chorą trzustkę i często dostaje inny pokarm, muszę dzielić porcję dzienną na 3 posiłki. 1. po pierwszym spacerze - niezależnie od tego, czy jest wcześnie rano, czy przed południem 2. po południu, ale tak, żeby karmienie nie wypadło po większym wysiłku 3. wieczorem, lub w nocy - zależy o której ja i psy wstaliśmy i o której robimy ostatni, krótki spacerek "na siku" Regularność (pory i dawki) jest wskazana w przypadku przyuczanych do czystości szczeniaków i młodych psów, ale wg mnie roczny - dwuletni pies może już swobodnie dostosować się do różnych pór karmienia. Quote
Magot Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 Ja daję swojemu psiakowi o 7 i 17- 18:). Quote
szymonsz Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Pytanie troche z innej beczki. Piesek jest ze mną od kilku godzin, był na spacerze około 22 i dostał później jedzonko suche. Zjadl wszystko i obecnie sobie śpi. Jutro wyjdę z nim na spacer około godziny 8-8.30 i.... Czy jak wrócę z nim, odczekam z 30 minut i dam jeść to będzie okej? Później pewnie wyjdę z nim na spacer około 17 i znów około 22. W takim wypadku kiedy najlepiej dać jeść? Dzisiaj dostał po 22 bo dopiero co adptopowałem go ze schroniska i nie wiedział kiedy tam jadł. Quote
puli Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 szymonsz napisał(a): Jutro wyjdę z nim na spacer około godziny 8-8.30 i....Czy jak wrócę z nim, odczekam z 30 minut i dam jeść to będzie okej? Później pewnie wyjdę z nim na spacer około 17 i znów około 22. W takim wypadku kiedy najlepiej dać jeść? Dzisiaj dostał po 22 bo dopiero co adptopowałem go ze schroniska i nie wiedział kiedy tam jadł. Pytałes w innym temacie jak nauczyc psa czystości. Trzymając go pierwszego dnia 9 godzin bez sikania bedzie Ci raczej trudno.... Quote
Recommended Posts