Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Widziałam wiele różnych psów w schronisku , którym strach i lęk nie były obce.
Ale to co ujrzałam dzisiaj poruszyło mnie do głębi ...

Boks wewnętrzny , skrzyneczki z siankiem , a w jednej z nich maleńki , czarny, drżący, skulony do granic możliwości psi kłębuszek.
Tym kłębuszkiem okazała się być drobniutka, szorstkowłosa sunieczka.
Jak się okazało , nie jest to chwilowa reakcja lękowa suni , bo się akurat czegoś przestraszyła , tylko tak wygląda jej schroniskowa codzienność.
Dzień za dniem , godzina za godziną w potwornym stresie i wręcz paraliżującym ją strachu...
Sunia nie opuszcza skrzyneczki , nie mówiąc już o boksie wewnętrznym, prawie wcale.Tylko nocą , kiedy głód i pragnienie jest już nie do zniesienia , sunia dygocząc i czołgając się po ziemi opuszcza legowisko na parę krótkich chwil...
Sunia trafiła do schroniska z interwencji , przywieziona z pobliskich schronisku
działek. Mieszkała tam wraz z inną suczką , w marnej budce wiodąc równie marne życie.Obydwie trafiły razem do schroniska.Na początku pobytu w schronisku , kiedy była obok niej jej towarzyszka - sunia bardzo stresowała się i bała, ale obecność koleżanki pozwalała jej jako tako funkcjonować, dawała jej odrobinę pewności i odwagi.Los tak chciał ,że któregoś dnia jej towarzyszka została zaadoptowana.I wtedy zaczął się dramat suni.
Straciła wsparcie ,które miała w swojej towarzyszce - została całkowicie bezradna i sama wśród obcych suk.
Stres i przerażenie sięgnęły zenitu!Sunia zamknęła się w sobie , a jej całym światem stała się skrzyneczka z siankiem ....

Sunia ma 7 lat.Jej numer schroniskowy :36/09
W kontakcie z człowiekiem - nie ma w niej cienia agresji , jest miła i łagodna, a
wzięta na rączki wtula się z wdzięcznością.
Domowego życia zapewne nie zna , tak jak i chodzenia na smyczy - nikt niczego jej nigdy nie nauczył i nie okazał jej serca.

Obawiam się ,że jej serduszko długo tego nie wytrzyma...
Bardzo pilnie potrzebna jest pomoc , DT/DS !

• Replies 246
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

bo się poryczałam :placz:, mam teraz Merlinkę na Dt,ale jak ją wyadoptuję, a ta mała będzie jeszcze w schronie, to ją biorę.
w jakim jest wieku? zrobie jej ogłoszenie w Wyborczej.

Posted

O Mój Boże czemu opuściłeś te najmniejsze bezbronne !!!!

kurcze te oczy - ona ma takie oczki przerażone jak mój Bazolek kiedy go wziełam ze schroniska - wiele lat i morze miłości by wróciłą w nich radość ale teraz się uśmiecha zawsze

Ona ta śliczna mała niunia musi szybko iść ze schroniska bo jak depresja się pogłębi to odmówi jedzenia i umrze .........

będę trzymać kciuki

pozdrawiamy

tymonek bazolek magda

Posted

Własnie chcialam zapytac, czy ma imię, a tu czytam: Pchelka :multi:
Takie oczy miała moja Zulka, niestety prawie 2 lata jest u mnie i nigdy sie nie oswoi, nie da sie nawet dotknąć....
Ale tu mam nadzieję, ze będzie szybciutko z niej pieszczoszek, tylko domek potrzebny!

Posted

Dziękuję cioteczki za pomoc !

Widzę ,że już banerki są - ja wcześniej zamówiłam u Isadory.
To już Isadorka nie będzie musiała robić !

Słomko - to podajesz namiary na mnie , tak ?

Posted

Dopiero weszłam na dogo, widzę że MagYa^^ zrobiła banerki ... super, ja jeszcze walczaca nieco z choroba Rambiego to jak po wiatr bywa wpadam. Matko jaka biedna dziewczynka. Ogarniam sie troche zdołka czasowego to nabiore znowu tempa allegrowego i jej coś wyrzeźbie jutro.