j3nny Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 właśnie, też bym prosiła o taką wersję plakatu na której będzie jakiś tekst + kontakt dla chętnych do pomocy, np numer konta czy adres pod jaki można przysyłać pomoc rzeczową, najlepiej w formie takich wydzierek, które ludzie mogą oderwać i zabrać... wiem, że marudzę, ale tak ludziom będzie wygodniej, a wygodniej wiadomo - znaczy, że chętniej pomogą Quote
Peter Beny Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Niestety schronisko w Bytomiu nie może odebrać psy :shake: , szukamy dalej w innych na Śląsku . Trzymam kciuki za akcję i pozdrawiam . Quote
mru Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 wczorajszy http://ww6.tvp.pl/video/2008/08/27/173892/film.asf Quote
Isadora7 Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='sleepingbyday']Isadora super, tylko... przydałoby się wrzucic zdjecia różnych psów- my to wiemy, ale niezorientowani widzą tylko jednego psa (+ten padnięty, ale to my wiemy, że on jest padnięty) - podświadomość ludzka chadza ciekawymi ścieżkami. Zgadzam się. Tak jak pisałam zrobiłam z tego co miałam (z wątku). To jest projekt, zdjecia sa tylko minimalkami. Wydje mi się ze to najbardziej dotzre do ludzi. Robienie ulotki z opisem sytuacji mija się z celem. Wystarczy poobserwowac co sie dzieje z ulotkami branymi na ulicy. Kaktus na reku mi wyrośnie jak taka ulotka z lietraturą bezie czytana. To ma być przekaz taki który wali po oczach. Świedruje pamięc. U ludzi działa najpierw wzrok. I bierze z półki najpierw to co uderzy w oczy. Natamiast nie widzę problemu we wrzuceniu w ulotkę/plakacik informacji typu: telefony, strona www, link do mediów. Projekt jest robiony modułowo i nie ma problemu aby nieco przeleyoutować. Są wolne miejsca z myślą o takich informacjach, o ile bedzie decyzja ze mają takie i które być. Lekkie ściagniecie paru elementów i design nie straci a będzie więcej informacji. Od dawna za mna chodzi coś takiego jak większa akcja i wtedy taki plakacik robi się np jako ulotkę, nadruk na plecki małego kalendarzyka, pocztówkę itd. Zdjecia jak najbardziej mogą być różne, nie tylko od Biedrzyckiej. Spójrzmy prawdzie w oczy - jeszcze dużo takich miejsc. Do ludzi musi dotrzeć. Tak jak pisałam to jest projekt, to jest makieta. Nie ma problemu abbym z tego przygotowała w formie ulotki (obojętne jaki format a4, a5 czy inny), pocztówki i położyła na hostingu do pobrania. Może być zrobione do druku na drukarkach komputerowych a mogę tez zrobić impozycję gotową np do druku offsetowego jak ktoś ma taką możliwość. Ale sobie pogadałam, ale to w temacie pomocy dla psiaków. Quote
Zofia.Sasza Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Velvecik przebywa obecnie w szpitalu SGGW (oddział zakaźny). Zajechaliśmy tam z fasonem, bo psiur uznał za stosowne podróżować obejmując mnie łapami za szyję :evil_lol:. Tę upojną woń będę pamiętać do końca życia... Pod kliniką spotkaliśmy ekipę z Psiego Anioła (suka w jeszcze gorszym stanie niż BV i dwa szczeniorki z podejrzeniem wirusówki), tak że mieliśmy raczej mocne wejście. Pani doktor - fakt że młoda - stwierdziła, że czegoś takiego w życiu nie widziała. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Velvet ma i grzybicę, i nużycę i zapalenie skóry :shake: Dzisiaj będzie miał wykonane badania. O wynikach poinformuję, jak tylko je dostanę. Poproszę też - na wszelki wypadek - o wykonanie obdukcji i przekażę ją organizatorom akcji. Prognozowane wydatki (do soboty włącznie) wyglądają tak: - Badania laboratoryjne (morfologia, zeskrobina) - 63 PLN - Leki&robocizna - 300 PLN - Hospitalizacja - 4x40 PLN = 160 PLN Razem - 523 PLN (Ta kwota może ulec zmianie) Jeśli nie będzie wsparcia finansowego - wytrzymam (z trudem) do poniedziałku. Oczywiście rozsyłam wici po znajomych, ale proszę też Was o pomoc w gromadzeniu funduszy (konto Straży dla Zwierząt jest w pierwszym poście)! Na koniec chciałabym gorąco podziękować koledze z Psiego Anioła za podciągnięcie tego, co mi opadło :evil_lol:. Quote
sleepingbyday Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 mogę przekazać na bazarek filmy dvd (głównie horrory, najlepiej je sprzedawać w pakietach...). pojęcia nie mam, jakie ceny, ale pomyślę. komu przekazać zdjęcia filmów i opisy? Quote
paros Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='emir']26.08.08 z Krężela zabrano: Fundacja AST 1 samiec amstaffa - stan zadowoalający Psi Anioł - 1 suka wilkowata - stan zadowalający 4 szczeniaki - stan zadowalający 1 pies czarno - biały - pies z urazem oka, stan zadowalający EMIR 1 suka mix kaukaza z otwartym złamaniem tylnej łapy i ranami na pozostałych, wyglodzona, odwodniona ( zmnaleziona w piwniczce ziemnej - została przewieziona od razu do kliniki) 2 suki wilczaste - nużyca w stopniu zaawansowanym, stan og. poważny 1 pies mix długowłosy stan zadowalający 1 suczka mix z urazem szczęki i nużyca w stopniu średnim - stan poważny Schronisko Milanówek 2 suczki stan zadowalający Pogotowie dla Zwierząt 4 suki - stan zadowalający 15 szczeniaków - rokowania niepewne Schronisko p.Wandy 14 psów i suk( w tym szczeniaki powyżej 3 m-ca - pojadą do schroniska p.Wandy - stan psów poważny, Schronisko Wieluń 2 psy - nużyca w stopniu zaawansowanym Lubliniec dom stały - 2 psy - stan zadowalający Schronisko Gorzów Wlkp. 2 psy - nużyca w stopniu średnim 27.08.08 zabrano: potrzebne miejsce DT dla Velveta na już zabrany wczoraj z Krężela jest w W-wie na Książęcej Psi Anioł ( nie mamy potw. na piśmie) 2 szczeniaki - stan poważny 1 suka - nużyca zaawansowana EMIR 1 suka - nużyca średnio zaawansowana kolejne będziemy podawać na bieżąco A gdzie są podawane informacje o psiakach zabieranych z Maciejowic??:cool3: Quote
emilia2280 Posted August 28, 2008 Author Posted August 28, 2008 Isadora, super plakat. Wersjé ostateczná w formacie a4 poprosze na maila. Wydrukujé na kolorowym laserze i wyslé pod wskazany adres. Quote
ARKA Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Trzeba spowodowac zatrzymanie dzialan hycli, oni beda podrzucac psy pod te miejsca albo w pola, gdziekolwiek po drodze! Biedrzycka bedzie im kwitowala odbior psow, siedzą w tym samym "biznesie". Quote
Vectra Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='ARKA']Trzeba spowodowac zatrzymanie dzialan hycli, oni beda podrzucac psy pod te miejsca albo w pola, gdziekolwiek po drodze! Biedrzycka bedzie im kwitowala odbior psow, siedzą w tym samym "biznesie". tu masz rację .. a pytanie , takie pokwitowanie musi być opatrzone datą prawda ? chyba żadna gmina nie wypłaci kasy , z datą po akcji ? ja zupełnie nie znam się stąd moje pytanie . Quote
ARKA Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='Vectra']tu masz rację .. a pytanie , takie pokwitowanie musi być opatrzone datą prawda ? chyba żadna gmina nie wypłaci kasy , z datą po akcji ? Gminy to powiedza, ze nic nie wiedzieli..i nie jestem pewna czy chca wogole pokwitowanie. Maja umowy glownie z samym hyclem "kompleksowe' jak to okreslają. Quote
qeram Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Wczoraj rozmawiałem z wójtem. próbowałem wyciągnąć od niego kasę na leczenie, ale absolutnie się nie zgodził. Załatwił natomiast przyczepę słomy , dowóz wody i karmę dla psów za fundusze gminy. Powiedział że musi , żeby załatwić w swojej gminie problem psów to w porozumieniu z sąsiednimi gminami zakażą handlu psami na giełdzie w Słomczynie. W większości nie sprzedane psy są wypuszczane w okolicy i stąd ten problem. Na pytanie dlaczego nie odprowadzał psów do legalnych schronisk, odpowiedział że nie chciały od niego przyjmować. Zaproponowałem wybudowanie schroniska we własnym zakresie i utrzymywanie go z gminnych funduszy, ale ten pomysł mu się nie spodobał i powiedział że tego nie zrobi. Na pytanie czy wie że to co robił było nielegalne? odpowiedział ze nic nie mógł innego zrobić. Normalna biurokratyczna spychologia, odsunąć problem jak najdalej od siebie. Quote
ARKA Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='qeram']Wczoraj rozmawiałem z wójtem. próbowałem wyciągnąć od niego kasę na leczenie, ale absolutnie się nie zgodził. Załatwił natomiast przyczepę słomy , dowóz wody i karmę dla psów za fundusze gminy. Mial byc tez lekarz miejscowy-czyli zaczyna sie wycofywac rakiem? I tak 'zmiękł' uwierz...nie chcial nic zrobic dla tych psow i uwazal,ze to organizacje mają zajac sie tymi psami, teraz. I takie wlasnie wazne informacje powinny byc przekazywane do tych co akcje prowadzą. Nie wyciagac kase tylko wojt ma zapewnic opieke weterynaryjna. Powiedział że musi , żeby załatwić w swojej gminie problem psów to w porozumieniu z sąsiednimi gminami zakażą handlu psami na giełdzie w Słomczynie. Nie oni zakazą tylko oni mogą wplynac na inspekcje weterynaryjną. To inspekcja weterynaryjna dawno powinna handel psami w Słomczynie zlikwidowac. Tam odbywa sie nielegalny handel. Wszystkie targowiska ze zwierzetami podlegaja nadzorowi weterynaryjemu i muszą byc do inspektoratow zgłaszane, spelniac normy, dzialac z prawnymi zezwoleniami. Naciskac trzeba wojewodzkiego weta, co juz dzis zrobilam. Wlascielem(podnajmuje teren) gieldy jest hycel wiec?:roll: Oni( gminy) moga naciska na wlasciela terenu(chyba gminny teren) aby wymowil umowe albo spowodowal, ze nie bedzie handlu zwierzetami. Dwutorowe dzialania ale przede wszystkim inspekcja weterynaryjna powinna zadzialac. Quote
cardamine Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Jestem z warszawy, w sobotę do godziny 15 mam czas, jeśli trzeba coś przywieźć, albo zawieźć to pomogę. Auto osobowe. Quote
emir Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 W-wa Ursynów ( 2 schroniska Ami) - odmówili przyjęcia Bytom - odmowa Bielsko- Biała - odmowa Bydgoszcz - jeszcze nie ma decyzji Quote
Kamila_s Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Dziewczyny dajcie na pierwszy post dane do przelewowo zza granicy IBAN BIC plus adres banku,w ktorym jest konto;);) Quote
niufek Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Do p. Iwony dotarly 2 paczki z Krakowa ( czyli 2 worki karmy). Quote
mar.gajko Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Może to podłe, ale spytam: sa tam jakies malamuty czy inne szpice??? Quote
paros Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='mar.gajko']Może to podłe, ale spytam: sa tam jakies malamuty czy inne szpice??? Na pewno są psy rasowe i w Maciejowicach psy są w stanie ogólnym dobrym. Sądzę, że niektóre psy są poszukiwane przez właścicieli, myślę o psach rasowych ale i nie tylko Jest np. sunia tosa inu, nie wiadomo czy ma tatuaż, czipa... Quote
cardamine Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Wybaczcie za głupie pytanie, ale krężel k. Chynowa jest woj grójeckim prawda a Maciejowice, koło Słomczyna, czyli obie miejscowości obok Warszawy, dlaczego więc pomoc rzeczową wysyłamy do Trzcianki? gdzie to jest? Daleko od przytulisk? Czy można dowieźć rzeczy osobiście i jeśli tak to gdzie? Quote
Nicol Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='paros']Na pewno są psy rasowe i w Maciejowicach psy są w stanie ogólnym dobrym. Sądzę, że niektóre psy są poszukiwane przez właścicieli, myślę o psach rasowych ale i nie tylko Jest np. sunia tosa inu, nie wiadomo czy ma tatuaż, czipa... http://images47.fotosik.pl/5/f7f795ebdf9dd05fmed.jpg Czy ktoś wie cos na temat charakteru tej suni????? Czy dogaduje sie z innymi sukami?? Czy nie jest agresywna? (przepraszam że wkółko pytam o ta agresje ale po ostatnich przezyciach to dla mnie kluczowe pytanie) prosze o jakies informacje, próbuje załatwic jakis tymczas, ale nie wiem czy dam rade Quote
paros Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Dziś w TVP1 w Wiadomościach o godz. 19.30 będzie o Krężelu Quote
cardamine Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 http://www.psianiol.org.pl/boz/mz/chrcynno/index.htm to link, który wyskakuje jak się wygogluje to schronisko. Quote
emilia2280 Posted August 28, 2008 Author Posted August 28, 2008 cardamine napisał(a):Jestem z warszawy, w sobotę do godziny 15 mam czas, jeśli trzeba coś przywieźć, albo zawieźć to pomogę. Auto osobowe. podasz tel. kontaktowy? umiescilabym w pierwszym poscie w pomocy transportowej. Quote
paros Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Nicol napisał(a):Czy ktoś wie cos na temat charakteru tej suni????? Czy dogaduje sie z innymi sukami?? Czy nie jest agresywna? (przepraszam że wkółko pytam o ta agresje ale po ostatnich przezyciach to dla mnie kluczowe pytanie) prosze o jakies informacje, próbuje załatwic jakis tymczas, ale nie wiem czy dam rade Na razie to są bardzo trudne pytania :cool3: wygląda na zagubioną i wystraszoną. Spróbuję "zasięgnąć języka" Quote
Recommended Posts