Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Organizuje sobie czas Dziewuszka, bo przecież inaczej by z nudów padła!

Co do sterylki... Koniec plamienia nie oznacza końca rujki, ale mniej więcej jej połowę. Trzeba zaobserwować jaki teraz ma stosunek do psów - czy się nadstawia czy już się broni. Jeśli się nadstawia, to będzie jakiś 10-14 dzień. Potem powoli zaczyna się od psów opędzać.

Od końca trzeba odczekać co najmniej miesiąc z zabiegiem, żeby ustąpiło przekrwienie i rozpulchnienie narządów rodnych. Tak więc koniec kwietnia wydaje się zbyt bliskim terminem (moim i naszego Doktora zdaniem).

Guest TyŚka
Posted

Mała po prostu testuje ludzi, stąd te jej pomysły ;)

Co do sterylki, opinie są różne, ale moja znajoma, która ma setki psów po sterylce (od ponad 30lat pomaga bezdomnym psom, przez jej ręce rocznie przewija się -dziesiąt) mówi, że najlepiej jest sterylizować tak 2-2,5msc po cieczce i ja jej ufam akurat w tej kwestii. Zawsze tak "swoje" bezdomniaki ciacham.

Posted

Zaglądam do maleńkiej z wątku Kasieńki , trzymam kciuki za domek

:)

Dzieci niestety potrafią być okrutne

Byłam świadkiem sytuacji, gdy  trójka gówniarzy przy pomocy drągów chciała zabawić się z kociakami, które mieszkały na terenie ogródków działkowych w jednym z opuszczonych domków na obrzeżach lasu  , akurat wracałam ze spaceru z psami i gdy zauważyłam akcję , zaproponowałam „bachorom”, żeby pobawiły się z moimi psami (amstaffem i dobermanem , oba psiaki po przejściach ), że zaraz je spuszczę ze smyczy , tak gnoje uciekały, że aż miło było popatrzeć, na odchodne im powiedziałam ,że jak któremuś z Kociaków coś się stanie to ich znajdę...

a ten ksiądz co trzyma psy na krótkim łańcuchu ............... szkoda słów , dyrekcja szkoły również...żenada

Posted

Mała po prostu testuje ludzi, stąd te jej pomysły ;)

Co do sterylki, opinie są różne, ale moja znajoma, która ma setki psów po sterylce (od ponad 30lat pomaga bezdomnym psom, przez jej ręce rocznie przewija się -dziesiąt) mówi, że najlepiej jest sterylizować tak 2-2,5msc po cieczce i ja jej ufam akurat w tej kwestii. Zawsze tak "swoje" bezdomniaki ciacham.

Ja też tak robię-mój wet nie zgadza się na wcześniejsze sterylki

Posted

Wychodzi na to że co wet to inna informacja :( Boje się że mała aż tyle nie może poczekać ...prawie na pewno jest w ciązy :( W kazdym razie bedę odwlekała decyzję o sterylce jak tylko sie da ale jeśli mała będzie w ciaży to lepiej wczesniej niz pożniej ...wtedy dopiero jest zagrożenie życia :(

Na razie musimy sie zaszczepić . Uszczknę na ten cel z pieniazków na sterylkę 

A dzis Mała zagustowała w damskiej bieliznie ;) Przez niedomkniętą szafę obstroiła cały dom w kobiece fatałaszki ;)  W dalszym ciągu lubi " czytać" gazety ;) i gryźc miseczki 

Guest TyŚka
Posted

Tak, tak, ja mówiłam o normalnej sterylce, bez "wpadek". To w takim razie czekamy na USG i wtedy sterylizacja ciężarnej...

Posted

No tak, ale jeśli dopiero co przestała plamić, to ciąża może jeszcze nie być widoczna na USG. Miałam taki przypadek. Zrobiliśmy suni USG, bo było podejrzenie o ciążę. I nic - USG ciąży nie wykazało. A 2 tygodnie później, Doktor się zdziwił, że sutki powiększone, przyłożył głowicę i stwierdził "życie". Odbyła się sterylka aborcyjna, dzięki czemu na świat nie przyszło...11 kolejnych bezdomniaków!

Posted

Ona roznosi fatałaszki czy też je konsumuje?Może chce się wystroić jak dama,

W przypadku podejrzenia ciąży ,żeby ją stwierdzić i tak trzeba odczekać teraz pewnie z 10 dni. I w razie czego szybka sterylka aborcyjna.

Guest TyŚka
Posted

Dlatego też napisałam "czekamy" - wiadome jest, że ciążę widac dopiero po jakimś czasie. Kiedy? Teo nie wiem, bo nigdy nie miałam do czynienia z ciężarną suką. Niemniej jednak i tak wet jest potrzebny, a ja trzymam kciuki, by jednak nie miała żadnej niespodzianki w sobie...

Posted

Malutka, jakby nie było to psia młodzieńczość, a że pewnie nie miała okazji być szczeniakiem to nadrabia. I takie Jej prawo, jakby nie było  ;) To że Słoneczko rozrabia, to tylko bardzo dobrze świadczy o Martynie i Jej opiece (buziaki i ukłony ślę), że Mała tak szybko poczuła się w miarę pewnie 52pijany-usmiech.gif   

Póki co - nie wypowiadam się co do sterylki - takiej czy innej bo brak danych, np. czy Malutka nie jest w ciąży. 

Posted

Dziś szkód mniej :) Mała vel Słoneczko od dziś do niedzieli  jest u mnie w Kielcach bo przyjechała moja Córcia i stwierdziła że pomoże Martynce w opiece nad Małą . A poniewaz ja w Białogonkowie więc " chata wolna" to dziewczyny rządzą ;) Jutro muszę zakupić dla  Słoneczka szeleczki bo na razie chodzi w pożyczonych od Tuńczyka . 

Nie mam też czasu na wyszukanie w necie porządnych ( nie plastkowych) adresatek :( Jakby któras Ciocia wyszukała w wolnej chwili kilka kontaktów to bedę wdzięczna . Planuję zakupić ok 30 sztuk ( w tym jedna dla Słoneczka)

Posted

A dziękuję Usiatko :) Przekażę dziewczynom

A Słoneczko nasze dzis zeżarło szkicownik mojej córki z pracami sprzed kilku lat :( , gazetę japońską  , kolejną miseczkę ,przymierzało buty , no i znowu porozwlekało fatałaszki po domu ...   Nie mówię oczywiście że to dobrze, bo moja córcia zapłakana ale ... może to ją trochę porządku nauczy ....( bo ma z tym problem  ;) )

Posted

Acha...:) i szeleczki dziś spadły nam z ...nieba ;)  Poprostu jakaś miła osóbka przysłała nam paczkę a w niej ....szeleczki w sam raz rozmiarowo na Małą :) DZIĘKUJEMY :)

Posted

A dziękuję Usiatko :) Przekażę dziewczynom

A Słoneczko nasze dzis zeżarło szkicownik mojej córki z pracami sprzed kilku lat :( , gazetę japońską  , kolejną miseczkę ,przymierzało buty , no i znowu porozwlekało fatałaszki po domu ...   Nie mówię oczywiście że to dobrze, bo moja córcia zapłakana ale ... może to ją trochę porządku nauczy ....( bo ma z tym problem  ;) )

Niestety, to nie uczy porządku ;)- triumfowałam, kiedy Felek do spółki z Kicusiem obrabiali słuchawki do telefonu zostawiane w dziwnych miejscach, gdakałam: " gdybyście mieli porządek...etc". Porządku się nie nauczyli, a Felek z Kicusiem przestali wżerać...

Posted

Niestety, to nie uczy porządku ;)- triumfowałam, kiedy Felek do spółki z Kicusiem obrabiali słuchawki do telefonu zostawiane w dziwnych miejscach, gdakałam: " gdybyście mieli porządek...etc". Porządku się nie nauczyli, a Felek z Kicusiem przestali wżerać...

Nie załamuj mnie Ciociu :(

Posted

Dziś przez chwile widziałam Słoneczko i wydaje mi sie że zmieniły sie jej odrobine cycusie :( Tak troszkę jakby zgrubiały :(

Czyli ciąża możliwa? Kiedy sterylka?

Posted

Nie wiem jak to wszystko ogarnąć :( Chyba na USG Małej zabraknie mi czasu :( Nawet nie wiem jak sie zorganizować żeby jechac z nią do szczepień :( Ja już na prawdę nie powinnam znajdować żadnych psiaków :(

Na razie umówiłam sterylkę na 12 maja . Koniecznie muszę ja do tego czasu poszczepić . A USG ? Pewnie by sie przydało ...tylko że to dla mnie wyprawa na pół dnia , którego po prostu nie mam :( Martynki nie chcę tym obarczać bo dziewczyna nie ma doświadczeń weterynaryjnych a poza tym daleko by musiała jechać do weta z USG . Obiecałam jej zresztą że to ja zajmę się sprawami wetetynaryjnymi . Do autobusu miejskiego jej nie weżmie bo nie ma szczepień :( Wszystko pod górkę :(

Nie zrozumcie mnie żle ...mam niesamowite zaległości w pracy w papierach :( , już dostałam ostrzeżenie od Dyrektora :( W Białogonkowie też wiele rzeczy leży odłogiem ...:(