Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Właśnie prawiliśmy z Siwym, że tęskno nam za Bieszczadami ...
znów jedziemy na Roztocze - dobrze tam nam, ale tyle lat pod rząd w to samo miejsce :crazyeye:
nie dogadaliśmy sprawy
Jak nic nie stanie na przeszkodzie w przyszłym roku jedziemy np. do Wetliny
i zabieramy Cię ze sobą :)

Posted

[quote name='Gusiaczek']Właśnie prawiliśmy z Siwym, że tęskno nam za Bieszczadami ...
znów jedziemy na Roztocze - dobrze tam nam, ale tyle lat pod rząd w to samo miejsce :crazyeye:
nie dogadaliśmy sprawy
Jak nic nie stanie na przeszkodzie w przyszłym roku jedziemy np. do Wetliny
i zabieramy Cię ze sobą :)[/QUOTE]

mnie tez mnie też weźcie ze sobą!

Posted

[quote name='Mattilu']Kciukam za panne Fafel:)[/QUOTE]
Ja to nawet sie już nie odzywam w tym temacie i siedze po cichu - aby nie zapeszyć ;)

Posted

[quote name='kejciu']no to mam dobrą wiadomość:)
bo IV_ sponsoruje więc niedługo listonosz zawita z ciastkami :D

Pięknie dziękujemy, ciacha dotarły i już są powolutku rozpracowywane przez potwory:-).

[quote name='Gusiaczek']W drodze dla Ogonków 85.50 zł - jest to 30% dochodu z bazarku O!Volumen2.
Pieniążki dotarły, bardzo dziękuję za pomoc:-).

Dziś poszły pierwsze ogłoszenia szczeniaka Szorpatki, własnie aktywowałam linki.
Wznowiłam też ogłoszenia Beti, Gacka, Pręgusi.

A my siedzimy cały dzień w ogrodzie, psiaki leżakują albo wariują, a pańcia powoli robi kolejne rabatki.

Deser kosteczkowy i godzina spokoju....

Posted

Kanapa to strasznie stary mebel, TZ w tym roku wyjął jej szkielet z domku i pomalował, zamontował nowe płótno - siedzisko no i kupiliśmy poduchę.Oj odstała ona swoje - ładnych parę latek w zapomnieniu.

Dzisiejsze lenistwo absolutne.

Posted

[quote name='mestudio']Dotarły pieniążki z bazarku od kejciu 53,50 oraz 20 zł od Zuanna (29 lipca). Bardzo dziękujemy za pomoc i zaraz dopisuję zmniejszając minus :-).[/QUOTE]
Super, że minus się zmniejsza :)

Posted

Proszę o pomoc! Szorpatka ciągle sika na kanapę w jadalni, załamać się można bo kanapa ciągle jest zabezpieczona folią, ale co z tego? Ona nie może wskakiwać na kanapy i sikać! To samo robi z legowiskami, a nie sposób ciągle wszystkiego zakrywać!
Kanapa jest już zniszczona od pierwszego jej dnia u nas bo dwa razy nalała zanim się zorientowałam i czyszczenie sprawiło, że są paskudne zacieki - zakola. Jak to wyczyścić?
Położenie szeleszczącego papieru na kanapie nie pomogło, ona się tym bawi. To samo może zrobić z zabezpieczeniem - wystarczy, że dwa razy kopnie łapą i znowu nasika na kanapę.

Spacerów ma pod dostatkiem, a potrafi przyjść do domu i nalać, aż leci po ceracie na dół!

Posted

Ewo, nic nie pomogę, brak mi takich doświadczeń (nooo.... na szczęście dla mnie, bo by mnie mąż z psem na korytarz wystawił). Jedynie mogę wspierać obecnością

Posted

Ja sama siebie w końcu wystawię bo to nowa kanapa i naprawdę za każdym razem nowy pies coś zniszczy i jest mi już przykro, nawet nie jestem zła tylko jest mi przykro.
TZ kupił trzy nowe legowiska, wczoraj dotarły, ale ciągle trzeba mieć oczy szeroko otwarte i patrzeć czy pies nie kombinuje. Nigdy z takim psem się nie spotkałam żeby wskakiwał na kanapę aby sikać.

Posted

mestudio - kiedyś w jakimś sklepie zoologicznym internetowym widziałam taki spray który ma działać odstraszająco na psy i koty :( może coś takiego by się sprawdziło?
chociaż z drugiej strony szkoda aby inne cierpiały przez jednego sztudnika i nie mogły się na kanapie wylegiwać ( zakładając że spray jest wogóle skuteczny ) :)

Posted

[quote name='mestudio'] Nigdy z takim psem się nie spotkałam żeby wskakiwał na kanapę aby sikać.[/QUOTE]Mojej zdarzyło się kilka razy, że po zjedzeniu surowego mięsa, nie wytrzymała do naszego powrotu z pracy i zrobiła rzadką kupę w domu, właśnie na niepościelony tapczan w rogu przy ścianie (i ściana do mycia i tapczan i pościel do wymiany). Ale to naprawdę zupełnie wyjątkowo (ale mogłaby na kafle w łazience jeśli już nie mogła wytrzymać;) )

Posted

[quote name='kejciu']mestudio - kiedyś w jakimś sklepie zoologicznym internetowym widziałam taki spray który ma działać odstraszająco na psy i koty :( może coś takiego by się sprawdziło?
chociaż z drugiej strony szkoda aby inne cierpiały przez jednego sztudnika i nie mogły się na kanapie wylegiwać ( zakładając że spray jest wogóle skuteczny ) :)[/QUOTE]

Już zamówiłam, są różne rodzaje, wypróbujemy. Tylko jak wyczyscić kanapę z zacieków po czyszczeniu - ot problem.

[quote name='Nikaragua']Mojej zdarzyło się kilka razy, że po zjedzeniu surowego mięsa, nie wytrzymała do naszego powrotu z pracy i zrobiła rzadką kupę w domu, właśnie na niepościelony tapczan w rogu przy ścianie (i ściana do mycia i tapczan i pościel do wymiany). Ale to naprawdę zupełnie wyjątkowo (ale mogłaby na kafle w łazience jeśli już nie mogła wytrzymać;) )[/QUOTE]

No zdarza się, wiem, ale ta małpa robi to z premedytacją pomimo wielu spacerów i większości czasu w ciągu dnia spędzonego w ogrodzie. Ja nawet jak siedzimy w ogrodzie to co jakiś czas idę z psami do tyłu i one wtedy tam sikają, a nie przed domem. Szorpatka nie znała wcześniej kanapy jako takiej, nie było też na naszej kanapie żadnego podejrzanego zapachu, który mógłby ją skłonić do nasikania tam, a jednak. Sika tez na miękkie legowiska i muszę jej ciągle pilnować jak już wejdziemy do domu.

Posted

A może by postąpić jak ze szczeniakiem? Kanapę spryskać np UrinOffem by zabić zapach, a następnie położyć na niej podkład by sikała do woli. Później z dnia na dzień przesuwać podkład bliżej dżwi aż w końcu wyjedzie się z nim na zewnątrz,a ona (w teorii) powinna stać pod drzwiami i prosić o wypuszczenie. Możnaby położyć na podkład miękki kocyk by milej się sikało:p
A do kanapy to już chyba tylko fachowiec i niech całą wyczyści lub przynajmniej cały element z plamami.

Posted

To jest szczeniak, no i nie wyobrażam sobie sikania do woli na podkład czy cokolwiek na kanapie. Za każdym razem grozi to ponownym oblaniem samej kanapy. W tej chwili jestem na etapie stanowczego wyganiania jej z kanapy jak tylko tam wskoczy. Problem w tym, że jadalnia to pomieszczenie otwarte i nie ma jak jej odizolować. Z drugiej strony jak nie kanapa to rano są zalane np. legowiska kocie pod kominkiem albo chodniczek pod prysznicem. Jutro kupię podkłady i położę na podłodze w kilku miejscach na noc, zobaczymy.

Posted

Tz - rozumiem, że mam sobie zakupić? Ale to wejście jest bardzo szerokie, zaraz zmierzę - chociaż miarkę Szorpatka pogryzła ostatnio....

Jutro jedziemy z Fąflicą - potwierdzone. Przy okazji zrobimy wizytę pa dla innego psa................pod naszą opieką.

Posted

Nie chcę Cię martwić,ale czasami się zdarza taki uparciuch i nic nie pomaga.
Lata temu z palucha wzięłam" rasowego kundelka".
Cudny był na oko terierek ze spanielem pomieszany.
Było nas 3 zakochane w mim opiekunki mama siostra i ja.
Spacerów miał pod dostatkiem kilka godzin dziennie.
Wracając do domu pierwsze co robił.....podskakiwał,przednimi łapami opierał się o wiszące w przedpokoju lustro i laaaaaał.
5 lat u nas był i do końca tak robił,nic nie pomagało.
W końcu musieliśmy go oddać do mojej koleżanki do domku z ogródkiem bo zaczął się rzucać na policjantów,zakonnice i księży.
Na starówce wtedy mieszkałam,więc wiecie ile tam duchownych osób chodzi.....
Drugi przypadek miałam z niufką kupioną w 4 m-cu życia.
Ta z kolei pięknie szybko nauczyła się wychodzić na siuuu na dworek,ale kooo wskakiwała na wersalkę.
Na szczęście tego udało się oduczyć po kilku tygodniac
Suka z maluchami była w kojcu w pomieszczeniu ogrzewanym .Była zima,więc dwie palety tam były .Wydaje mi się,że maluch jakoś sobie tą wysokość zakodował i u mnie na wersalkę wskakiwała.
Mam nadzieję,że te "dezodoranty " pomogą.
Co do czyszczenia kanapy to faktycznie tylko fachowiec i to dobry pomoże.