Isadora7 Posted September 16, 2013 Posted September 16, 2013 [quote name='Mattilu']No, cieszę się, a panią Anię proszę serdecznie pozdrowić, bo jej będzie troszkę smutno przez chwilę! Wyglląda na to zę zrobię to osobiscie w najbliższy weekend jak Pani Ania będzie miała chwilę [quote name='jola_li']Z Rumunii jedzie do Polski kilkanaście psów uratowanych przed rzezią. Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie o domach tymczasowych (mogą być płatne) proszę o wiadomość. Jak mi zostanie cos z szukanych i jak sie znajdą dla kilkunastu jamniorów (w tym 8 dla tych z palucha) dam znać. No krótko jak obsadze jamniory i coś zostanie to dam znać. Tłumów się nie spodziewam, ale cuda sie zdarzają... podobno. Quote
jola_li Posted September 16, 2013 Posted September 16, 2013 [quote name='Isadora7'] Jak mi zostanie cos z szukanych i jak sie znajdą dla kilkunastu jamniorów (w tym 8 dla tych z palucha) dam znać. No krótko jak obsadze jamniory i coś zostanie to dam znać. Tłumów się nie spodziewam, ale cuda sie zdarzają... podobno. Bardzo dziękuję. Rumunia. 2013 A gdy się wypełniły dni i umrzeć przyszło latem, przez most tęczowy przeszły psy. Równiutko. Łapa w łapę. Od łap tysięcy dudnił most, deszcz krwawy smagał ziemię, a one szły, i szły, i szły, ból niosąc i cierpienie. Anioł zastukał w boże drzwi: „Mój Panie, już są blisko”… Popatrzył w oczy pełne łez, choć przecież znają wszystko. U zejścia z mostu stanął Bóg pobladły, wargi drżące – jak tu utulić wszystkie psy, gdy idą ich tysiące?… Jakimi słowy błagać ma Bóg psy o wybaczenie za to, że wierząc w obraz swój, dał człowiekowi Ziemię? ................................................Barbara Borzymowska Quote
Ewa Marta Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 UWAŻAJCIE NA KLESZCZE!!!!!! Moje psiaki są zabezpieczone podwójnie - obrożami Foresto i kroplami Advantix. Niestety nie uchroniło to mojej Barsy od babeszjozy:-( Wieczorem była bardzo śnięta, a kiedy koło 22-giej nie podeszła nawet po jabłuszko, było to sygnałem, że coś jest bardzo nie tak. Wskoczyliśmy od razu do samochodu i pojechaliśmy na pobranie krwi w kierunku babeszjozy. Chciałam robić badanie na cito, ale okazało się, że w laboratorium jest kolejka i prawie wszystkie próbki to badanie w kierunku babeszjozy. Barsa dostała od razu antybiotyk, lek przeciwgorączkowy i kroplówkę. O 6 rano zadzwonili do nas z kliniki, żeby przyjeżdżać szybko, bo jest babeszjoza. Dostała dawkę imizolu i kolejną kroplówkę. Leży biduś bez sił na łóżku:-( Jeszcze co najmniej raz dostanie dzisiaj kroplówkę i tak przez kolejne dni. Jestem załamana, bo nie wiem już jak je zabezpieczyć:-( Wczoraj wyjęłam z niej niedużego, nieżywego kleszcza. Musiał jednak zdążyć ją zakazić:-( Zaraz zamówię Fiprex, bo podobno dziala lepiej niż Advantix:-( Quote
Gusiaczek Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='Ewa Marta']UWAŻAJCIE NA KLESZCZE!!!!!! Moje psiaki są zabezpieczone podwójnie - obrożami Foresto i kroplami Advantix. Niestety nie uchroniło to mojej Barsy od babeszjozy:-( Wieczorem była bardzo śnięta, a kiedy koło 22-giej nie podeszła nawet po jabłuszko, było to sygnałem, że coś jest bardzo nie tak. Wskoczyliśmy od razu do samochodu i pojechaliśmy na pobranie krwi w kierunku babeszjozy. Chciałam robić badanie na cito, ale okazało się, że w laboratorium jest kolejka i prawie wszystkie próbki to badanie w kierunku babeszjozy. Barsa dostała od razu antybiotyk, lek przeciwgorączkowy i kroplówkę. O 6 rano zadzwonili do nas z kliniki, żeby przyjeżdżać szybko, bo jest babeszjoza. Dostała dawkę imizolu i kolejną kroplówkę. Leży biduś bez sił na łóżku:-( Jeszcze co najmniej raz dostanie dzisiaj kroplówkę i tak przez kolejne dni. Jestem załamana, bo nie wiem już jak je zabezpieczyć:-( Wczoraj wyjęłam z niej niedużego, nieżywego kleszcza. Musiał jednak zdążyć ją zakazić:-( Zaraz zamówię Fiprex, bo podobno dziala lepiej niż Advantix:-([/QUOTE] O masz ci los:( zdrowiej Malenka .... Czytałam ostatnio, że jest coraz gorzej, coraz wiecej zwierząt choruje pomimo zabezpieczeń Czy potrzeba wojen ? robactwo nas wykańcza :shake: Quote
Mattilu Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Barsuniu, zaciskam kciuki za Ciebie, trzymaj się maleńka i zdrowiej! Quote
Ellig Posted September 17, 2013 Author Posted September 17, 2013 Ze wzgledu na chorobę Barsy, pilnie szukamy kogos kto zrobi wizyte przedadopcyjna w srodę okolo 18 na Mokotowie dla Fionki. Quote
Isadora7 Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='Ewa Marta']UWAŻAJCIE NA KLESZCZE!!!!!! Moje psiaki są zabezpieczone podwójnie - obrożami Foresto i kroplami Advantix. Niestety nie uchroniło to mojej Barsy od babeszjozy:-( Wieczorem była bardzo śnięta, a kiedy koło 22-giej nie podeszła nawet po jabłuszko, było to sygnałem, że coś jest bardzo nie tak. Wskoczyliśmy od razu do samochodu i pojechaliśmy na pobranie krwi w kierunku babeszjozy. Chciałam robić badanie na cito, ale okazało się, że w laboratorium jest kolejka i prawie wszystkie próbki to badanie w kierunku babeszjozy. Barsa dostała od razu antybiotyk, lek przeciwgorączkowy i kroplówkę. O 6 rano zadzwonili do nas z kliniki, żeby przyjeżdżać szybko, bo jest babeszjoza. Dostała dawkę imizolu i kolejną kroplówkę. Leży biduś bez sił na łóżku:-( Jeszcze co najmniej raz dostanie dzisiaj kroplówkę i tak przez kolejne dni. Jestem załamana, bo nie wiem już jak je zabezpieczyć:-( Wczoraj wyjęłam z niej niedużego, nieżywego kleszcza. Musiał jednak zdążyć ją zakazić:-( Zaraz zamówię Fiprex, bo podobno dziala lepiej niż Advantix:-( O mateńko... Ewuś trzymam kciuki za Barse. Co za murtanty sa, to nie pierwszy sygnał. Podobno jest kolejny wysyp kleszczy. Moje sa na fipreksie od lat 9kupuję na allegro w butelce i mam na 2 lata jeszcze sąsiadów oblece) Quote
jola_li Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='Ellig']Ze wzgledu na chorobę Barsy, pilnie szukamy kogos kto zrobi wizyte przedadopcyjna w srodę okolo 18 na Mokotowie dla Fionki.[/QUOTE] Nie jestem w tym dobra - naiwniak ze mnie i w ogóle niewielkie mam doświadczenie - ale jak nie znajdziecie nikogo lepszego, to pojadę. Daleki to Mokotów? Quote
Ellig Posted September 17, 2013 Author Posted September 17, 2013 [quote name='jola_li']Nie jestem w tym dobra - naiwniak ze mnie i w ogóle niewielkie mam doświadczenie - ale jak nie znajdziecie nikogo lepszego, to pojadę. Daleki to Mokotów?[/QUOTE] Jolu, dziekuję bardzo .:) Znalazlam dwie osoby, mam nadzieje ,ze bedą mogly pojechac na tę wizytę. Quote
jola_li Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 [quote name='Ellig']Jolu, dziekuję bardzo .:) Znalazlam dwie osoby, mam nadzieje ,ze bedą mogly pojechac na tę wizytę.[/QUOTE] To fajnie :). Trzymam kciuki za pomyślny finał :)! Quote
Ellig Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 [quote name='jola_li']To fajnie :). Trzymam kciuki za pomyślny finał :)![/QUOTE] Za kciuki nie dziekuję;) Quote
Ellig Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 Zapraszamy na cebulkowy bazarek:) http://www.dogomania.pl/forum/threads/247111-Cebulki-wiosennych-kwiat%C3%B3w-II-edycja-na-trzy-psiaki/page2 Quote
Ellig Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 [quote name='Gusiaczek']Witaj Długonoga :)[/QUOTE] Cześć Cioteczka!:) Quote
Ewa Marta Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 Olisia do domu jedzie jutro:-) Pani Beata już się doczekać nie może. Poprosiłam, żeby od razu kupiła preparaty przeciw kleszczom mimo, że Oli jest zabezpieczona niedawno. Uznałyśmy jednak z Elą, że trzeba założyć jej od razu nową obróżkę. Teraz to ja będę chyba co miesiąc wymieniała Foresto:-( Pani poprosiła o przepis na ciasteczka, co opznacza, że Oliś będzie się mogła częściej delektować ich smakiem;-) Quote
Gusiaczek Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 [quote name='Ewa Marta']Olisia do domu jedzie jutro:-) Pani Beata już się doczekać nie może. Poprosiłam, żeby od razu kupiła preparaty przeciw kleszczom mimo, że Oli jest zabezpieczona niedawno. Uznałyśmy jednak z Elą, że trzeba założyć jej od razu nową obróżkę. Teraz to ja będę chyba co miesiąc wymieniała Foresto:-( Pani poprosiła o przepis na ciasteczka, co opznacza, że Oliś będzie się mogła częściej delektować ich smakiem;-)[/QUOTE] Wspaniale :) Powodzenia Maleńka Quote
Bonsai Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 Ewa Marta, mój Piegus też miał babeszjozę, gdy mieszkaliśmy jeszcze na Ursynowie, a był zabezpieczony obróżką i kropelkami. Kleszcze w tych okolicach są wyjątkowo niebezpieczne, na to wychodzi. :( dużo zdrówka Twoim psiaków życzę. A poza tym mam pytanie, może mi się to przydać, gdy będę robiła kolejne zdjęcia bezdomniakom: jak sądzicie, czy zdjęcia, jakie zrobiłam Oli, pomogły w znalezieniu jej domu? Czy odczułyście, że zainteresowanie się zwiększyło (np. Ilość telefonów, maili, wejść na ogłoszenie przed i po ogłaszaniu jej z moimi zdjęciami)? Czy może czegoś zabrakło w zdjęciach? Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź, konstruktywną krytykę. :) Quote
Mattilu Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 Olisiu powodzenia malenka! Pilnuj sie! Ewus, jak Barsa? Quote
Ewa Marta Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 [quote name='Bonsai']Ewa Marta, mój Piegus też miał babeszjozę, gdy mieszkaliśmy jeszcze na Ursynowie, a był zabezpieczony obróżką i kropelkami. Kleszcze w tych okolicach są wyjątkowo niebezpieczne, na to wychodzi. :( dużo zdrówka Twoim psiaków życzę. A poza tym mam pytanie, może mi się to przydać, gdy będę robiła kolejne zdjęcia bezdomniakom: jak sądzicie, czy zdjęcia, jakie zrobiłam Oli, pomogły w znalezieniu jej domu? Czy odczułyście, że zainteresowanie się zwiększyło (np. Ilość telefonów, maili, wejść na ogłoszenie przed i po ogłaszaniu jej z moimi zdjęciami)? Czy może czegoś zabrakło w zdjęciach? Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź, konstruktywną krytykę. :)[/QUOTE] Zdjęcia wszystkim się bardzo podobały, ale nie oddawały faktycznej wielkości suni:-) Pani Beata powiedziała, że na zdjęciach jej łepek wyglądał troszkę nieproporcjonalnie. Oddały za to pięno koloru Olisi i jej cudne oczy, dlatego Pani zdecydowala się przyjechać i poznać Oli osobiście. No i wsiąkła;-) Reasumując - zdjęcia odegrały ważną rolę w adopcji. Elunia odbierała więcej telefonów w jej sprawie, więc może napisać więcej na ten temat, ale to pewnie jutro. Rzeczywiście kleszcze ze skarpy strasznie zjadliwe są. To nie pierwszy przypadek babeszjoay w tym roku:-( [quote name='Mattilu']Olisiu powodzenia malenka! Pilnuj sie! Ewus, jak Barsa?[/QUOTE] Barsunia czuje się doskonale. Jest jeszcze tylko troszkę osłabiona, ale mój Jacek powiedział, że gdyby nie widział wyniku badania, nie uwierzyłby, że przeszła babeszjozę. 4 lata temu nasz Semik ledwie się z niej wykaraskał, ale on bardzo ukrywał złe sampoczucie i do lecznicy ruszyliśmy, jak już choroba była rozwinięta. Barsuś na szczęście nie chaiała zjeść jabłuszka, a to od razu postawiło nas na baczność:-) Barsunia jest przeszczęśliwa, bo przez 3 dni wszystko toczyło się wokół niej. Dostala nawet kawałek sernika z talerza Pańcia, co zszokowało nawet mnie;-) Jacek złamal się, bo leżało takie nieszczęście pod kroplówką i łypało na jego talerz oczętami. Zrobił to po raz pierwszy i jak się zarzeka ostatni;-) Quote
Mattilu Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 Dobrze, ze juz lepiej :) Zdrowia zycze! Quote
Gusiaczek Posted September 20, 2013 Posted September 20, 2013 Olisiu, szczęśliwej drogi do nowego życia, Kochana :) Dla Barsuni głaski i merdaski:) Quote
Ewa Marta Posted September 20, 2013 Posted September 20, 2013 (edited) Olisia została w swoim nowym domku:-) Jesteśmy absolutnie przekonane, że to jest dom dla niej. Bała się, ale mimo to weszła bez problemu na ostatnie piętro prowadzona na smyczy przez Panią Beatę. W domu narazie nie chciała nic zwiedzać, początkowo też nic nie chciała zjeść, ale w końcu poszla na swoje posłanko i zjadła 3 ciasteczka, które jej tam położyłyśmy. Elunia podjęła decyzję, że chce jej podarować posłanko, które tak bardzo polubila u Ani. Pojechała więc z cała furą znanych jej zapachów, z wyprawką złożoną ze smaczków, które lubi i z zabawkami, którymi się bawiła u Ani:-) Na dworze poznała już jednego czworonożnego sąsiada, załatwiła się na nowym trawniku i choć ogonek był podkulony, to ciekawie rozglądała się dookoła. Ania na koniec naszej wizyty powiedziala Pani Beacie, że jest opiekunką idealną dla Oli, bo jest spokojna, pełna ampatii i miłości, a jednocześnie zdecydowana:-) Dostałyśmy od Pani Beaty aż 300 zł na potrzeby kolejnego psiego nieszczęścia!!! Bardzo podziękowałam w imieniu Eli i swoim i poprosiłam, żeby Pani zajrzała tu do nas na wątek, żeby zobaczyć, że pieniądze zgodnie z jej wolą zostaną przekazane dla nastęnej naszej podopiecznej. narazie podjęłyśmy decyzję z Elą, że wpisujemy tę darowiznę w rozliczenie Oli, a jak się tylko pojawi nowa bida, odziedziczy całą kwotę Olisi:-) Edit: Olisia jest już po pierwszym spacerze z Panią. Troszkę szukała Ani... Dała się juz kilka razy pogłaskać po główce. Wskakuje na łóżko, kiedy Pani się kładzie i leży w nogach. Po mieszkaniu chodzi za Panią krok w krok. Będzie dobrze, jestem tego pewna:-) Tym bardziej, że Pani podchodzi do niej z pełnym uszanowaniem jej stresu i wie, że muszą mieć czas na nawiązanie więzi. Edited September 20, 2013 by Ewa Marta Quote
Recommended Posts