Jump to content
Dogomania

Przepisy na psie ciasteczka :)


blaira

Recommended Posts

robilam wczoraj ciesteczka watrobiane fakt ze sie troche babralam ale zrobilam je dosyc szybko moj piesior latal od kuchni do pokju bo mu tak pachnailo ,a potem dostal kilka i je pochlonal fakt ze sie meczyl bo kilka zebow ma brakuje ale wcale mu to nie przeszkadzalo, mialam jeszcze jednego testera psiaka to tez smakowaly wiec polecam te watrobiane ciasteczka :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 531
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A propos ciasteczek wątrobowych. Podrzucam przepis na takie, ale bez jajek.

Przepis na ciasteczka.

składniki:

watroba surowa, otręby pszenne, olej roślinny, czosnek.

Dokładnych proporcji nie podam, bo nigdy nie ważyłem składników, no i wątroba wątrobie nie równa.

Biorę ok 750g wątroby (najlepiej wołowej lub końskiej) i kroję w kostkę 2x2 cm, przy okazji odrzucając wszystkie żyłki, ścięgna itp. Pokrojoną wątrobę wraz z dwoma dużymi ząbkami czosnku rozdrabniałem malakserem (teraz się popsuł i mielę w maszynce do mięsa). Wątrobie drobiowej da radę zwykły mikser.

Uzyskaną papkę wątrobową przekładam do miski i wyrabiam wraz otrębami aż uzyskam dość twarde ciasto. Dodaję 1/2 szklanki oleju roślinnego i nadal wyrabiam. W miarę potrzeby dosypuję jeszcze otrąb.

Ciasto wykładam na blachę piekarniczą (na papier), uklepuję równy placek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 deg C. Piekę 15-20 min. Pozostawiam w piekarniku do ostygniecia. Zimny placek kroję na blasze w kostkę i suszę w temp 70 deg C a w lecie po prostu wykładam na słońce.

Na czas przygotowywania i pieczenia psa najlepiej wysłać na spacer lub do znajomych.

Link to comment
Share on other sites

Przepisy są rewelacyjna przynajmniej na rzut oka, bo jeszcze ich nie

próbowałam.

Szczególnie podobaja mi się dwa na ciasteczka cynamonowe i z

marchwi..... sama bym je z wielką ochota schrupała :facelick:

Nea popróbuj. Ja się nie odważę. Nie piekę ciast i ciasteczek dla rodzinki, więc jakbym zaczęła piec psie ciasteczka to pewnie mąż i dzieci wymeldowaliby mnie z chałupy. Wolę nie ryzykować, jeszcze za zimno żeby mieszkać na łonie natury.

A jak już spróbujesz to podziel się swoimi doznaniami. I koniecznie napisz czy jest z tym dużo roboty???

pozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 2 weeks later...

ojjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaa jedyne ciasto "ludzkie" jakie mi wychodzi to murzynek, ale chyba sie odwaze na te ciasteczka, bo cos ostatnie szpila niezalezna sie robi a jak bedzie wiedziala ze mam takie smakolyki to w zyyyciu nie odejdzie ;) ale chyba poczekam jak chlopak w delegacje pojedzie bo i ja zostane wymeldowana :wink: :wink: :D :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

super, na poczatek zrobilam watrobkowe, z drobiowych, dodalam jajko, czosnek, make (zwykla bo innej nie mialam ;P), platki owsiane i otreby jakies byly jeszcze, nie chcialo mi sie robic kulek itp, bo za duzo ciasta wyszlo ;) wiec tylko ruloniki porobilam takie dluzsze, no ale psy zachwycone ;] dadza sie pociac ;P na probe dalam spiacej pod lozkiem Fidze, ledwo co reke zblizylam i tylko CAP.. i nie bylo ;] polecam ;)

Link to comment
Share on other sites

basia, hm, jesli masz skladniki, to tylko wymieszac i lekko wyrobic, ja robilam ruloniki, bardzo szybko sie robi, wiec razem to jakies 5-10 min, noi zostaje pieczenie, na oko tak, zalezy od grubosci ciasta, zeby w srodku bylo suche, 10-15-20 min ;) to wszystko, no i jeszcze posprzatac, ale to mozna pozniej, nie? ;) smacznego psiakom zycze ;P

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 1 year later...

Znalazłam jeszcze kilka przepisów ;).
[COLOR=red][B]Sucharki pszeniczne
[/B][/COLOR]1 szklanka tłuczonej pszenicy (w sklepach ze zdrową żywnością), 1 szklanka mąki, ½ szklanki rodzynków, 1 duże jajko, woda według potrzeby. Zagnieść ścisłe ciasto i formować ciasteczka. Piec przez kwadrans w 200stC

[B][COLOR=red]Sucharki serowe[/COLOR]
[/B]2 szklanki mąki, 1 szklanka tartego łagodnego żółtego sera, 1 duże jajko, woda według potrzeby.
Zagnieść ścisłe ciasto, formować ciasteczka. Pieczemy przez kwadrans w 200stC

[B][COLOR=red]Szczeniaczkowe ptifurki[/COLOR][/B]
¾ szklanki mąki, ¾ szklanki mleka w proszku, 1 jajko, ½ szklanki mielonej wołowiny, woda według potrzeby.
Zagnieść, formować w niewielkie ciasteczka, dostosowane wielkością do paszczy szczeniaka . Piec 30min w 200stC. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, do szybkiego spożycia.

[COLOR=red][B]Ziarniaczki[/B][/COLOR]
1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, garść ziaren słonecznika, garść siemienia lnianego, garść pszenicy tłuczonej, 1 jajko, woda według potrzeby.
Dobrze ugnieść, uformować rulon, który tniemy na kawałki długości 2cm. Lekko spłaszczone ciasteczka pieczemy przez 30min w 200stC.

[COLOR=red][B]Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
[/B][/COLOR]1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

[B]Przepisy zostały zaczerpnięte z beaglowego forum ;). [/B]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

ostatnio buszując po internecie znalazlem przepisy na psie ciastka.


Przepis 1
[LEFT] 1 filiżanki białej mąki (przesianej)
1 filiżanka mąki kukurydzianej
½ filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
½ filiżanki chudej wędzonej szynki
4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka wody
5 tabletek wapna (około 2000 milligrama calcium)
trochę suszonego czosnku

Według tego przepisu, jeżeli z danej ilości wyjdą 32 ciasteczka, to każde z nich będzie zawierać:
Kilokalorie: 50
Proteiny w gramach: 2
Tłuszcz w gramach: 2
[/LEFT]
[LEFT] Zmiksować mąkę z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.[/LEFT]
[IMG]http://www.molosy.pl/strona_glowna/karmy/przepisy/cia2.jpeg[/IMG] [LEFT]Przepis 2[/LEFT]
[LEFT] 2 filiżanki białej mąki (przesianej)
½ filiżanki zarodków pszennych
½ filiżanki drożdży piwowarskich
1 filiżanka rosołu z kury
3 łyżki oleju
¼ soli
5 tabletek wapna (około 2000 milligrama calcium)
trochę suszonego czosnku

Według tego przepisu, jeżeli z danej ilości wyjdzie 36 ciasteczek, to każde z nich będzie zawierać:
Kilokalorie: 50
Proteiny w gramach: 2
tłuszcz w gramach: 1,5

Zmiksować mąkę z zarodkami, drożdżami i solą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt.[/LEFT]
[IMG]http://www.molosy.pl/strona_glowna/karmy/przepisy/cia3.jpeg[/IMG] Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Może znacie jakieś przepisy na psie smakołyki???....
Nawet coś zwyczajnego...
[SIZE=3] [/SIZE][SIZE=5] [B][COLOR=magenta]COŚ NA PSI ZĄB...[/COLOR][/B][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=black] [B]Ciasteczka owsiane[/B][/COLOR][/SIZE]
[LIST]
[*][SIZE=3]20 dag płatków owsianych[/SIZE]
[*][SIZE=3]15 dag mąki przennej[/SIZE]
[*][SIZE=3]15 dag jogurtu naturalnego[/SIZE]
[*][SIZE=3]2 jajka[/SIZE]
[*][SIZE=3]2 łyżki miodu[/SIZE][/LIST][SIZE=3]Składniki wymieszać,zagnieść ciasto i rozwałkować,Wykroić niewielkie krążki.Piec w temperaturze 150' przez mniej więcej 30 minut.Ciasteczka pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[B][SIZE=3]Ciasteczka mięsne[/SIZE][/B]
[LIST]
[*][SIZE=3]50 dag mięsa (kurczaka lub wołowiny)[/SIZE]
[*][SIZE=3]2 jajka[/SIZE]
[*][SIZE=3]40 dag włoszczyzny[/SIZE]
[*][SIZE=3]łyżka oleju[/SIZE]
[*][SIZE=3]mąka(wg.potrzeby)[/SIZE][/LIST][SIZE=3]Ugotować mięso i włoszczyznę,ostudzić i zmiksować.Wymieszać z jajkami i olejem, ewentualnie można dodać mąkę.Uformować kuleczki.Piec w nagrzanym piekarniku (180'C) przez godzinę.[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[B][SIZE=3]Chińskie danie(zupka)[/SIZE][/B]
[LIST]
[*][SIZE=3]ryż[/SIZE]
[*][SIZE=3]mięso(kurczak lub wołowina)[/SIZE]
[*][SIZE=3]marchewka itp.[/SIZE][/LIST][SIZE=3]Ugotować zupę na kościach(mięsie).Do zupy dodać ryżu,lub ugotowany ryż polać gotową zupką.Danie łatwe i absolutnie nie jest pracochłonne...Łatwe w przygotowaniu,a jednocześnie nie zaszkodzi.[/SIZE]
[B][SIZE=3][/SIZE][/B]

Link to comment
Share on other sites

[B] Ciasteczka wątrobowe:

[/B] 3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut


Dobrze służą jako nagródki na spacerach :)

Link to comment
Share on other sites

[QUOTE][B][SIZE=3]Ciasteczka mięsne[/SIZE][/B][LIST]
[*][SIZE=3]50 dag mięsa (kurczaka lub wołowiny)[/SIZE]
[*][SIZE=3]2 jajka[/SIZE]
[*][SIZE=3]40 dag włoszczyzny[/SIZE]
[*][SIZE=3]łyżka oleju[/SIZE]
[*][SIZE=3]mąka(wg.potrzeby)[/SIZE][/LIST][SIZE=3]Ugotować mięso i włoszczyznę,ostudzić i zmiksować.Wymieszać z jajkami i olejem, ewentualnie można dodać mąkę.Uformować kuleczki.Piec w nagrzanym piekarniku (180'C) przez godzinę.[/SIZE][/QUOTE]

wyprobowałam ten przepis z MP i... pieskom bardzo smakują "kulki" :)
jestesmy zadowolenii chociaz robienie ich zajeło sporo czasu
tutaj jest fotka ;)
[url]http://img237.imageshack.us/img237/7828/20070301a0001io3.jpg[/url]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...