Joan od Wolanda Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Przecież od kupna psa należy zapłacić podatek ( nie od dzisiaj, zresztą), więc co w tym nowatorskiego? Quote
Daniela Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Joan od Wolanda']Przecież od kupna psa należy zapłacić podatek ( nie od dzisiaj, zresztą), więc co w tym nowatorskiego?[/QUOTE] Chodzi o podatki z tytulu sprzedazy szczeniaka a nie kupna,ja tek to rozumie/Podatek od kupna istnieje i istniec bedzie.Przeciez hodowcy zrzeszeni w ZwK uzyskuja jakies dochody ze sprzedazy szczeniat,nie tylko uzyskuja ci z pseudo Quote
pantolini Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Joan od Wolanda']Przecież od kupna psa należy zapłacić podatek ( nie od dzisiaj, zresztą), więc co w tym nowatorskiego?[/QUOTE] Tylko kto o tym wie?I kto zapłacił do tej pory .Obawiam się,że ściągalność jest niższa niż za abonament RTV Quote
Joan od Wolanda Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 (edited) Z tytułu transakcji kupna-sprzedaży, a płaci kupujący. Zawsze za wszystko płaci klient docelowy (ostateczny), bez względu na to, kto ten podatek odprowadza. Edited January 14, 2012 by Joan od Wolanda Quote
Daniela Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Joan od Wolanda']Stowarzyszenie zrzesza tych, którzy prowadzą tę działalność na własną rękę, dlatego ma bardzo ograniczone pole manewru, jeśli chodzi o przestrzeganie regulaminu. Może najwyżej wykluczyć ze związku. Często hodowla wykluczona z jednego Stowarzyszenia, zapisuje się do innego. Przepływ informacji jest również utrudniony ze względu na ochronę danych osobowych... Niestety, niejednokrotnie nakładają się na siebie przepisy ogólne, które wzajemnie się wykluczają. Dlatego konstruując jakąkolwiek nową Ustawę, należałoby przewidzieć z góry jej skutki.[/QUOTE] Zwiazek kynologiczny jako stowarzyszenie tez nie prowadzi sprzedazy szczeniat tylko czlonkowie Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='pantolini']Tylko kto o tym wie?I kto zapłacił do tej pory .Obawiam się,że ściągalność jest niższa niż za abonament RTV[/QUOTE] :evil_lol:abonament RTV.No tak,dobre porownanie,chyba rzeczywiscie malo ludzi kupujacych wie,ze musi oplacic podatek od zakupu pieska.Bodajze od ceny 1000zl i w gore,jesli sie nie myle... Quote
Daniela Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Joan od Wolanda']Z tytułu transakcji kupna-sprzedaży, a płaci kupujący. Zawsze za wszystko płaci klient docelowy (ostateczny), bez względu na to, kto ten podatek odprowadza.[/QUOTE] To jest podatek od kupna a mnie chodzi o podatek od dochodu/przeciez sprzedajacy mieszkanie placa podatek od dochodu jesli nie przeznaczyli tych pieniedzy na zakup nowego mieszkania .Uzyskali jakis dochod,a kupujacy placi rowniez podatek od kupna tegoz mieszkania.Czy to tak trudno zrozumiec co to jest podatek dochodowy.Jest jakas kwota zwolniona od tego podatku powyzej ktorej obowiazek placenia.Mysle ze w tym przypadku bardziej stracili by hodowcy rodowodowych psowponiewaz uzuskuja wieksze dochody z tytuly sprzedazy szczeniat/np 4 szt szczeniakow po 3000zl i w porownaniu pseudo 4 szczeniaki po300zl jest roznica Quote
filodendron Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Daniela']To jest podatek od kupna a mnie chodzi o podatek od dochodu/przeciez sprzedajacy mieszkanie placa podatek od dochodu jesli nie przeznaczyli tych pieniedzy na zakup nowego mieszkania .Uzyskali jakis dochod,a kupujacy placi rowniez podatek od kupna tegoz mieszkania.Czy to tak trudno zrozumiec co to jest podatek dochodowy.Jest jakas kwota zwolniona od tego podatku powyzej ktorej obowiazek placenia.Mysle ze w tym przypadku bardziej stracili by hodowcy rodowodowych psowponiewaz uzuskuja wieksze dochody z tytuly sprzedazy szczeniat/np 4 szt szczeniakow po 3000zl i w porownaniu pseudo 4 szczeniaki po300zl jest roznica[/QUOTE] No ale hodowca psów papierowych ma większy koszt uzyskania dochodu. Znacznie większy, jeśli jest solidnym hodowcą. Quote
keksik Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Daniela']To jest podatek od kupna a mnie chodzi o podatek od dochodu/przeciez sprzedajacy mieszkanie placa podatek od dochodu jesli nie przeznaczyli tych pieniedzy na zakup nowego mieszkania .Uzyskali jakis dochod,a kupujacy placi rowniez podatek od kupna tegoz mieszkania.Czy to tak trudno zrozumiec co to jest podatek dochodowy.[/QUOTE] ech... magiczne słowa: działy specjalne produkcji rolnej... Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 A co do ALLEGRO-ktos tu pisal pare stron wczesniej,ze znikaja z allegro aukcje -z jakich pobudek allegro sciaga aukcje charytatywne? ja mysle,ze maja juz dosc i nie chca miec u siebie zametu w stylu "oddam pieski za darmo"a w tresci tymczasem,ze maskotka za 300 zl.Tak mi sie wydaje,ze tylko dlatego.Chociaz...zginela rowniez opcja w allegro wyszukiwania: *z rodowodem *bez rodowodu Mieli pewnie za duzo roboty z tym i ciaglego sprawdzania,czy aukcja faktycznie charytatywna,czy tylko pseuduch jakis wystawia za 1zl.Czy ktos wystawia,ze z rodowodem a okazuje sie,ze bez.Sciagneli i w ten sposob maja teraz mniej odpowiedzialnosci za to. Z ta opcja bez podzialu na rodowody i bez rodowodow,ze zniknela to tez moze pod tych co oglaszaja sie jako "zarejestrowany legalnie w ogolnopolskim stowarzyszeniu cos tam cos tam" a nie wydaja rodowodow.Ot i cale zmiany na allegro sa pewno przez to. No ale mogliby zrobic dzial osobny"adopcje ze schronisk" na przyklad Quote
Daniela Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='filodendron']No ale hodowca psów papierowych ma większy koszt uzyskania dochodu. Znacznie większy, jeśli jest solidnym hodowcą.[/QUOTE] Pseudo tez ponosi jakies koszty.Podatek od roznicy przychod-koszty uzyskania=dochod Quote
pantolini Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Daniela']Pseudo tez ponosi jakies koszty.Podatek od roznicy przychod-koszty uzyskania=dochod[/QUOTE] Oczywiście ,że każdy jakieś tam koszty ponosi .Tym czasem jest coś takiego jak dział specjalny produkcji rolnej.Tam za psa z byle jakiego stowarzyszenia(bo to teraz w zgodzie z ustawa)płacisz bodajże 27 złotych rocznie od psa (suki) który w danym roku jest rozmnażany.To jest podatek ryczałtowy i nie trzeba już prowadzić ksiąg.Taką działelnośc należy zgłosić chyba do listopada.O szczegóły pytaj w swoim US bo ja to o tyle o ile jestem w temacie. Quote
filodendron Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Daniela']Pseudo tez ponosi jakies koszty.Podatek od roznicy przychod-koszty uzyskania=dochod[/QUOTE] Im niższa cena szczeniaka tym te koszty pseudo są bardziej znikome. Niby ile można zainwestować z w szczenię, które docelowo kosztuje 300 zł. Nikt z pseudo przecież nie robi tego sztuka dla sztuki. Na dzień dzisiejszy nie ma tematu, bo hodowla nie jest działalnością gospodarczą. Jeśli w którymś momencie taką się stanie, nie sądzę, żeby hodowcy wykazywali jakieś niebotyczne dochody. Wszystko kosztuje, w porządnej hodowli tym bardziej - krycie, opieka wet, usg, inne badania, żywienie, tatuowanie, chipy, inne formalności. Do kosztów uzyskania przychodu moim zdaniem należałoby wtedy doliczać także koszty wystaw. Quote
Ada-jeje Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Daniela']A czy ty wiesz ze ten podatek dotknal by i ciebie bo wszyscy podlegamy takim samym obowiazkiem placenia podatkow i nie ma roznic.Roznice sa procentowo w zaleznosci od dochodow.Znowu bylby strzal w sotope jak przy tej ustawie[/QUOTE] A to niby dlaczego uderzyl by podatek od pseuduchow w nas? Przeciez to pseuduch ma placic podatek za kazde narodzone szczenie. Quote
Beatrx Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Daniela']To w nowej ustawie nalezaloby okreslic wiek kupujacego szczeniaka ze zwiazku?[/QUOTE] nie. bo dobry hodowca nie sprzeda swojego psiego dziecka każdemu, kto tylko ma na to ochotę... Quote
Ada-jeje Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='filodendron']Im niższa cena szczeniaka tym te koszty pseudo są bardziej znikome. Niby ile można zainwestować z w szczenię, które docelowo kosztuje 300 zł. Nikt z pseudo przecież nie robi tego sztuka dla sztuki. Na dzień dzisiejszy nie ma tematu, bo hodowla nie jest działalnością gospodarczą. Jeśli w którymś momencie taką się stanie, nie sądzę, żeby hodowcy wykazywali jakieś niebotyczne dochody. Wszystko kosztuje, w porządnej hodowli tym bardziej - krycie, opieka wet, usg, inne badania, żywienie, tatuowanie, chipy, inne formalności. Do kosztów uzyskania przychodu moim zdaniem należałoby wtedy doliczać także koszty wystaw.[/QUOTE] Gdyby ustawodawca pomysal, mogl by spora kase do budzetu zyskac. Zpewniam Cie ze jest to mozliwe, trzeba im tylko wskazac narzedzie. Quote
pantolini Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='filodendron']Im niższa cena szczeniaka tym te koszty pseudo są bardziej znikome. Niby ile można zainwestować z w szczenię, które docelowo kosztuje 300 zł. Nikt z pseudo przecież nie robi tego sztuka dla sztuki. Na dzień dzisiejszy nie ma tematu, bo hodowla nie jest działalnością gospodarczą. Jeśli w którymś momencie taką się stanie, nie sądzę, żeby hodowcy wykazywali jakieś niebotyczne dochody. Wszystko kosztuje, w porządnej hodowli tym bardziej - krycie, opieka wet, usg, inne badania, żywienie, tatuowanie, chipy, inne formalności. Do kosztów uzyskania przychodu moim zdaniem należałoby wtedy doliczać także koszty wystaw.[/QUOTE] Masz rację .Na tym ta dyskusja powinna się skończyć bo na dzień dzisiejszy sprawy podatków są wyjaśnione ,a na razie na jakieś zmiany sie nie tak szybko zanosi.A co i kto będzie wliczał to jego sprawa i US. Quote
Daniela Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Ada-jeje']A to niby dlaczego uderzyl by podatek od pseuduchow w nas? Przeciez to pseuduch ma placic podatek za kazde narodzone szczenie.[/QUOTE] Dlatego ze ustawa o podatkach dotyczy wszystkich bez zadnych wyjatkow Quote
Ada-jeje Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Daniela']Dlatego ze ustawa o podatkach dotyczy wszystkich bez zadnych wyjatkow[/QUOTE] Jakos nie odczuwam placenie podatku jak ktos sprzedaje auto, nieruchomosc itp. Quote
pantolini Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 (edited) [quote name='Ada-jeje']Jakos nie odczuwam placenie podatku jak ktos sprzedaje auto, nieruchomosc itp.[/QUOTE] Na razie to żaden pseudo nie płacił podatków chyba,że miał gospodarstwo i działy specjalne.Ci inni nie płacili bo nie było takiego obowiązku teraz też nie będą płacić bo z ustawy ich już nie ma .Wszyscy inni zrzeszeni w przeróżnych stowarzyszeniach zapłacą ryczałt. Edited January 14, 2012 by pantolini Quote
Aga7777 Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Słuchajcie, miałam wczoraj okazję rozmawiać z babką która ma hodowlę Yorków, wszystkie jej psy mają rodowody, kupiła rodowodowe między innymi dlatego że nie chciała w razie czego pokryć suki z psem spokrewnionym. Ona kryła swoje psy, a z miotów które się u niej rodziły zostawiała sobie niektóre szczenięta. Pytałam ją dlaczego ona nie zapisała się do ZK , powiedziała mi że nie bo ona uważa (tu mi tłumaczyła o kumoterstwie itd.) ale głównie chodziło jej o to że ona nie nienawidzi wystaw a właściwie to nie chodzi jej o nią tylko o jej psy, ona swoich Yorków nie będzie trzymała pół życia w papilotach no itd. Sprzedaje szczeniaki, a właściwie to sprzedawała ale z tego co ona mówiła, to pieniędzy z tego nie było żadnych. Ona karmi swoje psy tylko Royalem, wszystkie są pod stałą opieką weterynaryjną, a sprzedając szczeniaka, każdemu wkleja do książeczki naklejkę, sama ją zrobiła, że w razie czego gdyby ci ludzie już nie chcieli tego psa, to mają jej oddać, żeby broń Boże żaden nie trafił do schroniska. Nie mieszka w bloku tylko w domu, jej psy są szczęśliwe mają ogród. itd. Rozmawiałam z nią o nowej ustawie, ona nie chce się zapisać do żadnej organizacji bo nie kryje już swoich psów, głównie dlatego że w pewnym momencie było tak dużo Yorków, że ciężko jej było sprzedać. Pokazywała mi je na zdjęciach w aparacie telefonicznym, faktycznie ładne i zadbane. I teraz moje pytanie, czy w myśl nowej ustawy tej o której mowa w tym temacie, ona jest pseudohodowlą czy hodowlą, bo przyznam szczerze że już się trochę pogubiłam. Druga sprawa, to jak to jest w takich wypadkach jak hodowca zrzeszony w ZK ma tak zwany lewy miot, urodziły się szczeniaki ale nie powinny i sprzedaje je bez rodowodu ale po rodowodowych rodzicach. Rozumiem że jest to zabronione przez ZK, ale mi chodzi jak to się ma do nowej ustawy? Bo w sumie jest zrzeszony w związku, jego psy które sprzedaje idą bez papierów, no więc? Najlepszym rozwiązaniem według mnie byłoby czipowanie wszystkich psów. A i jeszcze jedno , urodziło się na wsi kilka szczeniaków, tak zwanych kundelków, nie sprzedano ich tylko rozdano (wiadomo małe ładne), czy to jest legalne bo mi się wydaje że tak, ale jak w ten sposób można poprawić los tych kundelków? Dla mnie rozwiązaniem by było sterylizacja wszystkich psów na wsiach za darmo! Ale tego nie ma w ustawie Quote
pantolini Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Masz prawo zgłosić obywatelski projekt nowelizacji ustawy ,a co z nim się stanie to jeden sejm wie.Pomysły to wałkowane wielokrotnie a ustawa powstała taka,że albo jesteś bogaty albo zadowalaj się odpadami(Broń boże nie twierdzę,że kundelki są złe bo też takowego mam i jest fajowy).Ale to moja osobista opinia o osobistym kundelku Quote
Aga7777 Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 No ale może jak będą teraz uchwalać nową nowelizację , to ktoś kto ma na to jakiś wpływ, poczyta sobie te wszystkie wypociny i zastanowi się nad tym co robi. Teoretycznie istnieje taka możliwość. :) Quote
filodendron Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Aga7777'] Pytałam ją dlaczego ona nie zapisała się do ZK , powiedziała mi że nie bo ona uważa (tu mi tłumaczyła o kumoterstwie itd.) ale głównie chodziło jej o to że ona nie nienawidzi wystaw a właściwie to nie chodzi jej o nią tylko o jej psy, ona swoich Yorków nie będzie trzymała pół życia w papilotach no itd. I uwierzyłaś? :) Jak się ma rasę umiarkowanie popularną, to wystawy i zrobienie hodowlanki to nie jest takie wielkie halo - trzeba mieć zdrowego, zgodnego ze wzorcem psa. Jak się ma rasę taką jak yorki, no to sama sobie sprawdź, jaka jest konkurencja na wystawach. Jaka jest stawka psów. Jak się nie ma nic ciekawego do zaproponowania a nawet mniej, to najłatwiej powiedzieć "nienawidzę wystaw". Quote
Aga7777 Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Nie miałam powodu żeby jej nie wierzyć, tym bardziej że nie była to biedna osoba a już na pewno nie utrzymująca się z hodowli. To nie o to chodzi że ona nie lubi wystaw, ona uważa że wystawy to jest męczenie psa, a już szczególnie Yorków. Quote
Recommended Posts