Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='turystka milena']Jak kogoś znasz z tego miasta i był na bazarze to potwierdzi. Nikt nie krył się z pieskami. Stały i czekały na klienta.[/QUOTE]

Skoro tobie zabrakło przyzwoitości, to jutro ja zadzwonię na policję, do powiatowej inspekcji i do właściciela targowiska i załatwię sprawę, bo rozumiem, że ty jako pseudohodowca bardzo się cieszysz z faktu sprzedawania na targowisku psów pseudorasowych.

dzięki za wskazanie źródła - rób tak dalej - ułatwisz mi pracę

[quote name='turystka milena']Koleżanka z pracy chętnie adoptuje ze schroniska pieska shih-tzu lub yorka. Chętnie podda się wszystkim procedurom przed adopcją. Pozwala na odwiedziny przedstawiciela schroniska w celu sprawdzenia warunków życia pieska. Zaraz będzie odpowiedź, że pies bez rodowodu to kundel. Przedstawiciele schroniska mogą w dokumentach przekazać go jako psa wielorasowego. Koleżanka nie stawia innych warunków poza jednym , ma być podobny do tych z bazaru lub z ogłoszeń internetowych, które tam są sprzedawane po 600, 1000 złotych. Nie chce brać pożyczki na psa z rodowodem. Uda się pod wskazany adres po pieska lub zaprosi do domu. Czy ma prawo sama decydować jakiego psa chcesz "trzymać"? Nie potrafię jej odpowiedzieć.[/QUOTE]

Taka sama to prawda jak milena-dzidzia piernik, której się nagle sunia pusciła

nie dawajcie się podpuszczać trollowi
ta dyskusja czemus ma słuzyć = i nie jest to dobro zwierząt

Posted (edited)

[quote name='Aga7777']http://szczenieta.eu/moje-szczenieta.html a w związku z tym pisał ktoś już gdzieś?Zeby egzekwowac prawo trzeba najpierw zrobic porzadek w zwiazku.Przeciez w dokumentacji zwiazku sa dane dotyczace wielkosci hodowli czlonkow zwiazku.Nalezalo by w pierwszej kolejnosci sprawdzic warunki w jakich prowadzone sa wieksze hodowle/skoro ktos zarzucal ze sa hodowle powyzej 100szt prowadzone przez czlonkow zwiazku/ a pozniej dopiero kontrolowac inne zeby nikt nie mogl niczego zarzucic zwiazkowi/ale czy te kontrole beda obiektywne jak np.ustawiane wystawy/

Edited by Daniela
poprawka
Posted

Dlaczego roztrząsacie w kółko tylko i jedynie temat pseudo? Wy jesteście miłośnikami zwierząt? Zabrakło czasu i ochoty na przeczytanie innych artykułów niż 10a?
Po reakcji pseudo i innych ludzi rozmnażających psy widać, że zapis ustawy trafiony. Z takim zażarciem szukają dziury w całym i kombinują jak obejść zapisy, że ewidentny stał się cel tych "hodowli" = kasa, kasa, kasa.
Z radością patrzę jak się miotają ze wściekłością :)

Posted

[quote name='kahoona']Skoro tobie zabrakło przyzwoitości, to jutro ja zadzwonię na policję, do powiatowej inspekcji i do właściciela targowiska i załatwię sprawę, bo rozumiem, że ty jako pseudohodowca bardzo się cieszysz z faktu sprzedawania na targowisku psów pseudorasowych.

ta dyskusja czemus ma słuzyć = i nie jest to dobro zwierząt[/QUOTE]

Czy ty na pewno wiesz o czym piszesz? Bo czasami odnoszę wrażenie że przemawiają przez ciebie interesy swego pryncypała z PO . Gdyby cię naprawdę obchodził los zwierzaków to powinnaś się zająć tymi pieskami które nie mają domów lub psami wiejskimi które od początku życia przytwierdzone są łancuchem do budy i to jest ich cały świat, a ty pani Katarzyno zajęłaś się likwidowaniem hodowli nie zrzeszonych w ZKwP . Dlatego odnoszę wrażenie iż twoje chęci pomocy zwierzakom są tylko przykrywką dla lobbingu na rzecz ZKwP, jeżeli się mylę to przepraszam ale lektura twoich wypowiedzi nasuwa mi takowe spostrzeżenia .

Posted

[quote name='kahoona']Skoro tobie zabrakło przyzwoitości, to jutro ja zadzwonię na policję, do powiatowej inspekcji i do właściciela targowiska i załatwię sprawę, bo rozumiem, że ty jako pseudohodowca bardzo się cieszysz z faktu sprzedawania na targowisku psów pseudorasowych.

ta dyskusja czemus ma słuzyć = i nie jest to dobro zwierząt[/QUOTE]

Nie wiem czy jestes oplacanym agentem czy chodzi ci o dobro psiakow.Sprzedala czy oddala nie ma znaczenia ale gdyby te psy wyladowaly w schronisku to znajac okres procedury adopcji czy zakupu ze schroniska po tym czasie bylyby juz ze skrzywiona psychika a czy o to chodzi?

Posted (edited)

[quote name='pudelek78']Czy ty na pewno wiesz o czym piszesz? Bo czasami odnoszę wrażenie że przemawiają przez ciebie interesy swego pryncypała z PO . Gdyby cię naprawdę obchodził los zwierzaków to powinnaś się zająć tymi pieskami które nie mają domów lub psami wiejskimi które od początku życia przytwierdzone są łancuchem do budy i to jest ich cały świat, a ty pani Katarzyno zajęłaś się likwidowaniem hodowli nie zrzeszonych w ZKwP . Dlatego odnoszę wrażenie iż twoje chęci pomocy zwierzakom są tylko przykrywką dla lobbingu na rzecz ZKwP, jeżeli się mylę to przepraszam ale lektura twoich wypowiedzi nasuwa mi takowe spostrzeżenia .[/QUOTE]

pudło i jeszcze raz pudło, znam może ze dwóch hodowców z ZKwP

i skąd ta wiedza, że nie zajmuje się wiejskimi burkami????
bo według mojej wiedzy zajmuję się tym od jakichś 11 lat...

wiesz coś innego?

może pomogę, cobyś nie musiała mózgu i wyobraźni nadwyrężać - dodatkowo mam dwie firmy i robię szkolenia na temat ochrony zwierząt

wymiarów nie podam, informacji na temat swojego domu takoż, bo to zbędne przy temacie psów

pudelku, turystko czy jak ci tam, trollu...

[quote name='Daniela']Nie wiem czy jestes oplacanym agentem czy chodzi ci o dobro psiakow.Sprzedala czy oddala nie ma znaczenia ale gdyby te psy wyladowaly w schronisku to znajac okres procedury adopcji czy zakupu ze schroniska po tym czasie bylyby juz ze skrzywiona psychika a czy o to chodzi?[/QUOTE]

wy coś bierzecie????? zdradźcie co...
a ile masz lat?
ze 13 będzie, co?

[quote name='jaanna019']Dlaczego roztrząsacie w kółko tylko i jedynie temat pseudo? Wy jesteście miłośnikami zwierząt? Zabrakło czasu i ochoty na przeczytanie innych artykułów niż 10a?
Po reakcji pseudo i innych ludzi rozmnażających psy widać, że zapis ustawy trafiony. Z takim zażarciem szukają dziury w całym i kombinują jak obejść zapisy, że ewidentny stał się cel tych "hodowli" = kasa, kasa, kasa.
Z radością patrzę jak się miotają ze wściekłością :)[/QUOTE]

a miotają się, miotają, i ciągle nowe nicki na dogo zakładają, piszą tez w kółko to samo, czyli bez sensu...

Edited by kahoona
Posted

[quote name='kahoona']pudło i jeszcze raz pudło, znam może ze dwóch hodowców z ZKwP

wiesz coś innego?

może pomogę, cobyś nie musiała mózgu i wyobraźni nadwyrężać - dodatkowo mam dwie firmy i robię szkolenia na temat ochrony zwierząt

wymiarów nie podam, informacji na temat swojego domu takoż, bo to zbędne przy temacie psów

wy coś bierzecie????? zdradźcie co...[/QUOTE]

Pomijając wszystkie twoje złośliwości i to jak szczujesz jednych na drugich to zal mi ciebie . Ps masz bardzo ładne fotki ze swoim mentorem Niesiołowskim i pewnie stąd ten poziom dyskusji z tobą.

Posted (edited)

A my po prostu mamy zdrowy rozsadek ilogiczne myslenie i nikogo tu nie obrazamy/nie chciala bym sluchac wykladow tak niegrzecznej osoby na jakikolwiek temat,Jak to w zyciu bywa prawda strasznie uwiera.Ja nie twierdze ze ty masz duza hodowle ale skoro jestes taka dzialaczka to nalezy wplynac na zarzadzenie kontroli waszych hodowli Czy szkolenie polega na szczuciu jednego na drugich to zal mi kursantow.A jeszcze bardziej rozjasnilo mi sie po przeczytaniu postu pudelka78

Edited by Daniela
dopisek
Posted

[quote name='pudelek78']Pomijając wszystkie twoje złośliwości i to jak szczujesz jednych na drugich to zal mi ciebie . Ps masz bardzo ładne fotki ze swoim mentorem Niesiołowskim i pewnie stąd ten poziom dyskusji z tobą.[/QUOTE]

mam więcej fotek, też ze znanymi ludźmi, w tiwi często występuję - autograf chcesz?

a może jakieś niewielkie szkolenie z ustawy? jak dla ciebie to pełnopłatne - nie ma litości dla pseudoli

[quote name='Daniela']A my po prostu mamy zdrowy rozsadek ilogiczne myslenie i nikogo tu nie obrazamy/nie chciala bym sluchac wykladow tak niegrzecznej osoby na jakikolwiek temat,Jak to w zyciu bywa prawda strasznie uwiera.Ja nie twierdze ze ty masz duza hodowle ale skoro jestes taka dzialaczka to nalezy wplynac na zarzadzenie kontroli waszych hodowli[/QUOTE]

jakich waszych???? ja nie mam hodowli, nawet nigdy w żadnej nie byłam....

wy umiecie czytać czy tylko liczyć kasa-piesek-kasa piesek?

Posted

[quote name='kahoona']pudło i jeszcze raz pudło, znam może ze dwóch hodowców z ZKwP

wiesz coś innego?

wy coś bierzecie????? zdradźcie co...
a ile masz lat?
ze 13 będzie, co?

a miotają się, miotają, i ciągle nowe nicki na dogo zakładają, piszą tez w kółko to samo, czyli bez sensu...[/QUOTE]
Ja może tylko zwrócę uwagę bo ja nie z tych rejonów ale znajomy akurat przyjechał i mówił,że w Będzinie facet sprzedaje psy na targu nosi je pod kurtką i to same kundle ,a sprzedaje jako rasowe.On też o tym wie od swojej siostry a ona po prostu nie zareagowała.Wiem ,że dość sporo jest tu ludzi z tych okolic( mam na myśli dogomanię) właśnie może by tak kontrolowane zakupy.Facet ponoć się czai ale popytać o pieski i można go namierzyć.

Posted

[quote name='pantolini']Ja może tylko zwrócę uwagę bo ja nie z tych rejonów ale znajomy akurat przyjechał i mówił,że w Będzinie facet sprzedaje psy na targu nosi je pod kurtką i to same kundle ,a sprzedaje jako rasowe.On też o tym wie od swojej siostry a ona po prostu nie zareagowała.Wiem ,że dość sporo jest tu ludzi z tych okolic( mam na myśli dogomanię) właśnie może by tak kontrolowane zakupy.Facet ponoć się czai ale popytać o pieski i można go namierzyć.[/QUOTE]

kto jest właścicielem targowiska i które to jest? jesli masz takie informacje to podaj - coś zadziałam

Posted (edited)

[quote name='Aga7777']http://szczenieta.eu/moje-szczenieta.html a w związku z tym pisał ktoś już gdzieś?

Czy u tej pani szczenięta są prawidłowo wychowane, poświęcono im odpowiednio dużo czasu ? Czy te psy, zważywszy na ilość ras, wielkość jednych i miniaturowość innych śpią u niej na kanapach w salonie, czy mają boxy jak w schronisku ? Czy robi ta pani interes na miedniczkach tych piesków ? Mogę wkleić jeszcze kilka takich kwiatków jeśli potrzeba.
To prominentna działaczka związku i sędzina IX grupy.
http://www.sasquehanna.fr.pl/index4.htm

Edited by turystka milena
Posted

Ja nie mowie ze ty masz hodowle tylko pisze o koniecznosci kontroli hodowli rejestrowanych w ZwK czy tak trudno zrozumiec pewnie z nerwow pot oczy ci zalewa i nie czytasz do konca

Posted

[quote name='pudelek78']Szkolenie kasa kasa szkolenie więc o to chodzi?[/QUOTE]

cena dla ciebie 10.000 zł, dla innych gratis:diabloti:

[quote name='Daniela']Ja nie mowie ze ty masz hodowle tylko pisze o koniecznosci kontroli hodowli rejestrowanych w ZwK czy tak trudno zrozumiec pewnie z nerwow pot oczy ci zalewa i nie czytasz do konca[/QUOTE]

Jakich nerwów dziecino? Toż to zabawa z wami przednia...

Posted

[quote name='turystka milena']Czy u tej pani szczenięta są prawidłowo wychowane, poświęcono im odpowiednio dużo czasu ? Czy te psy, zważywszy na ilość ras, wielkość jednych i miniaturowość innych śpią u niej na kanapach w salonie, czy mają boxy jak w schronisku ? Czy robi ta pani interes na miedniczkach tych piesków ? Mogę wkleić jeszcze kilka takich kwiatków jeśli potrzeba.

zadzwoń i zapytaj

jeszcze Ci podpowiem, że kobita jest sędzią kynologicznym

Posted

[quote name='turystka milena']Czy u tej pani szczenięta są prawidłowo wychowane, poświęcono im odpowiednio dużo czasu ? Czy te psy, zważywszy na ilość ras, wielkość jednych i miniaturowość innych śpią u niej na kanapach w salonie, czy mają boxy jak w schronisku ? Czy robi ta pani interes na miedniczkach tych piesków ? Mogę wkleić jeszcze kilka takich kwiatków jeśli potrzeba.
To prominentna działaczka związku i sędzina IX grupy.
Tak jak już padła odpowiedż właściielka jest sędzią..
I do opieki nad stadem zwierząt zatrudnia wyszkolonych ludzi.

Posted

[quote name='Aga7777']Tak - i lekarzem weterynarzem :)[/QUOTE]

jej nie zagraża nowelizacja - jest zarejestrowanym hodowcą, mieszka kilka kilometrów ode mnie, może po raz pierwszy podjadę i obejrzę jakąś hodowlę:p

Posted

W związku z nową ustawą przeraża mnie jedno- polskie cwaniactwo. Pseudo-stowarzyszenia, jabłko, obroża, szampon za 500 zł i piesek gratis, za koszty odchowu... zero szacunku dla polskiego prawa, to naprawdę smutne! To chyba narodowa cecha Polaków- a później płacz, bo grzywna albo więzienie.

Dla mnie pseudohodowla jest pozbawiona sensu z wielu powodów- głównie dlatego, że motywacja (pieniądze) jest nieprawidłowa. Nie znamy przodków psów, nic o nich niewiadomo, więc wzmacnianie/osłabianie wybranych cech jest wykluczone. Nie robi się badań- to też dowód na to, że dbałość o psy to pozory.

Ale mniejsza o motywacje pseudohodowców- bardziej martwią mnie kupujący. Bo co taki kupujący sobie myśli? Skoro chce rasowego psa, to prawdopodobnie oczekuje konkretnych cech charakteru- a bez znajomości pochodzenia przodków psa niewiele można o tym powiedzieć. Czyli chodzi kupującemu tylko o wygląd? Czy może opiera się na stereotypach, które krążą w społeczeństwie na temat poszczególnych ras (np. amstaff dla drecha, labrador dla rodzinki z dzieckiem)? Dodatkowo, skoro chodzi tylko o to, żeby piesek był 'słodziusi', to prawdopodobnie kupujący nie zadał sobie trudu, żeby dowiedzieć się o pochodzeniu i celach, jakich pies miał służyć, albo przeczytał to pobieżnie. I później jest zdziwienie, że ten piękny, dostojny, niebieskooki siberian husky wyje, i demoluje mieszkanie, bo kupujący myślał, że 3 spacerki po 20 minut to już jest całkiem sporo wysiłku dla pieska.

Niestety, dopóki nie zmieni się świadomość ludzi, to psy nadal będą cierpiały. Myślę, że ustawa niewiele zmieni w sensie prawnym- natomiast istnieje cień nadziei, że w głowie potencjalnego posiadacza psa może zapalić się lampeczka- dlaczego wprowadzono taką ustawę? Czym różni się pies rodowodowy od nierodowodowego? Może trafi na stronę promującą akcję 'rasowy=rodowodowy' i wyciągnie właściwie wnioski? I może zamiast kupować 'niewiadomocozniewiadomoskąd' za 300 zł, odczeka, pooszczędza, douczy się, porozgląda się po dobrych hodowlach, porozmawia z ludźmi obytymi z wybraną rasą? Jeśli chociaż paru ludzi taka ustawa 'oświeci' to już będzie duży sukces- jak np. w przypadku mojej koleżanki, która dzięki ustawie i mojej argumentacji rozgląda się po hodowlach za rodowodowym owczarkiem niemieckim. :)

Posted

[quote name='kahoona']jej nie zagraża nowelizacja - jest zarejestrowanym hodowcą, mieszka kilka kilometrów ode mnie, może po raz pierwszy podjadę i obejrzę jakąś hodowlę:p[/QUOTE]
To się tyczy cały czas tego samego nie ma w ustawie ile psów może mieć hodowla, bo ja nie rozumiem jak można się prawidłowo zająć taką ilością. Kahoona - jedź !

Posted

[quote name='kahoona']kto jest właścicielem targowiska i które to jest? jesli masz takie informacje to podaj - coś zadziałam[/QUOTE]
Targowisko miejskie ponoć tam od czasu do czasu straz miejska chodzi i polcja też ale facet jak tu mi znajomy mówi się ponoć czai by go nie złapali bo wcześniej to stał legalnie.Tu chyba tylko zakup kontrolowany tak jak mówili w wiadomościach.