Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aga7777']Nie miałam powodu żeby jej nie wierzyć, tym bardziej że nie była to biedna osoba a już na pewno nie utrzymująca się z hodowli. To nie o to chodzi że ona nie lubi wystaw, ona uważa że wystawy to jest męczenie psa, a już szczególnie Yorków.[/QUOTE]
Oczywiście. Stara zgrana płyta pseudohodowców. Niestety.
Świat potrzebuje yorków. A to, czy ktoś z zewnątrz je oceni - ile yorka w yorku - to już sprawa drugorzędna. Ważne, że jest popyt.
Ciekawe, czy miałaby takie samo podejście hodując rasę - no nie wiem - powiedzmy nagi pies peruwiański albo inną "egzotykę" ;)

Posted

Trzeba zrozumiec ze nie kazdy pies z rodowodem nadaje sie do hodowli powinien to ocenic sedzia . Może te yorki zgryz miały nieprawidłowy ale łatwiej powiedziec ze piesek na wystawach sie męczy

Posted

ja rozumię ta panią wystarczy przejść na wystawie w okolice ringów "ozdóbek" woń lakieru i innych specyfików,rozgrzane prostownice,karbownice i co jeszcze chcecie. Wolałabym zobaczyć psiaka czystego,z naturalą szatą a nie ufryzowana kukiełkę.Znam psiaki z tej grupy ,które prawie całe życie chodzą w pipilotach...Czy to jest dla dobra rasy ? czy to jest dla dobra zwierzat ???a jak na moj gust te dziwacznie wystrzyżone pudle co to ma z poprawą rasy ? a niestety zwierzę w że tak powiem stanie naturalnym nie ma po co pokazywać sie na wystawie/dotyczy znacznej grupy ras/ Doskonale wieci że ręce wprawnego gromera potrafią zatuszować wady pokrojowe....i pytam po co ten cyrk ? np zwycięsca rasy konkurencja 1 pies o suk...
Dobra to est temat rzeka. Ale ja mam pytanie jakie konsekwncje czekaja za łamanie zapisu UStawy mowiącego o zakazie puszczania luzem psów nie wyposazonych w adresówki ? ile w tym roku zagineło ile znaleziono /ktormiał ten bezcenny drobiazg ?

Posted

Wiecie co mam nieodparte wrażenie że w tym wszystkim wcale nie chodzi o dobro zwierząt, przynajmniej nie wszyscy. Część z was byłaby najbardziej zadowolona z takiej ustawy żeby można było hodować psy, tylko zrzeszone w ZK, oczywiście wystawiane i oceniane przez sędziów ZK, którzy sami w sobie są mało obiektywni ponieważ zdarza się tak że sędzia ocenia psa, którego sam wyhodował, albo np. w sobotę pies dostaje II lokatę, a w niedzielę jest już tylko bardzo dobry. Ci którzy hodują psy jak chcą to mogą, ale muszą kupić psa od was, i zapisać się do wspomnianego towarzystwa wzajemnej adoracji. Później muszą się sporo uczyć, bo nie dość że są nowi, to jeszcze przecież trzeba umieć przygotować psa do takiej wystawy. (a to już prawie sztuka) Cała reszta powinna być zakazana, psy z tego powodu że będzie ich mało powinny osiągnąć ceny zachodnie czyli ok. 1000 € w górę. Ale wy "prawdziwi hodowcy", nie chcecie płacić dodatkowych składek z tytułu zarabiania pieniędzy - bo to przecież hobby! Cała reszta powinna być zaczipowana, wykastrowana, a jak już jakiś "bamber" będzie miał szczenięta to do więzienia z nim. Gratuluję! Cholernie demokratyczne podejście!
Powinniście jeszcze kastrować szczenięta, bo nawet w swoim gronie nie byłoby konkurencji.
A i psy w schronie przecież w myśl waszej ustawy się kiedyś skończą, więc za 20 lat zostaniecie tylko WY - to będzie ewenement na skalę światową.
Ale zapewniam was, że jesteśmy w UE i jeszcze pewnie jakiś czas będziemy!

Posted

[quote name='Aga7777']Wiecie co mam nieodparte wrażenie że w tym wszystkim wcale nie chodzi o dobro zwierząt, przynajmniej nie wszyscy. Część z was byłaby najbardziej zadowolona z takiej ustawy żeby można było hodować psy, tylko zrzeszone w ZK, oczywiście wystawiane i oceniane przez sędziów ZK, którzy sami w sobie są mało obiektywni ponieważ zdarza się tak że sędzia ocenia psa, którego sam wyhodował, albo np. w sobotę pies dostaje II lokatę, a w niedzielę jest już tylko bardzo dobry. Ci którzy hodują psy jak chcą to mogą, ale muszą kupić psa od was, i zapisać się do wspomnianego towarzystwa wzajemnej adoracji. Później muszą się sporo uczyć, bo nie dość że są nowi, to jeszcze przecież trzeba umieć przygotować psa do takiej wystawy. (a to już prawie sztuka) Cała reszta powinna być zakazana, psy z tego powodu że będzie ich mało powinny osiągnąć ceny zachodnie czyli ok. 1000 € w górę. Ale wy "prawdziwi hodowcy", nie chcecie płacić dodatkowych składek z tytułu zarabiania pieniędzy - bo to przecież hobby! Cała reszta powinna być zaczipowana, wykastrowana, a jak już jakiś "bamber" będzie miał szczenięta to do więzienia z nim. Gratuluję! Cholernie demokratyczne podejście!
Powinniście jeszcze kastrować szczenięta, bo nawet w swoim gronie nie byłoby konkurencji.
A i psy w schronie przecież w myśl waszej ustawy się kiedyś skończą, więc za 20 lat zostaniecie tylko WY - to będzie ewenement na skalę światową.
Ale zapewniam was, że jesteśmy w UE i jeszcze pewnie jakiś czas będziemy![/QUOTE]
Aga.. czy aby to nie mania prześladowcza??

Posted (edited)

[quote name='bejasty']Ja rozumiem tę panią. Wystarczy przejść na wystawie w okolice ringów "ozdóbek" woń lakieru i innych specyfików,rozgrzane prostownice,karbownice i co jeszcze chcecie. Wolałabym zobaczyć psiaka czystego,z naturalną szatą a nie ufryzowana kukiełkę.Znam psiaki z tej grupy ,które prawie całe życie chodzą w pipilotach...Czy to jest dla dobra rasy ? czy to jest dla dobra zwierzat ???Jak na mój gust te dziwacznie wystrzyżone pudle co to ma z poprawą rasy ? a niestety zwierzę w że tak powiem stanie naturalnym nie ma po co pokazywać się na wystawie/dotyczy znacznej grupy ras/ Doskonale wieci że ręce wprawnego gromera potrafią zatuszować wady pokrojowe....i pytam po co ten cyrk?

Akurat te "dziwacznie wystrzyżone pudle" to mało trafiony argument, bowiem pierwotnie pudel był psem myśliwskim aportującym z wody. Strzyżono go po to, aby nasiąknięta wodą sierść nie poprzeszkadzała mu w pracy. Zostawiano tylko tyle sierści, aby chronić organy wewnętrzne ( mówię w tej chwili o fryzurze " na lwa", bo to właśnie ona budzi największe kontrowersje). Z czasem dostrzeżono wybitną inteligencję pudli i zabrano je " na salony" (wykorzystywano je także np.jako psy cyrkowe,). Fryzura "na lwa" ma przypominać o pierwotnym przeznaczeniu rasy. Poza tym, tak się jakoś dziwnie składa, że kiedy wystawiam swoje psy nie używam kosmetyków, bo też jestem zwolenniczką naturalnego wyglądu ( owszem, psy są wykąpane, wyczesane) i mimo to w opisach sędziowskich moich pekinów bardzo często pojawia się określenie " doskonała szata" więc nie wmawiaj mi, że kosmetyki są najważniejsze.

Edited by Lotty
Posted

Akurat te "dziwacznie wystrzyżone pudle" to mało trafiony argument. Pierwotnie pudel był psem myśliwskim
Tym bardziej wydaje mi się że jest to bardzo dobry argument.

Posted

[quote name='Aga7777']Akurat te "dziwacznie wystrzyżone pudle" to mało trafiony argument. Pierwotnie pudel był psem myśliwskim
Tym bardziej wydaje mi się że jest to bardzo dobry argument.[/QUOTE]

Nie sądzę, doczytaj resztę mojego posta ( nie mogę pisać długich postów od razu, bo Dogo mi je "zjada").

Posted

[quote name='Lotty']Nie sądzę, doczytaj resztę mojego posta ( nie mogę pisać długich postów od razu, bo Dogo mi je "zjada").[/QUOTE]
No faktycznie mam teraz resztę posta, ale czy pudel taki wystrzyżony, chyba Królewski ale nie znam się więc mogłam pomylić,
taki co ma część zgoloną i takie kępki zostawione to nie przesada, czy to też fryzura żeby mu w pracy nie przeszkadzała?

Posted

Dzisiaj byłam ze znajomym u jego rodziny w Garwolinie. Przy okazji zajechaliśmy na targowisko zwierząt. Najwięcej hodowcy wystawili na sprzedaż gołębi, kur i królików. Były też psy, kilka ras. Pani , która miała pięć pekińczyków w kartonie, po godzinie nosiła dwa ostatnie. Pani ta pewnie się cieszy i nowi właściciele też.

Posted

Aga, określenie: "pudel królewski" odnosi się do jego rozmiaru ( jest to inna nazwa pudla dużego lub standardowego, bo takie nazwy też funkcjonują).

Pudle duże: Powyżej 45 cm do 60 cm, z tolerancją 2 cm powyżej
Pudle średnie: Powyżej 35 cm do 45 cm.
Pudle miniaturowe: Powyżej 28 cm do 35 cm.
Pudle toy: Powyżej 24 cm do 28 cm (pożądany ideał: 25 cm), z
tolerancją -1 cm.
Tak jak pisałam, fryzura "na lwa", bo o niej mówimy, ma przypominać o pierwotnym przeznaczeniu rasy.

Posted

[quote name='turystka milena']Dzisiaj byłam ze znajomym u jego rodziny w Garwolinie. Przy okazji zajechaliśmy na targowisko zwierząt. Najwięcej hodowcy wystawili na sprzedaż gołębi, kur i królików. Były też psy, kilka ras. Pani , która miała pięć pekińczyków w kartonie, po godzinie nosiła dwa ostatnie. Pani ta pewnie się cieszy i nowi właściciele też.[/QUOTE]

Rozumiem, że zachowałaś się właściwie i wezwałaś policję? Bo każdy przyzwoity człowiek by tak zrobił..... a uczestnicy tego forum na pewno...

Jestes przyzwoita? Czy tak, jak myśli o tobie większość, jesteś pseudolem i trollem?

A może właśnie to wymyśliłaś, jak wszystko dotąd, "dla poddzierżenia rozgawora"?

Posted

[quote name='turystka milena'] Pani , która miała pięć pekińczyków w kartonie, po godzinie nosiła dwa ostatnie. Pani ta pewnie się cieszy i nowi właściciele też.[/QUOTE]
Ciekawe czy Ci nowi właściciele będą się tak samo cieszyć jak ich pies wyląduje u weta na ostrym dyżurze, albo zejdzie na nosówkę, parwowirozę lub inne świństwo. " Pani" może się cieszyć, bo pieniądze zarobiła, a co się stanie z psem to już nie jej sprawa.

Posted

[quote name='Ciucik']Jeżeli ktoś nie rozumie o co mniej więcej chodzi w nowej ustawie to niech zajrzy :http://czestochowa.olx.pl/owczarki-cooli-iid-299425243

Chodzi między innymi o to aby takiego " w gruncie rzeczy dobrego człowieka-hodowcę amatora" można było ukarać za taką "hobbystyczną i nienastawioną na zarabianie hodowlę" i żeby takich hobbystów było coraz mniej.
Gdyby tak właśnie o to w nowej ustawie jedynie chodziło to kto by się temu sprzeciwiał?Chyba tylko zwyrodnialec.Ale co sądzić o tych którzy sprzedaja raz do roku resztkę z miotu bo większość była już zamówiona.Pieski odkarmione,poszczepione i wykochane na podusiach w domu lub na specjalnie dla nich kupionym bądź robionym posłaniu.Walczyć z takimi jak tu pokazałaś i ściągać tym właśnie ogłoszenia i nikt by nie miał tu na dogomanii żadnych wątpliwości ,że o dobro zwierzat ,a nie interesy pewnej grupy chodzi.

Posted

[quote name='kahoona']Rozumiem, że zachowałaś się właściwie i wezwałaś policję? Bo każdy przyzwoity człowiek by tak zrobił..... a uczestnicy tego forum na pewno...

Jestes przyzwoita? Czy tak, jak myśli o tobie większość, jesteś pseudolem i trollem?

A może właśnie to wymyśliłaś, jak wszystko dotąd, "dla poddzierżenia rozgawora"?[/QUOTE]

Jak kogoś znasz z tego miasta i był na bazarze to potwierdzi. Nikt nie krył się z pieskami. Stały i czekały na klienta.

Posted

[quote name='kahoona']Rozumiem, że zachowałaś się właściwie i wezwałaś policję? Bo każdy przyzwoity człowiek by tak zrobił..... a uczestnicy tego forum na pewno...

A może właśnie to wymyśliłaś, jak wszystko dotąd, "dla poddzierżenia rozgawora"?

Przyzwoity człowiek nigdy nie doniesie na drugiego:evil_lol: ! Wiem ze niedługo zostanę zaatakowany więc wyjaśnię wcześniej że jeżeli pieskom czy innemu stworzeniu nie dzieje się krzywda i wygląd wskazuje iz nie zostało ,, wyprodukowane'' w nędznych warunkach nigdy nie powiadomię policji bo takie jest prawo i trzeba go przestrzegać.
Nie dla matołów którzy wymyślają prawo pod siebie ,bo tutaj tak ewidentnie było :-(:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Posted

[quote name='pudelek78']Przyzwoity człowiek nigdy nie doniesie na drugiego:evil_lol: ! Wiem ze niedługo zostanę zaatakowany więc wyjaśnię wcześniej że jeżeli pieskom czy innemu stworzeniu nie dzieje się krzywda i wygląd wskazuje iz nie zostało ,, wyprodukowane'' w nędznych warunkach nigdy nie powiadomię policji bo takie jest prawo i trzeba go przestrzegać.
Nie dla matołów którzy wymyślają prawo pod siebie ,bo tutaj tak ewidentnie było :-(:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
Przyzwoity czlowiek nie bedzie dorabial na nieszczesciu zwierzat, ale widocznie Ty tez jestes tak samo przyzwoity jak ta osoba ktora sprzedawala szczeniaki. moge uchodzic w twoich oczach za nie przyzwoita, ale Policje wezwalam bym natychmiast.

Posted

[quote name='pudelek78']Przyzwoity człowiek nigdy nie doniesie na drugiego:evil_lol: ! Wiem ze niedługo zostanę zaatakowany więc wyjaśnię wcześniej że jeżeli pieskom czy innemu stworzeniu nie dzieje się krzywda i wygląd wskazuje iz nie zostało ,, wyprodukowane'' w nędznych warunkach nigdy nie powiadomię policji bo takie jest prawo i trzeba go przestrzegać.

Hm...............manifest jakiś:crazyeye:? Apoteoza solidarności pseuducha?

Posted

Ciucik wypraszam sobie od wyzywania mnie od PSEUDUCHÓW bo równie dobrze mógłbym ci przypisać kilka innych obraźliwych epitetów, więc przestań obrażać innych i
jeżeli masz jakieś pomysły odnośnie ustawy to pisz a nie OBRAŻAJ innych.

Posted

[quote name='pudelek78']Ciucik wypraszam sobie od wyzywania mnie od PSEUDUCHÓW bo równie dobrze mógłbym ci przypisać kilka innych obraźliwych epitetów, więc przestań obrażać innych i
jeżeli masz jakieś pomysły odnośnie ustawy to pisz a nie OBRAŻAJ innych.[/QUOTE]

:evil_lol:
No, nie krepuj się.
Piszesz wprawdzie średnio po polsku ,ale może ci się uda z tymi epitetami.

Posted

[quote name='pudelek78']Nie będę się zniżał do twojego poziomu ..........[/QUOTE]
No i tak trzymaj! Jak już napisałeś , jeśli brakuje argumentów to pozostaje tylko obrażanie, taka polska tradycja :)