Rudzia-Bianca Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 eliza_sk napisał(a):Dziś kluczowy dzień - red. Hejda ma rozmawiać z wójtową, również ws. zostania Czarka w hotelu. Wczoraj na Marszu Azylanta nagrywał się Arek, dziś kolej na Czarka i wójtową. Trzymamy kciuki i nieustannie zapraszamy na bazarek dla Czarka -kasa zawsze się przyda nawet jak zostanie pod opieką gminy ... Quote
Pani Toffina Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 W sobotę Czarek był w Gazecie Krakowskiej. Na razie, niestety, nikt nie zadzwonił w jego sprawie. Ale bądźmy dobrej myśli. Może dlatego, że na zdjęciu wygląda na dużego psa? Może w po czwartku, po programie w TV Kraków, gdzie będzie widać, że to psiak do kolan ktoś się odezwie. No i czekamy na wiadomość od red. Hejdy, Quote
Rudzia-Bianca Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Pani Toffina napisał(a):W sobotę Czarek był w Gazecie Krakowskiej. Na razie, niestety, nikt nie zadzwonił w jego sprawie. Ale bądźmy dobrej myśli. Może dlatego, że na zdjęciu wygląda na dużego psa? Może w po czwartku, po programie w TV Kraków, gdzie będzie widać, że to psiak do kolan ktoś się odezwie. No i czekamy na wiadomość od red. Hejdy, Po kundlu zwykle jest duży odzew , może się uda Czarkowi ... Quote
eliza_sk Posted May 23, 2011 Author Posted May 23, 2011 Pani Toffina, mamy siakieś wieści z gminy ? Quote
agata51 Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Niech on nie wraca do schroniska. Nie wiem, co robić. Deklarowałam 20zł/mies. Majową, oczywiście, wyślę, ale z tego co zrozumiałam, jeśli Czarek wyląduje w schronisku, deklaracje są niepotrzebne. Przyznaję, że przeleciałam stronki na chybcika, więc jeśli się mylę, skorygujcie. Jeśli Czarek trafi do DT lub hoteliku, deklaruję 50zł/mies. Quote
Pani Toffina Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 agata51 napisał(a):Niech on nie wraca do schroniska. Nie wiem, co robić. Deklarowałam 20zł/mies. Majową, oczywiście, wyślę, ale z tego co zrozumiałam, jeśli Czarek wyląduje w schronisku, deklaracje są niepotrzebne. Przyznaję, że przeleciałam stronki na chybcika, więc jeśli się mylę, skorygujcie. Jeśli Czarek trafi do DT lub hoteliku, deklaruję 50zł/mies. Rozmawiałem z redaktor Hejdą. Wczoraj przeprowadziła wywiad z panią wójt. Podobno pani wójt zgodziła się na to, żeby Czarek przebywał w hotelu "tak długo, jak będzie trzeba". Nie wiem, co taka deklaracja oznacza, ale wydaje mi się, że nie jest źle :). Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Póki co na weta wydaliśmy prawie 500zł, a gmina nie zwróciła ani złotówki. Dzisiaj koło południa zadzwonię do pani Gielas z urzędu i spróbuję się od niej czegoś więcej dowiedzieć. Quote
eliza_sk Posted May 24, 2011 Author Posted May 24, 2011 Pani Toffina napisał(a):Rozmawiałem z redaktor Hejdą. Wczoraj przeprowadziła wywiad z panią wójt. Podobno pani wójt zgodziła się na to, żeby Czarek przebywał w hotelu "tak długo, jak będzie trzeba". Nie wiem, co taka deklaracja oznacza, ale wydaje mi się, że nie jest źle :). Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Póki co na weta wydaliśmy prawie 500zł, a gmina nie zwróciła ani złotówki. Dzisiaj koło południa zadzwonię do pani Gielas z urzędu i spróbuję się od niej czegoś więcej dowiedzieć. O jakieś światełko w tunelu :) Quote
Pani Toffina Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Gdyby rzeczywiście wszystko pięknie wypaliło z gminą pozostaje pytanie, do was, co zrobić ze środkami, które od was wpłynęły: odesłać, przeznaczyć na ewentualne leczenie zerwanego więzadła kolanowego Czarka (o ile jego stan zdrowia na to pozwoli)? To jest pytanie do was :) Quote
Pani Toffina Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 No, i pierwsze problemy już się pojawiły. Oto fragment maila z urzędu, który otrzymałem przed chwilą: "[...] Po okresie leczenia pieska i po ustaleniu ze Stowarzyszeniem oraz ze Schroniskim w Krakowie, zostanie Czaruś przeniesiony do Krakowa, Lucyna Gielas WGK ROŚ U.G. Zabierzów [...]" Będę wyjaśniać sprawę. Quote
Pani Toffina Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 azalia napisał(a):NO to rzeczywiście gmna 'pomogła" Moja korespondencja dzisiejsza z gmina zakończyła się informacja z urzędu: "[...] Co do miejsca pobytu pieska będzie Pan poinformowany pisemnie. [...]" Quote
maruda99 Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 "Pani Wójt dodała, że w Studium przeznaczono grunty pod budowę schroniska dla zwierząt. " - protokół z Sesji Rady Gminy Zabierzów. Okazuje się, że żadnych gruntów pod schronisko w studium nie ma! Czy ktoś wie co można zrobić, gdy urzędnik - w tm przypadku wójt Zabierzowa pani Elżbieta Burtan, delikatnie mówiąc, mija się z prawdą? Czy można jakoś wyegzekwować tę obietnicę? Czy można wierzyć komuś takiemu? Quote
Ada-jeje Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 maruda99 napisał(a):"Pani Wójt dodała, że w Studium przeznaczono grunty pod budowę schroniska dla zwierząt. " - protokół z Sesji Rady Gminy Zabierzów. Okazuje się, że żadnych gruntów pod schronisko w studium nie ma! Czy ktoś wie co można zrobić, gdy urzędnik - w tm przypadku wójt Zabierzowa pani Elżbieta Burtan, delikatnie mówiąc, mija się z prawdą? Czy można jakoś wyegzekwować tę obietnicę? Czy można wierzyć komuś takiemu? Jak masz to na pismie, to mozna probowac, z rozmowy telefonicznej zawsze mozna sie wykrecic, ze osoba z drugiej strony zle zrozumiala, zinterpretowala moje wyjasnienie. Quote
Lu_Gosiak Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Pani Toffina napisał(a):Moja korespondencja dzisiejsza z gmina zakończyła się informacja z urzędu: "[...] Co do miejsca pobytu pieska będzie Pan poinformowany pisemnie. [...]" czyli teraz urzad decyduje o psie?? jak to wyglada formalnie? skoro do tej pory nie zzaplacili nawet za leczenie to moga sie cmoknac trzebaby sciagnac od nich kase za leczenie i podziekowac..a psa zostawic w hoteliku Quote
kkanarekk Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Jak masz to na pismie, to mozna probowac, z rozmowy telefonicznej zawsze mozna sie wykrecic, ze osoba z drugiej strony zle zrozumiala, zinterpretowala moje wyjasnienie. Jest to na piśmie na oficjalnej stronie gminy zabierzów. Protokół z sesji rady gminy: tu wklejam cytat: Protokół Nr VI/2011 z Sesji Rady Gminy Zabierzów z dnia 25.02.2011 r. Ad. 12. Podjęcie uchwały w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać przedsiębiorca ubiegający się o uzyskanie zezwolenia na prowadzenie działalności w zakresie ochrony przed bezdomnymi zwierzętami oraz prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt, a także grzebowisk i spalarni zwłok zwierzęcych i ich części. Pani Wójt wyjaśniła, że w związku z nowelizacją ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, Rada Gminy ma obowiązek określenia w drodze uchwały wymagań, jakie powinien spełniać przedsiębiorca ubiegający się o uzyskanie zezwolenia na prowadzenia działalności jak w tyt. projektu. Określone w Regulaminie do projektu wymagania funkcjonowały wcześniej w formie zawartej w Zarządzeniu Wójta. Przewodnicząca Rady przekazała, że projekt uchwały został przedłożony Komisji Statutowo – Regulaminowej, Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego oraz Komisji Gospodarki Komunalnej, Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska. Radny Tadeusz Jojczyk Przewodniczący Komisji Statutowo - Regulaminowej [...] powiedział, że Komisja pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały. Radny Tadeusz Skwarczeński Przewodniczący Komisji Gospodarki [...] przekazał, że Komisja pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały (6 –za). Radna Maria Dziobek zapytała, czy na terenie Gminy Zabierzów są przedsiębiorcy, a jeżeli tak, to ilu, którzy zajmują się zadaniami zawartymi w treści projektu uchwały. Radna zwróciła się o wyjaśnienie, kto zajmuje się przejmowaniem bezdomnych zwierząt, jak gmina podchodzi do sprawy prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt oraz poprosiła o wytłumaczenie kwestii spalarni zwłok zwierzęcych. Pan Wojciech Praczyński odpowiedział, że na chwilę obecną na terenie gminy nie ma przedsiębiorcy zajmującego się tego typu działalnością. Gmina Zabierzów ma podpisaną skuteczną umowę na odbiór padliny zwierzęcej. Firmę prowadzi osoba, która jest w trakcie budowy schroniska dla zwierząt, na terenie Gminy Michałowice. Gmina Zabierzów obecnie ma podpisaną umowę na przetrzymywanie zwierząt, które już trafiły do schroniska w Olkuszu, natomiast nie ma umowy na odbiór zwierząt bezdomnych, gdyż pomimo wysłanych zapytań ofertowych, nie udało znaleźć się wykonawcy usługi. Bezdomne zwierze, jest dostarczane przez policję, do schroniska w Krakowie, gdzie jest utrzymywane do momentu znalezienia mu nowego właściciela. Pani Wójt dodała, że w Studium przeznaczono grunty pod budowę schroniska dla zwierząt. Wiceprzewodniczący Tadeusz Brzuchacz odczytał treść projektu uchwały w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać przedsiębiorca ubiegający się o uzyskanie zezwolenia na prowadzenie działalności w zakresie ochrony przed bezdomnymi zwierzętami oraz prowadzenia schronisk dla bezdomnych zwierząt, a także grzebowisk i spalarni zwłok zwierzęcych i ich części, który radni przyjęli następująco: Za – 20 Przeciw – 0 Wstrzymało się – 0 Uchwała została podjęta i otrzymała Nr VI/35/11 Quote
eliza_sk Posted May 25, 2011 Author Posted May 25, 2011 Lu_Gosiak napisał(a):czyli teraz urzad decyduje o psie?? jak to wyglada formalnie? skoro do tej pory nie zzaplacili nawet za leczenie to moga sie cmoknac trzebaby sciagnac od nich kase za leczenie i podziekowac..a psa zostawic w hoteliku Nie zapłacili, bo nie wystawiłyśmy im jeszcze rachunku, czekamy na (mamy nadzieję) ostatnią wizytę u weta w czw i dopiero wtedy Arek zrobi podsumowanie, wypiszemy rachunek, podepniemy kserokopie faktur i im wyślemy. Quote
epe Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 [quote name='eliza_sk']Nie zapłacili, bo nie wystawiłyśmy im jeszcze rachunku, czekamy na (mamy nadzieję) ostatnią wizytę u weta w czw i dopiero wtedy Arek zrobi podsumowanie, wypiszemy rachunek, podepniemy kserokopie faktur i im wyślemy. Faktury mam nadzieję będą wystawione na gminę? I chuba nie kserokopie,bo muszą mieć oryginały - ksero dla Was! Przepisy księgowe nie dopuszczają pewnych rzeczy:razz: Quote
eliza_sk Posted May 25, 2011 Author Posted May 25, 2011 epe napisał(a): Faktury mam nadzieję będą wystawione na gminę? I chuba nie kserokopie,bo muszą mieć oryginały - ksero dla Was! Przepisy księgowe nie dopuszczają pewnych rzeczy:razz: Wiem co piszę :razz: Nie wiedząc jaki finał będzie miała sprawa Arek od początku brał faktury na nas i teraz my wystawimy rachunek gminie za całość kosztów wet., do rachunku podepniemy ksera faktur na potwierdzenie, ale to jak pisałam po czw. wizycie. Aktualizacja wydatków jest w I poście. Quote
Pani Toffina Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 eliza_sk napisał(a):Wiem co piszę :razz: Nie wiedząc jaki finał będzie miała sprawa Arek od początku brał faktury na nas i teraz my wystawimy rachunek gminie za całość kosztów wet., do rachunku podepniemy ksera faktur na potwierdzenie, ale to jak pisałam po czw. wizycie. Aktualizacja wydatków jest w I poście. Wieści z placu boju. Dzisiaj byłem z Czarkiem u weterynarza. Dostaliśmy pozwolenie na zdjęcie kołnierza. Rana na mosznie się zagoiła. Na napletku też już prawie. Przy okazji okazało się, że Czarek podczas swojego długiego żywota podczas walki z innym psem stracił część powieki, ma przypuszczalnie uszkodzony jej mięsień i czasami mu się ona zawija i oczko ropieje. Ale to nic strasznego tylko trzeba co jakiś czas powiekę kontrolować. Kolano Czarka obejrzał też ortopeda i powiedział, że "więzadło jest zerwane jak cholera". Ale ocenił stan Czarka na tyle dobry, że - o ile wyniki badań krwi wyjdą ok - można mu zoperować to kolano i Czarek spadnie "na cztery łapy" :) W sobotę z samego rana znów wybiorę się na Kurdwanów tym razem na badania krwi. Czarek czuje się lepiej - przytył 2kg, najwyraźniej kuracja antytasiemcowa działa. Ma więcej sił, zadomowił się w hotelu, broni wejścia do swojego kojca (takie starcze poszczekiwanie:)). Ma apetyt. Szafa gra. Po artykule w Gazecie Krakowskiej nie miałem żadnego telefonu, ale liczę, że może po dzisiejszym programie Kundel Bury w TVP Kraków coś się ruszy. Faktury wysłałem dzisiaj Elizie - Stowarzyszenie wystawi rachunek do gminy. Zobaczymy, jak sprawnie pójdzie im zwrot kosztów. Co do pobytu w hotelu - mamy zapewnienie z gminy, że Czarek może zostać w hotelu tak długo jak długo potrwa leczenie. Sami wiecie, że trochę to jeszcze potrwa. Jednocześnie redaktor Hejda otrzymała ustne zapewnienie od pani wójt, że nie pozwoli na pogorszenie warunków życia Czarka. Moim zdaniem schronisko to pogorszenie więc taka obietnica jest moim zdaniem wiążąca. Sami widzicie, że nie są to "twarde" konkrety, ale czasami trzeba stąpać po gruncie grząskawym. Myślę, że w tej sytuacji musimy po prostu robić swoje i zobaczyć, jak się współpraca z gminą ułoży. Quote
Felka z Bagien Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Czarku,nie gniewaj się, ale Twój kolega w niedoli potrzebuje przynajmniej Dt na czas rehabilitacji w Katowicach,bądź Krakowie. Nawet płatny!Inaczej pozostanie kaleką na zawsze:placz::placz::placz:http://www.dogomania.pl/threads/204816-Sparali%C5%BCowany-Drops-szukamy-dt-w-Katowicach-Krakowie-na-czas-rehabilitacji Quote
Pani Toffina Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Lu_Gosiak napisał(a):macie moze linka to progamu z Czarkiem?? Chyba jeszcze nie ma tego na stronie "Kundla" :( Ja sam też jeszcze nie miałem okazji oglądać bo wczoraj podczas emisji byłem... z Czarkiem u weta:) Quote
Pani Toffina Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 [quote name='Pani Toffina']Chyba jeszcze nie ma tego na stronie "Kundla" :( Ja sam też jeszcze nie miałem okazji oglądać bo wczoraj podczas emisji byłem... z Czarkiem u weta:) Oto link: http://www.tvp.pl/krakow/inne/kundel-bury-i-kocury/wideo/26-v-2011/4569138 Quote
eliza_sk Posted May 27, 2011 Author Posted May 27, 2011 A naiwnie zapytam - czy ktoś zadzwonił ? Zaraz obejrzę program, pod warunkiem, że łącze mi na to pozwoli ... Quote
Recommended Posts