Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Maruda666 napisał(a):
Czarek, miałeś prawdziwe szczęście w nieszczęściu, że trafiłeś na Panią Toffina :) Zdrowiej psiaku szybko.
Nie doczytałam chyba dokładnie - po kastracji nie było szycia, czy Czarek wyciągnął szwy korzystając z braku zabezpieczenia?

Czarek nie miał kołnierza i zdjął sobie szwy.

• Replies 308
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Maruda666 napisał(a):
Czarek, miałeś prawdziwe szczęście w nieszczęściu, że trafiłeś na Panią Toffina :) Zdrowiej psiaku szybko.
Nie doczytałam chyba dokładnie - po kastracji nie było szycia, czy Czarek wyciągnął szwy korzystając z braku zabezpieczenia?

I jedno i drugie: na mosznie nie było szwów w ogóle, a na napletku były, ale Czarek je sobie wydłubał (nie miał kołnierza). I teraz już szósty dzień bawimy się z antybiotykami, płukaniem napletka i wstrzykiwaniem wody utlenionej do moszny.

Posted

Potwierdzam wpłaty na rzecz Czarka (przeniosę je również na I stronę):

Małgorzata K. (Kraków) - 100 zł
OTOZ Animals - 100 zł
tomcug - 20 zł
zebrazebra - 10 zł
Roszpunka - 20 zł

Wszystkim serdecznie dziękujemy :loveu:

Posted

Ja również dziękuję. Zapomniałem jeszcze wczoraj dodać, że Czarek ma problem z tylną łapą. Początkowo myślałem, że to ze starości, ale nie - mięśnie lewej łapy są słabsze bo Czarek stara się jej wcale nie używać. Na 90% ma skręconą rzepkę lub zerwane ścięgno. Zajmie się tym wet, być może już dzisiaj.

Posted

Pani Toffina napisał(a):
Ja również dziękuję. Zapomniałem jeszcze wczoraj dodać, że Czarek ma problem z tylną łapą. Początkowo myślałem, że to ze starości, ale nie - mięśnie lewej łapy są słabsze bo Czarek stara się jej wcale nie używać. Na 90% ma skręconą rzepkę lub zerwane ścięgno. Zajmie się tym wet, być może już dzisiaj.

Biedna psina, tyle nieszczęść na jedno ciało :(

Posted

eliza_sk napisał(a):
Biedna psina, tyle nieszczęść na jedno ciało :(

No, to zeby bylo "śmieszniej" dzisiaj podczas przepłukiwania ran zauważyłem u Czarka jakiś metal na tylnej łapie. Okazało się, że ma tam kilkanaście wrośniętych w skórę taplerów. To naprawdę bardzo interesujące, jaka historia kryje się za tym psem.

Posted

[quote name='eliza_sk']Potwierdzam wpłaty na rzecz Czarka (przeniosę je również na I stronę):

Małgorzata K. (Kraków) - 100 zł
OTOZ Animals - 100 zł
tomcug - 20 zł
zebrazebra - 10 zł
Roszpunka - 20 zł

Nowe wpłaty na Czarka:

rencia42 - 100 zł
Aga76 - 30 zł

[quote name='Pani Toffina']Okazało się, że ma tam kilkanaście wrośniętych w skórę taplerów.

Pani Toffina co to są taplery ? Nawet google nie wiedzą - pytałam ich :evil_lol:

Posted

[quote name='eliza_sk']
Nowe wpłaty na Czarka:

rencia42 - 100 zł
Aga76 - 30 zł

Pani Toffina co to są taplery ? Nawet google nie wiedzą - pytałam ich :evil_lol:
Tez sprawdzalam w googlach i zobaczylam zdjecie zszywacza biurowego, wiec przypuszczam ze to sa zszywki.

Posted

Pani Toffina napisał(a):
No, to zeby bylo "śmieszniej" dzisiaj podczas przepłukiwania ran zauważyłem u Czarka jakiś metal na tylnej łapie. Okazało się, że ma tam kilkanaście wrośniętych w skórę taplerów. To naprawdę bardzo interesujące, jaka historia kryje się za tym psem.

Przynajmniej starość będzie miał godną, jak na psa przystało.

Posted

Tak, taplery to zszywki. Używane,z tego, co wiem, zamiast szwów do zszywania ran. Oznacza to, że tylna łapa jest średnio sprawna właśnie z powodu jakiegoś urazu z przeszłości. Oznacza to też, że ktoś tego psa kiedyś operował: właściciel? schronisko? Ktokolwiek to był zapomniał o wizycie kontrolnej i wyjęciu zszywek. Które, po jakimś czasie, wrosły w skórę.

Posted

Ja również dziękuję za wpłaty. Podaję aktualny bilans wydatków:

weterynarz Olkusz kastracja + operacja zadziergnięcia napletka 250
Krak-Vet: antybiotyk, płukanie rany, kołnierz 62
Krak-Vet: antybiotyk, płukanie rany, lek na tasiemca 35
Krak-Vet: antybiotyk, płukanie rany 19
Krak-Vet: antybiotyk, płukanie rany 15
Krak-Vet: antybiotyk, płukanie rany 15
Krak-Vet: antybiotyk, płukanie rany 13

Hotel dla psow za okres 10.05.2011-13.05.2011 60
Hotel dla psow za okres 14.05.2011-15.05.2011 30
Suma: 537

Posted

zachary napisał(a):
A teraz już nie da się wyjąć tych taplerów, czy nie ma potrzeby?....

Już wyjęte. Przy okazji śrutu, który znaleźliśmy w łapie naszego Tofika pare tygodni po jego adopcji wiem od weta, że każde żelastwo trzeba usunąć z organizmu bo np. ołowiany śrut grozi zatruciem ołowiem (podobno sam Mozart się na to przekręcił bo ze złych naczyń pił wodę :)).

Posted

eliza_sk napisał(a):

Stapler. Czyli po polsku zszywacz ;)

Biedny piesek.. Nawet nie zdziwiłam się, czytając że pan (bo na miano lekarza wet. nie zasługuje) Bobyla skrzywdził kolejnego psa.. :shake:
Skoro przez tyle lat nie zdobył doświadczenia i wiedzy pozwalających mu na prawidłowe przeprowadzenie tak nieskomplikowanego zabiegu, to wolę nie myśleć ile zwierząt straciło już w wyniku jego błędów zdrowie i życie..

Posted

Felka z Bagien napisał(a):
A czy on ma w ogóle dyplom ukończenia studiów?Zdarzały się przypadki lekarzy-oszustów,dentysta,ginekolog, którzy byli nawet zatrudnieni w przychodniach,to może ten pan tez ma takie "luki" w wykształceniu?

Na ścianie w gabinecie wisi dyplom na jego nazwisko. Jedyne, co mnie zdziwiło w połączeniu z niekompetencją to zdjęcie na stronie WWW - tam miał wąsy podczas gdy ten ktoś od Czarka nie miał. No, ale wąsy można łatwo zgolić :)

Posted

Pani Toffina napisał(a):
Tak, taplery to zszywki. Używane,z tego, co wiem, zamiast szwów do zszywania ran. Oznacza to, że tylna łapa jest średnio sprawna właśnie z powodu jakiegoś urazu z przeszłości. Oznacza to też, że ktoś tego psa kiedyś operował: właściciel? schronisko? Ktokolwiek to był zapomniał o wizycie kontrolnej i wyjęciu zszywek. Które, po jakimś czasie, wrosły w skórę.

staplerem szyje się np długie rany , jest to szew mechaniczny , są różne rodzaje staplerów , do określonego rodzaju szwów , stapler szyje zszywkami wykonanymi z metalu obojętnego dla organizmu jednak jak każde ciało obce organizm może próbować go usunąć
szew mechaiczny stosuje się również szycia wewnętrznego w przypadku operacji jelit , płuc , oskrzeli

Posted

lilk_a napisał(a):
staplerem szyje się np długie rany , jest to szew mechaniczny , są różne rodzaje staplerów , do określonego rodzaju szwów , stapler szyje zszywkami wykonanymi z metalu obojętnego dla organizmu jednak jak każde ciało obce organizm może próbować go usunąć
szew mechaiczny stosuje się również szycia wewnętrznego w przypadku operacji jelit , płuc , oskrzeli

Dziekuje za te szczegoly. Czyli nie byl to metal grozny dla organizmu.