Vectra Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Unbelievable napisał(a):ale sól podkreśla smak potraw :roll: bo to nie tak , że nie wolno jej używać ... jest wskazana w odpowiednich ilościach , chociażby na to że ma w sobie jod. Słowo podkreśla , jest znaczące .. ma podkreślać smak , a nie być samym smakiem potrawy. Quote
Amber Posted November 20, 2012 Author Posted November 20, 2012 Nie, sól sprawia, że są bardziej słone. Potrawy same w sobie mają swój określony smak ;) Ja np. myślę zrobiłam małą rewolucję w domu TŻ, gdzie na początku byłam zatrwożona tym, że dodają maggi do zupy, albo wegety. Już nie mówiąc o tym, że solniczka była w stałym użyciu (solili wszystko, nawet kanapki) i pili mnóstwo napojów gazowanych. Ojciec TŻ przywoził z hurtowni zgrzewki czipsów i słodyczy. Skończyło się tak, że TŻ ma teraz dużo większego hopla na punkcie zdrowej żywności ode mnie, a zaczęło się po prostu od mojego nieustannego zdziwienia na temat tego jak można pić colę zamiast wody, tak na co dzień. Albo mieć w domu zgrzewkę czipsów na stałe ;) Bo u mnie się to jadało od święta (i to dosłownie, na święta u mnie cola zawsze jest tradycyjnie, ze 2 butelki ;) ) i to było normalne. Najważniejsze to mieć świadomość tego co się je. Bo wtedy jest od czego zacząć zmiany. Quote
Unbelievable Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 u mnie w domu też jest cola zgrzewkami :diabloti: ale poza colą są soki, jest dystrybutor z wodą, jest lodówka z której leci woda z filtra, są herbaty i inne takie ;) chipsy też rzadko, oduczyłam mamy używania vegety, zauważyli też że gotowe przyprawy, np. do ryb, są paskudne i o wiele lepsza jest ryba przyprawiona solą i pieprzem ;) ale ja tego nie stosuję nie ze względów zdrowotnych, tylko dlatego że "witaminka" ma paskudny smak :grins: Quote
Amber Posted November 20, 2012 Author Posted November 20, 2012 Cola to straszne świństwo, bo cukru jest w tym więcej niż wody ;). Cola light to jeszcze większe świństwo bo jest w tym aspartam. Soki też nie bardzo gdyz zakwaszają organizm i mają mnóstwo cukru. Szczerze to ja wolę się napić jakieś dobrej wody, nawet z gazem niż coli, żeby ugasić pragnienie. Inna sprawa, że colą się nie da napić. Colę się popija ;) Wyjątkiem jest popicie czegoś wyjątkowo ciężkostrawnego, gdyż cola "dobrze" robi na trawienie przez swój kwas, ale jeść ciężkostrawnie też nie powinno się często. Ja dziś np. godz prawie 20:00, cały dzień zjadłam 5 kawałeczków śledzia z cebulką i bułkę. I nic więcej :diabloti: Quote
Amber Posted November 20, 2012 Author Posted November 20, 2012 Piwo to jeszcze inna sprawa. Kaloryczne w... ;) I cycki facetom rosną, fuj :eviltong: Quote
Aleks89 Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Odgazowana cola działa super przy nudnościach/wymiotach.Ale odgazowana. Quote
Vectra Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Amber napisał(a): Ja dziś np. godz prawie 20:00, cały dzień zjadłam 5 kawałeczków śledzia z cebulką i bułkę. I nic więcej :diabloti: ja kawałek czekolady , jabłko , 8 kaw i kila szlugów :diabloti: Quote
Vectra Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Na atoma giganta kaca , po ciężkiej imprezie .. doskonały jest zwykły hamburger z mc donalds. Te bułeczki zawierają środki przeciw wymiotne :cool3: Quote
vege* Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Vectra napisał(a):ja kawałek czekolady , jabłko , 8 kaw i kila szlugów :diabloti: A ja jabłko, 2 mandarynki i kanapkę :evil_lol: Quote
Aleksa. Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 haha a tu o jedzeniu. :lol: ja dzisiaj mało zjadłam. :lol: 2 kanapki, kabanosy i obiad. ;D chyba ide kolacje zjeść :D Quote
Unbelievable Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Vectra napisał(a):Na atoma giganta kaca , po ciężkiej imprezie .. doskonały jest zwykły hamburger z mc donalds. Te bułeczki zawierają środki przeciw wymiotne :cool3: ooooo dobrze wiedzieć :evil_lol: Quote
Aleks89 Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Najlepiej to mieć w lodówce ZAWSZE sok z kiszonej kapusty ,albo z kiszonych ogórków.(do kupienia w butelkach za 1,40 we wszystkich marketach)Nie dość ,że smaczne to na kaca działa cuuuudownie. Quote
anetta Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Ach, oglądałam ten program o gościu co zrobił eksperyment z MCkiem :evil_lol: "[FONT=Arial]Super Size Me" [/FONT]Koszmar. Dobrze pamiętam że on pozwał koncern do sądu? chyba tak. Wstrząsające jest to że tam u nich w Hameryce to na każdym kroku jest MC...W filmie była pokazana mapka z zaznaczonymi punktami Mc i chyba jakies inne Śmieciowe żarcie. http://bebzol.com/pl/slyszeliscie-o-tym-eksperymencie.55229.html Quote
Amber Posted November 20, 2012 Author Posted November 20, 2012 Jak dla mnie to nie trzeba szukać przykładów skur.... aż w hameryce. Popularne reklamy w TV zachwalające trujący szajs z glutaminianem, nie dość, że zwykle umieszczają uśmiechniętą panią domu, która z owym specyfikiem robi cuda w kuchni, to jeszcze zwykle też występują w niej dzieci owej pani, którym danie smakuje dużo bardziej niż "wcześniej". To jest dopiero chamstwo. Quote
Okamia Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 A propo tak zjeżdżanego przez was glutaminianu - występuje też w pomidorach - o dziwo w większych ilościach w przetworzonych ;) Widziałam kiedyś program w którym robili fajny eksperyment właśnie dotyczący glutaminianu w potrawach. Osoby wyczulone na glutaminian dostały do jedzenia potrawy gdzie go nie było , tylko właśnie np. pomidor. No i ciekawe jest to że niektórzy oczywiście twierdzili że jedzonko było chemiczne ;) Quote
WATACHA Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 [quote name='motyleqq']nie wiem co masz na myśli, ale zdrową alternatywą cukru jest stewia, tylko ciągle nie mam sposobności zamówić ;) a kiedyś trzymałam w ręku coś z brzozy i na pierwszym miejscu w składzie był CUKIER :diabloti: KSYLITOL http://www.ksylitol.net/ Quote
betty_labrador Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Okamia napisał(a):A propo tak zjeżdżanego przez was glutaminianu - występuje też w pomidorach - o dziwo w większych ilościach w przetworzonych ;) Widziałam kiedyś program w którym robili fajny eksperyment właśnie dotyczący glutaminianu w potrawach. Osoby wyczulone na glutaminian dostały do jedzenia potrawy gdzie go nie było , tylko właśnie np. pomidor. No i ciekawe jest to że niektórzy oczywiście twierdzili że jedzonko było chemiczne ;) ale skąd ten glutaminiam sie wziął w pomidorach? Quote
FredziaFredzia Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Unbelievable napisał(a):ooooo dobrze wiedzieć :evil_lol: Nie wiedziałaś? Jak rzyganie to tylko cheeseburger i cola. :lol: Quote
Tyna21 Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 FredziaFredzia napisał(a):Nie wiedziałaś? Jak rzyganie to tylko cheeseburger i cola. :lol: To już wiem, dlaczego w podróży nigdy jeszcze nie rzygałam po maku mimo choroby lokomocyjnej! :D Quote
Vectra Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Fast foodowe żarcie , z tych amerykańskich sieciówek - kryje w sobie wiele ciekawostek :evil_lol: niemniej nie znoszę żarcia z mc donalda , nawet jakby było zdrowe , jest to ohydne w smaku :angryy: Quote
Amber Posted November 21, 2012 Author Posted November 21, 2012 Ja uwielbiam Maca ale jeszcze bardziej Burger Kinga :eviltong: Cale szczescie jestem skapa i nie stoluje sie tam za czesto ;) Kilka foteczek z ogrodu :) Quote
betty_labrador Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Vectra napisał(a):Fast foodowe żarcie , z tych amerykańskich sieciówek - kryje w sobie wiele ciekawostek :evil_lol: niemniej nie znoszę żarcia z mc donalda , nawet jakby było zdrowe , jest to ohydne w smaku :angryy: cos Ty przecie dzieciaki sie tym zażerają :D a w happy mealu jakie zabawki! Quote
vege* Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Vectra napisał(a):Fast foodowe żarcie , z tych amerykańskich sieciówek - kryje w sobie wiele ciekawostek :evil_lol: niemniej nie znoszę żarcia z mc donalda , nawet jakby było zdrowe , jest to ohydne w smaku :angryy: Ja jem w macu tylko mcflurry i shake'i :loveu: Quote
Recommended Posts