Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja nie wiem co ludzie maja z ta watrobka, bardzo duzo osob jej nie lubi. Tak jak szpinaku ;). Dla mnie obie rzeczy sa pycha :) Ja za to patologicznie nie znosze kminku :diabloti: Za to moj brat ma odruch wymiotny na widok... buraczków :lol:

Watrobke najlepiej pomoczyc troche w mleku przed przyrzadzeniem, wtedy jest delikatniejsza.

Posted

Też nienawidzę kminku fuj nie wiem czymu ,ale nienawidzę.
Wątróbka jest fajna w sensie Lucas ma fajne fajerwerki z dupy następnego dnia:evil_lol: brrrr psyt pryprypry prypry i rozbryzg na 2m:lol:

Posted

Ryb akurat nie znoszę :) może z małymi wyjątkami .. ale fanem nie jestem .... owoców morze do pyska nie wezmę :diabloti:

ale jajek , warzyw o smaku ryby też nie lubię ..niestety zdarzają się o takim aromacie.

Niemniej śledzika z cebulką i octem , jak dobrze zrobiony to wszamam ze smakiem.

Lubię dobre żarcie i to tradycyjne , nie oszukane i bez dorobionej ideologii....
schabowy musi być zatem na smalcu smażony :diabloti:

Gotować uwielbiam i dano mi w tym kierunku dar ;)

Z wątróbką to jest troszkę tak , jak ze szpinakiem. Zostało w głowie , z czasów dawnych , jak faszerowali dzieci szpinakiem bo zdrowy.
Ja już nie jednego oszukałam , że wcina pyszną mięsieninkę z cebulką ;) dopiero po wylizaniu talerza przez nielubiącego wątróbki , dowiadywał się że zeżarł 4 dokładki i chciał jeszcze.
Mnie też tak kiedyś oszukano , bo mentalnie nie chciałam wziąć wątróbki do pyska.
I był szok , że ta pychotka , to ta paskudna wątróbka :cool3:

Swensonów tak robili my na flaki , bo oni na wieść że będą jeść flaki - rzygali ;) no ale jak się ściemniało , że to zupka gulaszowa , to skandynawia kocha flaczki po dziś dzień.
Pomijam jakie oni jedzą "ścierwa" wynalazki , też mnie oszukiwali bym tknęła :evil_lol: Podświadomość ludzka już niestety taka jest ;)

Posted

raz spróbowałam czarniny ...(i nie chodzi tu o fakt z czego ona jest bo to jeszcze bym zniosła).
i nigdy więcej , na samo wspomienie że miałam to w ustach mam dreszcze bleeee

Posted

Nigdy nie zjem czegoś, co paczy :diabloti: nie lubię jak coś zagląda mi do talerza , ale i nie lubię jak coś ogląda mnie z talerza :evil_lol:

Czerniny nie jadłam ... nie było okazji takiej ... buuuuuu ... ale dobry polski kawior lubię ... tak się mówi w wawie na kaszankę :cool3:

Posted

motyleqq napisał(a):
Amber, aleś Ty obrzydliwa :evil_lol:

właśnie w tiwi był jamnik, który liczył, dzielił, mnożył, dodawał... i to u jakiegoś chinola :cool3:

Jamnik to sprytna bestia. Nie chciał skończyć w garnku to się za księgowość wziął :lol:

Aleks89 napisał(a):
Też nienawidzę kminku fuj nie wiem czymu ,ale nienawidzę.
Wątróbka jest fajna w sensie Lucas ma fajne fajerwerki z dupy następnego dnia:evil_lol: brrrr psyt pryprypry prypry i rozbryzg na 2m:lol:

Kminek to zuo :diabloti:

Ja lubię wszystkie owoce morza i ubóstwiam sushi :loveu:

Posted

A ja nie lubię tylko czerniny, kaszanki i móżdżków...
Wątróbkę i flaczki też nie za bardzo... Zjem ale muszę być zrobione dobrze.

Ja bardziej mięsko - a najlepiej jakaś dziczyzna lub wołowinka :loveu:
No a ryby też uwielbiam :loveu: Sushi też. Jedynie wśród owoców morza wybieram.
Ja nie wiem o co chodzi z tym szpinakiem - w połączeniu np z łososiem lub dorszem :loveu: aż ślinka leci

Posted

Ja móżdżki lubię... W galarecie mniam ;) A kaszaneczka... Z grilla, albo smazona z cebulką :loveu:

A szpinak + ryba to niebo w gębie, szczególnie łosoś :)

Posted

Ja nie zeżrem tłustego mięsa i wędlin, flaków, owoców morza, a rzeczy które równocześnie są b.słodkie, lepkie i glutowate czyli np otręby ze śliwkami to mi wychodzą z powrotem ;). Kminek jest beeeee, choć do jednej rzeczy go używam i własciwie nie czuć.
Powiedzmy, że wiele rzeczy w imię zdrowotności potrafię przełknąć, a nawet do nich przywyknąć.

Posted

Śliwki potrafią przybrać specyficzny smak w zaleznosci jak sa przyrządzone. Na słodko mi nie przeszkadzaja, a juz w knedlach to je uwielbiam. Ale np. babcia mojego TŻ robi na swieta kompocik ze sliwek, ktory smakuje jak brudna scierka i nie moge tego przelknac ;)

Co do szpinaku to moim zdaniem w mrozonym smaku az tak nie czuc, taka papka. Natomiast swiezy juz ma smaczek duzo bardziej wyczuwalny.

Posted

kompocik z suszonych owoców - uwielbiam , ale nie u każdego , bo tu istotne jest z czego jest ugotowany ... czasem faktycznie smakuje jak stara ściera :evil_lol:

Ja sobie gotuje taki kompocik od czasu do czasu , bo bardzo lubię :p tylko prócz śliwek dodaje , gruszki , jabłka , figi , morele , pomarańcza i cytrynę.

Posted

Vectra napisał(a):
kompocik z suszonych owoców - uwielbiam , ale nie u każdego , bo tu istotne jest z czego jest ugotowany ... czasem faktycznie smakuje jak stara ściera :evil_lol:

Ja sobie gotuje taki kompocik od czasu do czasu , bo bardzo lubię :p tylko prócz śliwek dodaje , gruszki , jabłka , figi , morele , pomarańcza i cytrynę.

Zimą wrzucam jeszcze trochę cynamonu zawsze i na ciepło mniam :loveu:

Posted

Okamia napisał(a):
Zimą wrzucam jeszcze trochę cynamonu zawsze i na ciepło mniam :loveu:

cynamon , imbir i kilka innych przypraw - to podstawa :)
To jest kompot wigilijnym , a wigilia ma pachnieć przyprawami korzennymi ;)

Ale jak ktoś rzuci kilka śliwek suszonych , właśnie SUSZONYCH .. a muszą być wędzone i najlepiej z pestkami ... zaleje wodą , doda cukru .. to smaku mieć to coś nie ma prawa ;)

Taki kompot musi być na bogato ;) wtedy jest smaczny. I bardzo kaloryczny :diabloti:

Posted

Vectra napisał(a):
cynamon , imbir i kilka innych przypraw - to podstawa :)
To jest kompot wigilijnym , a wigilia ma pachnieć przyprawami korzennymi ;)

Ale jak ktoś rzuci kilka śliwek suszonych , właśnie SUSZONYCH .. a muszą być wędzone i najlepiej z pestkami ... zaleje wodą , doda cukru .. to smaku mieć to coś nie ma prawa ;)

Taki kompot musi być na bogato ;) wtedy jest smaczny. I bardzo kaloryczny :diabloti:

Amen :loveu:

Amber - ale dobrze przygotowany kompocik z suszonych też jest dobry ;)

Posted

ja nie lubię wątróbki bo mi nie smakuje ;) próbowałam, zrobiłabym, byle bez dotykania ręcoma :diabloti: ale nie zjem

wielu ludzi też nie lubi aromatycznych (śmierdzących :diabloti:) serów. A ja sobie ostatnio kupiłam jakieś coś salami w biedronce i nie mogę tego jeść :roll: totalnie bez smaku, mdłe, tłuste, fuj, a pleśniowe wszystkie zajadam, w każdej postaci
moi rodzice jakiś czas temu przywieźli prawdziwy włoski parmezan.... jezu jak to pachniało :loveu: nigdy w życiu nie jadłam tak dobrego sera, ciężko u nas znaleźć taki smak

Posted

Ja sery lubie tylko slodkie. Plesniowych i ostrych nie uznaje. W ogole nie lubie pikantnych rzeczy ;) Ale na sery trzeba teraz uwazac, bo czesto sa to produkty seropodobne, ktore smakuja jak kupa :eviltong:

Moj TZ za to uwaza, ze im cos bardziej smierdzi tym jest smaczniejsze i sie zajada cuchnacymi serami i kielbasami. Ja, o ile kielbasa nie jest ostra, w sumie tez nie pogardze ;)

Posted

Jakis czas temu bylam w Tele Pizzy... To co bylo na tej pizzy, na pewno serem nie bylo :shake: Od tamtej pory unikam tego miejsca jak ognia.