2411magdalenka Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 a jaki jest koszt sterylki u Waszego weta? ktoś pisał też o zrobieniu "posterylkowego" kojca w Rachowie.. może spróbujmy złożyć się najpierw na zrobienie pomieszczenia dla suń po zabiegach????? bo koszty każdorazowego hotelowania będą 10x większe przy tej ilości suczek do zabiegów... jak będą jakieś postanowienia, to deklaruję rozsyłanie wątku. Quote
LadyS Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Pomieszczenie dla suk po sterylkach trzeba by zrobić w budynku tak, aby było ogrzewane, wyłożone płytkami w celu łatwej dezynfekcji. Poza tym, trzeba by też osobę z okolicy, która by przy sukach po zabiegach chodziła i w razie potrzeby, zawiozła je do weta - sama pani Renata nie da rady. Quote
zaginiona sara Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 2411magdalenka napisał(a):a jaki jest koszt sterylki u Waszego weta? ktoś pisał też o zrobieniu "posterylkowego" kojca w Rachowie.. może spróbujmy złożyć się najpierw na zrobienie pomieszczenia dla suń po zabiegach????? bo koszty każdorazowego hotelowania będą 10x większe przy tej ilości suczek do zabiegów... jak będą jakieś postanowienia, to deklaruję rozsyłanie wątku. Świetny pomysł, a ja znowu jakieś roślinki wygrzebię na bazarek. Może plastelina mi znowu pomoże z wysyłką. Quote
plastelina Posted September 17, 2011 Posted September 17, 2011 pomogę pomogę, tylko za 2 tyg. dopiero. ja jeszcze nie przelałam pieniędzy bo zapomniałam wziąc kodów z domu, ale mama już ich szuka;) Quote
Lemoniada Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 2411magdalenka napisał(a):a jaki jest koszt sterylki u Waszego weta? ktoś pisał też o zrobieniu "posterylkowego" kojca w Rachowie.. może spróbujmy złożyć się najpierw na zrobienie pomieszczenia dla suń po zabiegach????? bo koszty każdorazowego hotelowania będą 10x większe przy tej ilości suczek do zabiegów... jak będą jakieś postanowienia, to deklaruję rozsyłanie wątku. MaDi, dziewczyny, co Wy na to? Czy ten pomysł ma szansę na zrealizowanie? Mnie się on podoba, zbieranie pieniędzy i budowa pewnie potrwa, ale nie od razu Rzym zbudowano, choćby to pomieszczenie miało powstać za dwa lata, myślę, że warto. Napiszcie, co o tym sądzicie, Wy jesteście na miejscu i wiecie najlepiej :) Quote
zaginiona sara Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 plastelina napisał(a):pomogę pomogę, tylko za 2 tyg. dopiero. ja jeszcze nie przelałam pieniędzy bo zapomniałam wziąc kodów z domu, ale mama już ich szuka;) Jesteś kochana, to ja już zacznę wyszukiwać co ogołocić z parapetów :). Niektóre osoby chciały żeby je powiadomić o następnym bazarku, mam już sadzonki nieduże żyworódki, już podrosła cokolwiek :). Quote
2411magdalenka Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 podnoszę wątek... i może warto by się przenieść na "ogólnopolskie"? wydaje mi się, Rachów by bardziej dostrzeżono. a jeżeli chodzi o budowę.. a ewentualnie przystosowanie jakiegoś pomieszczenia w istniejącym już budynku? tzn remont jakiegoś garażu / kotłowni? byłoby dużo łatwiejsze... na budynek do 20m2 (a może nawet 25m2) nie potrzeba zezwolenia i warunków zabudowy, ani żadnej zgody, można sobie taką "szopę" postawić. Tylko co Pani Renata na to? jej zgoda jest kluczowa, a jak wyrazi zgodę, to możemy zbierać wór pieniędzy na dogo... Quote
Merys Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 W sumie z tym przeniesiem watku na ogolnopolskie to dobry pomysl. Odnosnie budowy, to musi sie Madi wypowiedziec:P Wiecie kasa kasa, ale ludzi tez potrzeba do budowy, a szczerze powiedziawszy jest nas niewiele :( Quote
paros Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 Merys napisał(a):A dlaczego nie przejrzysz watku? Wydarzenie istnieje od 30.03. Niestety ludzie byli i sie zmyli. Jak zwierzak nie umiera to zainteresowanie tematem spada, a psow zamiast ubywac to przybywa. I to dzieki rozglosowi oddalismy troche psow, ale ludzie dowiedzieli sie rowniez, gdzie moga je podrzucac. nie mam teraz tyle czasu aby przeczytać cały wątek, a chciałam pomóc bo i tu pilnie potrzebna jest pomoc. Do wydarzenia potrzebny tekst, zdjęcia i do kogo kontakt. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie podaje się publicznie dokładnego adresu prywatnego przytuliska aby uniknąć podrzucania psiaków. A wydarzenia na FB nie potrafię znaleźć, poproszę link Quote
Merys Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 [quote name='paros']nie mam teraz tyle czasu aby przeczytać cały wątek, a chciałam pomóc bo i tu pilnie potrzebna jest pomoc. Do wydarzenia potrzebny tekst, zdjęcia i do kogo kontakt. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie podaje się publicznie dokładnego adresu prywatnego przytuliska aby uniknąć podrzucania psiaków. A wydarzenia na FB nie potrafię znaleźć, poproszę link Adresu nie podajemy ale i tak ludzie podrzucaja psiaki :( Link FB: http://www.facebook.com/event.php?eid=200367849984033 Quote
paros Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 [quote name='Merys']Adresu nie podajemy ale i tak ludzie podrzucaja psiaki :( Link FB: http://www.facebook.com/event.php?eid=200367849984033 zmień tytuł wydarzenia na 156 ZWIERZĄT GŁODUJE PO ŚMIERCI OPIEKUNKI, POTRZEBNA KARMA I POMOC obecny tytuł nic nie mówi o tragicznej sytuacji w przytulisku tylko o czekających zwierzakach i głosowaniu ale jakim i na co :niewiem: widziałam w necie, że o przytulisku pisały gazety więc wiadomo gdzie jest. Z drugiej strony to gorsze jest przywiązanie psiaka w lesie do drzewa ..... Quote
LadyS Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 W podpisie, ukryty pod wyrazem "Biżu" mam bazarek na Rachów - niby wiele kasy z tego nie będzie, ale zawsze coś można za to kupić albo wysterylizować suczkę. Niestety, nikt prócz mnie, MaDi i Niny_Brzeg poprzedniego bazarku nie podnosił, a nas nie ma ciągle na necie, żeby siedzieć i pilnować, aby był w górze. Także fajnie byłoby, gdy ktoś jeszcze sie zainteresował i zaczął podnosić bazar, bo jak będzie na ostatnich stronach, to raczej nikt go nie zauważy... Quote
zaginiona sara Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 ladySwallow napisał(a):W podpisie, ukryty pod wyrazem "Biżu" mam bazarek na Rachów - niby wiele kasy z tego nie będzie, ale zawsze coś można za to kupić albo wysterylizować suczkę. Niestety, nikt prócz mnie, MaDi i Niny_Brzeg poprzedniego bazarku nie podnosił, a nas nie ma ciągle na necie, żeby siedzieć i pilnować, aby był w górze. Także fajnie byłoby, gdy ktoś jeszcze sie zainteresował i zaczął podnosić bazar, bo jak będzie na ostatnich stronach, to raczej nikt go nie zauważy... Już podrzucone, postaram się trochę podrzucać. Quote
2411magdalenka Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 podrzucamy, pomoc potrzebna !!!! psiaki nie mają co jeść :( Quote
figa33 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 jak wygląda teraz realna pomoc dla przytuliska , czy jedzenia wystarcza , czy potrzebne są lekarstwa , czy budy są ocieplone ? czy p. Renata jest sama , czy ktoś jej pomaga ? Quote
MaDi Posted September 23, 2011 Author Posted September 23, 2011 figa33 napisał(a):jak wygląda teraz realna pomoc dla przytuliska , czy jedzenia wystarcza , czy potrzebne są lekarstwa , czy budy są ocieplone ? czy p. Renata jest sama , czy ktoś jej pomaga ? Pomaga jej Pan Waldek który teraz głównie próbuje poprawiać budy przed zimą. Wszystko jest potrzebne:( Quote
figa33 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 czyli nie ma tam wolontariuszy m tylko właścicielka i pracownik ? Quote
Merys Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Wolontariuszy brak, a my jezdzimy kiedy tylko mozemy. No ale to i tak za malo. Kolejna kwestia jest, ze jest to dosc daleko od samego Lublina gdzie mieszka wiekszosc z nas. Po sterylizacji nie mamy gdzie umieszczac tych psiakow, wiec nawet nie mozemy ich przeprowadzac. Pomaga tam tylko jedna osoba na stale. Quote
figa33 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 My tzn. Lubelska Straż Ochrony Zwierząt ? na pewno będzie potrzebna słoma do ocieplania bud , i koce by sie przydały , może wojsko by pomogło ? Quote
MaDi Posted September 23, 2011 Author Posted September 23, 2011 figa33 napisał(a):My tzn. Lubelska Straż Ochrony Zwierząt ? na pewno będzie potrzebna słoma do ocieplania bud , i koce by sie przydały , może wojsko by pomogło ? Słoma tak ale koce to porażka bo chłoną wilgoć my to znaczy m.in LSOZ i garstka ludzi dobrej woli. Tam nie ma pracownika to jej przyjaciel;) Na zimę potrzebny będzie olej, smalec itp. Quote
bico Posted September 25, 2011 Posted September 25, 2011 nie dość, że Rachów "poległ" na dogomaniackim etapie Krakvetu, to jeszcze znowu psów w Rachowie przybyło:( Quote
zaginiona sara Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 MaDi napisał(a):Słoma tak ale koce to porażka bo chłoną wilgoć my to znaczy m.in LSOZ i garstka ludzi dobrej woli. Tam nie ma pracownika to jej przyjaciel;) Na zimę potrzebny będzie olej, smalec itp. Może jakieś stare kurtki do obicia ścian bud by były dobre? Dużo osób wyrzuca takie rzeczy, a może to by się sprawdziło na ocieplenie ścian. Quote
MaDi Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 zaginiona sara napisał(a):Może jakieś stare kurtki do obicia ścian bud by były dobre? Dużo osób wyrzuca takie rzeczy, a może to by się sprawdziło na ocieplenie ścian. Takie rzeczy chłona wilgoć, najlepsza jest zwykła słoma. Quote
Soema Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 MaDi napisał(a):Takie rzeczy chłona wilgoć, najlepsza jest zwykła słoma. Albo watolina z materacy np. z zakładów karnych. Odezwijcie się do nich, oni muszą się tego pozbywać chyba co pół roku. I taniej im to wywieźć niż zapłacić za śmieci. Słomę kochają szczury.. Quote
Recommended Posts