Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nikusia napisał(a):
Czy ten tekst mogę wydrukować, skserować i porozdawać???

EDIT:
Jutro zaczynam "rozpowszechnianie"

nikusia moze przyjdziesz jutro na spotkanie?
a moze lepiej skseruj i rozpowszechniaj plakat, mysle ze bardziej przemawia, no i od razu by ludzie mogli pod petycja sie podpisywac.
widzialam ze w weekend bedzisz na pietrynie na festiwalu 4 kultur to moze zbieralabys podpisy pod petycja?

• Replies 692
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja nie będę raczej niestety na festiwalu, ale mam namiary do osoby która organizuje zbieranie rzeczy dla bezdomnyc zwierząt, mnoże osoba która jest najbardziej zaangażowana w akcję Ozzyego skontaktuje się z tą panią- może zgodzi się nagłośnić sprawę?

Posted

Ziomale!-co z Wami?????? :mad: tylko 7 osób?:crazyeye:- wstyd mi za moich miastowych, nie czekąc na gotowce juz powywieszałam plakaty z ulotkami w najważniejsze miejsca na dzielnicy(włącznie z lecznicą)....i zabraklo mi tuszu w drukarce.....bierzcie się w końcu do pomocy ktorą wszyscy tak chętnie oferowali:shake:

Posted

Majawrc --> 7 to i tak lepiej, niż u mnie.. :)
Oto poprawiony przez Czarok (bardzo dziękuję :) ) tekst do rozpowszechniania:
PRZECZYTAJ
W sierpniu b.r. miał miejsce bestialski mord na bezbronnym psie.
Ozzy, golden retriever, znaleziony przez jedną z uczestniczek portalu Dogomania szukał domu.
Zgłosiła się dziewczyna, 20-letnia Agnieszka.
Wydawało się, że pies trafi do domu z ogrodem, do kochającego opiekuna.
Jednak po 3 dniach okazało się, że Ozzy nie żyje.
Dogomaniacy (uczestnicy forum dogomania.pl ) wstrząśnięci tą wieścią, pojechali na miejsce pochówku, które wskazała dziewczyna. Zdążyli psa pokochać, chcieli dla niego jak najlepiej - tymczasem opiekunka juz wcześniej nie odbierała telefonów. Zaczęli coś podejrzewać.
Gdy odkopali Ozzy'ego, okazało się, że jego ciało było zmasakrowane. Na własny koszt zlecili wykonanie sekcji. Wykazała ona brak środka usypiającego w organizmie.
Psa bito tępym narzędziem. Zwyczajna egzekucja.
Ozzy odszedł po paru godzinach, być może został zakopany gdy jeszcze żył...
(dziewczyna twierdziła że pies został uśpiony, jej wersje i linie obrony zmieniały się)
Sprawa, nagłośniona przez media, jest w tej chwili rozpatrywana przez prokuraturę. Osoby najbardziej zaangażowane w sprawę złożyły zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa. Liczymy, że ta historia szybko znajdzie swój koniec, a winni zostaną ukarani.

Za taki czyn, zabicie zwierzęcia ze szczególnym okrucieństwem, polskie prawo przewiduje najwyżej 2 lata więzienia. Sądy jednak często zawieszają wyroki.
W tej chwili przystępujemy do działania - stworzyliśmy projekty plakatów, ulotek oraz tekst petycji do rządu o zaostrzenie kar dla ludzi znęcających się nad zwierzętami.
W każdym wiekszym mieście znajdzie się koordynator i ludzie pomagający mu rozwieszać plakaty w lecznicach, uczelniach, firmach; Ludzie pomagający zbierać podpisy pod petycją. Od 16 września.

TY TAKŻE MOŻESZ POMÓC !
Jeżeli nie jest Ci obojętny los zwierząt, zgłoś się. Jeżeli nie jest Ci obojętny los ludzi - także się zgłoś.
Ludziom zabijającym zwierzęta niewiele brakuje, aby za drugim razem zabić człowieka.
Osoby chętne do rozprowadzania plakatów, ulotek i zbierania podpisów pod petycją do Rządu, dotyczącą "bestialskiego traktowania zwierząt, zaostrzenia kar dla ich oprawców i poprawienia bytu zwierząt" - bardzo proszę o kontakt:

Posted

Moi drodzy szukam i szukam linków do ściągnięcia plakatów i nie mogę znaleźć. Poza tym jestem teraz chwilowo poza siecią neostrada i łączę się przez blueconnecta co sprawia, że strona otwiera sie bardzooo wolno a mnie już zaczyna ciśnienie siępodnosić.
Jeśli mogę prosić niech ktoś na PW wyśle mi linka z adresem gdzie będę mogła to sobie ściągnąć.

Acha!
Dostałam dzisiaj od Vika Bari plakat plus właśnie list z formułką wyżej napisaną i szczerze powiem, że to powinno być większe, więcej powinno być treści z sekcji, no i całość zdecydowanie jest troszkę za długa.
Spójrzy na siebie samych- dostając ulotkę jakoś nie chce nam się czytać. Wolimy szybko, krótko i zwięźle.
Nie odbierzcie tego że wybrzydzam czy coś, tylko boję się że ludziom czytać się nie będzie chciało ;] :(

No ale z drugiej strony jak taką okrutną historię opisać w kilku krótkich zwięzłych zdaniach :(

Posted

Majawrc napisał(a):
Ziomale!-co z Wami?????? :mad: tylko 7 osób?:crazyeye:- wstyd mi za moich miastowych, nie czekąc na gotowce juz powywieszałam plakaty z ulotkami w najważniejsze miejsca na dzielnicy(włącznie z lecznicą)....i zabraklo mi tuszu w drukarce.....bierzcie się w końcu do pomocy ktorą wszyscy tak chętnie oferowali:shake:

Majawrc - uwielbiam cie! :evil_lol:
Dzięki za wszelką pomoc!
A inni niech sie zgłaszają u mnie na PW albo GG, niestety mam problem z komputerem i cieżko mi sie wbić na Dogo(jutro powinno już być w porządku).

Posted

Judka --> to co wyżej wkleiłam, to taki tekst dla tych, co kompletnie nic o sprawie nie wiedzą. Moja przyjaciółka ma wielu znajomych, prosiła o krótkie streszczenie - o co chodzi i skąd ta akcja. Dlatego tyle napisałam.. Wiem że to wygląda na "dużo czytania" ale tak naprawdę czyta się to w minutę..

Posted

Moskva napisał(a):
Majawrc - uwielbiam cie! :evil_lol:
Dzięki za wszelką pomoc!
A inni niech sie zgłaszają u mnie na PW albo GG, niestety mam problem z komputerem i cieżko mi sie wbić na Dogo(jutro powinno już być w porządku).

No kurka....wielkie dzięki:oops:...staram się jak mogę:evil_lol:, ale muszę teraz poczekać na gotowce(brak tuszu-a to spory wydatek na mój sprzęt HP) załatwilam już u siebie wszystkie witryny sklepowe, itd., jutro podejdę do szkół i na najbliższe CPN-y, ale nie za bardzo mam już z czym(zostało mi tylko takie wyblakłe co nie co)...sama nie wiem czy czekać....troszkę czasu jeszcze mamy-a petycji brak! :-( :shake:

Posted

nikusia napisał(a):
Ja nie będę raczej niestety na festiwalu, ale mam namiary do osoby która organizuje zbieranie rzeczy dla bezdomnyc zwierząt, mnoże osoba która jest najbardziej zaangażowana w akcję Ozzyego skontaktuje się z tą panią- może zgodzi się nagłośnić sprawę?

prosze na maila namiary na te osobę nie z każdym chcemy wspólpracować EMIR

Posted

Rozmawiałam również z adminem od moich fretkomaniaków i jak tylko będzie gotowy wątek petycji dotyczacy wszystkich zwierząt to będzie postawiony na pierwszej stronie- no przecież to superek bo na prawdę nie wszyscy znają historię a petycję chcą podpisać.:multi:

Posted

Majawrc napisał(a):
Rozmawiałam również z adminem od moich fretkomaniaków i jak tylko będzie gotowy wątek petycji dotyczacy wszystkich zwierząt to będzie postawiony na pierwszej stronie- no przecież to superek bo na prawdę nie wszyscy znają historię a petycję chcą podpisać.:multi:

Zapewniam że petycja będzie dotyczyć wszystkich zwierząt, jedni kochają psy, inni koty, fretki, szczury, króliki, chomiki etc. , ale to są zwierzęta które czują i po udomowieniu są zależne od nas-ludzi. Jesteśmy im winni opiekę i szacunek. Długo trwa przygotowanie końcowego tekstu petycji, tylko dlatego, że nie chcemy zbierać podpisów pod czymś, co nie będzie miało mocy prawnej i trafi do kosza. Obecnie pracuje nadal nad nim trzech prawników.

Posted

Majawrc napisał(a):
I właśnie o to chodzi i w zupełności jest to zrozumiałe a gotowiec pójdzie na wszystkie strony forumowe jakie tylko znam!:lol:

Dziękuję, ale uważaj! Dzisiaj prawie dostałem bana i zagrożono mi usunięciem z Dogomani za kopiowanie apelu o pomoc w akcji. Wg niektórych modów to były tz. "spamy" i musiałem je usunąć (ok.50). Z konieczności usnięte, ale widocznie przeczytane i efekt końcowy jest - co widać na liście Kachy wawa. :lol:

Posted

[quote name='Anashar']Wrzuciłęm to na strone, i jeszce dałem osobnego linka: http://wolontariat.dog.pl/

Dzięki! Mam nadzieję, że duuużo osób to przeczyta! Zaraz sobie zrobie odpowiedni opis na gadu i tlenie :cool2:
Mam jeszcze taki pomysł, jak już będziemy rozwieszac te wszystkie plakaty, piszmy gdzie to robimy (oprócz lecznic, sklepów zoo itd) - dzięki temu nie zapomnimy o jakimś miejscu, nie wszyscy zawsze myślą o tym samym, można ominąć coś bardzo dobrego w często odwiedzanym miejscu. Np. poczta, cpn itd... :) Co o tym myślicie?

Spokojnych snów.:sleep2:

Posted

Dobry pomysł, ale myśle zę wcześniej także dobrze bybyło sporządzić liste punktów do których chcemy zaglądnąć z tymi plakatami :) Każdy koordynator u siebie by zrobil taką liste i tylko odchaczał. Bo lepiej już wcześniej wszystko zaplanwać.

elles napisał(a):

Spokojnych snów.:sleep2:

Dzięki i wzajemnie :)

Posted

elles napisał(a):

Mam jeszcze taki pomysł, jak już będziemy rozwieszac te wszystkie plakaty, piszmy gdzie to robimy (oprócz lecznic, sklepów zoo itd) - dzięki temu nie zapomnimy o jakimś miejscu, nie wszyscy zawsze myślą o tym samym, można ominąć coś bardzo dobrego w często odwiedzanym miejscu. Np. poczta, cpn itd... :) Co o tym myślicie?

tez o tym myslalam
ale uwazam ze kazde miasto powinno to robic we wlasnym zakresie zeby nie zalac dgm postami typu "nakleiłem w warzywniaku", "a ja w spozywczym" itp
mysle ze fajnie by bylo jakby miasta podzielic miedzy chetnych do pomocy i kazdy by dostal swoje zadania zeby sie nie powielac

a tak wogole to zaczełam dzis troche łazic z tym po pracy
niektorzy odmawiaja - twierdzac ze trzeba poznac racje dugiej strony. co nie ma tu znaczenia bo to nie o ozziego a ogolnie o zwierzeta
ale powiem wam ze antyreklama nam nie służy :(
duzo osob jest przeciwnych akcji przez to

Posted

Na forum "petycja ..." Zofia Mrzewińska napisała:
"
Przepraszam, czegos nie rozumiem. Wydaje mi sie ze petycja nie wymaga "mocy prawnej", nawet gdybym oglosila apel o zakaz hodowania czerwonych kwiatkow w ogrodkach mniejszych niz jeden ar, to moj problem, jaka jest tresc apelu - jesli znajde dosc chetnych do podpisania, rzad bedzie musial sie ustosunkowac.

Mocy prawnej wymagaja ustawy, a nie petycja, w jakim kierunku naszym zdaniem powinny isc. Chyba nie prawnicy decyduja czego my chcemy, moga dopiero, jesli petycja zostanie podpisana przez wielu ludzi, zastanowic sie nad ubraniem tych wnioskow w odpowiednie paragrafy i przepisy wykonawcze. A jak teraz prawnicy zechca juz ukladac paragrafy i rozporzadzenia, to bedzie to nieczytelne dla wielu zwyklych ludzi, chocby takich jak ja. I bedzie trwalo przez najblize dwa lata.

Zofia"

Jestem dokladnie tego samego zdania! Pomieszanie z poplątaniem. Plakaty, ulotki mówią o Ozzim i nieistniejacej (jeszcze) petycji. W petycji bedzie zupełnie coś innego. A na dodatek będzie bełkot prawniczy.
Tę pierwsza petycję (po poprawkach) ludzie chętnie podpiszą, a myslę , że kociarze, fredkowcy i wężownicy też.
Najwyżej dodatkowo skrzykną sie i dołożą następna petycję pod kątem innych gatunków.

Robi sie kosmiczny bałagan: plakaty i ulotki o czym innym, jedni juz zaczynaja je rozwieszac, inni nawet juz zbieraja podpisy .... piszac to zaczynam machac ręką

Posted

Agata Balu napisał(a):
Plakaty, ulotki mówią o Ozzim i nieistniejacej (jeszcze) petycji. W petycji bedzie zupełnie coś innego.

to co bedzie w tej petycji?????
od poczatku była mowa o zaostrzeniu kar za znecanie sie za zwierzetami.

w takim razie po co ludzie sie skrzykuja organizuja spotkania itp jesli petycja ma byc zupelnie o czyms innym ?

Posted

julita104 napisał(a):
w takim razie po co ludzie sie skrzykuja organizuja spotkania itp jesli petycja ma byc zupelnie o czyms innym ?

A kto powiedział, że ma być o czymś innym?