Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

medar napisał(a):
Szef ekipy z każdego miasta , musi iść do UM i wystapić o zgodę na wieszanie plakatów i zbieranie podpisów pod petycją. Najlepiej to zrobić mając w ręku plakaty, ulotki i tekst petycji ( po prostu pokazać ). Nie trzeba czekać aż roześlemy, każdy może 1kpl. sam sobie wydrukować.

A tą zgode to na jakims specjalnym wniosku trzeba? Czy ide tam i mi powiedzą jak to trzeba napisac, sformułować?
Po za tym czy oprócz gabinetów wet i sklepów zoologicznych czy mamy też rozwieszać na przystankach czy w innych miejscach publicznych, bo jesli nie to zgody UM nie trzeba gdyz sklepy i lecznice są najczęściej własnościa prywatną i wystarczy zapytać właściciela o zgode.

Na uczelniach trzeba mnieć zgode dziekana lub samodzielnego referenta. W tym celu idzie sie do sekretariatu wydziałowego a nie do głownego(z tego co sie zdążyłam zorientować).

• Replies 692
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Też myślałam o komunikacji miejskiej, zastanawiam się: lepsze przystanki czy wnętrza autobusów. I czy z tym też do UM, wydział komunikacji miejskiej, czy bezpośrednio do zakładu komunikacji - w sumie można i tu i tu.. ;)

Posted

Tylko miejsca w których można wieszać plakaty po uprzednim uzyskaniu pozwolenia od urzedu miasta/gminy, za wieszanie plakatów na przystankach sa wysokie mandaty, a na nie raczej kasy to nie ma :)

Posted

Ciemny --> wiem, dlatego jeśli mamy tam wieszać (przystanki, autobusy) musimy mieć pozwolenie, zastanawiałam się gdzie się to od razu załatwi, UM czy zakład.

Posted

elles napisał(a):
UM czy zakład.

W warszawie wiem, że sprawą plakatowania wiat przystanków zajmują się agencje reklamowe, czyli należy wykupić miejsce reklamowe, oczywiście mogą te miejsca oddać za free, ale to one dzierżawią od ZTMu miejsca i nimi zarządzają.

Posted

elles napisał(a):
Ciemny --> wiem, dlatego jeśli mamy tam wieszać (przystanki, autobusy) musimy mieć pozwolenie, zastanawiałam się gdzie się to od razu załatwi, UM czy zakład.

W UM na przystanki a na wnętrza autobusów to chyba w siedzibie MPK. Ale czy mamy rozwieszac na mieście? W sensie na przystankach czy tablicach ogłoszeniowych.

Po jednym plakacie moge zawiesć do Środy Ślaskiej(do lecznicy wet) pod Wroclawiem i do Kątów Wrocławskich. Jeśli oczywiscie ilosć plakatów na to pozwoli.

Posted

medar - moja prosba dotyczaca rozliczenia. Poniewaz sie odganiam od roznych oszolomow, ktorzy tlumacza mi, ze zbieram sobie pieniadze do kieszeni - faktura na moje nazwisko od drukarni i platnosc przelewem.

Z gory dzikuje ;)

pzdr
GreenEvil

Posted

Anashar napisał(a):
Jaka będzie mniej więcej liczba plakatów na miasto?

Też bym chciała wiedzieć, zeby zaplanować gdzie i ile rozwiesić. Na słupy reklamowe pewnie będzie za mało, bo tam trzeba hurtem pare lub parenaście przylkeić, zeby było to widoczne.
Ale co do lecznic wet i sklepów zoo to sobie zrobie mapke, co i gdzie wiec musze wiedzieć ile tych plakatów bedzie.

Posted

To chyba zależy od wielkości miasta i ilości ludzi uczestniczących w akcji.

Czy drukować ulotki i petycje można już na własną rekę? Czy w ten weekend można już rozpoczynac akcję? I jak ma się sprawa z uzyskiwaniem zgody na plakatowanie i zbieranie podpisów?
Pozdrawiam,
Natalia

Posted

Witam
Proponuje wieszac plakaty na wystawach psow. Przychodzi tam z reguly duzo ludzi, ktorym los zwierzat nie powinien byc obojetny. Np. w najblizsza niedziele jest wystawa w Swietochlowicach organizowana przez oddzial Chorzow. Mysle, ze wystarczyloby powiesic plakat na bramie wejsciowej oraz zostawic kilkanascie/dziesiat ulotek przy kasie z biletami. Organizatorzy powinni na to pozwolic.

Posted

Jakie petycje chcecie drukować, skoro tekst nadal nie wrócił od prawnika??? Stwierdził że konieczne są gruntowne zmiany - ma skończyć jutro. Nie pytajcie na jakimdruku wystąpić do UM o zgodę na akcje w mieście, bo tego nie wiem. Nie prościej zadzwonić do UM ??
To samo się tyczy wieszania plakatów, to nie są pytania do osób na forum, a do odpowiedznich instytucji - więcej własnej inicjatywy w rozwiązywaniu takich "problemów" .

NIEPOKOI mnie ilość ludzi zgłaszających się do pomocy . Czyżby Polska składała się tylko z kilku miast?? Gdzie są CI co krzyczeli "JAK MOŻEMY POMÓC" ??

Plakatów będzie 10 tys. , wystarczy dla wszystkich, jak nie - to drukować każdy we własnym zakresie na sprzęcie domowym, biurowym itp.

Posted

medar napisał(a):
Nie pytajcie na jakimdruku wystąpić do UM o zgodę na akcje w mieście, bo tego nie wiem. Nie prościej zadzwonić do UM ??
To samo się tyczy wieszania plakatów, to nie są pytania do osób na forum, a do odpowiedznich instytucji - więcej własnej inicjatywy w rozwiązywaniu takich "problemów" .

Hmm, jakich problemow?:cool1: A po co zgoda miasta? GDZIE beda glownie plakaty wywieszane-jesli kliniki, sklpy zoologiczne, oficjalne slupy OGLOSZENIOWE, gdzie kazdy moze przykleic ogloszenie, tablice ogloszeniowe pod kosciolami to po co zgoda?

Posted

ARKA napisał(a):
Hmm, jakich problemow?:cool1: A po co zgoda miasta? GDZIE beda glownie plakaty wywieszane-jesli kliniki, sklpy zoologiczne, oficjalne slupy OGLOSZENIOWE, gdzie kazdy moze przykleic ogloszenie, tablice ogloszeniowe pod kosciolami to po co zgoda?

Jakich problemów?? Takich jak ten, który teraz znalazłaś!!!

Wszystko co w obrębie miasta (miejscowości) i co nie jest terenem prywatnym podlega pod UM. Darmowe słupy ogłoszeniowe ok, ale przecież nie tylko tam będziemy wieszać. Na takie działania , jak publiczne zbieranie podpisów MUSI być zgoda władz. Inaczej każdy stójkowy może pogonić wolontariuszy. W duzych miastach, oczywiście trzeba odwiedzać urzędy dzielnicowe.

Posted

DOGOMANICY !!! Zamieszczajcie ten apel gdzie tylko się da. Brakuje ludzi!!! Do znajomych na GG, w statusie gg , na innych forach itp

DZIAŁAJCIE!!!

Osoby chętne (sprawa Ozzy’ego i nie tylko ) do rozprowadzania plakatów, ulotek i zbierania podpisów pod petycją do Rządu, dotyczącą "bestialskiego traktowania zwierząt, zaostrzenia kar dla ich oprawców i poprawienia bytu zwierząt", proszone są o zgłaszanie się do: kacha_wawa :
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=30380
lub

GG: 7338690
telefon: 0603647237
http://www.monia-o-ozzym.blogownik.pl/

Posted

szukajcie do rozwieszania miejsc prywatnych i ew. właścicieli trzeba pytać o wyrażenie zgody; w szkołach - dyr.
jeśli chodzi o zbieranie podpisów w miejscach publicznych to musi być zgoda; w miastach trzeba iść do dzielnicy; jako organizatora akcji podawajcie Fundację EMIR ( ww.emir2.prv.pl - tam namiary i nr rej KRS)
w razie potrzeby będziemy z nimi polemizować; ew. proszę o podanie mojego tel. (tzn. tel. fundacji - 601 300 726)
druki po wykonaniu zostaną dostarczone do koordynatorów kurierm i od nich poszczególne osoby będą je odbierać;
trudno w tej chwili przewidzieć " ile, komu" zgloszeń z Polski jak narazie maluuuuuuuuuuuśko; a ma to byc akcja ogólnopolska; gdy będziemy znali ilość ośrodków, które mają kordynatorów to się nakład podzieli;

Posted

Wszystkie materiały dotyczące plakatu i ulotki (w różnych formatach) do pobrania tutaj : www.mediazone.pl/plakat .
Aosciak - Andrzej wykonał dużżżżżżą pracę, pamietajcie o tym.
Andrzeju - wiem że robisz to dla naszych kudłatych i niekudłatych "milusińskich".
Ja Ci serdecznie dziękuję !!!.

Posted

emir napisał(a):
trudno w tej chwili przewidzieć " ile, komu" zgloszeń z Polski jak narazie maluuuuuuuuuuuśko; a ma to byc akcja ogólnopolska; gdy będziemy znali ilość ośrodków, które mają kordynatorów to się nakład podzieli;

Obawiam sie, że nie zdążymy ruszyc z akcją tak jak było planowane czyli 16.09.
Tych plakatów jest w sumie tylko 10 000. powiedzmy, że obskoczymy 20 miast czyli wychodzi po 500 na jedno miasto a wiadomo, ze rozwieziemy jeszcze do pomniejszych miejscowości... We Wrocku namierzyłam obecnie 59 lecznic weterynaryjnych i przypuszczam, ze będzie ich troche więcej plus drugie tyle sklepów zoologicznych. Uczelni jest 5 głownych, każda ma kilka wydziałow(srednio po 5). To jest troche jeżdzenia...

Posted

Moskva napisał(a):
Obawiam sie, że nie zdążymy ruszyc z akcją tak jak było planowane czyli 16.09.
Tych plakatów jest w sumie tylko 10 000. powiedzmy, że obskoczymy 20 miast czyli wychodzi po 500 na jedno miasto a wiadomo, ze rozwieziemy jeszcze do pomniejszych miejscowości... We Wrocku namierzyłam obecnie 59 lecznic weterynaryjnych i przypuszczam, ze będzie ich troche więcej plus drugie tyle sklepów zoologicznych. Uczelni jest 5 głownych, każda ma kilka wydziałow(srednio po 5). To jest troche jeżdzenia...

Dlatego trzeba też wykorzystać własne drukarki ( lub zwiekszyć nakład? - koszty). Termin 16.09 jest realny, ale to oczywiste że nie może to być akcja jednodniowa, to tylko data rozpoczęcia. Musi być kontynuowana aż do uzyskania wymaganej liczby podpisów. Szukajcie sponsorów, szukajcie pomocników.

Posted

A teraz mam inną propozycję... Medar też wyraził dla niej poparcie...
Musimy wyróżniać się w tłumie... Musimy posiadać jakieś plakietki, jest propozycja Anashara, myślę, że bardzo sensowna:

Dokupienie plastikowych ochronek na plakietki to koszt góra 1 zł za sztukę...
Powinniśmy być widoczni, dzięki temu będziemy bardziej wiarygodni...
Co myślicie o tej propozycji????

Posted

kacha_wawa napisał(a):

Co myślicie o tej propozycji????

Mysle, ze to zbedne. Nie mamy ludzi i akcja(przynajmniej we Wrocku) wisi na włosku - to jest problem.
W piątek zadzwonie do ToZu i jeżeli będzie taka potrzeba pójde do UM. Nie wiem czy załatwie coś od ręki, nie wiem wogóle czy cos załatwie a nawet jak sie uda to i tak mam na stanie 3 osoby i 700 000 ludzi w mieście, którzy nic nie wiedzą...

Nie wiem czy bedzie mozna oplakatować miasto. Jeżeli nie to mam jakieś 200 punktów w których można rozwiesić(przynajmniej tak wychodzi z kalkulacji). Nie wiem co z petycją, musiałabym odwiedzic kilkadziesiat szkół i wszystkie uczelnie zeby mozna bylo tam zbierać podpisy, a tego w 4 osoby nie bedziemy w stanie dokonać...

Plakietki to problem poboczny bo jak narazie to nie mam komu ich rozdać...

Posted

[quote name='medar']Wszystkie materiały dotyczące plakatu i ulotki (w różnych formatach) do pobrania tutaj : www.mediazone.pl/plakat .
Andrzeju - wiem że robisz to dla naszych kudłatych i niekudłatych "milusińskich".

Hmm,ja nie mam w domu corela i nie moge otworzyc plakatow.Slyszalam ,ze sa swietne.
Czy jest inna mozliwosc,abym mogla dostac te pliki?
Czy moze byc format A4? Takie pomoga mi druknac i powielic dobrzy ludzie.No i najlepiej czarno-biale....

Posted

Moskva napisał(a):
Mysle, ze to zbedne. Nie mamy ludzi i akcja(przynajmniej we Wrocku) wisi na włosku - to jest problem.
W piątek zadzwonie do ToZu i jeżeli będzie taka potrzeba pójde do UM. Nie wiem czy załatwie coś od ręki, nie wiem wogóle czy cos załatwie a nawet jak sie uda to i tak mam na stanie 3 osoby i 700 000 ludzi w mieście, którzy nic nie wiedzą...

Nie wiem czy bedzie mozna oplakatować miasto. Jeżeli nie to mam jakieś 200 punktów w których można rozwiesić(przynajmniej tak wychodzi z kalkulacji). Nie wiem co z petycją, musiałabym odwiedzic kilkadziesiat szkół i wszystkie uczelnie zeby mozna bylo tam zbierać podpisy, a tego w 4 osoby nie bedziemy w stanie dokonać...

Plakietki to problem poboczny bo jak narazie to nie mam komu ich rozdać...

A od czego sa media? Mozna porosic media-list przewodni wyslac-ze w dniach- takich a takich-w tym i tym miejscu- beda zbierane podpisy pod petycja.
I wtedy tylko w UM zglasza sie poprostu taka akcje-zgoda powinna byc niemalze od reki...tzn. mysle,ze jak Fundacja tam gdzie sie da wysle e-mail, podajac imie nazwisko- dane osoby/osob zbierajacych podpisy-wolontariusza, to wystarczy.

Posted

[quote name='medar']Wszystkie materiały dotyczące plakatu i ulotki (w różnych formatach) do pobrania tutaj : www.mediazone.pl/plakat .
Pewnie, że kawał dobrej roboty :multi::loveu:
Mam tylko małą propozycję aby na serwerze Andrzej zostawił tylko rozdzielczą wersję ulotki i plakatu w formacie jpg. Wiekszośc osób nie ma corela i nie jest w stanie otworzyć innych plików. A jpg można druknąć z kompa za pomoca podglądu obrazów i faxów syst. windows. Na możliwości domowych drukarek nie jest potrzebna wysokorozdzielcza wersja. A tak to znów ktoś sie skusi i będzie robił "koło pióra".