Jump to content
Dogomania

Cecylka - poprzez DT u Anuli już w DS :) powodzenia czarnulko!!!

Recommended Posts

Posted

No własnie weszłam , zeby to napisac bo przeczytałam na wątku Soni, że malawaszka napisała o trudnościach z tym lekiem i pomyslałam o Cecylce , ale cioteczka malawaszka pamięta o wszystkich i u Cecylki juz dała znac.

• Replies 801
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wysłałam do Pani sms z wiadomością o braku Vetorylu w hurtowniach i poradziłam aby jak najszybciej skontaktowała się z wetem i jak jeszcze jest to kupiła na zapas.Tylko nawet kupując na zapas co dalej?To jakiś jest koszmar!

Posted

Wspaniałe wieści i Calineczce. Cieszę się podwójnie. Raz z powodu suni ,a 2 ,bo robiłam wizytę PA i zawsze się czuje potem odpowiedzialna.
Licho by wzięło z Vetorylem.A coś wiecie dlaczego go nie ma? Może to tylko przejściowe?

Posted

W Warszawie Vetorylu już trzeba szukać. Dla Cecylki trzeba zorganizować zapas. To nie jest lek do szybkiego wykorzystania. Powidomcie włascicielkę Cecylki, żeby kupiła więcej. Zapas na rok.

Posted

[quote name='Poker']Wspaniałe wieści i Calineczce. Cieszę się podwójnie. Raz z powodu suni ,a 2 ,bo robiłam wizytę PA i zawsze się czuje potem odpowiedzialna.
Licho by wzięło z Vetorylem.A coś wiecie dlaczego go nie ma? Może to tylko przejściowe?[/QUOTE]

tego nikt nie wie czy przejściowe, weci mówią, że może już nie być - chodzi o te pozwolenia które koncern musi wykupić w danym kraju - wychodzi na to, że im sięskończyło i nie opłaca się przedłużać bo to chyba jest w Polsce drogie - nie znam się na tym wszystkim więc to tylko moje domysły...

[quote name='maja602']W Warszawie Vetorylu już trzeba szukać. Dla Cecylki trzeba zorganizować zapas. To nie jest lek do szybkiego wykorzystania. Powidomcie włascicielkę Cecylki, żeby kupiła więcej. Zapas na rok.[/QUOTE]

zapas na rok to fajnie brzmi, ale... to jest drogi lek i cięzko na raz wyłożyć tyle kasy, na szczęście Cecylka jest malutka i niewielką dawkę przyjmuje, ale jak pomyślę o tych psach które przyjmują dużo :( ech

Posted

[quote name='hop!']A nie ma innego, zastępczego leku?[/QUOTE]

Dowiedziałam się od wetki, że na polskim rynku póki co nie ma zamiennika. Trzeba zrobić zapas Vetorylu, bo nie wiadomo jak będzie.

Posted

osoby prywatne mogą ściagać Mitotan z Czech, jest on o wiele bezpieczniejszy dla zwierząt niż Vetoryl. Ja jutro postaram sie dowiedzieć na ile my możemy zabezpieczyć Cecylkę.

Posted

Dzwoniłam dzisiaj do Pani.Pani nie odebrała mojego smsa odnośnie Vetorylu.Prosiłam Panią aby jak najszybciej skontaktowała się ze swoim wetem i zakupiła jeżeli to jest możliwe na rok Vetoryl.Pani mówiła,że wet powiedział,że Vetoryl niszczy korę nadnerczy (ja znam inną wersję) i chyba przepisze inny lek.Badanie poszło do Niemiec - wynik będzie za 10 dni.Calinka ma też powiększoną wątrobę.Pani ma jeden listek Vetorylu 60mg.Prosiłam aby zadzwoniła do mnie po badaniach i ustaleniu leczenia przez weta.

Posted

Niszczy jak jest zdrowa w przypadku Cecylki trzeba zrobic odpowiednie badania aby móc ewentualnie zmniejszyć dawkę leku.
Anulka napisz mi na pw numer do Pani, ja gdzieś mam ale szkoda czasu na szukanie. Musze wiedzieć jakie badanie zostało zrobione, że vet chce zmienić lek.
Wątroba to nie strach wystarczy dieta i leki.

Posted

[quote name='AgaiTheta']osoby prywatne mogą ściagać Mitotan z Czech, jest on o wiele bezpieczniejszy dla zwierząt niż Vetoryl. Ja jutro postaram sie dowiedzieć na ile my możemy zabezpieczyć Cecylkę.[/QUOTE]

z tego co ja wiem jest odwrotnie - to mitotan jest lekiem starszej generacji i działa radykalnie niszcząc korę nadnerczy a vetoryl hamuje wydzielanie kortyzolu

Posted

[quote name='malawaszka']z tego co ja wiem jest odwrotnie - to mitotan jest lekiem starszej generacji i działa radykalnie niszcząc korę nadnerczy a vetoryl hamuje wydzielanie kortyzolu[/QUOTE]
mi mówiono że vetoryl może powodowac nagły zgon a mitotan nie - co wet to inna opinia

Posted

[quote name='AgaiTheta']mi mówiono że vetoryl może powodowac nagły zgon a mitotan nie - co wet to inna opinia[/QUOTE]

ale w necie są źródła
w ulotce Vetorylu piszą, że hamuje odwracalnie czyli nie może niszczyć
[url]http://citovet.pl/pl4/index.php?p=productsMore&iProduct=114&sName=vetoryl-174;-30-mg[/url]

a o mitotanie jest, że "Uważa się, że jego działanie polega na uniemożliwianiu prawidłowego funkcjonowania komórek w nadnerczach poprzez uszkodzenie ich mitochondriów"
[url]http://leki-informacje.pl/lek/epar/719,lysodren.html[/url]

Posted

Okropne wiadomosci o Vetorylu...dolanczam do grona poszukiwaczy:Narazie znalazlam jeden na niem.ebay ale trzeba licytowac a aukcja konczy sie za 9 dni i nie ma "kup teraz".Szukam dalej...Dla Cecylki i innych w potrzebie

Posted

Znajomy wet sprowadza różne specyfiki ze Słowacji. Posłałam mu maila z pytaniem o możliwości sprowadzania Vetorylu (również jaka byłaby cena). W piątek pewnie niczego się nie dowie, ale w poniedziałek powinny być wiadomości. Jak będzie wiadomo to napiszę. Dużo zdrówka dla Cecylki (i innych "użytkowników" Vetorylu ;))

Posted

sybisia napisał(a):
Znajomy wet sprowadza różne specyfiki ze Słowacji. Posłałam mu maila z pytaniem o możliwości sprowadzania Vetorylu (również jaka byłaby cena). W piątek pewnie niczego się nie dowie, ale w poniedziałek powinny być wiadomości. Jak będzie wiadomo to napiszę. Dużo zdrówka dla Cecylki (i innych "użytkowników" Vetorylu ;))

Serdeczne dzięki -każda wiadomość cieszy,że jest możliwość zdobycia Vetorylu.Ja też uruchomiłam swoje znajomości.W Niemczech,bez recepty na już można u weta załatwić w przeliczeniu na naszą walutę za 300zł - 60mg.

Posted

Anula!Wlasnie rozmawialam z Pania od Cecylki.Wiec tak:Cecylka ma zapas vetorylu na pol roku.Pani kupila go w lecznicy we Wroclawiu ponoc jeszcze maja.Cecylka jest po badaniach i czeka na wyniki,ktore przyjda z Niemiec.jestto nowe bardzo szczegolowe badanie ktore okresli dalej jaka dawka .Cecylka ma sie dobrze cos tam troche z watroba ale bierze na nia lek i sie okaze czy bedzie po nim lepiej.jest pod bardzo dobra opieka wet i oczywiscie Pani,ktora bardzo sie o nia troszczy...cecylka ma cudowny i pelen milosci dom!

Posted

Wielkie dzięki Kochana za kontakt z Panią Calinki i oferowanie pomocy w kupnie Vetorylu -wiedziałam,że na Tobie zawsze mogę polegać.A Calinka wygrała los na loterii -Cushing zostaje w tyle w porównaniu co daje wielka miłość Pani do Calinki i opieka pod względem weterynaryjnym wzięta przez Panią na swoje barki.
Myślę ciepło o Pani i Calince i trzymam kciuki aby się tak dobrze układało jak dotychczas.

Posted

Jak cudnie się udało suni z takim domkiem:loveu:
Anula spokojna i my też - tylko fotek Cecylki wszystkim do pełni szczęścia brakuje:razz:

Posted

A ja jeszcze trochę podjudzę.Pani mówiła,że sierść odrosła i jest lśniąca.Ja też nie mogę się doczekać fotek.Przecież to było moje najukochańsze Cudeńko.