Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Elizie przekazałam wszystko co sama wiem o Lunie. Ona nie miała nigdy wcześniej psa, teraz zaczęła nowe zycie, jest mężatką i oboje z mężem zdecydowali się na psa.
Ja martwię się, że ona może nie dać rady jeśli zajdzie w ciąże. Bardzo pozytywnie ją odbieram, ale jak zawsze boję się przez te dogomaniackie historie.
Lunka jest spokojna, ufna ale ręki nie dam sobie za nią uciąć jak może zachować się kiedy poczuje, że już nic jej nie grozi.
Jola jeśli masz jakieś sugestie to napisz:)

• Replies 344
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ania102']
Jola jeśli masz jakieś sugestie to napisz:)

Jeżeli Eliza porządnie dokształciła się, zgodnie ze wskazaniami ankiety
i czyta, jak ją o to prosiłam, strony z poradami "Wesołej Łapki", to mam tylko 1 sugestię:
żeby Majuska i Eliza utrzymywały stały kontakt (telefony, spacery z psami, odwiedziny),
bo nic nie zastąpi FIZYCZNEGO pokazania przez fachowca,
jak zachowywać się w stosunku do psa zanim zaistnieje jakiś problem :)

Posted

Nie przeceniajcie mnie, nie jestem aż jakimś super fachowcem, prędzej mogę w temacie opieki nad staruszkiem pomóc bo mam takiego w domu. Czym Luna może zaskoczyć właścicieli?? A jak jest u nich z zostawaniem samego psa w domu?? Bo gdzies mi tu mignęło,że Luna może coś kombinować jak jest sama? Mogę im tez polecić dobrego weta w okolicy, fajne tereny spacerowe ...

Posted

Majuska, chodzi mi przede wszystkim o to, że to będzie pierwszy pies Elizy,
a pies to nie człowiek!
Inaczej odbiera (rozumie) odruchowe reakcje człowieka i inaczej,
niż możemy tego (nieświadomie) oczekiwać, reaguje na nasze - ludzi poczynania.
Dlatego ważne jest, żebyś POKAZAŁA Elizie, jak należy rozumieć reakcje psa w różnych okolicznościach
i jak w różnych sytuacjach postępować względem własnego psa (np: stanięcie między psem, a źródłem jego strachu).

Eliza, zarejestruj się, proszę, na tym forum.
Czytaj go i pisz o wszystkim, czego w zachowaniu Luny, nie będziesz rozumiała
lub choćby, nie będziesz do końca pewna, czy dobrze robisz!
Po to jest to forum!!!

http://
www.szkoleniepsow.fora.
pl/?sid=22dfbd54b1124fc954447ce90784ec87

Podzieliłam link na 3 części, bo inaczej Dogo zmieniłoby go ;) Poskładaj go sobie! :)

Posted

Luna melduje się na wątku. Czuje się bardzo dobrze zarówno w domu jak i w terenie. Lubi swój kojec, chętnie do niego wraca aby odpocząć po gonitwach na śniegu. O dziwo zaakceptowała Horkę. Bąbel przestał się jej bać i całą trójką fajnie się bawią. Myślę, że Luna jest psem, który ma skłonności do przywództwa. I tu należy uważać aby ustawić ją na odpowiedniej pozycji w stosunku do domowników jednocześnie nie niszcząc jej psychiki.
Wczoraj po raz pierwszy polizała mnie po twarzy. Ja mam zwyczaj całować psy i koty w główkę i po pyszczku. Luna do wczoraj odbierała to, powiedziałabym, z ciekawością. A wczoraj polizała mnie po twarzy - bardzo mnie tym wzruszyła, bo odczułam, że jest to dla niej coś nowego.

Posted

Ginn napisał(a):
Luna melduje się na wątku. Czuje się bardzo dobrze zarówno w domu jak i w terenie. Lubi swój kojec, chętnie do niego wraca aby odpocząć po gonitwach na śniegu. O dziwo zaakceptowała Horkę. Bąbel przestał się jej bać i całą trójką fajnie się bawią. Myślę, że Luna jest psem, który ma skłonności do przywództwa. I tu należy uważać aby ustawić ją na odpowiedniej pozycji w stosunku do domowników jednocześnie nie niszcząc jej psychiki.
Wczoraj po raz pierwszy polizała mnie po twarzy. Ja mam zwyczaj całować psy i koty w główkę i po pyszczku. Luna do wczoraj odbierała to, powiedziałabym, z ciekawością. A wczoraj polizała mnie po twarzy - bardzo mnie tym wzruszyła, bo odczułam, że jest to dla niej coś nowego.

To że czuje się dobrze w kojcu to zauważyłyśmy z Anią jak byłyśmy ją odwiedzić. To moim zdaniem bardzo dobrze wróży, że przyzwyczaja się do nowych miejsc:)

Posted

Cóż mogę napisać o wizycie, poznałam Elizę, miła , bardzo sympatyczna i otwarta dziewczyna, decyzja o adopcji psa jest na pewno przemyślana, podjeta wspólnie z mężem, są świadomi, że może być różnie, napewno mają duże chęci aby z Luną pracować i zapewnić jej jak najlepszą opiekę i kochający dom, potrzeby psa są im znane,rzeczy takie jak adresówka, nie spuszczanie ze smyczy na początku, odpowiednia ilość spacerów, mozliwość siku i koopy na początku w domu też, maja na początek zwinąc dywany ;). Eliza z mężem mają w planie przyjechac po Lunę i to jest duży plus. Będziecie się mieli okazję jeszcze wszyscy razem spotkać na żywo w towarzystwie Luny i jeszcze dodatkowo porozmawiać. Eliza jest w trakcie logowania na dogo , ale to trwa....
z mojej strony to tyle....czy wszystko się ułoży dobrze to czas pokaże....ja tego nie zgwarantuję swoją wizytą na 100%, między innymi dlatego, że nie znam osobiście Luny...jedno wiem na pewno Takiego domku grzech byłoby nie "zapełnić" jakimś potrzebującym psiakiem :)

Posted

majuska napisał(a):
Cóż mogę napisać o wizycie, poznałam Elizę, miła , bardzo sympatyczna i otwarta dziewczyna, decyzja o adopcji psa jest na pewno przemyślana, podjeta wspólnie z mężem, są świadomi, że może być różnie, napewno mają duże chęci aby z Luną pracować i zapewnić jej jak najlepszą opiekę i kochający dom, potrzeby psa są im znane,rzeczy takie jak adresówka, nie spuszczanie ze smyczy na początku, odpowiednia ilość spacerów, mozliwość siku i koopy na początku w domu też, maja na początek zwinąc dywany ;). Eliza z mężem mają w planie przyjechac po Lunę i to jest duży plus. Będziecie się mieli okazję jeszcze wszyscy razem spotkać na żywo w towarzystwie Luny i jeszcze dodatkowo porozmawiać. Eliza jest w trakcie logowania na dogo , ale to trwa....
z mojej strony to tyle....czy wszystko się ułoży dobrze to czas pokaże....ja tego nie zgwarantuję swoją wizytą na 100%, między innymi dlatego, że nie znam osobiście Luny...jedno wiem na pewno Takiego domku grzech byłoby nie "zapełnić" jakimś potrzebującym psiakiem :)

Dziękujemy za wizytę przedadopcyjną:) Twoje uwagi są cenne:) Myślę, że chyba naprawdę Eliza z mężem są dobrymi kandydatami na rodzinę dla Lunki:)

Posted

Eliza przyjedzie po Lunę w przyszłą sobotę, chyba że uda jej się jeszcze w tą:)
Ja zalogowałam się na Szansie ale nie mogę wejść przez konto.
Kontakt z Elizą mam.
Majuska ogromnie Ci dziękuję

Posted

Ania102 napisał(a):
Eliza przyjedzie po Lunę w przyszłą sobotę, chyba że uda jej się jeszcze w tą:)
Ja zalogowałam się na Szansie ale nie mogę wejść przez konto.
Kontakt z Elizą mam.
Majuska ogromnie Ci dziękuję

Cieszymy się bardzo.

Posted

Ania102 napisał(a):
ewelinka czasami tak bywa na uczelni, rozumiem.
Lunka znalazła potencjalny domek, który trzeba jeszcze sprawdzić. Wysłałam Elizie nr tel do majuski, żeby umówiła się na wizytę.
Pozostaje tylko trzymać kciuki za obie dziewczyny:)
Dziękuję: tabletoid, Shani i KropeczceJ za wpłaty na Lunę. Wszystko wrzuciłam do pierwszego postu.

kolejny psiak od Was , którego właśnie zamierzałam machnąć i który....ma dom!!! :multi:
cudownie, trzymam jeszcze kciuki za zgranie wszystkiego :loveu:

Posted

Witajcie:) tu Eliza, od Lunki:) wreszcie udało mi sie zarejestrowac na forum. Pisałam juz wczoraj na szansie ze kombinuje transport na ta niedziele ale to jeszcze musze z Ania pogadac jak ona stoi z czasem:) mam nadzieje ze wszystko sie ulozy...ale nie mam jeszcze nic przygotowanego dla psinki, moze poradzicie co kupic? na start:)

Posted

Jola+Rani+Sari napisał(a):
2 miski (poj. 1 -1,5l na jedzenie, 3l na wodę)

cos czuje ze wykupie caly zoologiczny:) a do misek przydalo by sie jedzenie;p tylko jaka karma...zapytam moze na miejscu co jej dawali w hoteliku:)

Posted

Eli nie szalej :) Obroża, smycz, adresówka, miski i karma to Ci na pierwsze zakupy wystarczy, kocyk jakiś masz pewnie w domu , nie musisz od razu wydawac kasy na jakieś super posłanie...(może się okazać, że Lunka będzie spać w Wami w łózku na przykład:eviltong:) Karme dobrze byłoby juz mieć w domu jak wrócicie z Luna, ona na drogę pewnie nie dostanie jeść, żeby nie wymiotowała w samochodzie, więc po wejściu do domu będzie na pewno głodna, no i jak jej nowa pańcia napełni miseczkę to od razu zdobędzie u niej punkty:eviltong: Dopytaj dziewczyny z hoteliku, jaki rozmiar " uprzęży " kupić i jaka karmę...resztę ekwipunku dokupicie sobie na spokojnie potem :)

Posted

majuska napisał(a):
może się okazać, że Lunka będzie spać w Wami w łózku na przykład:eviltong:)

hehe:) jak sie zmiesci;p a z karma to fakt dogadam sie z dziewczynami:)

Posted

Nutusia napisał(a):
Możesz też poszukać psich różności na bazarkach - będzie "przyjemne z pożytecznym". Tylko jeśli padnie na tę niedzielę, możesz nie zdążyć, niestety :(

a może z okilic jest ktoś od kogo osobiście bede mogła kupic, to faktycznie dobry pomysl:)

Posted

eli1987 napisał(a):
Witajcie:) tu Eliza, od Lunki:) wreszcie udało mi sie zarejestrowac na forum. Pisałam juz wczoraj na szansie ze kombinuje transport na ta niedziele ale to jeszcze musze z Ania pogadac jak ona stoi z czasem:) mam nadzieje ze wszystko sie ulozy...ale nie mam jeszcze nic przygotowanego dla psinki, moze poradzicie co kupic? na start:)

Elizo ode mnie przede wszystkim MEGA UŚCISKI :calus::calus::calus: i ogromne podziękowania :Rose::Rose:

w związku z tym, iż Luna domek ma już zagwarantowany :cool2: a ja prowadzę dla niej bazarek na hotel to fundusze z bazarku przekażę dla Ania102 która pokryje część długu ( na całość nie starczy) u weta za Luny sterylkę