Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 344
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Myślę, że rzeczywiście po kąpieli będzie wyglądać o wiele lepiej:) Ale na razie to chyba sterylka i szczepienia są na pierwszym miejscu. I Sunieczka naprawdę lubi siedzieć w tej klatce, bo jak zauważa że jest na dworze to ciągnie do gabinetu. jeszcze nigdy nie widziałam psa, który tak chętnie wchodzi do weta:)

Posted

Ella71 napisał(a):
A gdzie ona teraz jest ? U weta?

Tak, siedzi u weta w klatce i chyba jej tam dobrze, o wiele lepiej niż na ulicy wśród pędzących samochodów i zdenerwowanych mieszkańców, którzy najchętniej by się jej pozbyli:( Najważniejsze, że już jest bezpieczna i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto ją pokocha taką jaka jest:)

Posted

Zdecydowanie nie powinna być teraz sterylizowana, tym bardziej, że pewnie ma czynny gruczoł mlekowy i byłyby trudności z gojeniem rany. Powinno się odczekać minimum 3 tyg., aż suce zaniknie laktacja i zmniejszy się macica. Na dzień dzisiejszy jest powiększona po porodzie, ukrwiona i zabieg byłby ryzykowny.
W tej samej sytuacji jest nasza Tola z Dymin. Tez czekamy.
Szczepić mozna zdrowego psa, jesli miałaby więc podwyższoną temperaturę w związku z zbierającym się jeszcze, cza zastanym mlekiem, albo nne problemy, to równiez powinno się zaczekać.

Posted

Decyzję co do sterylizacji pozostawiłam weterynarzowi, to jest fachowiec. Spytałam czy lepiej szczepić czy ciąć i mamy ciąć. Luna jest u niego do soboty, w sobotę przenocuje u znajomej i w niedziele pojedzie do hoteliku.
Może rzeczywiście za wcześnie ale mi bardzo zależy żeby akurat on robił zabieg, bo oszczędzi mi to dużo stresu. Luna wypoczywa 4 dzień, dostaje antybiotyki, dobrą karmę i ciągle śpi. Jesli wet stwierdzi, że cokolwiek nie tak to oczywiście przekładamy zabieg.
Mam ogromną nadzieję, że Luna znajdzie szybko dom i chcę jej to ułatwić.

Posted

Aniu, wiem, że masz zaufanie do swojego weterynarza, ale skoro sunia dostaje antybiotyk, to naprawde nie powinna być szczepiona. Dopiero po dwóch tygodniach od zakończenia podawania antybiotyku. Zapytaj innych lekarzy lub nawet możesz napisac do producenta szczepionki. Szczepionka nie bedzie skuteczna. Nie robi się tego. Szczepi się całkowicie zdrowe psy.

Co do sterylizacji, to oczywiście mozna wszystko, ale przy powiększonej i ukrwionej macicy zabieg wiąże się z wiekszym ryzykiem. Czy naprawde warto ryzykowac jej życie i zdrowie? Co jesli dostanie krwotoku? Takie operacje robi się, jak jest zagrożenie dla suki, nie bez powodu. Na pewno laktacja tez się całkiem nie uspokoiła, bo sunia długo jednak karmiła. Poprzecinane kanaliki w gruczole mlekowym beda utrudniać gojenie się rany.

Nie możesz się po prostu umówic z tym lekarzem, że zrobi zabieg po miesiącu?

Posted

Jaaga rozumiem, że się martwisz ale dyskutowałam o tym z wetem i nie ma obaw co do sterylizacji. Może za miesiąc Luna będzie w nowym domu.
Szczepienia nie bedą teraz tylko jak już będzie w hoteliku. Nie martw się proszę, będzie dobrze a ona już za jednym razem przeżyje wszystlko co złe i boli.

Posted

Luna jest już po zabiegu sterylki:) I czuje się całkiem dobrze. I najgorsze w tym jest to, że nagle teraz kiedy jest szansa na nowe życie dla suni, pojawia się mieszkaniec wsi, gdzie sunia przebywała i chce ją zabrać. Nie mam pojęcia co o tym myśleć:( Bo dopóki suczka była bezdomna, z maluchami, niezaszczepiona, niewysterylizowana i brudna to jakoś się nikt nie zainteresował żeby ją przygarnąć. Mało tego: twierdził, że psa wiecznie dokarmiać nie będzie:( A teraz chce mieć wszystko na gotowe. Ciekawe co teraz gmina na to? Myślę, że Sunia po wszystkich swoich przejściach zasługuje na lepszego człowieka

Posted

aagataa8 napisał(a):
Luna jest już po zabiegu sterylki:) I czuje się całkiem dobrze. I najgorsze w tym jest to, że nagle teraz kiedy jest szansa na nowe życie dla suni, pojawia się mieszkaniec wsi, gdzie sunia przebywała i chce ją zabrać. Nie mam pojęcia co o tym myśleć:( Bo dopóki suczka była bezdomna, z maluchami, niezaszczepiona, niewysterylizowana i brudna to jakoś się nikt nie zainteresował żeby ją przygarnąć. Mało tego: twierdził, że psa wiecznie dokarmiać nie będzie:( A teraz chce mieć wszystko na gotowe. Ciekawe co teraz gmina na to? Myślę, że Sunia po wszystkich swoich przejściach zasługuje na lepszego człowieka

no nie wiem co o tym mysleć, ale skoro wcześniej stwierdza nie ma zamiaru wiecznie jej dokarmiać to nagle nabrał uczuc do suczki :???: a jeśli sie prześpi i znowu następnego dnia stwierdzi że nie jest warta jego karmienia :???: i co to znaczy chce ja zabrać ??? jest jej właścicielem ???

Posted

Nie, nie jest jej właścicielem. Po prostu Sunia oszczeniła się pod jego podjazdem w rowie:( Twierdzi, że do suczki przywiązała się wnuczka. Nie wiem co o tym myśleć, bo dnia poprzedniego twierdził, że "wszystkie psy bezdomne trzeba usypiać, bo tylko latają". Kompletnie nie rozumiem gościa:???: jeszcze jakby miał inne podejście od samego początku, to rozumiem, może gościa nie byłoby stać na szczepienia, sterylizację itp. Ale po tym co twierdził o bezdomnych psach to ciężko mu zaufać:angryy:

Posted

aagataa8 napisał(a):
Nie, nie jest jej właścicielem. Po prostu Sunia oszczeniła się pod jego podjazdem w rowie:( Twierdzi, że do suczki przywiązała się wnuczka. Nie wiem co o tym myśleć, bo dnia poprzedniego twierdził, że "wszystkie psy bezdomne trzeba usypiać, bo tylko latają". Kompletnie nie rozumiem gościa:???: jeszcze jakby miał inne podejście od samego początku, to rozumiem, może gościa nie byłoby stać na szczepienia, sterylizację itp. Ale po tym co twierdził o bezdomnych psach to ciężko mu zaufać:angryy:

troche to naiwne co piszesz, nie rozumiem po co wogóle rozpatrujesz jego osobę jako potencjalnego przyszłego właściciela psa:angryy:
Ania102 miała podpisać w gminie ,ze bierze psa pod swoją opieke w zamian za opłacenie pobytu psa w hoteliku przez 60 dni. Mam nadzieję,że to zrobiła wtedy ma wyłaczne prawo o decydowaniu gdzie psa umieścic bo jeśli nie... to wiadomo co jest grane. Gmina mogła dogadać sie z facetem ,że mu zapłaci 100 albo 200 zł i pozamiatane,po co mają płacić za hotel 900 zł skoro znaleźli psu dom.

Posted

mrs.ka napisał(a):
troche to naiwne co piszesz, nie rozumiem po co wogóle rozpatrujesz jego osobę jako potencjalnego przyszłego właściciela psa:angryy:
Ania102 miała podpisać w gminie ,ze bierze psa pod swoją opieke w zamian za opłacenie pobytu psa w hoteliku przez 60 dni. Mam nadzieję,że to zrobiła wtedy ma wyłaczne prawo o decydowaniu gdzie psa umieścic bo jeśli nie... to wiadomo co jest grane. Gmina mogła dogadać sie z facetem ,że mu zapłaci 100 albo 200 zł i pozamiatane,po co mają płacić za hotel 900 zł skoro znaleźli psu dom.

Może i naiwne, ale muszę rozpatrzyć taką opcję, bo na tą chwilę to o wszystkim decyduje gmina, bo to ona miałaby płacić za hotel

Posted

Luna zasługuje na dobrego człowieka, który pokocha ją bezwarunkowo. Nie chcę, żeby jej właścicielem został ten facet.
Przeciez mógł ja przygarnąć jak zmęczona i głodna narażała życie biegając za jedzeniem przy ruchliwej ulicy.
Za bardzo zaingerowałam w jej życie i jej nie przekreślę, więc jeśli gmina będzie chciała iść na łatwiznę i oddać ja pierwszemu lepszemu to zbieramy deklarację i będziemy walczyć o lepsze zycie dla niej.
Ciągle jest u weta bo nie mam żadnej opcji z dt, ale przynajmniej wiem,że jest pod super opieką. Doktorowi też bardzo Luna wpadła w oko;) bo to naprawdę bardzo urodziwa dziewczyna.
Sterylka była bezpieczna a całą resztę zrobimy na miejscu jak Luna będzie w hoteliku.
Gdybym mogła to sama wzięłabym ją na dt- bardzo mi na niej zalezy.

Posted

czyli nie podpisałaś umowy z gminą??? no to gratuluje , myślałam ,że jesteś bardziej odpowiedzialna,przecież sama ci o tym przypominałam:placz:
teraz się wypną ,niech zapłaca za sterylke chociaż :mad:

Posted

to Ty miałaś chcieć podpisać umowę ,im akurat na tym nie zależy ,zabrałaś psa i mają kłopot z głowy , a jak bedziesz chciała oddać no to też już mają rozwiązanie gotowe:shake:
nie wiem dlaczego tak zrobiłaś pomimo,że ja z tą gminą wiele razy współpracowałam i mówiłam jakie dokładnie są procedury . Zabawiłaś sie w przedszkole.

Posted

mrs.ka napisał(a):

to Ty miałaś chcieć podpisać umowę ,im akurat na tym nie zależy ,zabrałaś psa i mają kłopot z głowy , a jak bedziesz chciała oddać no to też już mają rozwiązanie gotowe
nie wiem dlaczego tak zrobiłaś pomimo,że ja z tą gminą wiele razy współpracowałam i mówiłam jakie dokładnie są procedury . Zabawiłaś sie w przedszkole.

O czym Ty wogóle mówisz??? Jaką umowę??? Przedstawiłam im możliwość i powiedzieli, że skorzystają a jeśli nie to nie martw się pies nie trafi byle gdzie najwyżej po prostu gmina nie opłaci hoteliku.
Proszę nie pouczaj mnie, a jeśli masz jakiś problem to napisz na pw.
To jest wątek Luny a nie Twoje pole do kolejnej walki!

Posted

Jeśli Luna miałaby trafić do tego, pożal się Boże "miłośnika psów", który spokojnie patrzył jak jego wnuczka się do niej "przywiązuje", gdy suka leżała w rowie, rodziła szczeniaki i narażał jej życie - proszę o natychmiastową informację do mnie na PW, a gdybym nie odpowiadała, o tel. pod nr 502 002 322.

Posted

Jestem po rozmowie z Panem z wydziału komunalnego i tak: na rękę gminie byłoby jak najbardziej wyadoptować Lunę temu wieśniakowi ale Pan z komunalnego ma serce i jemu też się ten pomysł nie podoba. Gmina zapłaci za miesiąc hotelowania a mam na piśmie potwierdzone, że ja decyduje o dalszych losach psa:)
Byłam jeszcze u Luny, byłam z nią na spacerku. Po sterylizacji czuje się nieźle, wszystko poszło ok. Sterylka jest na mój koszt, ceny jeszcze nie uzgodniłam z wetem.
Zorganizuję jakiś bazarek.
Jeśli w ciągu miesiąca nie uda nam się znaleźć cudownego domu dla tej cudownej i pięknej damy liczę na Was, że pomożecie mi uzbierać deklaracje...
Luna jest trochę w typie goldenki a trochę owczarka podhalańskiego.
Wczoraj bardzo płakała kiedy doktor usypiał jakiś ślepy miot:-(

Posted

Ania102 napisał(a):
O czym Ty wogóle mówisz??? Jaką umowę??? Przedstawiłam im możliwość i powiedzieli, że skorzystają a jeśli nie to nie martw się pies nie trafi byle gdzie najwyżej po prostu gmina nie opłaci hoteliku.
Proszę nie pouczaj mnie, a jeśli masz jakiś problem to napisz na pw.
To jest wątek Luny a nie Twoje pole do kolejnej walki!

problemy to Ty stwarzasz i najczęsciej ja je musze prostowac , Inspektor środowiska z Brodów wogóle by z Tobą nie negocjował , bo jeszcze dziś rano do mnie dzwonił co w tej sprawie i gdyby nie dobro psa tobym powiedziała,że mnie to nie interesuje.
To nie jest prywatna sprawa ,żebym pisała na pw ,bo dotyczy współpracy z gminami jeśli chodzi o program bezdomności i to co ja przez dwa lata wywalczyłam w gm.Brody ty o mało co nie zepsułaś. Udowodniłas ,że nie musza ponosić konsekwencji finansowych za bezdomne psy. Ale może jak Ty kolejny raz poniesiesz konsekwencje to wreszcie się czegoś nauczysz .Szkoda tylko ,że znów dogomaniacy będą płacić za coś za co mogła zapłacić gmina.

Posted

Wątek Luny zaraz będzie, albo już jest na forum Szansy na Pomoc Goldenom. Ja jutro, dziś już nie dam rady, zrobię jej bazarek z fantów przekazanych nam przez Agatę/Ookami. :)