Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Olesiub: nie ma głupich pytań=to jest schronisko TOZu (widnieje na stronie TOZowskiej). Tylko według mnie bidne ,,przytulisko" byłoby odpowiedniejszą nazwą :placz:

Mośka: to prawda, jestesmy WIELKĄ SIŁA :p
Co do projektu z listem do firm to warto rozważyć (czy ktoś tutaj ma tego typu ,,doświadczenia"? W mojej poprzedniej/bogatej firmie to był taki klimat, że wyrzucano wszystkie tego typu prośby at kosz :razz: )
Z tym Burmistrzem (petycjami, prosbami etc) chyba trzeba poczekać ( za ok 3 mc są wybory i być może będzie nowy człek chętniejszy do pomocy czy wspierania/tego nie wiemy...bo ten co jest to najchętniej by wsio zlikwidował :-( ...musimy wstrzymać tego typu działania i poczekać/takie jest moje subiektywne zdanie...tzn teraz czekamy na wynik i skutki kontroli wetowskiej, która najprawdopodobnie wyjdzie fatalnie:-( )

Dostałam pw, że właśnie poszła bardzo hojna wpłata na cel: woda dla Wegrowa (poproszę o info jak wpłynie?)

Posted

Ja wiem ,że sprawa nowej siedziby jest w toku (cokolwiek to znaczy).
Macie racje im nas więcej tym lepiej , bo to dodaje sił, że nie jesteśmy osamotnione w tej walce.
Jak czytam ile ludzi ma jakies rzeczy dla psiaków i chce pomóc to aż serce rośnie!
Serdeczne dzieki! wszystkim Wam oraz tym którzy bardzo bardzo pomogli do tej pory węgrowskim psom.

Posted

enia napisał(a):
Ja wiem ,że sprawa nowej siedziby jest w toku (cokolwiek to znaczy).
...

Oooooooooo :-o czyli jest to ważny temat do przegadania z kierowniczką 29go. Dobrze Eniu, że z nami będziesz :p
ZIEMIA (docelowy teren) pilnie potrzebny...

A dogo jest naprawdę potęgą ( np parę lat temu w miejskim schronie w Wieluniu doprowadziliśmy do odebrania tego schronu usypiaczowi-złodziejowi-pijakowi i dzięki nam stanęli na nogi i nastały tam inne-lepsze czasy).
Nie ma rzeczy niemożliwych :p

Posted

a wracając do tych plakatów, to można je powoiesić w zaprzyjaźnionych sklepach dla zwierząt i postawić tam puszeczki (często sprzedawcy sami je wystawiają, więc myślę, że nie powinno być problemu), a w takim sklepie łatwiej o przyjaciół zwierząt.

Znacie kogoś kto może podrukować takie plakaty? Ja mogę zapytać ludzi, u których zamawia moja firma...

Posted

Olesia.b napisał(a):
a wracając do tych plakatów, to można je powoiesić w zaprzyjaźnionych sklepach dla zwierząt i postawić tam puszeczki (często sprzedawcy sami je wystawiają, więc myślę, że nie powinno być problemu), a w takim sklepie łatwiej o przyjaciół zwierząt.

Znacie kogoś kto może podrukować takie plakaty? Ja mogę zapytać ludzi, u których zamawia moja firma...

Znajomy Dabrowki czasem wspomoaga bezdomne zwierzaki i drukuje poldarmo.

pzdr
GreenEvil

Posted

bea100 napisał(a):
...potrzebne teraz nam kawałki papy/gumoleum czy linoleum (na dachy by przez szczeliny w deskach nie lała się woda), CZY KTOŚ MA?

Mam obiecane gumoleum/linoleum (?) które miało być wymieniane w ramach remontu szkoły. Na początku tygodnia wyjaśni się czy sprawa jest aktualna. Istnieje prawdopodobieństwo, że w wyniku niedotrzymania przez wykonawcę terminu, szkoła zrezygnuje z części prac...

Posted

bea100 napisał(a):
Olga132: czy dodzwoniłaś się do Furek?

Tak rozmawiałyśmy - i ustaliłyśmy ( z przyczyn ode mnie niezależnych), że odbiorę te rzeczy w trochę późniejszym terminie. Ale wszystko na nas czeka tak więc bez obaw....

Posted

[quote name='GreenEvil']Schronisko Wegrow - 932,00 w tym:
Ogolny Wegrow - 342,00
Wegrow Zaneta - 40,00
Woda dla Wegrowa - 550,00
...
Dzięki GreenEvil:

dziękujemy kochani za wpłaty:loveu: ...ZBIÓRKA TRWA :p A grosz do grosza...:multi:

Gallegro: daj nam znać plizzz bo te dechy na dachu trzeba czymś koniecznie przykryć i to ważna sprawa!
Jeszcze Korona stara się/ale też nie mam potwierdzenia na 100%
Olga132: rozumiem, że odbierzesz i zawieziesz te rzeczy od Furek do Wegrowa?

Posted

bea100 napisał(a):
Olga132: rozumiem, że odbierzesz i zawieziesz te rzeczy od Furek do Wegrowa?

zabiorę to co się zmiesci do samochodu - jesli deski nie będa za długie to oczywiście też wezmę

Posted

Czy loteria nadal jest w planach?
Jesli tak - kiedy i jakie fanty zbieracie? Czy np plytki CD z muzyka albo male pluszowe zabawki?
Mam troche plytek(wszystkie kupione w Szwecji) ktorych nie potrzebuje, np muzyka z filmu Kieslowskiego "Niebieski", Celine Dion, Barabara Streisand itd - czy to wogole wchodzi w gre, czy tez zaniesc do bibliteki?
Plytki maja po pare lat (6-10), ale sa w dobrym stanie.

Posted

Osiolek napisał(a):
Czy loteria nadal jest w planach?
Jesli tak - kiedy i jakie fanty zbieracie? Czy np plytki CD z muzyka albo male pluszowe zabawki?
Mam troche plytek(wszystkie kupione w Szwecji) ktorych nie potrzebuje, n...

Tak, będą 2 loterie (jedna w szkole w Grodzisku pod koniec wrzesnia a druga w Wwie na Karmelickiej w pażdzierniku)-taki mamy ustalony plan.
Zbieramy płyty z muzyką także /tylko pamiętaj, że to dzieciaki z podstawówek więc byłaby wskazana muzyczka z filmu Król Lew czy coś w tym guście...( nooo a ,,pluszaki" dla nich to extra rzecz :multi: )

Posted

Folen, tam ma byc jakis nowy, maly piesek, ktory sie bardzo boi i jest bardzo chudy. Dopiero co przyszedl,czy masz moze jego zdjecia tez?
I czy masz moze zdjecia tej mamusi jamnikowatej z tymi dwoma, czy trzema maluchami?
Pani Jadzia cos mowila, ze zrobiliscie tym zdjecia. Czy tak? Czy ten nowy, to ten kedziorek?

Posted

Pajuniu, Folen miala na pocztę Ci wyslać rudą sunie z trójką maluszków, ona jest taka jamnikowata ciut lapki ma wyższe, bardzo milutka i przylepna sunieczka.Ten biszkopcik malutki na zdjeciu to jej dziecko.
Maly nowy piesek to chyba sunia Sarenka, tak ją nazwalam malutka chudzinka mieści sie w dwóch dloniach, ponoć ma ok. 3 miesiecy, będzie mikruskiem taki okruszek z niej, bardzo chciala na ręce, wyrzucona na ulice razem z tą zóltą sunia co ma zdjęcie na budzie (ta będzie znacznie większa).
Kędziorek nowy piesio mieszka w magazynku jest mocno poturbowany i obolaly.Cudny mlody ok.8 miesięczny psiak.Bardzo lagodny i ufny.Sierść kręcona i aksamitna w dotyku.

Posted

Mam prośbę abyście wysyłali listy lub maile tej treści (lub zmodyfikowanej ale podobnej tresci)

Pan Jan Górski
Burmistrz Miasta Węgrowa

Szanowny Panie Burmistrzu,

Kieruję do Pana ten list nie tylko we własnym, ale także w imieniu wielu osób, którym los zwierząt i dobro Schroniska dla bezdomnych zwierząt w Węgrowi nie jest obojętny. Mam nadzieję, że po przeczytaniu nie schowa go Pan do szuflady.
Jestem jedną z licznych osób, które od dłuższego czasu czynnie pomagają schronisku, które leży na Pana terenie. Pomoc przez nas organizowana przybiera rożne formy – zbieramy od ludzi dobrego serca garnki, miski, stare kołdry, koce, czasami uda nam się uzbierać jakieś pieniądze i kupić za nie suchą karmę, kasze czy ryż dla psów. Aktualnie jesteśmy w trakcie poszukiwania różnych materiałów budowlanych, z których powstaną nowe budy dla psów. Niedopuszczalna jest bowiem sytuacja, że pies przebywa w prowizorycznie skleconej ze starych okien budzie.
Kierowniczka prowadząca to Schronisko wkłada dużo pracy i serca w to aby zapewnić skrzywdzonym i porzuconym zwierzętom godne życie. Niestety bez pomocy miejscowych władz dużo nie wskóra. Niedopuszczalna jest sytuacja aby schronisko uzyskiwało tylko minimalną pomoc od władz. Szczególnie na terenie gdzie podejście do zwierząt jest dość przedmiotowe, organy administracji samorządowej powinny przykładać się do tego problemu sumiennie. Jednym słowem: swoimi działaniami powinny dawać przykład !
Zapewne sam Pan doskonale się orientuje, że potrzeby się ogromne. Przed wszystkim aktualnie schronisko funkcjonuje na wydzierżawionym terenie. Nie posiada ani prądu ani bieżącej wody. Jedzenie gotowane jest na gazie w skleconym z desek baraku, latem woda czerpana jest z wykopanego nieopodal „kaczego dołu” a zimą pozyskiwana jest z topionego śnieg. Brak zaplecza socjalnego sprawia, że warunki panujące w schronisku są bardzo ciężkie zarówno dla zwierząt jak i dla pracujących tam ludzi..
Wolontariusze przyjeżdżający do schroniska aż z Warszawy zaproponowali zorganizowanie zbiórki pieniędzy i wywiercenie studni. Niestety dopóki teren jest dzierżawiony jakiekolwiek inwestowanie w dobra, których później nie będzie można zabrać mija się z celem. Dlatego zwracam się do Pana z prośbą o pomoc w pozyskaniu ziemi dla schroniska (takie nabycie ziemi mogłoby przecież się odbyć w ramach porozumienia między gminami, co znacznie obniżyłoby koszty) A przecież fakt, że w schronisku przebywa coraz więcej psów (często trafiają tu zagłodzone i pobite) świadczy o tym jak bardzo jest ono potrzebne. Schronisko dla bezdomnych zwierząt nie musi być udręką dla władz samorządowych – wiele osób zgłaszało się z propozycją czy to wykopania studni czy to postawienia na swój koszt ogrodzenia, schroniskiem interesował się nawet zagraniczny sponsor….niestety, dowiadując się, że własność ziemi jest nieuregulowana – rezygnowali. Dlatego priorytetem dla schroniska jest ZIEMIA. Może to być nawet kawał ugoru, na którym zacznie się wszystko od nowa. Ważne jest tylko to, że robiąc coś, będziemy mieli świadomość, że za miesiąc czy rok nie zostanie wypowiedziana umowa.
W schronisku brakuje właściwie wszystkiego: porządnych bud na zimę dla psów, pewności, że zawsze będzie coś ciepłego dla zwierząt do zjedzenia w nadchodzące mrozy.

Dlaczego nie jest podpisana żadna umowa z lecznicą weterynaryjną dotycząca sterylizacji zwierząt trafiających do schroniska. Zapobiegłoby to nadmiernemu rozmnażaniu się ich. W wielu gminach polskich taka sterylizacja dla wszystkich właścicieli zwierząt przygarniętych ze schroniska jest bezpłatna, wiele też schronisk sterylizuje wszystkie zwierzęta które do nich trafiają. są to działania prewencyjne – bardzo skuteczne w walce z szerząca się populacją niechcianych przez nikogo psów i kotów
Schronisko z wdzięcznością przyjmie każdą formę pomocy jaką będzie Pan mógł zapewnić. Oczywiście szczególnie cenna będzie pomoc przy pozyskaniu terenu pod Schronisko, aby zapewnić godne życie przebywającym tam zwierzętom . Bo to przecież MY - ludzie sprawiamy, że zamiast pełnej miski i ciepłej budy przy ukochanym człowieku zamykane są w schroniskach .

Mam nadzieje, że na efekty Pana pomocy dla Schroniska w Węgrowie nie trzeba będzie długo czekać.

Z poważaniem