Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jo37 napisał(a):
O ile pamiętam gdzieś była mowa o festynie w Węgrowie we wrześniu .
Niestety nie pamiętam gdzie .

Na tym watku. Ale ten pomysł z różnych przyczyn juz upadł...może kiedyś do niego wrócimy!

Posted

dziewczyny tu sanctus_iuda proponuje konkretną akcję:

[SIZE=2]Szykujemy się z Akcją charytatywną na rzecz Schroniska węgrowskiego. Cały czas dogrywamy szczegóły odnośnie akcji, poniżej znajduje się ogólny jej zarys:

Na przełomie września/października w Węgrowie odbędzie się "Akcja
pomocy węgrowskiemu Schronisku dla Zwierząt". Oprócz samych zbiórek
- różnych potrzebnych rzeczy dla Schronu (m.in w szkołach),
planujemy również zrobić zbiórki pieniędzy w różnych częsciach
Węgrowa. Dodatkowo szykujemy dwa koncerty benefitowe, z których
dochód zostanie przeznaczony dla Schroniska. W internecie jakiś czas
temu umieściliśmy apel do zespołów z całej Polski, które chciałyby
wystąpić podczas koncertów. Na apel odpowiedziało kilkanaście kapel
z różnych części naszego kraju (m.in Trójmiasto, Kraków, Rawicz,
Częstochowa, Lublin i okolice, Zambrów, Warszawa). Zestawy zespołów,
które wystąpią podczas koncertów zostaną niebawem ogłoszone.
Ostateczne daty koncertów to 29 września oraz 27 października.

UWAGA: Pilnie poszukujemy osoby chętnej zrobić reportaż video ze
Schroniska węgrowskiego oraz osób, które chciałyby pomóc w całej
akcji. Zainteresowanych prosimy o kontakt pod adresem:
[email protected]. Informacje na bierząco pod następującymi adresami:
www.myspace.com/diydziura oraz www.radiopositive.pl/dziura_squad.
Liczymy na Waszą pomoc!

tomek & dziura squad

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=20420&page=14

Posted

Olga132 napisał(a):
Może dałoby się pogadac z Burmistrzem i on by to opłacił? Dla niego to nie sa duże koszty a dla nas tak....

Czy ja dobrze ,,wiem" i czy ten Burmistrz co teraz jest, ma odejść za 3 mc i nie ma tam z kim gadać?
Byłoby chyba dobrze dla nas bo z tego co wyczytałam między wierszami to teraz nie ma tam przychylnej atmosfery dla schroniska na ich terenie. Jak zrozumiałam to oni go WOGÓLE NIE CHCĄ ?

Net jest wielką siłą a nas tu wielu, mozna byłoby słać jakieś prośby/petycje itd itd np o przydzielenie pod Węgrowem dla TOZowskiego schroniska kawałka ziemi ( z woda, prądem, budynkami, ogrodzeniem itditditd). Nie wierzę, że tam nie ma jakiegoś ugoru na peryferiach...:shake: A jeśli nie ma to może by miasto odkupiło ten teren co jest (facet o ile wiem byłby skłonny sprzedać). Czy ktoś wie na jaki czas jest zawarta z nim umowa?
Na razie ,,zainwestujemy" we wszystko co jest przenośne i do zabrania (budy, siatka itd) ale ...co z wodą? Odwiert to 1200 zł i co? Wydamy tą kasę ,,na chwilę"? Najlepiej byłoby inwestować w docelowe miejsce. Radżcie coś, piszcie...

My włączamy z Jolą do akcji wolontariuszy z Grodziska i harcerze są chętni/od nich też mogłaby pójsć jakieś pismo z prośbą nie? Przy loteriach mogłybyśmy zbierać podpisy pod petycją do Burmistrza miasta Węgrowa...hmmm...co sądzicie?
No i są psie fora, podpisy by się pozbierało/jestem pewna. Gdyby poszedł taki ,,nacisk" to byłoby ,,na dwoje babka wrózyła" (albo powstanie schron z prawdziwego zdażenia...albo zamkną to co jest a psy wywiozą/ a z tego co zrozumiałam to w Węgrowie czynią takie próby nasyłając wet-kontrole prawda?).
Na tych petycjach położony byłby też nacisk na to, że schronu nie damy zlikwidować (ktoś mądry mógłby to napisać, mamy tu i prawników...) bo tam psy nie mają NIC ale za to mają wiele serca i nie są krzywdzone i są ratowane i leczone i karmione i są adopcje a ludzie z TOZu tam pracujący i MY-pasjonaci im pomagamy z całego serca...no i dobrze prowadzone schronisko jest dla miasta/terenu konieczne i mogłoby być ,,wizytówką" miasta Węgrowa (plus dofinansowanie dla miasta czy nawet dotacje z Unii?)...hmmm...radżcie kochane cioteczki.
Niech ktoś znający sytuację się też wypowie (bo nie chciałybyśmy ,,zaszkodzić" ruszając niewygodny temat a chcemy POMÓC).
Tak jak jest teraz być nie powinno/nie może. To taka ,,prowizorka" działająca na wariackich papierach już 3 lata...może ja się mylę w wielu sprawach, dlatego piszcie, każdy głos jest tu ważny.

Posted

Z tego co wiem to trwają jakieś rozmowy w kwestii kupienia przez gminę starego gospodarstwa – mieli wykupić dwa ale jak drugi właściciel dowiedział się w jakim celu gmina wykupuje ziemie to bardzo wywindował cenę. W tej chwili inwestowanie w to schronisko (prąd, woda) jest bezcelowe ponieważ budy stoją na terenie dzierżawionym i w razie wypowiedzenia dzierżawy studni ze sobą raczej nie zabierzemy. Jeśli chodzi o harcerzy to ja myślę, że w Węgrowie bardzo przydali by się wolontariusze do wyprowadzania psów. W razie adopcji było by to super źródło informacji o charakterach psów.

Jeśli chodzi o warunki psów w schronisku to są fatalne – jak długo będą piły latem wodę z pobliskiego bajora a zimą topiony śnieg? Z tego co wiem kierowniczka tez już jest na skraju wyczerpania – przecież takie warunki sa uciążliwe nie tylko dla zwierząt ale i dla ludzi. Jedynie czego w tym schronisku nie brak to serca dla tych psów ale tym ich nie wykarmią!

Posted

Bea to wszystko jest do obgadania na miejscu, to co wiedzialam już napisalam, a nie chcialabym przekrecić czegoś, dzierżawa jest chyba na 5 lat, 3 juz minely, ponoc jakias inna lokalizacja jest możliwa ale to wszystko kwestia ceny, choc teraz jak sie kadencja kończy to nie sądze, żeby ktoś się w UM postarał dociągnoć to do końca, obym się myliła.
Petycje to dobry pomysł myślę ,tylko tak żeby nie zaszkodzić bo zamkną i tyle.Juz byly takie prppozycje zdaje się, bo jak bieda i brak kasy to po co schronisko? lepiej rozwieść psy do innych i problem z glowy.
Bea tu wszystkiego nie da sie pisać bo dużo osób czyta a nie wszyscy są przychylni .

Posted

A wogóle to od września można w szkołach plakaty informacyjne o schronisku porozwieszać , może młodzież da sie namówić na zbiórki i pomoc???
Te psiaki wogóle nie sa wyprowadzane na spacery , bardzo im tego brakuje.

Posted

Bylam ale kierowniczka nie dojechala z Warszawy , a ja nie mialam czasu czekac dwie godziny na nią.Przykro mi.
Postaram sie dzis dodzwonic.

Posted

enia napisał(a):
...Bea tu wszystkiego nie da sie pisać bo dużo osób czyta a nie wszyscy są przychylni .

Aż mnie trząchnęło jak to przeczytałam :angryy: .
No jeśli tak jest, to zapraszamy tych nieprzychylnych do Węgrowa i niech popatrzą w oczy tym bidulom schroniskowym i niech się zastanowią KTO tym psom zgotował taki los.

OK w takim razie, przenosimy się na maile (mój w bannerze poniżej).

Co do zorganizowania tam w Węgrowie grupy wolontariackiej to nam tu z Jolą trudno bo daleko. To musiałby prowadzić/pilotować ktoś z terenu?

Posted

Słuchajcie - a może przyłaczymy sie do tego konceru, który organizują Ci ludzie z Węgrowa. Możemy np plakaty w Wa-wie porozwieszać, promujace koncert. Zapytałam ich w mailu jak bedzie wygladała zbiórka. Oto ich odpowiedz:
Witam,

liste najpotrzebniejszych rzeczy otrzymamy niebawem od kierowniczki
Schroniska. Będziemy robili zbiórki pieniedzy w różnych częsciach
Węgrowa oraz na koncertach, ktore są częścią akcji, natomiast
potrzebne rzeczy będziemy zbierać m.in po szkołach jak również
podczas koncertów. Równiez za pieniądze z koncertów i nie tylko -
zakupimy potrzebne rzeczy dla Schroniska. Oczywiście - fajnie by
było zrobić coś wspolnie. Jak tylko będziecie mieli jakieś pomysły
to piszcie smiało. Pozdrawiam serdecznie

tomek

Posted

A to znalazłam na pierwszym watku o Wegrowie:
Akcja charytatwyna dla Schroniska węgrowskiego
[SIZE=2]Szykujemy się z Akcją charytatywną na rzecz Schroniska węgrowskiego. Cały czas dogrywamy szczegóły odnośnie akcji, poniżej znajduje się ogólny jej zarys:

Na przełomie września/października w Węgrowie odbędzie się "Akcja
pomocy węgrowskiemu Schronisku dla Zwierząt". Oprócz samych zbiórek
- różnych potrzebnych rzeczy dla Schronu (m.in w szkołach),
planujemy również zrobić zbiórki pieniędzy w różnych częsciach
Węgrowa. Dodatkowo szykujemy dwa koncerty benefitowe, z których
dochód zostanie przeznaczony dla Schroniska. W internecie jakiś czas
temu umieściliśmy apel do zespołów z całej Polski, które chciałyby
wystąpić podczas koncertów. Na apel odpowiedziało kilkanaście kapel
z różnych części naszego kraju (m.in Trójmiasto, Kraków, Rawicz,
Częstochowa, Lublin i okolice, Zambrów, Warszawa). Zestawy zespołów,
które wystąpią podczas koncertów zostaną niebawem ogłoszone.
Ostateczne daty koncertów to 29 września oraz 27 października.

UWAGA: Pilnie poszukujemy osoby chętnej zrobić reportaż video ze
Schroniska węgrowskiego oraz osób, które chciałyby pomóc w całej
akcji. Zainteresowanych prosimy o kontakt pod adresem:
[email protected]. Informacje na bierząco pod następującymi adresami:
www.myspace.com/diydziura oraz www.radiopositive.pl/dziura_squad.
Liczymy na Waszą pomoc!

tomek & dziura squad

Posted

A ja z wieilką/pilną PROŚBĄ.
Jeśli ktoś ma czas (bo ja teraz tyram codziennie do wieczora) i chęci pomocy proszę o:

taki informacyjny opis i schronu i sytuacji. W paru zadaniach.
Na początku kto prowadzi, dzie jest, kiedy powstało.
Potem opis.
Potem ze 2 historie psów tam przebywających ( wzruszające).
Potem: potrzeby.
Potem prośby o ...
Załaczone fotki.

Jeju. Bardzo potrzebne do naszej akcji/sprawa PILNA. Kroi się poważny sponsor i trzba kuć żelazo...ratujcie/czekam..

Czekam na [email protected]