Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

loozerka napisał(a):
słuchajcie a co to za terma ? na prad? jak ona duża jest? wiem, ze w uciechowie potrzebna jest terma na prad- dałoby radę ja wysłac a moze jakoś przewieźć? Jeśli dałoby radę, i jest to w miarę tanio to moze przydałoby się dla Uciechowa. Musialabym tylko wiedziec więcej i sprawdzic czy odpowiada ich potrzebom i ze da sie to przewieżc.
Bo 50 zł to jest cena do przejścia. Oni maja jakies pieniądze, a wiem, ze ciepla woda im potzrebna jest.

Z tego co ja wiem, to 50zł to cena ,,normalna" i wcale nie taka okazyjna ( jesli jest kupiec- warto sprzedać tym bardziej, że tam wilgoć w szopce).

Co do termy to dopiero jutro przy świetle dziennym przeczytam i spiszę z niej dane ( o ile jakieś znajdę) ale wg mnie to 80tka.

Loozerka: ta terma to dar i my ją musimy sprzedać jak najdrożej, Uciechów potrzebuje kupić jak najtaniej (to rozbiezność interesów) i
poza tym to my mamy mozliwości transportu=0 (zerowe i same musimy za każdy przewóz płacić słono).
Terma jest w Warszawie we Włochach ( oczywiście-do kupienia i odebrania transportem własnym). Policz wszystko i skalkuluj.
Jesli cena dla Uciechowa Ok i macie transport (w grę wchodzi wielkie combi lub bagażówka)- terma jest do odebrania od zaraz.

Co do ludzi z alergią- ja bym nie ryzykowała-już miałam taką sytuację, że w Kraku szczeniaka po Duni odbierałam od takich ludzi interwencyjnie ( bo siedział biedulek zamknięty w odosobnieniu a ,,odpowiedzialna" właścicielka ,,siedziała" na ciężkich lekach). Dobrze, że byłam zabezpieczona szczegółową umową- ale spać po nocach nie mogłam przez to. Dobrze, że szczeniaczek znalazł szybko dobry-nowy dom ale dla niego to też był straszny stress i wogóle-szkoda skórki za wyprawkę. Za duże (i niepotrzebne) ryzyko.

Posted

bea100 napisał(a):
Loozerka: ta terma to dar i my ją musimy sprzedać jak najdrożej, Uciechów potrzebuje kupić jak najtaniej (to rozbiezność interesów)

Bea, jestes mistrzem pertraktacji :-)

Jesli chodzi o adopcje - popieram Emir i xxxx52, jak przy adopcji juz jest alergia, co bedzie potem?

Posted

Sprawę mamy jasną - adopcji do osoby z jakąkolwiek alergią na zwierzęta mówimy nie!
I żeby była jasność - stanowisko mam cały czas takie samo. Jedynie odpowiedziałam na zadane pytanie dotyczące szorstkich włosów :)

Posted

Mośka napisał(a):
Przyznaje racje dziewczynom, jak jest alergia to zawsze bedzie "dyzurna" przyczyna....

Moska, ta "dyzurna" bardzo mi sie podoba, zapamietam :-)

Posted

Mośka napisał(a):

...
Terma ma juz domek, klamka zapadla :lol:

Super:p . Podaj kupującemu mój telefon kom- umówię się na odbiór-wydanie. Napisz mi też na pw co i jak.

Posted

NO TO ŻEBY BYŁA JASNOŚĆ, JEŚLI KTOŚ Z MOJEGO OTOCZENIA CHCE ZAADOPTOWAĆ PSA, TO GWARANTUJĘ, ŻE JEST TO WSPANIAŁY DOM. BYLE KOMU PSA BYM NIE ODDAŁA. POZA TYM TA RODZINA MIAŁA JUŻ SZNAUCERKA I DOŻYŁ U NICH PÓŹNEJ STAROŚCI. DŁUGO NIE MOGLI DOJŚĆ DO SIEBIE PO UTRACIE PSIAKA, ALE STWIERDZILI, ŻE JUŻ NADSZEDŁ TEN CZAS. ZNAJĄC MNIE POPROSILI O POMOC, DOSKONALE WIEDZĄ, ŻE NAJŁATWIEJ JEST KUPIĆ PSA Z HODOWLI, ALE ONI CHCĄ JAKIEJŚ BIDZIE POMÓC. ROBIĄ TO Z PEŁNĄ ŚWIADOMOŚCIĄ.
JA TYLKO ZADAŁAM PYTANIE I NAPISAŁAM SZCZERZE O SYTUACJI.
ZAPOMNIJCIE O MOIM PYTANIU.

Posted

Bea, a ja nawet nie chcialam Was naciagac na jakies taryfy ulgowe :D myślalam raczej, ze moze uzywana terma nie jest częstym towarem i moze to okazja.
A alergia- nawet przy ogromnej dozie dobrych chęci i przekonania samego adoptującego, ze sobie da z tym radę- moze być problemem nie do przejścia. Ludzie miewają tak silne reakcje na alergeny, ze sie duszą, puchną, dostają bardzo poważnych problemów skornych. Przy sklonności do alergii- nikt nie jest w stanie tego przewidziec. I tak naprawde uczulenie moze wystapic po dluższym czasie narazenia na allergen, wiec to tak naprawde moze być tykająca bomba. I niestety nie chodzi tu, jak większosc ludzi sadzi, tylko o kontakt z sierscia. jak ktoś juz pisal, moze być to kazdy "produkt" odzwierzecy

Posted

[quote name='mycha101']NO TO ŻEBY BYŁA JASNOŚĆ, JEŚLI KTOŚ Z MOJEGO OTOCZENIA CHCE ZAADOPTOWAĆ PSA, TO GWARANTUJĘ, ŻE JEST TO WSPANIAŁY DOM. BYLE KOMU PSA BYM NIE ODDAŁA.

JA TYLKO ZADAŁAM PYTANIE I NAPISAŁAM SZCZERZE O SYTUACJI.
ZAPOMNIJCIE O MOIM PYTANIU.

Mycha, nikt nie chcial Ci dokuczyc, ani podwazyc domku.
Ale za domek NIGDY nie mozna reczyc, przekonalam sie na wlasnej skorze, oddajac kroliczki w SWIETNE rece. A potem do mnie wrocily. Na szczescie. Bo nie wiem co by sie z nimi stalo. A domek byl naprawde "pierwszorzedny".
Nie watpie ze byle komu bys psa nie oddala - ale tak jak napisalam - nigdy za nikogo nie recz, to nie bedziesz swiecic oczami.

Niestety, te nasze obawy wynikaja z doswiadczenia - zawsze biorac psa jest ryzyko rozwiniecia alergii, na to nie masz wplywu, ale jesli alergia juz jest - to naprawde lepiej bedzie, jesli ta pani wezmie psa od hodowcy, ktory w razie czego moze psa przyjac spowrotem (jesli ta pani koniecznie chce psa).
Bo narazanie schroniskowca na ryzyko kolejnego zawodu, jest nieludzkie.
Mam sasiadke ktora ma ONka i mloda goldenke - kocha psy jak dzieci (nie ma wlasnych), ostatnio maz dostal uczulenia, dusi sie. I co ona ma zrobic?

Wprowadzanie bezdomnego psa do domu "wysokiego ryzyka" jest jak najbardziej niewskazane.....

A domkow nadal szukaj, bo bardzo potrzebne :-)

Posted

[quote name='xxxx52']pragne sie wtracic,sama mam alergie i uwazam jezeli ktos ma alergie na siersc,to czy ma siersc pudla,czy sznaucera to nie ma wiekszego znaczenia.Mozna miec alergie na wydzieline lub lupiez psa.Dlatego adopcja dla alergicznej pani ,moze sie dla pieska skaczyc tragicznie!

O wlasnie dokladnie o to chodzi, o wydzielanie przez skore psa czy kota.
A tak pomyslam,teraz, czy moze byc odwortnie-ze czlowiek uczula psa/kota?:razz:

Posted

czy zwierzeta maja uczulenia od czlowieka ,wszystko mozliwie,skoro moj pies zarazil sie (angina)od mojego syna,a kotki mojej kolezanki dostaly grype .zarazily sie od dziecka.A ja ,to nie zart ,mam uczulenie na meza, psy koty,konie,ale nie na szczury.To tez nie zart mam 5 psow,3 koty,mam meza,a nie mam szczura!
PSSSSSSSt mam wspaniale lekarstwa!

Posted

Mycha ja również myślę , że niesłusznie odebrałaś wahanie wypowiadających się tu osób jako atak na swoją osobę. Z własnego doświadczenia alergika wiem, że reakcja na alergeny może być nieprzewidywalna. To, że ludzie przeżyli kilkanaście lat z jednym psem , niestety nie daje gwarancji, że alergia na drugiego psa nigdy się nie pojawi...Nie jesteś w stanie tego przewidzieć i nie jest to zależne od dobrej woli tych osób (a wierzę , że taka jest). Sama pewnie przyznasz , że dawanie psa "na próbę " mogłoby być dla niego bardzo krzywdzące. Olga może opowiedziec, jak pies może przywiązać się do osoby, u której jest zaledwie kilka dni ,a przez którą został potem oddany , bo miały już takie przejście.
Mimo wszystko polecam węgrowskie psiaki twojej pamięci.:-)

Posted

Jak Was czytam, to sie ciesze, ze zadna z adopcji mojej ferajny nie byla przez Was przeprowadzana ;) (pies + 2 koty) ja - alergik, jako dziecko z objawami astmy, mam psa (ale na psy mam srednia alergie) Bogu dziekowac od lat 13, i dwa koty (z silna reakcja alergiczna - tak powiedzial madry pan w przychodni). Schemat - zawsze taki sam- przez pierwszy tydzien na sam widok zwierzaka placze, kicham itp... a potem... moj organizm sie przyzwyczaja :D i tylko rano wstaje z katarem, bo oczywiscie cala ferajna _musi_ spac ze mna, a najchetniej pod moim nosem ;)

Nie nie biore lekow :evil_lol:

pzdr
GreenEvil

Posted

Green..)ale nie kazdy tak reaguje jak ty i ja.Z doswiadczenia wiem,ze po pierwszych nawet niewielkich symptomach,zwiazanych z alergia, ludzie wyzbywaja sie szybko zwierzat.:-(

Posted

GreenEvil, ja mam nadzieję, że 24 psy (a może i więcej, ale tyle jestem w stanie wymienić), jednak choć trochę cieszą się, że osoby piszące poprzednie posty pośredniczyły w ich adopcji.
I jestem również bardzo wdzięczna , że Mycha zapewniła jednej z tych "sierotek" wspaniały dom.:p

A tak z innej beczki. Relacja z przyjazdu Corgi do nowego domku na jej wątku. Są fotki!:cool3:

Posted

To ja z innej beczki.
Dzisiaj wróciłam i w skrzynce czekał taki List.

Zebraliśmy kwotę ponad 500 zł. Wysyłamy przekazem na budę i coś dla jej lokatora. Mamy nadzieję, że dostaniemy zwrotną pocztą zdjęcie budy i jej mieszkańca. Pozdrawiamy.
W imieniu uczniów i nauczycieli dyrektor szkoły M.K.

To dopiero druga odpowiedź. Wysłana 30 listopada. Pomyślmy nad realizacją, bo trzeba szybko zadziałać. Mośka czas na tabliczkę. Jutro podam ci namiary.
Jutro też napiszę pismo z podziękowaniem. Mam też taki pomysł, może podesłać link do strony schroniska z propozycją wybrania sobie pieska i objęcia go patronatem.

Trzeba sprawdzić u Emir ile dokładnie pieniążków przekazano. Do budy proponuję dokupić piękną obrożę.

Posted

NAwiazujac do postu Wandzi - jestem za tym by za te pieniazki zamowic bude w tym samym zrodle, w ktorym bude zamawiala Roma. Mam namiary na tego stolarza. A to o tej budzie mowa:

Jest solidna i fajna. Dzis bede rozmawiac ze stolarzem w innej kwestii wiec przy okazji wypytam czy moglby zrobic taka bude otwierana - zawsze to latwiejszy dostep do czyszczenia czy do psa w niej sie chowajacego...
Pozostaje tylko sprecyzowanie wysokosci wplaty od dzieci :loveu:
Moze starczy jeszcze na mala budke :cool3:

Wandziu - wrzuc mi na pw napis na tabliczke jak juz bedziesz znala zyczenie darczyncow

Posted

Mośka napisał(a):
NAwiazujac do postu Wandzi - jestem za tym by za te pieniazki zamowic bude w tym samym zrodle, w ktorym bude zamawiala Roma. Mam namiary na tego stolarza.

Goraco popieram te "otwieralnosc" budy.
Jesli nie da sie zrobic otwieranej z gory, to moze z przodu? Tak zeby bylo latwe dojscie do srodka..... Przy czyszczeniu czy np wyciaganiu chorego psa (to sie tez zdarza :-( )

Posted

Buda koniecznie musi być otwierana, dobrze ocieplona. Uważam też, że lepszy jest otwór prostokątny (łatwiej o osłonę otworu). A może z przedsionkiem?

Gdzie zamieścić którym psom i gdzie dałam ogłoszenia?