Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Osiolek napisał(a):
Bea, czy Ty wiesz ze to nie jest schronisko?
A prywatne psy pani J, ktore zebrala z ulicy?
Rozmawialam z ZG TOZu, sprawa wyglada nastepujaco:
2 osoby (nalezace do TOZu, ale to nie ma nic do rzeczy) zaczely zbierac bezpanskie psy. Nazwaly to schroniskiem, ale to tylko nazwa robocza. TOZ wzial te psy pod swoj patronat, tzn posredniczy w rozmowach z miastem itd, ale na tym sie konczy wspolpraca.
To jest tak, jakby Twoja sasiadka nagle sprawila sobie 100 psow.
Prywatnie.

Czyli kwestia pomocy jest taka - albo sie chce pomoc osobie prywatnej, ktora nazbierala psy, albo nie. I juz.

Jesli chodzi o sterylki - tez sie dowiadywalam, niestety nie ma w polskim prawie mozliwosci zmuszenia wlasciciela schroniska do sterylek (choc bym bardzo chciala, i nie tylko ja), mozna tylko rekomendowac. Zgadzam sie z Toba ze ta forma jaka jest dzisiaj jest niedobra, ze pozostawia bardzo wiele do zyczenia, ale musisz przyznac ze psy w schronisku sa zadbane, okragle, zadowolone, nieagresywne. Choroby sa wszedzie, jesli chodzi o szczenieta, to w wiekszosci schronisk przy najmniejszym podejrzeniu parvo czy nosowki usypia sie cale mioty, a tu sie psy ratuje (nie oceniam czy to dobrze czy zle, tylko stwierdzam fakt). I ze psow sie nie usypia tylko ratuje do ostatniej chwili (tez tego nie oceniam, bo mozna miec rozne zdanie na ten temat).
Trzeba dobrze wyselekcjonowac zarzuty, bo jak bedzie ich duzo i choc czesc nieprawdziwa - to zeby 90% oskarzenia bylo jak najbardziej uzasadnione, cale oskarzenie traci wiarygodnosc.

Druga kwestia, konta.
Umieszczenie nastepujacej informacji na stronie Wegrowa (w rozdziale "mozesz pomoc"):

5. Obliczoną kwotę wpłać na konto schroniska w Węgrowie w terminie składania zeznań podatkowych - czyli od 1 stycznia do 30 kwietnia.
Możesz to zrobić:
- w banku
- lub na poczcie.
Numer konta:
80 1050 1924 1000 0023 0438 1029 z dopiskiem "psy z Węgrowa"

moze pociagnac za soba postepowanie karne, bo nie jest to konto schroniska w Wegrowie, a konto fundacji Emir.
Folen miala juz nieprzyjemnosci, choc na moje oko akurat tamten artykul byl ok - uczciwie informowal ze konto nalezy do organizacji EMIR i te pieniadze pojda na psiaki wegrowskie. Natomiast ta informacja jest nieprawdziwa, daje zludzenie ze jest to oficjalne konto Wegrowa.

Jak sie wchodzi na droge prawna, to dobrze miec takie szczegoly dopracowane....

Sorry ale muszę się znowu wtrącić. Osiołku jesteś w błędzie; Zarejestrowana i legalnie działające fundacja ( stowarzyszenie) ma prawo zbierać pieniądze na każde schronisko , czy leczenie, czy sterylizacje słowem NA KAŻDY CEL STATUTOWY.
Straszenie odpowiedzialnościa karną za podanie konta fundacji świadczy o nieznajomości przepisów w tym względzie i jest własnie na to obliczone;
Ja o nic więcej nie proszę tylko o to, zeby nie wprowadzać zamieszania; nie podawać informacji, które szkodzą naszej sprawie- potencjalni darczyńcy czytając o zamieszaniu jakie się tu wprowadza wycofają sie lub przekażą swoje darowizny gdzie indziej.
Jesli natomiast nie odpowiada Wam mój sposób prowadzenie tej sprawy; jestem w stanie wycofać się od razu, ponieważ dość mam tlumaczenia na okrągło, że działam zgodnie z prawem i mam na celu zmianę losu węgrowskich psów.
Już wiadomo, że trzy lata trwa nielegalna działałnośc Jadwigi, która sobie wymyśliła schronisko nie mając najmniejszego pojęcia o zasadach działania takiej placówki i o prawie jakie ją w tym przedmiocie obowiązuje.Wszystko to odbywa sie kosztem życia i zdrowia tych nieszczęśników , którym stworzyła "raj na łańcuchach"!
Albo razem doprowadzimy do zmian działając wspolnie bez jakichkolwiek układów z Jadwiga i jej grupą, albo fundacja wycofuje się i pozostawiam Wam dalsze działanie
EMIR

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

EMIR, oczywiscie ze dzialasz zgodnie z prawem! Nigdy nie twierdzilam inaczej!!!!
I to ze zbierasz pieniadze na Wegrow jest tez absolutnie legalne.

To osoba odpowiedzialna za strone wegrowskiego schroniska, ktora umiescila informacje o Twoim koncie, nie informujac rownoczesnie ze nie jest to konto wlasciciela schroniska (chyba ze przejelas schronisko, to zmienia postac rzeczy) a innej instytucji, moze miec z tego powodu klopoty z wladzami. Bo mysle ze gdyby TOZ to wylapal, i poprowadzil sprawe (przeciw osobie odpowiedzialnej za strone, nie Tobie), to by wygral....

Nie wiem czy odpowiada mi Twoja dzialalnosc, czy nie, bo nic o niej nie wiem. Wiem tylko ze zlozylas skarge do prokuratury, przypuszczalnie sad rozsadzi, ja tu nie mam nic do powiedzenia.
Ale bardzo bym sie chciala dowiedziec, jaki masz plan w stosunku do psow w schronisku?
Cos zaproponowalas wladzom.
Czy chcesz doprowadzic do stworzenia nowego, samorzadnego schroniska na terenie powiatu Wegrow?
Czy w tym kierunku dzialasz? Czy masz inny plan?

Zanim cokolwiek popre, musze wiedziec co.....

Posted

bea100 napisał(a):
Już sprawa Żanety zaciążonej (na łańcuchu i przykutej przy budzie) była dla mnie pierwszym sygnałem. Przy drugiej mojej tam wizycie-Pani J. tak bardzo kochała wszystie szczeniaczki i z taka duma je pokazywała ...szczeniaki urodzone w schronie po schronowych sukach (teraz to wszystko wyłazi na wierzch). Wtedy to był drugi sygnał. Liczba szczeniaków (mimo usilnych starań o ich adopcje przez dzielnych dogomaniaków) stale rośnie w przedziwny sposób. Umierają w męczarniach ale...przeciez są takie ,,śliczne"...ktoś tu napisał, że J. kocha psy...no tak...zapewne...i że pieski nie są głodne i mają pełne brzuszki i są zaokraglone...no tak, przy mnie taki zaokrąglony pies zwymiotował robakami i potem to wszystko zjadł...jesli się pomaga takiej kolekcjonerni to liczba psów tam lawinowo rośnie bo kolekcjonerstwo ma to do siebie...sterylizacja suk powinna być warunkiem wszelkiej pomocy dla tego przytuliska i nie widzę innej opcji. I nie ma tłumaczenia żadnego, że brak warunków. Jest barakowóz-wystarczy parę desek na podłogę i miejsce jest na izolatkę. Burmistrz by zasponsorował. TOZ by pomógł. Tylko po co sterylki? ,,Szczeniaczki są przecież takie ,,słodkie" ...kwadratura koła !!! Czy to nie jest chore? Czy ktoś rozmawiał z J. w sprawie sterylek? Wielce jestem ciekawa...

W rozmowie z Burmistrzem Węgrowa uzgodnilśmy wspólnie, że EMIR będzei zabierał do siebie suki, sterylizował je a potem przeprowadzał adopcje; tzn, każda wysterylizowana suka nie wróci do Węgrowa na łancuch. Burmistrz zobowiązał się, że na początek za 10 staerylizacji wraz z opieką postoperacyjna zapłaci miasto!
Udalo mi sie zabrać dotąd 5 suk + 2 dziaciaki Żanety; zostałam przez Jadwigę oskarżona o kradziez psów!! już zeznawałam w tej sprawie na policji w Węgrowie; Sterylizacje mogłyby sie odbywać sukcesywnie ale Jadwiga nie zgadza sie na zabieranie suk; także nie pozwala zabierać chorych zwierząt na leczenie.Moim zdaniem to jest chore i nalezy jak najszybciej odsunąc tę kobietę od zwierząt ;pomijam to, ze jej działalnośc jest nielegalna i za to musi odpowiedzieć ale ona świadomie utrzymuje psy w tym urągającym wszelkim normom stanie;powstrzymać ją może tylko wyrok sądu
EMIR

Posted

Ja tam nie znam prawa w tej kwestii, ale jak napisałam -> gotowa jestem wpłacić na konto fundacji, bo ufam, że pieniądze zostaną dobrze wykorzystane.
Pieniędzy J. bym nie dała za nic w świecie.
Na stronie nie wiem dokładnie jak to konto było podane i czy było podpisane, że to jest konto fundacji z celem na Węgrów i to moim zdaniem może wzbudzać kontrowersje na wątku. Mi to wszystko jedno czyje to konto, byle nie J. :evil_lol: No i oczywiście byle do psów trafiło :cool3:

No i przykra prawda - szarlatana nawet wyrok sądu może nie powstrzymać :shake: Nie wiem, czy orzekłby zakaz posiadania jakichkolwiek zwierząt przez tę osobę...

Ja wierzę, że emir głupoty nie zrobi.
No i moje prywatne zdanie - lepiej rozwiązać przybytek w jakim stanie jest teraz i na jakich zasadach funkcjonuje, niż nieustannie nieść pomoc i wspierać działania prawdę mówiąc przeciwko zwierzętom!! Nawet jeśli nie powstanie nic w zamian. Tak trwać to nie może.

Posted

[quote name='pajunia']Arka, dziwne, jak ty szybko potrafisz zmienic zdanie. Dopiero co niedawno wyzywalas sie na mnie, gdy osmielilam sie do woj. weta zadzwonic ze skarga na niedociagniecia schroniskowe i ich weta, i co moglo , wg twojego zdania, pociagnac za soba likwidacje schroniska

przypominam

A teraz dziwnym trafen czytam

To teraz ja Cie zapytam, gdzie te psy maja isc

do Chrycynne czy Ostrowia? A moze Olkusz?

I czy te , juz nie 70, ale ponad 100 psow z Wegrowa, moze byc oddanych na poniewierke i smierc, tak?

Po pierwsze nikt nie wspomnial o tym, ze tam jest rozmnazalnia. Tak moja wina, nie powinnam wierzyc w jakies 'nadzwyczajne dzialania' w tym miejscu tylko byc pewna,ze jest tam rozmnazalnia jak w wielu innych takich miejscach, ze nie ma wyjatkow, no nie ma.

Skoro Emir sie tym zajela, to jest swiatelko nadziei, na lepsze, inaczej byc nie moze.

Poza tym jak widzisz nie tylko ja zmienilam zdanie. Nie dlatego, ze zwierzeta chorowaly na prawo tylko dlatego, ze BYLY i SA ROZMNAZANE co pwoduje:

-wzrost bezdomnosci
-utrzymywanie sie caly czas ogniska wirusow poprzez zakazanie nowonarodzonych!!

SA to dzialania przeciwko zwierzetom!

Posted

EMIR, sprawe "kradziezy" domyslam sie rozsadzi sad, wiec nie ma co tego rozstrzasac na forum.

Odnosnie sterylizacji - na ile jeszcze sterylizacji sa pieniadze od burmistrza?
Mam teraz konkretne pytanie (bez oceniania, tylko chce wiedziec, dla kalkulacji kosztow):
te suki, ktore wezmiesz do sterylizacji a potem wyadoptujesz - jakie koszty sa z nimi zwiazane? Czy jedynym kosztem jest to co pokryje miasto? Czy tez trzeba bedzie, do czasu kiedy suki nie zostana wyadoptowane, w jakis sposob je dofinansowywac?
Ile jest jeszcze suk, ktore mozesz wziac?

Posted

Osiolek napisał(a):

To osoba odpowiedzialna za strone wegrowskiego schroniska, ktora umiescila informacje o Twoim koncie, nie informujac rownoczesnie ze nie jest to konto wlasciciela schroniska (chyba ze przejelas schronisko, to zmienia postac rzeczy) a innej instytucji, moze miec z tego powodu klopoty z wladzami. Bo mysle ze gdyby TOZ to wylapal, i poprowadzil sprawe (przeciw osobie odpowiedzialnej za strone, nie Tobie), to by wygral....

Osiolku, ale to 'przytulisko' nie jest TOZ-owskie, formalnie, wiec co ma do tego TOZ? To, ze Oddzial TOZ 'pomaga' nie oznacza ze ma monopol na pomoc, forme opieki i pomocy.

Kazda organizacja, jak wspomniala Emir, moze pomagac komu chce, tak jak uzna za stosowne.

Gdyby Folen bez uzgodnienia z emir podala jej konto i Emir nic nie wiedziala by,ze ma pomgac wegrowskim psiakom to inna baja ale tak jak jest, nikt nic nie moze jej zarzucic.

Posted

ARKA napisał(a):
Osiolku, ale to 'przytulisko' nie jest TOZ-owskie, formalnie, wiec co ma do tego TOZ? To, ze Oddzial TOZ 'pomaga' nie oznacza ze ma monopol na pomoc, forme opieki i pomocy.

Kazda organizacja, jak wspomniala Emir, moze pomagac komu chce, tak jak uzna za stosowne.

Gdyby Folen bez uzgodnienia z emir podala jej konto i Emir nic nie wiedziala by,ze ma pomgac wegrowskim psiakom to inna baja ale tak jak jest, nikt nic nie moze jej zarzucic.

ARKO, mysle ze dyskusja na ten temat na tym forum jest bez sensu - ja wskazalam na ewentualne niebezpieczenstwo (moze tylko pozorne) ktore sie za tym kryje, reszta mnie nie interesuje. Nie ja bede ponosic konsekwencje.
Jesli osoba zainteresowana chce to doglebniej zbadac - to dobrze, nie - to jest jej wybor, tak jak napisalam - mnie nic do tego.

Posted

[quote name='ARKA']Po pierwsze nikt nie wspomnial o tym, ze tam jest rozmnazalnia.
...

Skoro Emir sie tym zajela, to jest swiatelko nadziei, na lepsze, inaczej byc nie moze.

Poza tym jak widzisz nie tylko ja zmienilam zdanie. Nie dlatego, ze zwierzeta chorowaly na prawo tylko dlatego, ze BYLY i SA ROZMNAZANE co pwoduje:

-wzrost bezdomnosci
-utrzymywanie sie caly czas ogniska wirusow poprzez zakazanie nowonarodzonych!!

SA to dzialania przeciwko zwierzetom!
Tak:-( .
W sprawie sterylek-beton:angryy: . I jeszcze jak się zabiera suki na sterylki to się je ,,kradnie":angryy: . Chore-też :angryy: . Typowe kolekcjonerstwo.

Cała nadzieja w Emir i jej działaniach.

(Osiołek: gdy ta kolekcjonernia i rozmnażalnia zamieni się w schronisko- wrócę.)

Posted

ok. Schodzimy z tematów natury etyczno - prawnej (chociaż te również sa niezwykle ważne). Czy macie pomysły na promocję tamtych psiaków. Zaraz spadnie śnieg i wszystko zasypie. Wiem , że to nie odkrywcze, ale uniemożliwi transporty psów, a przynajmniej mocno ograniczy ( ja np. ze swoim autkiem się nie piszę na takie warunki drogowe)....
Siedzę i głowię się co by tu zrobić, żeby wydobyć jeszcze jakieś psy i...nie mam pomysłu...

Posted

Osiolek napisał(a):
EMIR, sprawe "kradziezy" domyslam sie rozsadzi sad, wiec nie ma co tego rozstrzasac na forum.

Mam teraz konkretne pytanie (bez oceniania, tylko chce wiedziec, dla kalkulacji kosztow):
te suki, ktore wezmiesz do sterylizacji a potem wyadoptujesz - jakie koszty sa z nimi zwiazane? Czy jedynym kosztem jest to co pokryje miasto? Czy tez trzeba bedzie, do czasu kiedy suki nie zostana wyadoptowane, w jakis sposob je dofinansowywac?

jeszcze mozna wziąc 5 suk i miasto zapłaci - taka była decyzja burmistrza z którym widziałam się 16.11.; jutro dowiem sie jak sprawy stoją; suki po sterylizacji zostają u nas - koszty ich ew. leczenia do czasu adopcji fundacja pokryje z ew. wpłat darczyńców ; koszty utrzymania oraz resocjalizację fundacja bierze na siebie
EMIR

Posted

Osiolek napisał(a):

W dniu w którym liczyliśmy dorosłe suki (19.X.)w schronisku było ich 49 ; pięć jest u mnie; tak więc jesli nic nie przybylo do natychmiastowej sterylizacji są 44 suki;
EMIR

Posted

Ania W napisał(a):
ok. Schodzimy z tematów natury etyczno - prawnej (chociaż te również sa niezwykle ważne). Czy macie pomysły na promocję tamtych psiaków. Zaraz spadnie śnieg i wszystko zasypie. Wiem , że to nie odkrywcze, ale uniemożliwi transporty psów, a przynajmniej mocno ograniczy ( ja np. ze swoim autkiem się nie piszę na takie warunki drogowe)....
Siedzę i głowię się co by tu zrobić, żeby wydobyć jeszcze jakieś psy i...nie mam pomysłu...

Jadwiga na dzień zamyka schron razem z pracownikami na kłódkę od zewnątrz!!
Jest na tyle pozbawiona cywilnej odwagi,że nie odbierała kilkunastu telefonów od dziennikarki telewizyjnej, która chciała zadac jej szereg pytań!
Zobaczymy jak w jutrzejszej rozmowie ustosunkuje sie do jej działań burmistrz; Nie sądzę, aby miasto chcialo długo jeszcze tolerować taki skandal;
Wiadomości przekażę po powrocie
EMIR

Posted

W tym tygodniu dostarczone beda 4 ocieplane budy dla pieskow (tak mnie obiecal stolarz)Budy te beda darem organizacji TSV-Neuss w Niemczech
Jedna buda juz stoi i zamieszkuje w niech jeden ze seniorow wilkowatych.Ta buda jest ode mnie.Zbieram dalej pieniazki,gdyz wszystkie istoty z tego i innych schronisk podobnych zasluguja na lepsze "jutro"

Posted

[quote name='emir']W dniu w którym liczyliśmy dorosłe suki (19.X.)w schronisku było ich 49 ; pięć jest u mnie; tak więc jesli nic nie przybylo do natychmiastowej sterylizacji są 44 suki;
EMIR

:shake: :shake: i nie ma tam GDZIE, na miejscu, je sterylizowac. Nie wspomne o funduszach:shake: :shake: To koszt zabiegow samych ok. 7500-9500 zl
Emir ile placisz za sterylke?

A ile jest psow i szczeniat?

Posted

Byl moment w lato, ze liczba psów wynosila juz 140 sztuk, szczeniaki są liczbą ruchomą albo sie rodzily albo przychdzily do schroniska wraz z matkami, zawsze slyszalam odnośnie sterylizacji,że po pierwsze nie ma funduszy, po drugie nie ma gdzie trzymac suki po zabiegu.Przecież tam nie ma żadnego stalego pomieszczenia, a teraz w zime nie wyobrażam sobie żeby suki po zabiegu mialy wracać do budy na lańcuch.Wet miejscowy utrzymywal ,że tez nie ma miejsca dla takiej suki na parę dni.
Osiolek przy mnie proponowala kierowniczce we wrześniu sukcesywną sterylizacje suk, w zamian za zobowiązanie, że żadna suczka nie zajdzie w ciążę w schronisku.......pozostalo to bez odpowiedzi.Oczywiście schronisko mialo tylko postarac sie o cieple miejsce do momentu aż suka dojdzie do siebie po sterylce.

Posted

emir napisał(a):
Samba( juz wysterylizowana) poszła wczoraj do adopcji;
EMIR

W niedzielę była już w nowym domku:cool3: i ma się świetnie:multi:. Zaszczepiona, szwy zdjęte i czip też jest.

Posted

To świetnie, że Trufla Samba już u siebie:loveu:, Mycha jak będziesz miała wstaw nam zdjęcia z nowego domku. Tak sie cieszę kolejna sunia uratowana.:multi:

Posted

emir napisał(a):
Jadwiga na dzień zamyka schron razem z pracownikami na kłódkę od zewnątrz!!
Jest na tyle pozbawiona cywilnej odwagi,że nie odbierała kilkunastu telefonów od dziennikarki telewizyjnej, która chciała zadac jej szereg pytań!
...

Prywatny folwark z rozmnażalnią. Sterylki-temat be.Nie było i nie będzie.

A teraz skończą się adopcje- no chyba, że ktoś zdejmie kłódkę siłą i zechce się narazić na zgłoszenie na Policję o włamanie oraz kradzież psów Pani J.

Po co odbierać telefony? Kolekcjonowanie piesków wymaga skupienia i ciszy a im mniej huku tym lepiej bo wtedy proceder sobie w spokoju kwitnie. Dary-przyjmujemy od reszty-wara.

Rany boskie...jak to teraz wszystko na raz wyłazi :-(

Czy ktoś wie co z budami? Wszystkie wniesione? Na paletach?Czy pieski w nich zamieszkały? Co z tym styropianem co pojechał ode mnie z ogrodu? Jest wykorzystany? Na razie jeszcze jest ciepło w miarę i całe szczęście, ale co dalej?